Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 17 sierpnia 2017
Muffinki gotowane - czekoladowe z cukinią

                              W ostatnim czasie zrobiłam bardzo dużo muffinek gotowanych. W różnych wersjach smakowych. Te z cukinią i czekoladą cieszyły się największym powodzeniem. Muffinki gotowane to świetny sposób na pyszny deser bez włączania piekarnika. W smaku są nieco inne od tych pieczonych. Jak dla mnie są znacznie lepsze, bardziej delikatne i wilgotne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie je przygotujcie!

przepis własny

 

 Składniki (na 12-13 muffinek):

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukinii startej na drobnych oczkach, lekko odciśniętej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g gorzkiej czekolady

W jednej misce wymieszać jajko, cukier, mleko, olej i cukinię. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Zawartość obu misek połączyć, wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz wymieszać, ale nie za długo. Silikonowe foremki do muffinek (można je wyłożyć papilotkami, ale nie jest to konieczne) napełniać do 3/4 wysokości. W dużym niewysokim garnku zagotować wodę. Włożyć foremki z ciastem, jedna obok drugiej. Woda powinna sięgać 2/3 wysokości foremek, nie więcej (w razie potrzeby odlać nadmiar wody). Przykryć pokrywką bez dziurki, albo zakleić dziurkę taśmą. Gotować na małym ogniu przez 20-25 minut. Sprawdzać muffinki patyczkiem po 20 minutach. Wyciągać z wody. Jeśli wszystkie foremki nie zmieszczą się w garnku na raz, mogą poczekać. 


piątek, 11 sierpnia 2017
Brownie z oreo i porzeczkami

                       Jeszcze przed weekendem zdążyłam z nowym wpisem. Ciasto co prawda wymaga włączenia piekarnika, ale tylko na 20 minut, więc może dacie radę upiec, mimo upałów. Brownie jak to brownie, wilgotne, obłędnie czekoladowe. Kwaśne porzeczki idealnie przełamują słodycz ciasta, a ciasteczka oreo przyjemnie chrupią. Zdecydowanie warto upiec!

Przepis znalazłam tutaj

 

 Składniki:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 190g masła
  • 150g cukru
  • 150g porzeczek
  • 115g ciastek oreo
  • 3 jajka
  • 135g mąki pszennej

Czekoladę, masło i cukier roztopić w kąpieli wodnej i odstawić na 10-15 minut aż przestygnie. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać pół porzeczek i pokruszonych ciastek oreo i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 20x24cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pozostałe porzeczki i pokruszone ciastka. Piec w temperaturze 180przez 20-25minut. 


środa, 09 sierpnia 2017
Tort czekoladowy z konfiturą z owoców leśnych

                      Ten tort robiłam już jakiś czas temu, jeszcze w sezonie truskawkowym, na urodziny brata. Po raz pierwszy zrobiłam biszkopt genueński zamiast klasycznego. I powiem wam, że jest genialny! Znacznie lepiej się z nim pracuje. Idealnie się kroi, zarówno na blaty jak i później na kawałki. Będę z przepisu korzystać częściej i na pewno zrobię też jasny biszkopt genueński. Jako, że tort był dla brata, to musiał być z kremem czekoladowym i bez owoców w środku. Zrobiłam więc przepyszną domową, leśną konfiturę, która idealnie przełamała słodycz kremu. Cały tort wyszedł nie przesłodzony, idealnie wilgotny, głęboki w smaku. Spróbujcie koniecznie, póki mamy taki wybór świeżych owoców. 

Przepis na biszkopt z mojewypieki.com, reszta to pomysł własny. 

 

 Kakaowy biszkopt genueński:

  • 5 jajek
  • 125g cukru
  • 100g mąki
  • 40g kakao
  • 30g masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Na pół godziny przed przygotowaniem ciasta, włożyć jajka do bardzo ciepłej (nie gorącej!) wody by się zagrzały. Mąkę i kakao przesiać, odłożyć. Masło roztopić, wystudzić do temperatury pokojowej. Ogrzane jajka wbić do misy miksera, dodać cukier. Ubijać na najwyższych obrotach miksera przez 10-15 minut, aż masa nawet potroi objętość. Masa jajeczna podnoszona na mieszadle miksera powinna lekko opadać w postaci wstążki na resztę ciasta i pozostawać na jej powierzchni przez dobrych kilka sekund. Dodać przesianą mąkę z kakao, najlepiej w trzech turach i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Przy ostatnim mieszaniu dodać masło i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 20cm wysmarować masłem (tylko dno). Przelać ciasto. Piec w temperaturze 175o przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt natychmiast wyciągnąć z piekarnika i z 30-40cm opuścić go na podłogę. Ostudzić, przekroić na cztery blaty. 

Konfitura z owoców leśnych:

  • 150g czarnej porzeczki
  • 150g jeżyn
  • 50g malin
  • 50g jagód
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wszystkie owoce wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Gotować na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, woda odparuje, a konfitura zgęstnieje. Jeszcze ciepłą przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody, dodać do ciepłej konfitury i wymieszać do rozpuszczenia. 

Krem czekoladowy:

  • 500ml śmietany 30%
  • 300g gorzkiej czekolady

Śmietankę bardzo mocno podgrzać (ale nie zagotować!). Czekoladę drobno posiekać i wrzucić do czekolady. Po 10 minutach dobrze wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc w lodówce (można też włożyć na godzinę do zamrażalnika). Schłodzoną śmietankę ubić na sztywny krem. 

Dodatkowo:

  • 1/3 szklanki nalewki jeżynowej (lub innej ulubionej)
  • owoce do dekoracji

Nalewkę jeżynową rozcieńczyć wodą do ok. 2/3 szklanki. Schłodzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego (odłożyć 5-6 łyżek do dekoracji). Konfiturę przełożyć do drugiego rękawa. W rancie tortownicy umieścić pierwszy blat biszkoptu, nasączyć. Krem czekoladowy i konfiturę wyciskać w okręgach. W ten sposób, że w każdej warstwie tortu powinny być dwa okręgi konfitury. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć, ponownie wycisnąć krem i konfiturę. Powtarzać tak do skończenia składników. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc w lodówce.

Po tym czasie uwolnić tort z obręczy. Resztę kremu rozsmarować na górze tortu i nieco na bokach, ale niezbyt dokładnie, tak żeby uzyskać efekt semi naked. Udekorować świeżymi owocami. U mnie akurat truskawki, ale świetne będą maliny i borówki. 



09:12, amaranthrose , torty
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 06 sierpnia 2017
Gofry z frużeliną jagodową

                  Dawno już nie robiłam gofrów, a przecież kojarzą się one z latem. Póki są jeszcze jagody, przygotujcie z nich frużelinę jagodową. Będzie idealna do gofrów. Dodajcie jeszcze bitą śmietanę i sos czekoladowy, a najlepszy letni deser będzie gotowy!

Przepis na gofry dołączony był do gofrownicy, ale jest świetny. Gofry wychodzą pyszne i chrupiące. Reszta to pomysł własny. 

 

Składniki (na 15-16szt):

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki dżemu dyniowego (można pominąć)
  • 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, włożyć do lodówki. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać olej, dżem dyniowy i jeszcze raz zmiksować. Dodać wodę gazowaną i ponownie zmiksować. Dodać wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Porcje ciasta piec w gofrownicy przez ok.7-8 minut do złotego koloru.  

Frużelina jagodowa:

  • 1,5 szklanki jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru

Jagody wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem, gotować na małym ogniu, zagotować. Do gotujących się jagód dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w kilku łyżkach wody. Chwilę pogotować, zdjąć z ognia, wystudzić.

Sos czekoladowy:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 10 łyżek śmietanki 30%

Czekoladę i śmietankę roztopić nad parą wodną. Wymieszać na gładki sos, w razie potrzeby dodać więcej śmietanki.

Gofry podawać z bitą śmietaną, sosem czekoladowym i frużeliną jagodową. 


wtorek, 01 sierpnia 2017
Przepisy z porzeczkami i agrestem

                    Dzisiaj mam dla was małą niespodziankę. Przygotowałam zestawienie wszystkich przepisów na blogu z porzeczkami i agrestem. Sezon na te owoce powoli się kończy, także to już ostatni dzwonek. Teraz będzie łatwiej znaleźć ulubiony przepis. W przyszłości pojawi się więcej takich wpisów na blogu. 

 

Porzeczki:

 Ciasto drożdżowe z kokosem i porzeczkami

 Ciasto jogurtowe z porzeczkami i truskawkami

 Babka drożdżowa z serem i porzeczkami

 Kakaowa tarta z kremem z czarnej porzeczki

 Tarta porzeczkowa bez pieczenia

 Sernik na zimno porzeczkowo-miętowy

 Ptysie z porzeczkową pianką

 Ciasto ucierane z czarną porzeczką i bezą

 Drożdżówki z porzeczkami i kruszonką

Agrest:

 Ciasto z agrestem

 Agrestowa pianka

 Kruche ciasto z agrestem i makową pianką

 Maślankowe ciasto z agrestem