Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 28 lipca 2017
Karpatka z kremem bawarskim i jagodami

                          Dawno już nie robiłam karpatki, a ta którą dzisiaj wam prezentuję nie jest taka zwyczajna. Dwa blaty ciasta parzonego przełożone kremem bawarskim (ostatnio mój ulubiony krem!) z jagodami. Prawdziwie letnie ciasto. Pieczcie póki jeszcze dostępne są świeże jagody, bo mrożone się tu nie sprawdzą. 

Przepis na krem bawarski znalazłam tutaj, reszta to pomysł własny.

 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek

Masło i wodę umieścić w garnuszku, roztopić, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się masy dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa stanie się szklista i będzie odchodziła od brzegów garnka. Wystudzić.

Do wystudzonej masy kolejno wbijać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu. Gotową masę podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 32x23 wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rozsmarować porcję ciasa, wyrównać. Piec w temperaturze 200o przez 25-30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie można otwierać drzwiczek piekarnika!). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Krem bawarski z jagodami:

  • 900g śmietanki 30%
  • 400g mleka
  • 120g cukru
  • 8 żółtek
  • 24g żelatyny
  • 120g wody
  • 1 laska wanilii
  • 2 szklanki jagód

Przygotować najpierw krem angielski. Mleko i 400g śmietanki wlać do rondla z grubym dnem, dodać łyżkę cukru i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewać aż do zagotowania. W międzyczasie w misce ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Gdy śmietanka zacznie się gotować, wlać ok. 1/3 mieszanki, małymi porcjami do żółtek, ciągle ubijając. Przelać mieszankę do rondla z mlekiem i wymieszać. Całość gotować na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając, przez ok. 5 minut aż krem zgęstnieje. Prawidłowa gęstość kremu jest wtedy gdy przy pociągnięciu palcem po tylnej części łyżki zostaje ślad. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do kremu angielskiego. Wyciągnąć laskę wanilii. Gdy krem zacznie tężeć ubić pozostałą smietankę, ale nie na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do kremu. Dodać jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Krem włożyć do lodówki, do stężenia. Gotowym kremem przełożyć karpatkę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



07:20, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (4) »
piątek, 21 lipca 2017
Ciasto maślankowe z agrestem

                       Na weekend przygotowałam dla was bardzo prosty przepis. Ciasto na maślance z agrestem. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie kilka chwil, a jest naprawdę pyszne. Miękkie, wilgotne, długo zachowuje świeżość, z kwaśnym, orzeźwiającym agrestem. Porcja jest duża więc wystarczy na cały weekend. Spróbujcie!

Przepis znalazłam tutaj, podaję z moimi małymi zmianami. 


Składniki:

  • 600g mąki
  • 400ml maślanki
  • 200g cukru
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g agrestu
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić na małym ogniu i wystudzić. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać maślankę, wystudzone masło i zmiksować na niskich obrotach miksera. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 22x33cm. Na wierzchu ułożyć agrest. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut lub dłużej do suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 


06:56, amaranthrose , ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 lipca 2017
Kruche ciasto z agrestem i pianką

                           Zauważyliście, że ostatnio na blogach coraz więcej pojawia się wypieków z porzeczkami i agrestem? Ja sama dopiero teraz doceniłam smak tych nieco zapomnianych owoców. Aż żałuje, że tak późno, bo przecież co roku na działce dziadka mamy ich pod dostatkiem. Zawsze robiło się z nich tylko soki na zimę. Od pewnego czasu są też dżemy i wypieki! Co więcej nawet zamrażam sobie po woreczku tych owoców żeby móc cieszyć się ich smakiem także zimą. Dzisiaj mam dla was kruche ciasto z agrestem. Nie do końca zwyczajne, bo z makową pianką. Jest przepyszne, smak agrestu i maku komponuje się idealnie. I ten zapach, nie do opisania. Zdecydowanie polecam!

Przepis znalazłam tutaj

 

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i sól. Szybko zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć na spód formy o wymiarach 24x24cm. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Spód podpiec przez 15 minut w temperaturze 180o, przestudzić. 

Pianka makowa:

  • 4 duże białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki maku, zmielonego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 300-400g agrestu ( u mnie różowy)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać po łyżce cukru (jak na bezę) aż piana będzie sztywna, a cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera, dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, mak i powoli wlewać olej. Agrest oprószyć mąką i wyłożyć na podpieczony spód. Wyłożyć piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut do zrumienienia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 


06:50, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 06 lipca 2017
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kremem bawarskim

                     Uwielbiam ten czas gdy pojawiają się letnie owoce. Jest wtedy tyle możliwości. W głowie mam tyle pomysłów, że nie wiem czy ze wszystkim zdążę. Dlatego w dzisiejszym cieście umieściłam aż trzy rodzaje owców. W środku jogurtowego ciasta są borówki amerykańskie i maliny, a na wierzchu truskawki. Całość przełożona lekkim kremem bawarskim. Ciasto idealne na lato. Polecam!

 Przepis na krem bawarski znalazłam tutaj, reszta to pomysł własny. 

Składniki na ciasto:

  • 1 duże jajko
  • 600g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 160ml oleju słonecznikowego
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść malin
  • garść borówek amerykańskich lub jagód
  • 500g truskawek

Wszystkie składniki, w tym także jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą i odłożyć. W misce szpatułką wymieszać jajko, olej i cukier. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, jeszcze raz krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać maliny i borówki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x35cm. Na wierzchu ułożyć truskawki przekrojone na pół. Piec w temperaturze 170przez 50-60 minut lub dłużej do suchego patyczka. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty. 

Krem bawarski:

  • 450g śmietanki 30%
  • 200g mleka
  • 60g cukru
  • 4 żołtka
  • 12g żelatyny
  • 60g wody
  • 1 laska wanilii

Przygotować najpierw krem angielski. Mleko i 200g śmietanki wlać do rondla z grubym dnem i dodać łyżkę cukru i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewać aż do zagotowania. W międzyczasie w misce ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Gdy śmietanka zacznie się gotować, wlać ok. 1/3 mieszanki, małymi porcjami do żółtek, ciągle ubijając. Przelać mieszankę żółtek do rondla z mlekiem i wymieszać. Całość gotować na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając, przez ok. 5 minut aż krem lekko zgęstnieje. Prawidłowa gęstość kremu jest wtedy gdy przy pociągnięciu palcem tylnej części łyżki zostaje ślad. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do kremu angielskiego. Wyciągnąć laskę wanilii. Gdy krem zacznie tężeć, ubić pozostałą śmietankę, ale nie na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do kremu. Krem włożyć do lodówki, do stężenia. Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta jogurtowego. Schłodzić w lodówce.

Glazura:

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • sok z pół pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać cukier, sok z pomarańczy i wymieszać. Wystudzić. Tężejącą glazurę za pomocą pędzelka rozprowadzić po cieście. Schłodzić w lodówce. 


06:57, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 20 czerwca 2017
Charlotte Royale truskawkowo-waniliowa

                        Charlotte Royal po raz pierwszy zobaczyłam oczywiście w programie bake off. Już wtedy wiedziałam, że na pewno ją zrobię. Bardzo pomysłowe ciasto, z powodzeniem zastąpi tort. Ja przygotowałam wersję truskawkowo-waniliową, ale smaki można komponować dowolnie. Pracy jest przy niej sporo, ale zapewniam że warto. Efekt wow! gwarantowany. 

 przepis własny

 

Konfitura z owoców leśnych:

  • 150g czarnej porzeczki
  • 100g jeżyn
  • 50g malin
  • 50g jagód
  • 100g cukru

Wszystkie owoce wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Gotować na bardzo małym ogniu, aż owoce się rozpadną, sok odparuje, a konfitura mocno zgęstnieje. Można przetrzeć przez sitko, jeśli nie lubicie pestek. Schłodzić.

Mus truskawkowy:

  • 1kg truskawek
  • 5 łyżek cukru (lub więcej)
  • 3 łyżeczki żelatyny

Truskawki umyć, obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem, gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż woda nieco odparuje. Zblendować na gładki mus. Odlać dwie szklanki, dodać namoczoną żelatynę, dobrze wymieszać, wystudzić. Tortownicę ok 22cm wyłożyć folią spożywczą wylać mus z żelatyną. Włożyć do lodówki luz zamrażalnika do stężenia. 

Biszkopt (potrzebne będą dwa takie biszkopty):

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto na dużą blachę (od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170o przez 15-20 minut. Przygotować bawełnianą ściereczkę i oprószyć ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt szybko przełożyć na ściereczkę, ściągnąć papier i zwinąć dość ciasno w roladę. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować drugi biszkopt. Odmierzyć średnicę miski, odciąć i resztę biszkoptu zwinąć podobnie w roladę jak poprzedni (na wszelki wypadek gdyby później zabrakło roladek do wyłożenia miski).

Ostudzony biszkopt posmarować dość grubo konfiturą, zwinąć w roladę, zawinąć folią i dobrze schłodzić, najlepiej w zamrażalniku przez ok. 30 minut.

Miskę (u mnie o średnicy 24cm) wyłożyć folią spożywczą. Roladę kroić w plastry grubości ok 1cm i układać na ściankach miski, jedna obok drugiej tak przy przerwy były jak najmniejsze. 

Krem waniliowy:

  • 400ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru z wanilią (lub zwykły cukier i pół laski wanilii)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru z wanilią. Dodać żelatynę i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć do miski (najlepiej zrobić do przy pomocy rękawa cukierniczego). Włożyć do lodówki do stężenia.

Na kremie waniliowym położyć mus truskawkowy, który wcześniej należy dociąć do rozmiarów miski. Lekko docisnąć, ponownie schłodzić. 

Krem truskawkowy:

  • 400ml śmietany 30%
  • pozostały mus truskawkowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mus z truskawek oraz cukier, zmiksować (ewentualnie jeszcze dosłodzić). Dodać żelatynę i zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto (ponownie, najlepiej rękawem cukierniczym). Przykryć biszkoptem dociętym do rozmiarów miski. Dobrze schłodzić w lodówce. Przewrócić na talerz, ściągnąć folię. 


06:49, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17