Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 13 listopada 2018
Ciasto czekoladowo-kajmakowe, dziurawione

                 Jedliście kiedyś dziurawione ciasto? Ja całkiem niedawno wypatrzyłam zdjęcia takich ciast na instagramie. Wreszcie w weekend udało mi się przygotować aż dwa takie ciasta. Przygotowanie polega na upieczeniu prostego ciasta, zrobieniu dziurek i napełnieniu nadzieniem. Dzięki temu całe ciasto jest wypełnione kremem. Jak dla mnie, świetny pomysł. Jako pierwsze pokazuję wam ciasto czekoladowe, wypełnione kremem kajmakowym, z polewą czekoladową. Jedyne co, to zamieniłabym czekoladę na mleczną, bo gorzka nieco zdominowała smak kajmaku. Kwestia gustu. Spróbujcie!

Przepis od WypiekiBeaty

 

 

Ciasto czekoladowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki (w temperaturze pokojowej)
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 szklanka ciepłej kawy (z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej)

W jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce wszystkie mokre, oprócz kawy. Mokre składniki wlać do suchych i zmiksować. Wlewać powoli kawę ciągle miksując. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30cm (ja piekłam ciasto w nieco większej formie, z 1 i 1/3 porcji). Piec w temperaturze 180o przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. W jeszcze ciepłym cieście zrobić dużo dziurek przy pomocy trzonka drewnianej łyżki. 

Masa kajmakowa:

  • 400g masy kajmakowej
  • 100ml śmietany 30%
  • opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny

Kajmak i śmietankę umieścić w misce i zmiksować. Ja dla usztywnienia dodałam jeszcze dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody i ostudzonej. Gotowy krem rozprowadzić na cieście tak, by wypełnić dziurki.

Polewa czekoladowa:

  • 100g gorzkiej czekolady (jednak moim zdaniem lepiej sprawdzi się tu czekolada mleczna)
  • 100ml śmietany 30%

Śmietanę i połamaną czekoladę umieścić w misce nad parą wodną, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, wymieszać. Wylać polewę na ciasto, patyczkiem zrobić esy floresy. 


sobota, 22 września 2018
Ciasto dyniowe z czekoladą

                         Jesień już powoli zakrada się do kuchni. Śliwki, jabłka, gruszki i oczywiście królowa jesieni czyli dynia. Cała moja rodzina uwielbia ciasta z dynią, a w szczególności drożdżowe. W bocznej szpalcie przygotowałam dla was link do wszystkich przepisów z dynią na blogu, korzystajcie ile się da. Dzisiaj natomiast mam dla was ciasto dyniowe z dodatkiem czekolady. Wilgotne, aromatyczne, efektowne bo dwukolorowe. 

 Źródło przepisu małacukierenka.pl

 

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni Hokkaido
  • 2 jajka
  • 160ml oleju
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej (można zastąpić przyprawą do piernika)
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka wody

Dodatkowo:

  • 50g gorzkiej czekolady lub pestki dyni


Czekoladę roztopić na parze, odstawić. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, cukier, purée z dyni, aromat i wymieszać krótko mikserem. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę, kakao i wodę, wymieszać łyżką lub szpatułką. Do keksówki o wymiarach 25x12cm (u mnie trochę szersza) wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę jasnego ciasta, wyrównać. Na wierzch wylać połowę ciemnego ciasta, wyrównać. Wylać pozostałe jasne ciasto i na koniec pozostałe ciemne, znów wyrównać. Można posypać pestkami dyni. Piec w temperaturze 180o przez ok. 60 minut.  Po ostudzeniu można polać czekoladą roztopioną nad parą wodną.


sobota, 15 września 2018
Ciasto kruche ze śliwkami i kokosem

                              Dzisiaj na blogu klasyka, ciasto kruche ze śliwkami. Urozmaiciłam je o dodatek kakao do ciasta oraz o bezę kokosową. Proste i pyszne ciasto, idealne do popołudniowej kawy.

przepis własny

 

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 żółtka (białka odłożyć)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • 1kg śliwek
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100g wiórków kokosowych

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Śliwki przekroić na pół wzdłuż, usunąć pestki. Prostokątną dużą blaszkę natłuścić i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć na nią pół ciasta (najlepiej po prostu zrobić to palcami). Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać aż beza będzie lśniąca i sztywna. Dodać mąkę i wiórki kokosowe, krótko wymieszać. Na spodzie ułożyć śliwki, rozcięciem do góry, a następnie bezę kokosową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 1700 przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.




wtorek, 22 maja 2018
Ciasto czekoladowe z rabarbarem i kokosem

                             Ciasto, które piekłam w ubiegły weekend. Smakowało wszystkim. Jako przepis podstawowy wykorzystałam moje ulubione ciasto czekoladowe. Dodałam masę z jogurtu, z wiórkami kokosowymi, która po upieczeniu przypominała lekki sernik. Do tego karmelizowany rabarbar. Ciasto bardzo proste, nikomu nie powinno sprawić trudności. Jestem pewna, że będziecie zadowoleni z efektu. 

 

 Ciasto czekoladowe:

  • 300g masła roztopionego, przestudzonego
  • 375g mąki
  • 250g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 pełnych łyżek kakao
  • 1 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/3 szklanki mleka

W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka, dodać wystudzone masło, mleko i wodę gazowaną. Dodać składniki suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Włożyć ciasto na blaszkę o wymiarach ok. 24x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu łyżką nakładać masę jogurtową (porcjami, nie na całą powierzchnię), można zrobić wzorek widelcem. Ułożyć rabarbar.  Piec w temperaturze 180o przez 35-40minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Masa kokosowa:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 100g wiórków kokosowych
Jajka roztrzepać jogurtem greckim. Dodać cukier i wiórki kokosowe, wymieszać. 
Rabarbar:
  • 500g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
Rabarbar pokroić na kawałki ok. 4cm. Na patelni równomiernie rozsypać cukier, dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, a gdy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień. Gdy powstanie złoty karmel, wrzucić rabarbar, podgrzewać kilka minut na małym ogniu, aż nieco zmięknie. 




środa, 07 marca 2018
Ciasto czekoladowe z bezą kokosową

                    Ciasto idealne gdy w środku tygodnia najdzie was ochota na coś słodkiego. Przygotowanie nie zajmie wam więcej niż pół godziny. Wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto oraz chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku beza kokosowa. Muszę się przyznać, że to był eksperyment, ale udało się! Wyszło dokładnie takie, jak powinno. Ciasto czekoladowe jest nieprzesuszone, mokre, a beza idealnie chrupiąca. Próbujcie! 

 przepis własny

 

Składniki:

  • 250g masła roztopionego, przestudzonego
  • 200g + 10 łyżek cukru
  • 250g mąki
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 200ml coli lub wody gazowanej
  • 70ml mleka
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 100g wiórków kokosowych

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i odstawić. W misce roztrzepać masło z żółtkami i cukrem. Dodać mleko i colę i wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać łyżką tylko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 28x8cm (mierzone od dołu) lub trochę większej, wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru, ubić na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć bezę na ciasto czekoladowe. Piec w temperaturze 180o przez 30 minut, a następnie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka.


 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7