Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 23 czerwca 2017
Ciasto czekoladowo-orzechowe z musem truskawkowym i kremem z kwaśnej śmietany

                            Na weekend mam dla was pyszne, letnie ciacho. Czekoladowo-orzechowy spód, mus z truskawek i krem z kwaśnej śmietany. Ciasto czekoladowe jest puszyste i wilgotne, z kawałkami orzechów, które przyjemnie chrupią pod zębami. Mus truskawkowy jest bardzo intensywny w smaku dzięki redukcji wody, naprawdę polecam ten sposób przygotowania, rewelacja! No i krem z kwaśnej śmietany to prawdziwa wisienka na torcie. Musicie tego spróbować. 

przepis własny

 

 

Ciasto czekoladowo-orzechowe:

  • 250g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 100g grubo mielonych orzechów włoskich
  • 200g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70ml mleka
  • 250ml wody gazowanej

W jednej misce roztrzepać jajka, mleko, roztopione masło i wodę gazowaną. W drugiej misce wymieszać mąką, cukier, orzechy, kakao, proszek do pieczenia. Zawartość obu misek połączyć. Krótko wymieszać. Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. 

Mus truskawkowy:

  • 1 3/4 kg truskawek
  • 100g cukru
  • 9 łyżeczek żelatyny

Truskawki pokroić na kawałki i wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż woda nieco odparuje. Zmiksować blenderem na gładki mus. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody. Dodać żelatynę do jeszcze ciepłych truskawek i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić, tężejący mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem z kwaśnej śmietany:

  • 700g kwaśnej śmietany 18%
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać kwaśną śmietanę, cukier i zmiksować. Dodać letnią żelatynę i zmiksować. Krem wyłożyć na mus.

Dodatkowo:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Czekoladę roztopić nad parą wodną. Dodać olej i wymieszać. Przełożyć czekoladę do sztywnego worka, odciąć niewielki rożek i udekorować ciasto. Schłodzić najlepiej przez całą noc. 


środa, 14 czerwca 2017
Rodzinne ciasto czekoladowe

                       Mam dzisiaj dla was bajecznie proste, zupełnie bezproblemowe ciasto czekoladowe. Rodzinne, bo porcja na dużą blachę. Delikatne, wilgotne, rozpływające się w ustach. Najlepsze tuż po upieczeniu i ostudzeniu. Polecam spróbować!

 Przepis z mojewypieki.com

 Składniki:

  • 120g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 110g gorzkiej czekolady
  • 260g mąki pszennej
  • 35g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. Czekoladę roztopić nad parą wodną i ostudzić. 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy. Powoli wlewać czekoladę i dalej ubijać. Dodawać suche składniki na przemian z mlekiem i mieszać rózgą tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy o wymiarach 34x23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165o przez 45 minut lub dłużej do suchego patyczka. 

Polewa czekoladowa:

  • 140g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 8 łyżek śmietany 30%

Czekoladę razem ze śmietanką roztopić nad parą wodną, wymieszać na gładką polewę. Udekorować ciasto polewą czekoladową. 

czwartek, 18 maja 2017
Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i musem z rabarbaru

                                     Ciasto, które piekłam w ubiegły weekend. Na czekoladowym spodzie, z delikatnym kremem kokosowym i musem z rabarbaru. Krem kokosowy przygotowałam klasycznie ze śmietanki, mleczka kokosowego i białej czekolady, ale dla wzmocnienia smaku dodałam wiórki kokosowe, które wcześniej zmieliłam w młynku do kawy. Wyszedł bardzo lekki, intensywny w smaku niemalże mus kokosowy. Z rabarbarem skomponował się idealnie. Porcja ciasta jest duża, rodzinna. Idealne na zbliżający się weekend!

Przepis własny.           

 

 Ciasto czekoladowe:

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 250g roztopionego masła
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
  • 200ml coli lub wody gazowanej

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej lekko roztrzepać składniki mokre. Zawartość obu misek połączyć, krótko wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. 

Krem kokosowy:

  • 600ml śmietany 30%
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 100g wiórków kokosowych zmielonych
  • 100g białej czekolady
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny

Czekoladę roztopić nad parą wodną. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać mleczko kokosowe i zmielone wiórki kokosowe (zmieliłam wiórki w młynku do kawy) i zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Dodać przestudzoną, letnią żelatynę i zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto czekoladowe i wstawić do lodówki.

Mus z rabarbaru:

  • 1kg różowego rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Rabarbar pokroić w kawałki ok 2cm. Cukier równomiernie wysypać na patelnię. Dodać 4 łyżki wody. Podgrzewać na wolnym ogniu, a gdy cukier się rozpuści zwiększyć moc palnika. Kiedy karmel osiągnie złoty kolor, wrzucić rabarbar. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu aż karmel się rozpuści a rabarbar zmięknie. Ostudzić, zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Dodać do rabarbaru, wymieszać.  Łącznie powinno być ok. 1litr musu, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Tężejący mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 


piątek, 12 maja 2017
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z fasoli

                        Jedno z najlepszych ciast czekoladowych jakie miałam okazje próbować. Wilgotne, mięsiste, o delikatnej, zaskakującej wręcz strukturze. Bardzo czekoladowe z delikatnym aromatem pomarańczy. Zwieńczone najlepszą, zawsze błyszczącą polewą czekoladową. Spróbujcie, na pewno będziecie mile zaskoczeni. 

 Przepis znalazłam tutaj


Składniki (na formę 22x22cm):

  • 100g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 420g czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 125g masła
  • 180g cukru
  • 70g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Polewa:

  • 125g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wrzątku

Czekoladę roztopić nad parą wodną. Blenderem zmiksować na gładką masę fasolę, jedno jajko i ekstrakt. Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na jasną, puszystą masę. Dodać masę z fasoli i wymieszać. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Dodać do masy z masła i fasoli, dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam z 1,5 porcji w klasycznej prostokątnej formie). Piec w temperaturze 180o przez 35-40 minut.

Przygotować polewę. Masło i cukier puder wrzucić do garnuszka i roztopić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszać do momentu, aż polewa stanie się gładka i błyszcząca. Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę wody lub mleka. Gotową polewą udekorować ostudzone ciasto. 


wtorek, 25 kwietnia 2017
Kostka jagodowa

                           Długo by pisać o tym cieście. Naprawdę wyjątkowo pyszne. Puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe, krem jagodowy, żelka jagodowa, bita śmietana. To prawdziwa perełka. Upieczcie, jestem pewna że i wam zasmakuje. 

przepis własny

 

Ciasto czekoladowe:

  • 375g masła
  • 375g mąki
  • 300g cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400ml coli (lub wody gazowanej)
  • 3 jajka
  • 100ml mleka

W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche. Zawartość obu misek połączyć, krótko wymieszać. Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 25x38cm. Piec w temperaturze 180oprzez 35-40 minut lub do suchego patyczka.

Krem jagodowy:

  • 500g jagód
  • 700ml śmietany 30%
  • 600g jogurtu greckiego
  • 100g białej czekolady
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżeczek żelatyny

Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody. Jagody wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści, zmiksować Benderem. Dodać żelatynę, dobrze wymieszać, ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać jogurt, jagody i zmiksować. Dodać roztopioną czekoladę i jeszcze raz zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Krem wyłożyć na czekoladowy spód, włożyć do lodówki do stężenia.

Żelka jagodowa:

  • 1,5 szklanki jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Jagody wsypać do garnuszka, zasypać cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści. Dodać namoczoną żelatynę i wymieszać. Wyłożyć mus jagodowy na ciasto.

Dodatkowo:

  • 300ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny

 Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać wystudzoną żelatynę, zmiksować. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i udekorować ciasto.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5