Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 22 stycznia 2018
Piernik marchewkowy

                                  Pierników i pierniczków nigdy dość. Uwielbiamy korzenne przyprawy i powiem wam, że zdarza mi się piec piernik nawet latem. Nie ma lepszego ciasta. Dzisiaj piernik nietypowy bo bez miodu, a z marchewką. Wilgotny, delikatny, długo zachowuje świeżość. Pyszny, idealny na każdą okazję. 

 Przepis z gotowaniecieszy.blox.pl

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao   
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 dużej, sparzonej pomarańczy

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 8 łyżek śmietanki kremówki
  • migdały w słupkach

 

Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Olej, cukier i jajka miksować na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut, a następnie dodać do nich skórkę z pomarańczy i marchewkę. Zmniejszyć obroty i dodać suche składniki. Miksować do chwili połączenia się składników (około minutę).

Formę o wymiarach 23x28cm (mierzony u podstawy) lub trochę większą wyłożyć papierem do pieczenia (włącznie z bokami) i przelać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pic około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Połamaną czekoladę oraz śmietankę podgrzewać w kąpieli wodnej (mieszając co jakiś czas) do chwili, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą polewę, którą wylać na ciasto. Udekorować migdałami.


sobota, 30 grudnia 2017
Szybki piernik z marcepanem i czekośliwką

                                            Piernik na szybko, na ostatnią chwilę. Delikatny, miękki, wilgotny. Ja zrezygnowałam z przełożenia powidłami. Dodałam natomiast marcepan i polewę z powideł śliwkowych i czekolady. Wyszło pysznie. Może upieczecie na weekend?

przepis z kwestiasmaku.com, podaję z moimi zmianami

 

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 125g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej

 W szerokim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód, powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno sodę, kawę , mleko oraz roztrzepane jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać łyżką (masa się bardzo spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. Wylać ciasto do foremki o wymiarach ok. 12x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175o przez 45 - 50 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Dodatkowo:

  • 100g masy marcepanowej
  • 50g czekolady mlecznej
  • 50g czekolady gorzkiej

Czekolady i powidła śliwkowe wrzucić do garnuszka. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Wymieszać. Piernik lekko naciąć wzdłuż przez środek. Nacięcie i środek wylepić marcepanem. Całość oblać polewą.


piątek, 22 grudnia 2017
Pierniczki czekoladowe

                    Pierniczki na ostatnią chwilę. Bez lukrowania, bez dekorowania. Pięknie pachną czekoladą, pomarańczą i przyprawami korzennymi. Miękkie zaraz po upieczeniu. Na pewno jeszcze zdążycie upiec. Polecam.

przepis z mojewypieki.com

 

Składniki:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 55 g gorzkiej czekolady, połamanej

Mąkę pszenną, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól - wymieszać i przesiać. W garnuszku umieścić masło, miód, czekoladę. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłożyć do przestudzenia, ale mieszanka może pozostać lekko ciepła. Do suchych, przesianych składników wbić jajko, dodać rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Powstałą masę (może być na tym etapie klejąca) przełożyć do naczynia, zawinąć szczelnie folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 - 2 godziny (a najlepiej dłużej). Po schłodzeniu ciasto partiami wyjmować z lodówki i wałkować na grubość
około 5 mm lub grubsze. Wykrawać dowolne kółeczka i odbijać wzory stempelkami. Piec w temperaturze 180ºC przez 10 - 12 minut. Wystudzić na kratce.


wtorek, 12 grudnia 2017
Pierniczki miętowe

                              Pierniczki, a właściwie ciasteczka piernikowe, bo nie zawierają one miodu, bardzo nietypowe. Aromat korzennych przypraw przeplata się z orzeźwiającym smakiem mięty. Zaskakujące! Po upieczeniu lekko twardnieją, ale już po nocy spędzonej w puszce miękną. Można je upiec na ostatnią chwilę. Gwarantuję, że goście będą mile zaskoczeni. 

przepis znalazłam tutaj, podaję z małymi zmianami. 

 

 

Składniki:

  • 130g kwaśnej śmietany
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka suszonej mięty zmielonej na proszek
  • 330g mąki pszennej
  • pół łyżeczki kropli miętowych (takich aptecznych)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody
  • kilka kropel miętowych

Wmieszać śmietanę z jajkiem i cukrem. Dodać kakao, sodę, przyprawy, krople miętowe i mąkę pszenną. Wmieszać dokładnie łyżką albo rękami. Dużą blachę z piekarnika natłuścić i oprószyć kaszą manną. Ręce posypywać mąką i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce w odstępach. Piec w temperaturze 180o  przez 12 minut. 

Cukier puder rozetrzeć z wodą i kroplami miętowymi na gładki lukier. Pokrywać pierniczki cienką warstwą lukru. Przechowywać w szczelnej puszce. 


czwartek, 15 grudnia 2016
Pierniczki brukowce

                                Dzisiaj mam dla was kolejny przepis na pierniczki. Do upieczenia nawet na ostatnią chwilę. Pyszne i miękkie zaraz po upieczeniu. Delikatnie karmelowe, nadziewane, oblane kawowym lukrem. Naprawdę chyba nie trzeba ich reklamować. Polecam!

przepis z mojewypieki.com

 

 

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g cukru
  • 100g miodu
  • 1 jajko
  • 50g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • marmolada lub gęste powidła śliwkowe

W niedużym garnuszku umieścić 2 łyżki cukru. Podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż cukier nabierze złotej barwy. Wlać 1/3 szklanki wody, karmel zareaguje bardzo gwałtownie. Zagotować, mieszając do rozpuszczenia karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę do piernika, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.

W misie miksera umieścić mąkę wymieszaną z sodą, masło i jajko. Wlać wystudzoną mieszankę i zmiksować lub wyrobić ręcznie. Przykryć ściereczką, odstawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie formować z ciasta kule wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać, nakładać pół łyżeczki marmolady, sklejać i formować kulkę. Układać na natłuszczonej blaszce o wymiarach ok. 33x26cm w odstępach 1cm (podczas pieczenia powinny zetknąć). Piec w temperaturze 180o przez około 15-20 minut. Wyjąć, jeszcze lekko ciepłe polukrować.

Kawowy lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2-3 łyżki wrzącej wody

Kawę rozpuścić w wodzie, dodać do cukru pudru i rozetrzeć na gładki lukier. Gęstość lukru można regulować przez dodać wody lub cukru.


 
1 , 2 , 3