Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 08 czerwca 2018
Ciasto limonkowe z truskawkami i białą czekoladą

                              Czas już powoli zapomnieć o rabarbarze i przerzucić się na truskawki. Dzisiejsze ciasto to klasyka. Tradycyjne ciasto na maślance urozmaiciłam nieco skórką z limonki dodawaną przed pieczeniem i syropem, którym polewamy ciasto już po upieczeniu. Dzięki temu ciasto orzeźwiające w smaku, wilgotne, a truskawki na wierzchu pięknie się błyszczą. Polecam na weekend!

Receptura przygotowana na bazie tego przepisu. 

 

Składniki:

  • 600g mąki
  • 400g maślanki
  • 200g cukru
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z dwóch limonek
  • 100g białej czekolady
  • 800 g truskawek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i wystudzić. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać maślankę, wystudzone masło i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką. Dodać skórkę z limonek oraz posiekaną białą czekoladę i krótko wymieszać. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 24x36cm. Ułożyć na wierzchu połówki truskawek, a część powciskać do środka. Piec w temperaturze 180o przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.

Syrop limonkowy:

  • sok z dwóch limonek
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru

Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i syrop nieco zgęstniej (10-15 minut). Gotowym syropem nasączyć jeszcze gorące ciasto i pokryć truskawki. 


00:21, amaranthrose , ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 czerwca 2018
Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą

                              Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą. Pomyślicie, że zwariowałam, no bo jak to kawa i rabarbar. Z rabarbarem na blogu było już chyba wszystko. Dlatego teraz szukam bardziej niebanalnych połączeń smakowych. I to dzisiejsze takie bez wątpienia jest. Kwaśny krem rabarbarowy idealnie przełamuje słodką bezę, a całość podkręca delikatny aromat kawy. Musicie spróbować. 

 

 Beza:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczenej

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, ubić na sztywną, lśniącą pianę. Dodać mąkę i sok z cytryny, zmiksować. Bezę wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25x38cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180o i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150o i piec przez godzinę. Wystudzić w piekarniku, najlepiej upiec bezę dzień przed. 

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 130g cukru
  • 160g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 1600 przez 25-30 minut. Wystudzić.

Krem rabarbarowy:

  • 800g rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 800g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • opakowanie herbatników maślanych

Rabarbar pokroić na kawałki. Na patelni skarmelizować cukier z odrobiną wody, wrzucić rabarbar, gotować do miękkości, zblendować wystudzić. Rabarbar zmiksować z jogurtem. Można dosłodzić, ale krem powinien być kwaśny. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Dodać żelatynę do kremu i wystudzić. Krem włożyć do lodówki, tężejący wyłożyć na biszkopt. Przykryć warstwą herbatników. 

Krem kawowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50g gorzkiej czekolady drobno posiekanej lub startej na tarce
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier, kawę i jogurt, zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać. Wyłożyć krem na ciasto, schłodzić w lodówce. Po zastygnięciu wyłożyć bezę. 


00:04, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 07 maja 2018
Kisielowe ciasto cytrynowe

                       To ciasto, które przypomina mi dzieciństwo. Kiedyś moje ulubione. Zawsze piekła je moja mama, a z czasem ja sama. Zwykłe ciasto ucierane, ale ma w sobie coś co czyni je wyjątkowym. Będzie idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek.

przepis z zeszytu

 

 

Składniki:

  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 kisiele cytrynowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • płatki migdałów

Masło ucierać z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku. Dodać kisiele i krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko i zmiksować krótko. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie zmiksować. Przelać ciasto do keksówki. Piec w temperaturze 170st przez 30-40 minut lub do suchego patyczka.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Udekorować ciasto polewą i płatkami migdałów.


 

07:34, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (2) »
wtorek, 01 maja 2018
Migdałowe ciasto z rabarbarem

                W tym roku to moje pierwsze ciasto z rabarbarem. Bardzo proste, zwykłe ucierane, ale jednak ma coś w sobie. Jest pełne aromatów, przede wszystkim migdałów i pomarańczy. Kwaśny rabarbar pasuje tu idealnie. Przygotujcie je i zabierzcie na majówkę.

Przepis z mojewypieki.com podaję w nieco zmienionej wersji.  

 

 

Składniki:

  • 180 g masła
  • 1 szklanka cukru + dodatkowa 1 łyżka cukru
  • 3 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub cukier migdałowy)
  • skórka otarta z 1 wyparzonej pomarańczy
  • 1,5 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 800 g rabarbaru, pociętego w 5 cm kawałki (nie obieramy)
  • 1/3 szklanki płatków migdałów
  • cukier puder, do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kardamonem, odłożyć. Masło z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę.  Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dodawać jogurt grecki na zmianę z przesianą mąką (z proszkiem, sodą i kardamonem) i zmielonymi migdałami w dwóch turach i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę ok. 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć do niej połowę ciasta, wyrównać. Na ciasto wyłożyć połowę przygotowanego rabarbaru, w odstępach. Przykryć drugą połową ciasta, wyrównać. Na wierzch położyć resztę rabarbaru. Posypać płatkami migdałów i dodatkową łyżką cukru. Piec w temperaturze 170ºC przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


00:11, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 26 kwietnia 2018
Ciasto bananowo-karmelowe z ananasem

                              Ciasto, które powstało bardzo spontanicznie, bo ananas dojrzał zbyt wcześnie. Ciężkie, wilgotne, bananowe, z lekkim aromatem karmelowym i soczystym ananasem. Do przygotowania w kilka chwil. Nie trzeba z nim czekać do weekendu.

przepis własny

 

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 średnie dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 200-300g ananasa ( najlepiej świeżego, ale może być z puszki)

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka czekolady pełnej karmelowej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • migdały w płatkach

 

Cukier wsypać równomiernie na patelnię, dodać 3-4łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, a gdy cukier się roztopi zwiększyć ogień. Gdy karmel będzie jasnozłoty wlać mleko. Gotować aż cukier się roztopi, a masa lekko zgęstnieje. Wystudzić. 

W wysokim naczyniu zmiksować blenderem banany. Do bananów dodać pozostałe płynne składniki - jajka, karmel z mlekiem, wodę, olej, wanilię. Wymieszać. W dużej misce połączyć mąkę, sodę i proszek do pieczenia, sól. Do sypkich składników wlać płynne. Wymieszać ciasto łyżką, dodać pokrojone ananasy i jeszcze raz wymieszać. Wlać do formy ok 24x26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50minut w temperaturze 1800C.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać. Wylać polewę na ostudzone ciasto. Posypać płatkami migdałów.


06:55, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20