Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 23 czerwca 2017
Ciasto czekoladowo-orzechowe z musem truskawkowym i kremem z kwaśnej śmietany

                            Na weekend mam dla was pyszne, letnie ciacho. Czekoladowo-orzechowy spód, mus z truskawek i krem z kwaśnej śmietany. Ciasto czekoladowe jest puszyste i wilgotne, z kawałkami orzechów, które przyjemnie chrupią pod zębami. Mus truskawkowy jest bardzo intensywny w smaku dzięki redukcji wody, naprawdę polecam ten sposób przygotowania, rewelacja! No i krem z kwaśnej śmietany to prawdziwa wisienka na torcie. Musicie tego spróbować. 

przepis własny

 

 

Ciasto czekoladowo-orzechowe:

  • 250g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 100g grubo mielonych orzechów włoskich
  • 200g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70ml mleka
  • 250ml wody gazowanej

W jednej misce roztrzepać jajka, mleko, roztopione masło i wodę gazowaną. W drugiej misce wymieszać mąką, cukier, orzechy, kakao, proszek do pieczenia. Zawartość obu misek połączyć. Krótko wymieszać. Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. 

Mus truskawkowy:

  • 1 3/4 kg truskawek
  • 100g cukru
  • 9 łyżeczek żelatyny

Truskawki pokroić na kawałki i wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż woda nieco odparuje. Zmiksować blenderem na gładki mus. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody. Dodać żelatynę do jeszcze ciepłych truskawek i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić, tężejący mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem z kwaśnej śmietany:

  • 700g kwaśnej śmietany 18%
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać kwaśną śmietanę, cukier i zmiksować. Dodać letnią żelatynę i zmiksować. Krem wyłożyć na mus.

Dodatkowo:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Czekoladę roztopić nad parą wodną. Dodać olej i wymieszać. Przełożyć czekoladę do sztywnego worka, odciąć niewielki rożek i udekorować ciasto. Schłodzić najlepiej przez całą noc. 


wtorek, 20 czerwca 2017
Charlotte Royal truskawkowo-waniliowa

                        Charlotte Royal po raz pierwszy zobaczyłam oczywiście w programie bake off. Już wtedy wiedziałam, że na pewno ją zrobię. Bardzo pomysłowe ciasto, z powodzeniem zastąpi tort. Ja przygotowałam wersję truskawkowo-waniliową, ale smaki można komponować dowolnie. Pracy jest przy niej sporo, ale zapewniam że warto. Efekt wow! gwarantowany. 

 przepis własny

 

Konfitura z owoców leśnych:

  • 150g czarnej porzeczki
  • 100g jeżyn
  • 50g malin
  • 50g jagód
  • 100g cukru

Wszystkie owoce wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Gotować na bardzo małym ogniu, aż owoce się rozpadną, sok odparuje, a konfitura mocno zgęstnieje. Można przetrzeć przez sitko, jeśli nie lubicie pestek. Schłodzić.

Mus truskawkowy:

  • 1kg truskawek
  • 5 łyżek cukru (lub więcej)
  • 3 łyżeczki żelatyny

Truskawki umyć, obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem, gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż woda nieco odparuje. Zblendować na gładki mus. Odlać dwie szklanki, dodać namoczoną żelatynę, dobrze wymieszać, wystudzić. Tortownicę ok 22cm wyłożyć folią spożywczą wylać mus z żelatyną. Włożyć do lodówki luz zamrażalnika do stężenia. 

Biszkopt (potrzebne będą dwa takie biszkopty):

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto na dużą blachę (od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170o przez 15-20 minut. Przygotować bawełnianą ściereczkę i oprószyć ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt szybko przełożyć na ściereczkę, ściągnąć papier i zwinąć dość ciasno w roladę. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować drugi biszkopt. Odmierzyć średnicę miski, odciąć i resztę biszkoptu zwinąć podobnie w roladę jak poprzedni (na wszelki wypadek gdyby później zabrakło roladek do wyłożenia miski).

Ostudzony biszkopt posmarować dość grubo konfiturą, zwinąć w roladę, zawinąć folią i dobrze schłodzić, najlepiej w zamrażalniku przez ok. 30 minut.

Miskę (u mnie o średnicy 24cm) wyłożyć folią spożywczą. Roladę kroić w plastry grubości ok 1cm i układać na ściankach miski, jedna obok drugiej tak przy przerwy były jak najmniejsze. 

Krem waniliowy:

  • 400ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru z wanilią (lub zwykły cukier i pół laski wanilii)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru z wanilią. Dodać żelatynę i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć do miski (najlepiej zrobić do przy pomocy rękawa cukierniczego). Włożyć do lodówki do stężenia.

Na kremie waniliowym położyć mus truskawkowy, który wcześniej należy dociąć do rozmiarów miski. Lekko docisnąć, ponownie schłodzić. 

Krem truskawkowy:

  • 400ml śmietany 30%
  • pozostały mus truskawkowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mus z truskawek oraz cukier, zmiksować (ewentualnie jeszcze dosłodzić). Dodać żelatynę i zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto (ponownie, najlepiej rękawem cukierniczym). Przykryć biszkoptem dociętym do rozmiarów miski. Dobrze schłodzić w lodówce. Przewrócić na talerz, ściągnąć folię. 


06:49, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (2) »
piątek, 16 czerwca 2017
Sernik gotowany 3bit

                                  Jeden z najpyszniejszych serników na blogu. Bez pieczenia, bo to sernik gotowany. Z kajmakiem i bitą śmietaną, na wzór słynnego ciasta 3bit. Dobrze się kroi, pięknie się prezentuje, świetnie smakuje. Czego chcieć więcej. Ciasto idealne na weekend.

 Inspirowałam się tym przepisem, ale receptura własna. 

 

Masa serowa:

  • 750g twarogu w kostce
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 200g cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki proszku budyniowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 opakowania herbatników

Twaróg zmiksować blenderem. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Dodawać zblendowany twaróg i dalej ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę serową do garnka i zagotować (ciągle mieszając by masa się nie przypaliła). Dodać proszek budyniowy rozpuszczony w mleku, dobrze wymieszać, zagotować zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić. Blachę o wymiarach 22x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć dno herbatnikami. Wylać masę serową i przykryć herbatnikami. Przestudzić. 

Dodatkowo:

  • 400g masy kajmakowej
  • 650ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • kilka kostek czekolady (u mnie biała i gorzka)

Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową, przykryć ostatnią warstwą herbatników. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę i zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto. Udekorować startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. 


 

07:16, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (4) »
środa, 14 czerwca 2017
Rodzinne ciasto czekoladowe

                       Mam dzisiaj dla was bajecznie proste, zupełnie bezproblemowe ciasto czekoladowe. Rodzinne, bo porcja na dużą blachę. Delikatne, wilgotne, rozpływające się w ustach. Najlepsze tuż po upieczeniu i ostudzeniu. Polecam spróbować!

 Przepis z mojewypieki.com

 Składniki:

  • 120g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 110g gorzkiej czekolady
  • 260g mąki pszennej
  • 35g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. Czekoladę roztopić nad parą wodną i ostudzić. 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy. Powoli wlewać czekoladę i dalej ubijać. Dodawać suche składniki na przemian z mlekiem i mieszać rózgą tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy o wymiarach 34x23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165o przez 45 minut lub dłużej do suchego patyczka. 

Polewa czekoladowa:

  • 140g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 8 łyżek śmietany 30%

Czekoladę razem ze śmietanką roztopić nad parą wodną, wymieszać na gładką polewę. Udekorować ciasto polewą czekoladową. 

poniedziałek, 12 czerwca 2017
GP Kanady 2017

                         Zdecydowanie najlepszy wyścig sezonu, trzymający w napięciu od startu aż do mety. W pełni zasłużone zwycięstwo dla Lewisa Hamiltona. Znakomite kwalifikacje, pole position, świetny start, to nie mogło się skończyć inaczej. 

Zaskakująco dobry start do wyścigu zaliczył także Max Verstapen. Startujący z piątej pozycji Holender już po chwili znalazł się na drugiej pozycji, zagrażając nawet przez moment Hamiltonowi. Ostatecznie jednak kierowca nie ukończył wyścigu z powodu awarii. 

To nie był udany weekend dla Sebastiana Vettela. Przegrane kwalifikacji, kompletnie nieudany start, uszkodzenie przedniego skrzydła. Jakby tego było mało Ferrari popełniło duży błąd ściągając Niemca do boksów już po zjeździe samochodu bezpieczeństwa. Po czym Vettel znalazł się na końcu stawki i przez resztę wyścigu odrabiał pozycje. Przewaga Vettela nad Hamiltonem stopniała do 12 punktów, a Mercedes ponownie objął prowadzenie w klasyfikacji generalnej konstruktorów. 

źródło zdjęcia

Tuż obok kierowców Mercedesa na podium stanął Daniel Riccardo. Jak dla mnie Australijczyk mógłby częściej dojeżdżać do mety w pierwszej trójce, świetna atmosfera na podium gwarantowana. 

Nie sposób nie wspomnieć o wspaniałej formie obu kierowców Force India. Zespół od początku sezonu zaskakuje niezawodnością. Wczorajsze tempo obu kierowców było naprawdę imponujące. To bardzo cieszy i zapowiada ciekawą walkę w kolejnych wyścigach. 

Powody do dumy może mieć także Lance Stroll. Pierwsze punkty w domowym wyścigu, brawo!

Na temat Fernando Alonso, a właściwie McLarena już nawet nie mam siły pisać. Jest mi bardzo przykro i obawiam się że może się to skończyć odejściem Nando z F1. 

23:25, amaranthrose , Formuła1
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2