Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 18 października 2017
Murzynek z powidłami śliwkowymi

                           To najlepszy murzynek jaki kiedykolwiek jadłam! Delikatny, wilgotny, z lekkim posmakiem powideł śliwkowych. Największym odkryciem jest tu jednak nie ciasto, a polewa. Bardzo prosta, z mlecznej czekolady i powideł. Jest genialna! Na pewno wykorzystam ją do świątecznego piernika.

 Przepis z krainamiodempłynąca

 

 Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250g masła
  • 300g powideł śliwkowych
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

W garnku zagotować mleko, masło, cukier i kakao. Przelać do misy miksera, lekko wystudzić. Dodać żółtka i powidła, wymieszać rózgą kuchenną. Przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta. Przelać ciasto do blaszki o wymiarach 33x23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180o przez 40-45minut.

Polewa czekoladowo-śliwkowa:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych

Do małego rondla wrzucić powidła i połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Gotową polewą polać ciasto.


piątek, 11 sierpnia 2017
Brownie z oreo i porzeczkami

                       Jeszcze przed weekendem zdążyłam z nowym wpisem. Ciasto co prawda wymaga włączenia piekarnika, ale tylko na 20 minut, więc może dacie radę upiec, mimo upałów. Brownie jak to brownie, wilgotne, obłędnie czekoladowe. Kwaśne porzeczki idealnie przełamują słodycz ciasta, a ciasteczka oreo przyjemnie chrupią. Zdecydowanie warto upiec!

Przepis znalazłam tutaj

 

 Składniki:

  • 150g gorzkiej czekolady
  • 190g masła
  • 150g cukru
  • 150g porzeczek
  • 115g ciastek oreo
  • 3 jajka
  • 135g mąki pszennej

Czekoladę, masło i cukier roztopić w kąpieli wodnej i odstawić na 10-15 minut aż przestygnie. Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać pół porzeczek i pokruszonych ciastek oreo i delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 20x24cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pozostałe porzeczki i pokruszone ciastka. Piec w temperaturze 180przez 20-25minut. 


piątek, 23 czerwca 2017
Ciasto czekoladowo-orzechowe z musem truskawkowym i kremem z kwaśnej śmietany

                            Na weekend mam dla was pyszne, letnie ciacho. Czekoladowo-orzechowy spód, mus z truskawek i krem z kwaśnej śmietany. Ciasto czekoladowe jest puszyste i wilgotne, z kawałkami orzechów, które przyjemnie chrupią pod zębami. Mus truskawkowy jest bardzo intensywny w smaku dzięki redukcji wody, naprawdę polecam ten sposób przygotowania, rewelacja! No i krem z kwaśnej śmietany to prawdziwa wisienka na torcie. Musicie tego spróbować. 

przepis własny

 

 

Ciasto czekoladowo-orzechowe:

  • 250g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 100g grubo mielonych orzechów włoskich
  • 200g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70ml mleka
  • 250ml wody gazowanej

W jednej misce roztrzepać jajka, mleko, roztopione masło i wodę gazowaną. W drugiej misce wymieszać mąką, cukier, orzechy, kakao, proszek do pieczenia. Zawartość obu misek połączyć. Krótko wymieszać. Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. 

Mus truskawkowy:

  • 1 3/4 kg truskawek
  • 100g cukru
  • 9 łyżeczek żelatyny

Truskawki pokroić na kawałki i wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż woda nieco odparuje. Zmiksować blenderem na gładki mus. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody. Dodać żelatynę do jeszcze ciepłych truskawek i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić, tężejący mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem z kwaśnej śmietany:

  • 700g kwaśnej śmietany 18%
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać kwaśną śmietanę, cukier i zmiksować. Dodać letnią żelatynę i zmiksować. Krem wyłożyć na mus.

Dodatkowo:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Czekoladę roztopić nad parą wodną. Dodać olej i wymieszać. Przełożyć czekoladę do sztywnego worka, odciąć niewielki rożek i udekorować ciasto. Schłodzić najlepiej przez całą noc. 


środa, 14 czerwca 2017
Rodzinne ciasto czekoladowe

                       Mam dzisiaj dla was bajecznie proste, zupełnie bezproblemowe ciasto czekoladowe. Rodzinne, bo porcja na dużą blachę. Delikatne, wilgotne, rozpływające się w ustach. Najlepsze tuż po upieczeniu i ostudzeniu. Polecam spróbować!

 Przepis z mojewypieki.com

 Składniki:

  • 120g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 110g gorzkiej czekolady
  • 260g mąki pszennej
  • 35g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. Czekoladę roztopić nad parą wodną i ostudzić. 

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt waniliowy. Powoli wlewać czekoladę i dalej ubijać. Dodawać suche składniki na przemian z mlekiem i mieszać rózgą tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do formy o wymiarach 34x23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 165o przez 45 minut lub dłużej do suchego patyczka. 

Polewa czekoladowa:

  • 140g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 8 łyżek śmietany 30%

Czekoladę razem ze śmietanką roztopić nad parą wodną, wymieszać na gładką polewę. Udekorować ciasto polewą czekoladową. 

czwartek, 18 maja 2017
Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i musem z rabarbaru

                                     Ciasto, które piekłam w ubiegły weekend. Na czekoladowym spodzie, z delikatnym kremem kokosowym i musem z rabarbaru. Krem kokosowy przygotowałam klasycznie ze śmietanki, mleczka kokosowego i białej czekolady, ale dla wzmocnienia smaku dodałam wiórki kokosowe, które wcześniej zmieliłam w młynku do kawy. Wyszedł bardzo lekki, intensywny w smaku niemalże mus kokosowy. Z rabarbarem skomponował się idealnie. Porcja ciasta jest duża, rodzinna. Idealne na zbliżający się weekend!

Przepis własny.           

 

 Ciasto czekoladowe:

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 250g roztopionego masła
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
  • 200ml coli lub wody gazowanej

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej lekko roztrzepać składniki mokre. Zawartość obu misek połączyć, krótko wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. 

Krem kokosowy:

  • 600ml śmietany 30%
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 100g wiórków kokosowych zmielonych
  • 100g białej czekolady
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny

Czekoladę roztopić nad parą wodną. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać mleczko kokosowe i zmielone wiórki kokosowe (zmieliłam wiórki w młynku do kawy) i zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Dodać przestudzoną, letnią żelatynę i zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto czekoladowe i wstawić do lodówki.

Mus z rabarbaru:

  • 1kg różowego rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Rabarbar pokroić w kawałki ok 2cm. Cukier równomiernie wysypać na patelnię. Dodać 4 łyżki wody. Podgrzewać na wolnym ogniu, a gdy cukier się rozpuści zwiększyć moc palnika. Kiedy karmel osiągnie złoty kolor, wrzucić rabarbar. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu aż karmel się rozpuści a rabarbar zmięknie. Ostudzić, zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Dodać do rabarbaru, wymieszać.  Łącznie powinno być ok. 1litr musu, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Tężejący mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5