Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 29 marca 2017
Kokosowy pudding chia z malinami

                                 O właściwościach zdrowotnych nasionek chia nie będę pisać. Tyle się o nich ostatnio mówi, że na pewno każdy co nieco już o nich słyszał. Natomiast o ich smaku kilka słów napiszę, a jakże. Spróbowałam ich niedawno i bardzo mnie zaskoczyły, pozytywnie oczywiście. Są przepyszne zarówno w formie puddingu, jak i po prostu nasionek dosypanych do owsianki. Kokosowy pudding chia to po prostu nasionka zalane mlekiem kokosowym, dosłodzone syropem klonowym, ale możecie użyć też choćby miodu. Podany z malinami jest rewelacyjny. Spróbujcie, to najszybszy deser jaki znam. 

przepis własny

 

Składniki:

  • 200ml mleka
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 6 pełnych łyżek nasionek chia
  • 200g malin (użyłam malin ze słoika)
  • syrop klonowy

Mleko i mleczko kokosowe połączyć, dodać 2-3 łyżki syropu klonowego, wymieszać. Wsypać nasionka chia, wymieszać, odstawić na 20min, aż zacznie gęstnieć. Pudding rozłożyć do szklanek (ok. 5-6 małych porcji), wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem zmiksować maliny blenderem, ewentualnie dosłodzić, wyłożyć na pudding. 


06:40, amaranthrose , desery
Link Komentarze (1) »
piątek, 20 maja 2016
Waniliowa panna cotta z rabarbarem

                  Mam nadzieję, że rabarbar jeszcze wam się nie znudził. Mi w tym roku rabarbar smakuje jak nigdy. W głowie mam jeszcze mnóstwo pomysłów na jego wykorzystanie. Dzisiaj będzie bardzo prosto, ale niezwykle smacznie. Waniliowa panna cotta z rabarbarem. To mój pomysł na szybki wiosenny deser. Spróbujcie.

przepis własny

Składniki na panna cottę (8 małych porcji po 100ml):

  • 500ml śmietany 30%
  • 300ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wody
  • 60g cukru
  • 1 laska wanilii

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Do garnuszka wlać śmietankę, mleko, dodać cukier, ziarenka i laskę wanilii. Podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wyciągnąć laskę. Wlać żelatynę i dobrze wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę wystudzić, można w kąpieli wodnej. Po wystudzeniu włożyć do lodówki. Mieszać od czasu do czasu. Kiedy panna cotta będzie już miała konsystencję kisielu przełożyć do przygotowanych słoiczków lub salaterek. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.

Rabarbar:

  • ok.300g rabarbaru
  • 50g cukru
  • 2 łyżki wody

Rabarbar pokroić na kawałki o długości 1cm. Na patelnię wsypać cukier i wlać dwie łyżki wody. Podgrzewać aż cukier się rozpuści. Wrzucić rabarbar i podgrzewać aż rabarbar zmięknie a sok częściowo odparuje. Wystudzić. Tak przygotowany rabarbar rozłożyć na stężałą panna cottę.


10:05, amaranthrose , desery
Link Komentarze (2) »