Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 07 marca 2018
Ciasto czekoladowe z bezą kokosową

                    Ciasto idealne gdy w środku tygodnia najdzie was ochota na coś słodkiego. Przygotowanie nie zajmie wam więcej niż pół godziny. Wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto oraz chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku beza kokosowa. Muszę się przyznać, że to był eksperyment, ale udało się! Wyszło dokładnie takie, jak powinno. Ciasto czekoladowe jest nieprzesuszone, mokre, a beza idealnie chrupiąca. Próbujcie! 

 przepis własny

 

Składniki:

  • 250g masła roztopionego, przestudzonego
  • 200g + 10 łyżek cukru
  • 250g mąki
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 200ml coli lub wody gazowanej
  • 70ml mleka
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 100g wiórków kokosowych

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i odstawić. W misce roztrzepać masło z żółtkami i cukrem. Dodać mleko i colę i wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać łyżką tylko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 28x8cm (mierzone od dołu) lub trochę większej, wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru, ubić na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć bezę na ciasto czekoladowe. Piec w temperaturze 180o przez 30 minut, a następnie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka.


 

 

czwartek, 11 stycznia 2018
Ciasto czekoladowo-jagodowe

                          Co powiecie na ciasto jagodowe w środku zimy? Czekoladowy spód, lekki krem jagodowy na bazie jogurtu przełożony galaretką porzeczkową, odrobina polewy czekoladowej i bezy. Pyszne, lekkie. Idealne na zbliżający się weekend. 

przepis własny

 

Ciasto czekoladowe:

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 250g roztopionego masła
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
  • 200ml coli lub wody gazowanej

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej lekko roztrzepać składniki mokre. Zawartość obu misek połączyć, krótko wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. 

Krem jagodowy:
  • 1200g jogurtu greckiego
  • 450ml śmietany 30%
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 100g białej czekolady
  • 100g cukru
  • 2,5 szklanki jagód
  • 2 galaretki porzeczkowe (albo jagodowe lub z owoców leśnych)
  • bezy
Jagody i cukier wrzucić do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia cukru, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i zmiksować. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i zmiksować. Dodać jagody i jeszcze raz zmiksować. Krem podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki. 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Do pozostałej części kremu wmiksować przestudzoną żelatynę. Wylać krem na ciasto, schłodzić w lodówce.
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody. Przestudzić, tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Włożyć do lodówki do stężenia. Pozostałe 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Wmiksować do pozostałego kremu, wylać na ciasto, schłodzić. Można udekorować polewą czekoladową. Przed podaniem posypać pokruszonymi bezami.



piątek, 08 grudnia 2017
Ciasto czekoladowe z kremem kawowym i bezą

                              Dzisiejszym wpisem rozpoczynam już przepisy świąteczne. Na początek ciasto mniej tradycyjne. Czekoladowe z powidłami śliwkowymi, kawowym kremem budyniowym i chrupiącą bezą. Wszystkie smaki uzupełniają się idealnie, a beza przyjemnie chrupie. Jeśli wasze listy ciast świątecznych nie są jeszcze zamknięte, koniecznie dopiszcie to ciasto.

przepis własny


 Beza:

  • 4 duże białka
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i dalej miksować. Zmiksować na gładką, lśniącą bezę. Dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny, zmiksować. Bezę wyłożyć na blaszkę wielkości ok. 25x38cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180o i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150o i piec przez godzinę. Najlepiej upiec bezę dzień wcześniej.

Ciasto czekoladowe:

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 250g roztopionego masła
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
  • 200ml coli lub wody gazowanej

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej lekko roztrzepać składniki mokre. Zawartość obu misek połączyć, krótko wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. 

Krem kawowy:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 budynie śmietankowe (po 40g)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 250g masła w temp. pokojowej
  • 300g powideł śliwkowych

Do garnuszka wlać 2,5 szklanki mleka, dodać cukier, kawę i podgrzewać na wolnym ogniu. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać mieszankę budyniową do gotującego się mleka. Zagotować, mieszać do zgęstnienia. Przykryć folią, odstawić do wystudzenia. Masło zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu i dalej miksować. Na cieście czekoladowym rozsmarować powidła, wyłożyć krem kawowy. Na wierzchu ułożyć bezę. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. 


wtorek, 28 listopada 2017
Ciasto czekoladowe z chałwą i śliwkami

                               Znalazłam ostatnio w szafce dwa zapomniane opakowania chałwy. Szkoda by było ich nie wykorzystać. Jako, że wcześniej kupiłam już śliwki, to postanowiłam połączyć te dwa składniki. Tak powstało ciasto czekoladowe z chałwą i śliwkami. I muszę powiedzieć, że to bardzo udane połączenie. Spróbujcie! Ciasto kroiłam jeszcze ciepłe i było bardzo delikatne. Po całkowitym wystudzeniu kroi się znacznie lepiej.

przepis własny

 

Składniki:

  • 375g masła
  • 375g mąki
  • 300g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 pełnych łyżek kakao
  • 1 1/2 szklanki coli lub wody gazowanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 400g chałwy
  • 600g śliwek

Masło roztopić, wystudzić. Śliwki poprzekrajać wzdłuż, odpestkować. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka, dodać wystudzone masło, mleko i colę. Dodać składniki suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Włożyć ciasto na blaszkę o wymiarach ok. 25x38cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu pokruszyć chałwę. Ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Piec w temperaturze 180o przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. 

Dodatkowo:

  • 80g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju

Czekoladę i olej roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać, gotową polewą udekorować ciasto. 


wtorek, 21 listopada 2017
Murzynek z dżemem

                           Dzisiaj mam dla was przepis na pyszny murzynek. Do ciasta dodajemy dużą ilość konfitury lub dżemu, dzięki czemu ciasto cudownie wilgotne. Jest bardziej puszyste niż brownie, ale też bardziej mokre niż klasyczny murzynek. Ekspresowe do przygotowania, bo mieszamy je tylko krótko. Idealne na jesienne i zimowe wieczory.

Źródło przepisu mojewypieki.com

Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 300 g konfitury wiśniowej ( u mnie dżem dyniowo-pomarańczowy)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odłożyć. W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większej miski. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.  Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą. Keksówkę o wymiarach dolnych 10 x 20 cm
(piekłam z dwóch porcji w prostokątnej blaszce) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Czekolady roztopić nad parą wodną, dodać olej, wymieszać. Gotową polewą udekorować ciasto. Można użyć jeszcze kolorowej posypki.


 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6