Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 15 grudnia 2016
Pierniczki brukowce

                                Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pierniczki. Do upieczenia nawet na ostatnią chwilę. Pyszne i miękkie zaraz po upieczeniu. Delikatnie karmelowe, nadziewane, oblane kawowym lukrem. Naprawdę chyba nie trzeba ich reklamować. Polecam!

przepis z mojewypieki.com

 

 

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 100g miodu
  • 1 jajko
  • 50g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • marmolada lub gęste powidła śliwkowe

W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru. Podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż cukier nabierze złotej barwy. Wlać 1/3 szklanki wody, karmel zareaguje bardzo gwałtownie. Zagotować, mieszając do rozpuszczenia karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę do piernika, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.

W misie miksera umieścić mąkę wymieszaną z sodą, masło i jajko. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować lub wyrobić ręcznie. Przykryć ściereczką, odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie formować z ciasta kule wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać, nakładać pół łyżeczki marmolady, sklejać i formować kulkę. Układać na natłuszczonej blaszce o wymiarach ok. 33x26cm w odstępach 1cm (podczas pieczenia powinny zetknąć). Piec w temperaturze 180o przez około 15-20 minut. Wyjąć, jeszcze lekko ciepłe polukrować.

Kawowy lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki wrzącej wody

Kawę rozpuścić w wodzie, dodać do cukru pudru i rozetrzeć na gładki lukier. Gęstość lukru można regulować przez dodać wody lub cukru.


wtorek, 13 grudnia 2016
Pierniczki bakaliowe

                 W tym roku po raz kolejny udało mi się przygotować kilka rodzajów pierniczków. Na święta w puszkach czekają już pierniczki szybkie, pierniczki najlepsze, pierniczki brukowce i pierniczki bakaliowe. W planach jeszcze pierniczki nadziewane w czekoladzie.

Jeśli jeszcze nie przygotowaliście żadnych pierniczków, nic straconego. Pierniczki bakaliowe są miękkie zaraz po upieczeniu. Nie twardnieją. Ciasto powinno leżakować w chłodzie, ale spokojnie wystarczy mu nawet jeden dzień. Bakalie możecie wybrać ulubione. Pierniczki nie potrzebują już lukru i dekoracji. Są pyszne! Polecam na święta.

Przepis z mojewypieki.com


Składniki (na ok. 180 sztuk):

  • 2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 200g masła
  • 150g smalcu
  • 3 torebki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku (pominęłam)
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3,5-4,5 szklanki mąki pszennej*
  • 1,5 szklanki mąki żytniej jasnej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 100g suszonej żurawiny
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 100g płatków migdałów
  • 100g rodzynków
  • białko do posmarowania

Miód, masło, smalec, cukier i wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Gdy cukier się rozpuści, odłożyć do wystudzenia na 20 minut. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do przestygniętej masy z miodem dodać mąki, jajka, śmietanę i zmiksować. Ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z końcówek miksera. Dodać bakalie i zmiksować.

Gotowe ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w chłodnym miejscu. Ciasto może leżakować przez dowolny okres czasu od kilku dni, nawet do kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie zgęstnieje.

Ciasto wałkować na grubość ok. 5mm (nie mniej). Wycinać foremkami dowolne kształty. Układać na blaszkach dobrze wysmarowanych masłem w dużej odległości od siebie. Smarować lekko roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 190o przez 10-12 minut. Upieczone pierniczki są od razu miękkie, można je przechowywać w puszcze przez długi czas. Pierniczki pieczone dłużej będą twardsze.


wtorek, 06 grudnia 2016
Piernikowe ciasto dyniowe z powidłami śliwkowymi

                        To już naprawdę ostatnie ciasto z dynią. Tym razem już bardziej świąteczne. Czekoladowe ciasto dyniowe z przyprawą do piernika, przełożone powidłami śliwkowymi i oblane najlepszą polewą czekoladową. Może to nie prawdziwy piernik, ale w okresie przedświątecznym będzie idealnym zastępstwem. Spróbujcie póki sezon na dynię trwa.

Przepis znalazłam tutaj, ale podaję w mojej wersji.

 

 

Składniki:

  • 300g puree z dyni
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 270g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 i 1/2 łyżki kakao
  • 20g przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • słoik powideł śliwkowych

W rondelku roztopić masło z cukrem (zostawić 6 łyżek do ubicia białek). Po lekkim przestudzeniu dodać puree z dyni oraz żółtka i wymieszać. W osobnej misce przesiać mąkę z proszkiem, kakao i przyprawami. Dodajemy partiami do masy dyniowej i miksujemy na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno z solą, pod koniec dodając 6 łyżek cukru (stopniowo jedna po drugiej). Dodać ubite białka do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170o przez 25-35 minut lub do suchego patyczka. Kiedy ciasto wystygnie przekroić wzdłuż i przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Polać ciasto polewą i udekorować posypką.

Polewa czekoladowa:

  • 125g margaryny (lub masła)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki wrzątku
  • 1 łyżeczka żelatyny

Margarynę i cukier wrzucić do garnuszka i roztopić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i wymieszać. Mieszać polewę do czasu aż stanie się gładka i lśniąca (w miarę jak polewa będzie stygła, żelatyna zacznie wiązać i polewa zrobi się lśniące, na pewno zauważycie). Jeśli polewa będzie za gęsta można dodać odrobinę wody lub mleka, albo lekko ją podgrzać (ale nie wolno jej zagotować).


 

czwartek, 24 grudnia 2015
Lebkuchen

                             Lebkuchen miałam w planach już od dawna i wreszcie znalazłam czas aby na święta upiec kilka rodzajów pierniczków. Tak więc w puszkach czekają już najlepsze miękkie pierniczki, pierniczki nadziewane, i lebkuchen. Te ostatnie to tradycyjne niemieckie pierniczki. Są mięciutkie, migdałowe i z cytrusową nutą. Zupełnie inne niż tradycyjne polskie pierniki. Są zdecydowanie pyszniejsze i oryginalne w smaku. I ten zapach po otwarciu puszki. Spokojnie mogłabym wymienić jeszcze kilka ich zalet. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, nie zwlekajcie z tym dłużej. Upieczcie je na te święta!

 Przepis ze strony mojewypieki.com

Wszystkim wam kochani życzę ciepłych, spokojnych, spędzonych w rodzinnym gronie Świąt Bożego Narodzenia!


Składniki na 30sztuk:

  • 250g mąki pszennej
  • 85g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200ml płynnego miodu
  • 85g masła
  • pół szklanki (w sumie) drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

Składniki suche: mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy wymieszać w misce i odłożyć. W garnku z grubym dnem umieścić miód i masło, podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić (tak żeby nadal mieszanka była lekko ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę miodowo-maślaną. Dodać skórkę z cytrusów i dobrze wymieszać. Ciasto będzie dość lepiące. Przykryć ściereczką, odstawić do wystudzenia (masa zgęstnieje). Po tym czasie robić z ciasta kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę trochę spłaszczyć (jeśli ciasto bardzo się klei, moczyć ręce w zimnej wodzie i wtedy formować kulki). Piec w temperaturze 1800 przez 15 minut, nie dłużej, bo pierniczki wyjdą twarde. Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie. Należy poczekać 2 minuty i potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Po wystudzeniu ich wierzch kruszeje, ale bez obaw zmięknie pod lukrem.

Lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny

Cukier puder wsypać do miseczki. Dolewać gorącą wodę lub sok z cytryny, łyżka po łyżce, rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, maczać w nim pierniczki i odkładać na kratkę do zastygnięcia. Gotowe pierniczki przełożyć do puszki na ciasteczka.


wtorek, 15 grudnia 2015
Miękkie pierniczki nadziewane w czekoladzie

                           Najlepsze pierniczki jakie jadłam. Miękkie i puszyste już po upieczeniu. Na bogato, bo nie dość że nadziane to jeszcze w czekoladzie. Musiałam je schować głęboko na strychu żeby miały szanse dotrwać do świąt. Wpisuje je na stałe do menu świątecznego. Choć coś mi mówi, że będę do nich powracać częściej. Piekłam z dwóch porcji, ale następnym razem na pewno zrobię ich więcej. Bardzo polecam.

Przepis znalazłam tutaj, dziękuję bardzo.

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki żytniej
  • 45g cukru
  • 125g miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 30g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu , czarnego mielonego (pominęłam)

Dodatkowo:

  • dobrze wysmażone powidła śliwkowe lub twarda marmolada
  • czekolada roztopiona w kąpieli wodnej z dodatkiem oleju (na 120g czekolady 2 łyżki oleju)

 

W rondelku na małym ogniu podgrzać masło, cukier, miód oraz mleko. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru i masła. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. W misce wymieszać pozostałe suche składniki, wbić jajko i wymieszać. Następnie wlać rozpuszczone składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3mm. Przy pomocy szklanki wycinać koła. Na środek koła kłaść pół łyżeczki nadzienia, przykryć drugim kółkiem i przy pomocy mniejszej foremki wycinać pierniczki (nie trzeba już dodatkowo sklejać boków, same się skleją). Pozostałe ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować i wycinać pierniczki. Gotowe pierniczki układać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 1750 przez 10-12 minut. Po upieczeniu wystudzić na kratce i udekorować je czekoladą. Ja nakładałam warstwę czekolady pędzelkiem silikonowym. Z podanej porcji wyszło mi półtorej dużej blachy pierniczków. Do udekorowania zużyłam ok. 120g czekolady.

Z przepisem dołączam do 9  Festiwalu Pierniczków:

 
1 , 2