Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 07 grudnia 2018
Pierniczki miodowe

                              Tradycyjne, duńskie miodowe serca. Przygotowane tylko na miodzie, bez dodatku cukru. Dlatego pamiętajcie żeby użyć miodu dobrej jakości, bo ma on największy wpływ na smak pierniczków. Po upieczeniu są twarde, ale zamknięte w puszce z kawałkiem chleba albo jabłka miękną po 3-4 dniach. Udekorować można je dowolnie, choć oryginalnie powinny być w czekoladzie. Powiem wam jednak, że one są tak dobre, że nie potrzebują żadnych dodatków. Bardzo polecam.

Przepis z mojewypieki.com

 

 

Składniki (na 70 pierniczków):

  • 450 g płynnego miodu
  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować. Ciasto będzie miękkie i klejące. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odłożyć na 24 godziny do lodówki. 

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i lekko podsypując mąką rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta foremką wycinać serca i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach - rosną dość mocno. Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić. Pierniczki włożyć do puszek razem z kawałkami chleba lub jabłka. Kiedy zmiękną (u mnie zajęło to zaledwie kilka dni), udekorować lukrem, glazurą czekoladową lub czekoladą choć bez niczego też są pyszne.




poniedziałek, 22 stycznia 2018
Piernik marchewkowy

                                  Pierników i pierniczków nigdy dość. Uwielbiamy korzenne przyprawy i powiem wam, że zdarza mi się piec piernik nawet latem. Nie ma lepszego ciasta. Dzisiaj piernik nietypowy bo bez miodu, a z marchewką. Wilgotny, delikatny, długo zachowuje świeżość. Pyszny, idealny na każdą okazję. 

 Przepis z gotowaniecieszy.blox.pl

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao   
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 dużej, sparzonej pomarańczy

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 8 łyżek śmietanki kremówki
  • migdały w słupkach

 

Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Olej, cukier i jajka miksować na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut, a następnie dodać do nich skórkę z pomarańczy i marchewkę. Zmniejszyć obroty i dodać suche składniki. Miksować do chwili połączenia się składników (około minutę).

Formę o wymiarach 23x28cm (mierzony u podstawy) lub trochę większą wyłożyć papierem do pieczenia (włącznie z bokami) i przelać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pic około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Połamaną czekoladę oraz śmietankę podgrzewać w kąpieli wodnej (mieszając co jakiś czas) do chwili, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą polewę, którą wylać na ciasto. Udekorować migdałami.


sobota, 30 grudnia 2017
Szybki piernik z marcepanem i czekośliwką

                                            Piernik na szybko, na ostatnią chwilę. Delikatny, miękki, wilgotny. Ja zrezygnowałam z przełożenia powidłami. Dodałam natomiast marcepan i polewę z powideł śliwkowych i czekolady. Wyszło pysznie. Może upieczecie na weekend?

przepis z kwestiasmaku.com, podaję z moimi zmianami

 

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 125g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej

 W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę , mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się bardzo spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. Wylać ciasto do foremki o wymiarach ok. 12x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175o przez 45 - 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Dodatkowo:

  • 100g masy marcepanowej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej

Czekolady i powidła śliwkowe wrzucić do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Wymieszać. Piernik lekko naciąć wzdłuż przez środek. Nacięcie i środek wylepić marcepanem. Całość oblać polewą.


piątek, 22 grudnia 2017
Pierniczki czekoladowe

                    Pierniczki na ostatnią chwilę. Bez lukrowania, bez dekorowania. Pięknie pachną czekoladą, pomarańczą i przyprawami korzennymi. Miękkie zaraz po upieczeniu. Na pewno jeszcze zdążycie upiec. Polecam.

przepis z mojewypieki.com

 

Składniki:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 55 g gorzkiej czekolady, połamanej

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać. W garnuszku umieścić masło, miód, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, ale mieszanka może pozostać lekko ciepła. Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (a najlepiej dłużej). Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość
około 5 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kółeczka i odbijać wzory stempelkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut. Wystudzić na kratce.


wtorek, 12 grudnia 2017
Pierniczki miętowe

                              Pierniczki, a właściwie ciasteczka piernikowe, bo nie zawierają one miodu, bardzo nietypowe. Aromat korzennych przypraw przeplata się z orzeźwiającym smakiem mięty. Zaskakujące! Po upieczeniu lekko twardnieją, ale już po nocy spędzonej w puszce miękną. Można je upiec na ostatnią chwilę. Gwarantuję, że goście będą mile zaskoczeni. 

przepis znalazłam tutaj, podaję z małymi zmianami. 

 

 

Składniki:

  • 130g kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka suszonej mięty zmielonej na proszek
  • 330g mąki pszennej
  • pół łyżeczki kropli miętowych (takich aptecznych)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • kilka kropel miętowych

Wmieszać śmietanę z jajkiem i cukrem. Dodać kakao, sodę, przyprawy, krople miętowe i mąkę pszenną. Wmieszać dokładnie łyżką albo rękami. Dużą blachę z piekarnika natłuścić i oprószyć kaszą manną. Ręce posypywać mąką i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w odstępach. Piec w temperaturze 180o  przez 12 minut. 

Cukier puder rozetrzeć z wodą i kroplami miętowymi na gładki lukier. Pokrywać pierniczki cienką warstwą lukru. Przechowywać w szczelnej puszce. 


 
1 , 2 , 3