Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 03 października 2017
Ciasto figa z makiem

                             Lubicie figi? Ja bardzo! Są doskonałe zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Teraz jest najlepszy czas na nie więc korzystajcie. Ja zaczynam klasycznie. Ciastem jogurtowym z makiem i figami. Do zrobienia w kilka minut, bo ciasto wystarczy wymieszać łyżką. Figi w trakcie pieczenia puszczają dużo soku dzięki czemu ciasto jest cudownie wilgotne. Polane płynnym miodem, który podkreśla smak owoców. Koniecznie wypróbujcie. Marzy mi się jeszcze pizza z figami. Mam nadzieję że zdążę zanim sezon na figi się skończy. 

 Podstawowy przepis na ciasto jogurtowe z mojewypieki.com, podaję z moimi zmianami

Składniki:

  • 1 jajko
  • 600g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 160ml oleju rzepakowego
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki suchego maku
  • 6 dojrzałych fig
  • miód

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misce wymieszać jajko, olej i cukier. Dodać jogurt, sok i skórkę z cytryny oraz mak i wymieszać. Dodać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Figi pokroić na pół. Każdą połówkę przekroić na 3-4 części. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 25x35cm), wyrównać. Ułożyć figi, skórką do dołu. Piec w temperaturze 1700 przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem polać płynnym miodem. 


07:42, amaranthrose , ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 września 2017
Fale Dunaju ze śliwkami

                    Dzisiejsze ciasto to dobrze znany wszystkim klasyk. Do jego przygotowania od dawna namawiał mnie tato, bo wspomina je z dzieciństwa. Moja lista ciast do upieczenia jest bardzo długa, więc trochę musiał się naczekać, ale najważniejsze że się udało. Najczęściej fale Dunaju robi się z wiśniami, ale ja postanowiłam przygotować je ze śliwkami. Wyszło naprawdę pysznie, z kremem i moją ulubioną błyszczącą polewą. Już mam pomysły jak nieco zmodyfikować przepis i przedstawić wam ciasto w zupełnie nowej odsłonie. 

 Przepis z mojewypieki.com, ale podaję z moimi zmianami.


Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 150ml mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 350g małych śliwek węgierek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć. Śliwki poprzekrajać na pół w poprzek, usunąć pestki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Powoli wlewać olej nadal ubijając.

Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, tylko do połączenia. Podzielić ciasto na pól. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, delikatnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno przełożyć ciasto jasne, a na górę ciasto ciemne. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem do dołu. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180o lub do suchego patyczka.

Krem:

  • 400ml mleka
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • 6 łyżek cukru z wanilią
  • 200g masła
  • 1 kieliszek nalewki jeżynowej (można zastąpić sokiem z cytryny)

Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń. Przykryć szczelnie folią i odstawić do wystudzenia. Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Dodać nalewkę jeżynową i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na ciasto, włożyć do lodówki do stężenia.

Polewa czekoladowa:

  • 125g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wrzątku

Masło i cukier wrzucić do garnuszka i roztopić (ale nie wolno masy zagotować). Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszać, aż polewa stanie się gładka i błyszcząca. Polewa będzie gęsta, można więc ją ponownie zagrzać (ale nie zagotować) lub dodać odrobinę gorącej wody. Polewą udekorować ciasto.


09:10, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (3) »
piątek, 08 września 2017
Biszkopt z mango, kremem kokosowym i malinami

                      To jedno z pyszniejszych ciast na blogu. Biszkopt genueński, mango, krem kokosowy i glazura z białej czekolady. Bardzo lekkie i owocowe ciasto. Biszkopt genueński to moje ostatnie odkrycie i bardzo go polubiłam. Jest bardziej stabilny i wilgotny od klasycznego biszkoptu, znacznie lepiej się kroi. Krem kokosowy idealnie współgra z frużeliną z mango, a maliny przełamują słodycz ciasta. Koniecznie wypróbujcie!

 Przepis na biszkopt genueński i polewę z mojewypieki.com

 

Biszkopt genueński:

  • 9 jajek
  • 220g cukru
  • 250g mąki
  • 60g masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka pół godziny wcześniej włożyć do bardzo ciepłej wody, by się ogrzały. Mąkę przesiać.

Masło roztopić, wystudzić do temperatury pokojowej. Formę o wymiarach 25x40cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do misy miksera wbić ogrzane jajka, wsypać cukier. Ubijać na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która potroi swoją objętość (zajmie to nawet 15 minut).

Do masy jajecznej przesiać mąkę, w trzech turach, mieszając delikatnie rózgą do połączenia. Podczas ostatniego mieszania dodać wystudzone masło, delikatnie wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy. Piec w temperaturze 175oC przez 35-40 minut (lub do suchego patyczka). Wystudzić, przekroić na dwa blaty.

Masa z mango:

  • 3 średnie owoce mango ( ok 1kg)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru

Mango pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zasypać cukrem, można podlać odrobiną wody. Podgrzewać chwilę na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok (ale nie mogą się rozpaść). Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Wlać do mango wymieszać. Ostudzić. Pierwszy blat biszkoptu włożyć do blaszki. Wyłożyć tężejącą masę mango.

Krem kokosowy z malinami:

  • 400ml mleczka kokosowego
  • 500ml śmietany 30%
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 100g zmielonych wiórków kokosowych
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200g malin

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. śmietanę ubić na sztywno, dodać mleczko kokosowe, jogurt, cukier puder i zmiksować. Dodać wystudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę i zmiksować. Dodać zmielone wiórki kokosowe i zmiksować krótko. Włożyć do lodówki, żeby krem zgęstniał.

Odłożyć 5 łyżek kremu. 2/3 kremu wylać na masę mango. Wyłożyć maliny i przykryć resztą kremu. Całość przykryć drugim blatem biszkoptu. Na wierzchu rozsmarować odłożony wcześniej krem.

Glazura lustrzana:

  • 150g cukru
  • 50ml wody
  • 65g białej czekolady, posiekanej
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia cukru. Dodać kremówkę, wymieszać rózgą do połączenia, zagotować. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, napęczniałą żelatynę. Wymieszać, zmiksować blenderem. Można przetrzeć przez sitko. Odstawić do wystudzenia. Wylać na ciasto tężejącą polewę. Można dodatkowo udekorować białą czekoladą, ale nie jest to konieczne.


07:34, amaranthrose , ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 sierpnia 2017
Ciasto cytrynowe z cukinią, kremem jogurtowym, galaretkami i malinami

                             Na weekend mam dla was prawdziwie letnie ciasto. Dwa cytrynowe blaty, cudownie wilgotne dzięki cukinii, przełożone lekkim kremem z jogurtu i śmietanki, z galaretkami i malinami. Ciasto bardzo lekkie i orzeźwiające. Porcja jest duża, spokojnie wystarczy na cały weekend. 

Zostawiam was z przepisem, a sama uciekam się pakować. Najbliższy weekend spędzam w Górach Sowich:)

przepis na ciasto cytrynowe z cukinią pojawił się już na blogu, reszta to pomysł własny

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce, na małych oczkach

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać i odłożyć. Jajka roztrzepać z olejem. Dodać cukier, maślankę, sok oraz skórkę z cytryny i wymieszać dokładnie. Następnie dodać cukinię. Wsypać wymieszane wcześniej składniki suche i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o wymiarach ok. 25x40cm. Piec w temperaturze 1800 przez 45-50 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Ściąć górę. Przekroić ciasto na dwa blaty. 

Galaretki:

  • 2 galaretki malinowe
  • 2 szklanki wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Wylać na dwa głębokie talerze wyłożone folią spożywczą. Włożyć do lodówki do stężenia. Pokroić galaretki w kostkę. Najlepiej przygotować je dzień przed.

Krem jogurtowy:

  • 800g jogurtu naturalnego
  • 300ml śmietanki 30%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 200g malin

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurt i cukier, zmiksować. Dodać przestudzoną, letnią żelatynę i jeszcze raz zmiksować. Odłożyć 5-6 łyżek kremu. Do reszty wrzucić galaretki i maliny, delikatnie wymieszać. 

Spód ciasta umieścić w formie, wyłożyć krem z malinami i galaretkami, przykryć drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem jogurtowy. Pokruszyć ściętą wcześniej górę ciasta. Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. 


12:47, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (2) »
piątek, 28 lipca 2017
Karpatka z kremem bawarskim i jagodami

                          Dawno już nie robiłam karpatki, a ta którą dzisiaj wam prezentuję nie jest taka zwyczajna. Dwa blaty ciasta parzonego przełożone kremem bawarskim (ostatnio mój ulubiony krem!) z jagodami. Prawdziwie letnie ciasto. Pieczcie póki jeszcze dostępne są świeże jagody, bo mrożone się tu nie sprawdzą. 

Przepis na krem bawarski znalazłam tutaj, reszta to pomysł własny.

 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek

Masło i wodę umieścić w garnuszku, roztopić, doprowadzić do wrzenia. Do gotującej się masy dodać mąkę i energicznie mieszać, aż masa stanie się szklista i będzie odchodziła od brzegów garnka. Wystudzić.

Do wystudzonej masy kolejno wbijać jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu. Gotową masę podzielić na dwie części. Blaszkę o wymiarach 32x23 wysmarować masłem i oprószyć mąką. Rozsmarować porcję ciasa, wyrównać. Piec w temperaturze 200o przez 25-30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie można otwierać drzwiczek piekarnika!). W ten sam sposób upiec drugą część ciasta.

Krem bawarski z jagodami:

  • 900g śmietanki 30%
  • 400g mleka
  • 120g cukru
  • 8 żółtek
  • 24g żelatyny
  • 120g wody
  • 1 laska wanilii
  • 2 szklanki jagód

Przygotować najpierw krem angielski. Mleko i 400g śmietanki wlać do rondla z grubym dnem, dodać łyżkę cukru i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewać aż do zagotowania. W międzyczasie w misce ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Gdy śmietanka zacznie się gotować, wlać ok. 1/3 mieszanki, małymi porcjami do żółtek, ciągle ubijając. Przelać mieszankę do rondla z mlekiem i wymieszać. Całość gotować na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając, przez ok. 5 minut aż krem zgęstnieje. Prawidłowa gęstość kremu jest wtedy gdy przy pociągnięciu palcem po tylnej części łyżki zostaje ślad. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do kremu angielskiego. Wyciągnąć laskę wanilii. Gdy krem zacznie tężeć ubić pozostałą smietankę, ale nie na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do kremu. Dodać jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Krem włożyć do lodówki, do stężenia. Gotowym kremem przełożyć karpatkę. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



07:20, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18