Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 20 czerwca 2017
Charlotte Royal truskawkowo-waniliowa

                        Charlotte Royal po raz pierwszy zobaczyłam oczywiście w programie bake off. Już wtedy wiedziałam, że na pewno ją zrobię. Bardzo pomysłowe ciasto, z powodzeniem zastąpi tort. Ja przygotowałam wersję truskawkowo-waniliową, ale smaki można komponować dowolnie. Pracy jest przy niej sporo, ale zapewniam że warto. Efekt wow! gwarantowany. 

 przepis własny

 

Konfitura z owoców leśnych:

  • 150g czarnej porzeczki
  • 100g jeżyn
  • 50g malin
  • 50g jagód
  • 100g cukru

Wszystkie owoce wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Gotować na bardzo małym ogniu, aż owoce się rozpadną, sok odparuje, a konfitura mocno zgęstnieje. Można przetrzeć przez sitko, jeśli nie lubicie pestek. Schłodzić.

Mus truskawkowy:

  • 1kg truskawek
  • 5 łyżek cukru (lub więcej)
  • 3 łyżeczki żelatyny

Truskawki umyć, obrać, pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem, gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż woda nieco odparuje. Zblendować na gładki mus. Odlać dwie szklanki, dodać namoczoną żelatynę, dobrze wymieszać, wystudzić. Tortownicę ok 22cm wyłożyć folią spożywczą wylać mus z żelatyną. Włożyć do lodówki luz zamrażalnika do stężenia. 

Biszkopt (potrzebne będą dwa takie biszkopty):

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto na dużą blachę (od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170o przez 15-20 minut. Przygotować bawełnianą ściereczkę i oprószyć ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt szybko przełożyć na ściereczkę, ściągnąć papier i zwinąć dość ciasno w roladę. Odstawić do ostygnięcia. Przygotować drugi biszkopt. Odmierzyć średnicę miski, odciąć i resztę biszkoptu zwinąć podobnie w roladę jak poprzedni (na wszelki wypadek gdyby później zabrakło roladek do wyłożenia miski).

Ostudzony biszkopt posmarować dość grubo konfiturą, zwinąć w roladę, zawinąć folią i dobrze schłodzić, najlepiej w zamrażalniku przez ok. 30 minut.

Miskę (u mnie o średnicy 24cm) wyłożyć folią spożywczą. Roladę kroić w plastry grubości ok 1cm i układać na ściankach miski, jedna obok drugiej tak przy przerwy były jak najmniejsze. 

Krem waniliowy:

  • 400ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru z wanilią (lub zwykły cukier i pół laski wanilii)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru z wanilią. Dodać żelatynę i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć do miski (najlepiej zrobić do przy pomocy rękawa cukierniczego). Włożyć do lodówki do stężenia.

Na kremie waniliowym położyć mus truskawkowy, który wcześniej należy dociąć do rozmiarów miski. Lekko docisnąć, ponownie schłodzić. 

Krem truskawkowy:

  • 400ml śmietany 30%
  • pozostały mus truskawkowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 łyżki cukru

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mus z truskawek oraz cukier, zmiksować (ewentualnie jeszcze dosłodzić). Dodać żelatynę i zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto (ponownie, najlepiej rękawem cukierniczym). Przykryć biszkoptem dociętym do rozmiarów miski. Dobrze schłodzić w lodówce. Przewrócić na talerz, ściągnąć folię. 


06:49, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (2) »
wtorek, 06 czerwca 2017
Ciasto jogurtowe z morelami

                                Prawdziwie letnie ciasto. Idealne na deser, podwieczorek, albo na wycieczkę. Cudownie wilgotne, pachnące wanilią ciasto jogurtowe z soczystymi morelami. Do przygotowania w piętnaście minut, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką. Tak niewiele pracy, a taki pyszny efekt. Korzystajcie z przepisu, bo właśnie pojawiły się morele. Równie pyszne będzie z truskawkami, porzeczkami, malinami czy jagodami. 

 Przepis z mojewypieki.com, podaję z moimi zmianami. 

 

 Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 600g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 160ml oleju słonecznikowego
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 700-800g dojrzałych moreli

Wszystkie składniki, także jogurt, powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misce wymieszać (szpatułką lub rózgą) jajko, olej i cukier. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać mąkę z sodą i proszkiem, wymieszać krótko, tylko do połączenia. Ciasto będzie gęste i może wyglądać na nieco zważone. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie ok. 25x35cm), wyrównać. Ułożyć owoce, rozcięciem ku górze. Piec w temperaturze 170o przez 50-60 minut lub dłużej do suchego patyczka. Ostudzić, można oprószyć cukrem pudrem. 


06:51, amaranthrose , ciasta
Link Dodaj komentarz »
piątek, 26 maja 2017
Wuzetka chałwowo-malinowa

                         Dzisiaj mam dla was zupełnie nową wersję dobrze znanego wszystkim ciasta. Tak naprawdę poza ogólnym wyglądem niewiele ma wspólnego z klasyczną wuzetką. Biszkopt jasny, delikatny, puszysty, bez potrzeby nasączania. Do tego żelka malinowa, lekki krem chałwowy, błyszcząca polewa, biała czekolada i rozetki z bitej śmietany. Dużo przy nim pracy, ale warto się natrudzić. Poza tym porcja jest duża, wystarczy na cały weekend. 

 Przepis na polewę z mojewypieki.com, reszta to pomysł własny. 

 

Biszkopt:

  • 8 dużych jajek
  • 320g mąki pszennej
  • 260g cukru
  • 2 łyżki wody

Białka ubić na sztywno z dodatkiem wody, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, ubić na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) o wymiarach 25x38cm, piec w temperaturze 160o przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. 

Żelka malinowa:

  • 2 szklanki malin (świeże, mrożone, lub ze słoika w syropie)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Maliny wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i lekko się rozpadną. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę rozpuszczoną 1/3 szklanki wody. Powinno powstać ok. 2 szklanki musu malinowego, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Wystudzić. 

Krem chałwowy:

  • 1l śmietany 30%
  • 600g chałwy
  • 5 łyżeczek żelatyny

Śmietanę ubić na pół sztywno. Wkruszyć chałwę i zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Letnią żelatynę wmiksować do kremu. 

Pierwszy blat biszkoptu włożyć do blaszki. Wyłożyć tężejącą żelkę malinową (musi myć już prawie stężała, inaczej wsiąknie w biszkopt). Włożyć do lodówki na 15 minut. Wyłożyć tężejący krem chałwowy (odłożyć 2 łyżki kremu). Przykryć blatem biszkoptu. Wierzch pokryć cienką warstwą odłożonego kremu chałwowego. Włożyć do lodówki. 

Polewa:

  • 150g cukru
  • 50ml wody
  • 65g białej czekolady, posiekanej
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilości wody, tylko do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać śmietankę, wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i napęczniałą żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia, a następnie zmiksować blenderem. Przestudzić, lekko tężejącą polewę wylać na ciasto. Schłodzić.

Dodatkowo:

  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • 300ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny

Czekoladę roztopić nad parą wodną, dodać olej, wymieszać. Za pomocą łyżeczki zrobić paski białej czekolady na polewie. Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać żelatynę i zmiksować. Przełożyć krem do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Udekorować ciasto. 


06:51, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (3) »
piątek, 05 maja 2017
Ciasto półkruche z rabarbarem, malinami i bezą

                             Wraz z końcem kwietnia na targowiskach pojawił się rabarbar. Wreszcie! To warzywo, które daje nieskończenie wiele możliwości. Uwielbiam je i mam nadzieję, że wy również.  Sezon rozpocznę od klasyki. Ciasto półkruche, rabarbar, maliny, beza i migdały. Tego ciasta nie trzeba reklamować. Będzie idealne na weekend!

 przepis własny

 

Ciasto półkruche:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Blaszkę o wymiarach ok. 25x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić spód ciastem. Piec w temperaturze 200o przez 20-25 minut do zrumienia. 

Nadzienie:

  • 800g rabarbaru
  • 100-200g malin
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kaszy manny

Rabarbar pokroić na kawałki ok. 2cm, wrzucić na patelnię, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puści sok. Dodać kaszę mannę, wymieszać, wystudzić. Wyłożyć rabarbar na podpieczony spód, posypać malinami. 

Beza:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50g płatków migdałów

Białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Ubijać aż masa stanie się gładka i bardzo sztywna. Dodać mąkę i krótko zmiksować. Wyłożyć masę na owoce, posypać płatkami migdałów. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180o i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 140o, piec przez godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przechowywać w temperaturze pokojowej. 


06:47, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (2) »
piątek, 21 kwietnia 2017
Mazurek malinowo-kokosowy

                              To drugi mój tegoroczny mazurek. Przepis na ciasto półkruche niezmiennie ten sam, jest idealny. Nadzienie malinowe przygotowałam jeszcze z zimowych zapasów malin, ale możecie użyć dobrej jakości konfitury malinowej. Do tego krem przygotowany na bazie śmietanki kokosowej i białej czekolady. Całość udekorowana pralinkami i migdałami. Zapewniam, że to mazurek który nie tylko ładnie wygląda, ale też dobrze smakuje. 

 przepis własny


Ciasto półkruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 50g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę. Po tym czasie rozwałkować na kształt pisanki lub koła o średnicy 25cm, boki zrobić nieco wyższe. Piec w temperaturze 200o przez 15-20 minut do zrumienienia. 

Nadzienie malinowe:

  • 1 szklanka malin
  • 3-4 łyżki cukru

Maliny włożyć do garnuszka, zasypać cukrem, można dodać odrobinę wody. Podgrzewać na wolnym ogniu aż owoce się rozpadną i całość zgęstnieje. Wystudzić. Tak przygotowanym dżemem posmarować mazurek. 

Krem kokosowy:

  • 200ml śmietanki kokosowej (gęsta część mleczka kokosowego)
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżeczka żelatyny

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości gorącej wody i wystudzić. Do śmietanki kokosowej dodać czekoladę i zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować ponownie. Wyłożyć delikatnie masę na mazurek. 

Do dekoracji:

  • pralinki kokosowe
  • migdały w słupkach

Udekorować mazurek pralinkami kokosowymi i migdałami. Przechowywać w chłodnym miejscu. 


06:38, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17