Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 22 września 2018
Ciasto dyniowe z czekoladą

                         Jesień już powoli zakrada się do kuchni. Śliwki, jabłka, gruszki i oczywiście królowa jesieni czyli dynia. Cała moja rodzina uwielbia ciasta z dynią, a w szczególności drożdżowe. W bocznej szpalcie przygotowałam dla was link do wszystkich przepisów z dynią na blogu, korzystajcie ile się da. Dzisiaj natomiast mam dla was ciasto dyniowe z dodatkiem czekolady. Wilgotne, aromatyczne, efektowne bo dwukolorowe. 

 Źródło przepisu małacukierenka.pl

 

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni Hokkaido
  • 2 jajka
  • 160ml oleju
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej (można zastąpić przyprawą do piernika)
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka wody

Dodatkowo:

  • 50g gorzkiej czekolady lub pestki dyni


Czekoladę roztopić na parze, odstawić. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, cukier, purée z dyni, aromat i wymieszać krótko mikserem. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę, kakao i wodę, wymieszać łyżką lub szpatułką. Do keksówki o wymiarach 25x12cm (u mnie trochę szersza) wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę jasnego ciasta, wyrównać. Na wierzch wylać połowę ciemnego ciasta, wyrównać. Wylać pozostałe jasne ciasto i na koniec pozostałe ciemne, znów wyrównać. Można posypać pestkami dyni. Piec w temperaturze 180o przez ok. 60 minut.  Po ostudzeniu można polać czekoladą roztopioną nad parą wodną.


sobota, 15 września 2018
Ciasto kruche ze śliwkami i kokosem

                              Dzisiaj na blogu klasyka, ciasto kruche ze śliwkami. Urozmaiciłam je o dodatek kakao do ciasta oraz o bezę kokosową. Proste i pyszne ciasto, idealne do popołudniowej kawy.

przepis własny

 

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 żółtka (białka odłożyć)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • 1kg śliwek
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100g wiórków kokosowych

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Śliwki przekroić na pół wzdłuż, usunąć pestki. Prostokątną dużą blaszkę natłuścić i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć na nią pół ciasta (najlepiej po prostu zrobić to palcami). Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać aż beza będzie lśniąca i sztywna. Dodać mąkę i wiórki kokosowe, krótko wymieszać. Na spodzie ułożyć śliwki, rozcięciem do góry, a następnie bezę kokosową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 1700 przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.




wtorek, 22 maja 2018
Ciasto czekoladowe z rabarbarem i kokosem

                             Ciasto, które piekłam w ubiegły weekend. Smakowało wszystkim. Jako przepis podstawowy wykorzystałam moje ulubione ciasto czekoladowe. Dodałam masę z jogurtu, z wiórkami kokosowymi, która po upieczeniu przypominała lekki sernik. Do tego karmelizowany rabarbar. Ciasto bardzo proste, nikomu nie powinno sprawić trudności. Jestem pewna, że będziecie zadowoleni z efektu. 

 

 Ciasto czekoladowe:

  • 300g masła roztopionego, przestudzonego
  • 375g mąki
  • 250g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 pełnych łyżek kakao
  • 1 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/3 szklanki mleka

W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka, dodać wystudzone masło, mleko i wodę gazowaną. Dodać składniki suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Włożyć ciasto na blaszkę o wymiarach ok. 24x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu łyżką nakładać masę jogurtową (porcjami, nie na całą powierzchnię), można zrobić wzorek widelcem. Ułożyć rabarbar.  Piec w temperaturze 180o przez 35-40minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Masa kokosowa:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 100g wiórków kokosowych
Jajka roztrzepać jogurtem greckim. Dodać cukier i wiórki kokosowe, wymieszać. 
Rabarbar:
  • 500g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
Rabarbar pokroić na kawałki ok. 4cm. Na patelni równomiernie rozsypać cukier, dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, a gdy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień. Gdy powstanie złoty karmel, wrzucić rabarbar, podgrzewać kilka minut na małym ogniu, aż nieco zmięknie. 




środa, 07 marca 2018
Ciasto czekoladowe z bezą kokosową

                    Ciasto idealne gdy w środku tygodnia najdzie was ochota na coś słodkiego. Przygotowanie nie zajmie wam więcej niż pół godziny. Wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto oraz chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku beza kokosowa. Muszę się przyznać, że to był eksperyment, ale udało się! Wyszło dokładnie takie, jak powinno. Ciasto czekoladowe jest nieprzesuszone, mokre, a beza idealnie chrupiąca. Próbujcie! 

 przepis własny

 

Składniki:

  • 250g masła roztopionego, przestudzonego
  • 200g + 10 łyżek cukru
  • 250g mąki
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 200ml coli lub wody gazowanej
  • 70ml mleka
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 100g wiórków kokosowych

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i odstawić. W misce roztrzepać masło z żółtkami i cukrem. Dodać mleko i colę i wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać łyżką tylko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 28x8cm (mierzone od dołu) lub trochę większej, wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru, ubić na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć bezę na ciasto czekoladowe. Piec w temperaturze 180o przez 30 minut, a następnie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka.


 

 

czwartek, 11 stycznia 2018
Ciasto czekoladowo-jagodowe

                          Co powiecie na ciasto jagodowe w środku zimy? Czekoladowy spód, lekki krem jagodowy na bazie jogurtu przełożony galaretką porzeczkową, odrobina polewy czekoladowej i bezy. Pyszne, lekkie. Idealne na zbliżający się weekend. 

przepis własny

 

Ciasto czekoladowe:

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 250g roztopionego masła
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
  • 200ml coli lub wody gazowanej

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej lekko roztrzepać składniki mokre. Zawartość obu misek połączyć, krótko wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. 

Krem jagodowy:
  • 1200g jogurtu greckiego
  • 450ml śmietany 30%
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 100g białej czekolady
  • 100g cukru
  • 2,5 szklanki jagód
  • 2 galaretki porzeczkowe (albo jagodowe lub z owoców leśnych)
  • bezy
Jagody i cukier wrzucić do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia cukru, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i zmiksować. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i zmiksować. Dodać jagody i jeszcze raz zmiksować. Krem podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki. 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Do pozostałej części kremu wmiksować przestudzoną żelatynę. Wylać krem na ciasto, schłodzić w lodówce.
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody. Przestudzić, tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Włożyć do lodówki do stężenia. Pozostałe 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Wmiksować do pozostałego kremu, wylać na ciasto, schłodzić. Można udekorować polewą czekoladową. Przed podaniem posypać pokruszonymi bezami.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7