Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 16 listopada 2018
Jogurtowe ciasto dziurawione z jagodami, kremem limonkowym i rafaello

                            Obiecany drugi przepis ciasto dziurawione. Wilgotne, ciężkie ciasto jogurtowe, nadzienie jagodowe, krem limonkowy i pralinki kokosowe. Pysznie smakuje i bardzo ładnie się prezentuje. Polecam!

przepis własny

 

Ciasto jogurtowe:

  • 160ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 100g wiórków kokosowych
  • 700g jogurtu greckiego
  • 500g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i odłożyć. W dużej misce roztrzepać jajko z olejem i cukrem. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać mąkę z sodą oraz wiórki kokosowe i wymieszać krótko szpatułką. Ciasto może wyglądać na lekko zważone, ale to nic nie szkodzi. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok 24x38cm. Piec w temperaturze 1800 przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. W jeszcze ciepłym cieście zrobić dziury za pomocą trzonka drewnianej łyżki. 

Nadzienie jagodowe:

  • 1,5 szklanki jagód (mrożone albo ze słoiczka)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Jagody wrzucić do garnuszka, dodać cukier, zagotować. Dodać żelatynę, wymieszać. Odstawić do stężenia. Tężejącą masą napełnić dziurki w cieście. 

Krem limonkowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 600g kwaśnej śmietany 18%
  • sok i skórka z limonki
  • 6-8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • pralinki kokosowe

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, sok i skórkę z limonki, zmiksować. Dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto. Schłodzić. Przed podaniem udekorować pralinkami kokosowymi. 

00:01, amaranthrose , ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 03 października 2018
Ciasto dyniowe z jogurtem, sosem karmelowym i figami

                                 Moją wielką miłość do dyni już znacie. Świadczy o tym chociażby ilość przepisów na blogu z dynią w roli głównej. Ostatnio także nie rozstaję się z figami. Dynia i figi to połączenie idealne. Do tego krem z samego jogurtu greckiego, sos karmelowy, i dla przełamania smaku, mini figi. Pycha! Spróbujcie koniecznie.

przepis na ciasto z krainasosny.pl, reszta to pomysł własny

 

 

Ciasto dyniowe:

  • 250g musu z dyni (użyłam Hokkaido)
  • 125g cukru
  • 375g mąki
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru

Masło roztopić, dodać cukier, mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawami do oddzielnej miseczki. Do wystudzonej masy wbić żółtka i wymieszać. Następnie dodawać mąkę w trzech partiach i za każdym razem wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24cm. Piec w temperaturze 1800 przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.  Wystudzić, przekroić 2 blaty.

Dodatkowo:

  • 600g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 fig
  • sos karmelowy
  • mini kiwi (opcjonalnie)

Jogurt grecki wymieszać z cukrem. Spód ciasta ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, wyłożyć pół jogurtu greckiego, polać sosem karmelowym, przykryć górą ciasta. Na wierzchu rozsmarować jogurt, ułożyć pokrojone figi i mini kiwi, udekorować sosem karmelowym. Schłodzić w lodówce przez min. 2h. Podawać z dodatkową porcją sosu karmelowego.

Sos karmelowy:

  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 pełne łyżki masła
  • 100ml śmietanki 30%

W garnku z grubym dnem równomiernie rozsypać cukier, dodać 3 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, a gdy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień. Nie mieszać. Gdy karmel będzie jasnozłoty, dodać masło, wymieszać. Dodać śmietankę, wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić.


07:49, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
sobota, 28 lipca 2018
Kremówka jagodowa

                                    Bardzo nad tym ubolewam, ale nie udało mi się w tym roku pojechać na jagody lasu. Zabrakło czasu. Dzisiejsze ciasto robiłam już jakiś czas temu, jeszcze z ubiegłorocznych jagód. Na cienkim biszkopcie, krem jagodowy, krem cytrynowy i ciasto francuskie. Taka nietypowa kremówka, ale bardzo smaczna.

przepis własny

 

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 100g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 160o przez 20-25 minut.

Krem jagodowy:

  • 3 szklanki jagód
  • 330ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu greckiego
  • 8-10 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Jagody wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem, podgrzewać aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Zdjąć z ognia dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt, wystudzone jagody i zmiksować. Krem wylać na biszkopt. Włożyć do lodówki.

Krem cytrynowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt, cukier puder, skórkę z cytryny i zmiksować. Powoli wlewać żelatynę i miksować. Wylać krem cytrynowy na zastygnięty krem jagodowy. Schłodzić.

Dodatkowo:

  • ciasto francuskie
  • cukier puder

Ciasto francuskie upiec w temperaturze 200o, wystudzić. Pokroić na kwadraty, które układać na kremie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

00:47, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
piątek, 08 czerwca 2018
Ciasto limonkowe z truskawkami i białą czekoladą

                              Czas już powoli zapomnieć o rabarbarze i przerzucić się na truskawki. Dzisiejsze ciasto to klasyka. Tradycyjne ciasto na maślance urozmaiciłam nieco skórką z limonki dodawaną przed pieczeniem i syropem, którym polewamy ciasto już po upieczeniu. Dzięki temu ciasto orzeźwiające w smaku, wilgotne, a truskawki na wierzchu pięknie się błyszczą. Polecam na weekend!

Receptura przygotowana na bazie tego przepisu. 

 

Składniki:

  • 600g mąki
  • 400g maślanki
  • 200g cukru
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z dwóch limonek
  • 100g białej czekolady
  • 800 g truskawek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i wystudzić. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać maślankę, wystudzone masło i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką. Dodać skórkę z limonek oraz posiekaną białą czekoladę i krótko wymieszać. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 24x36cm. Ułożyć na wierzchu połówki truskawek, a część powciskać do środka. Piec w temperaturze 180o przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.

Syrop limonkowy:

  • sok z dwóch limonek
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru

Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i syrop nieco zgęstniej (10-15 minut). Gotowym syropem nasączyć jeszcze gorące ciasto i pokryć truskawki. 


00:21, amaranthrose , ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 czerwca 2018
Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą

                              Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą. Pomyślicie, że zwariowałam, no bo jak to kawa i rabarbar. Z rabarbarem na blogu było już chyba wszystko. Dlatego teraz szukam bardziej niebanalnych połączeń smakowych. I to dzisiejsze takie bez wątpienia jest. Kwaśny krem rabarbarowy idealnie przełamuje słodką bezę, a całość podkręca delikatny aromat kawy. Musicie spróbować. 

 

 Beza:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczenej

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, ubić na sztywną, lśniącą pianę. Dodać mąkę i sok z cytryny, zmiksować. Bezę wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25x38cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180o i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150o i piec przez godzinę. Wystudzić w piekarniku, najlepiej upiec bezę dzień przed. 

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 130g cukru
  • 160g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 1600 przez 25-30 minut. Wystudzić.

Krem rabarbarowy:

  • 800g rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 800g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • opakowanie herbatników maślanych

Rabarbar pokroić na kawałki. Na patelni skarmelizować cukier z odrobiną wody, wrzucić rabarbar, gotować do miękkości, zblendować wystudzić. Rabarbar zmiksować z jogurtem. Można dosłodzić, ale krem powinien być kwaśny. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Dodać żelatynę do kremu i wystudzić. Krem włożyć do lodówki, tężejący wyłożyć na biszkopt. Przykryć warstwą herbatników. 

Krem kawowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50g gorzkiej czekolady drobno posiekanej lub startej na tarce
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier, kawę i jogurt, zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać. Wyłożyć krem na ciasto, schłodzić w lodówce. Po zastygnięciu wyłożyć bezę. 


00:04, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21