Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 27 marca 2018
Łaciaty Kubuś

                          Ciasto, które pierwszy raz próbowałam w pracy. Bardzo wszystkim smakowało i wszyscy dopominali się o przepis. Jako, że koleżanka zrobiła je "na oko", przepisu nie było. Akurat zbliżały się imieniny dziadka więc to była świetna okazja, żeby odtworzyć ciasto w domu i spisać recepturę. Udało się, wyszło właściwie identyczne. Lekkie, kolorowe, bardzo wiosenne. Na biszkopcie, z masą jogurtowo-śmietankową i drugą z soku typu Kubuś. Obie masy nakładamy na ciasto naprzemiennie, tak że tworzy się łaciaty wzór. Całość dopełniają biszkopty i galaretka. Będzie idealne na Wielkanoc!

 

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 130g cukru
  • 160g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać olej i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto bo blaszki o wymiarach 25x38cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 160o przez ok. 30-35 minut lub do suchego patyczka. 

Masa Kubusiowa:

  • 1l soku marchwiowo-owocowego 
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru

Odlać pół szklanki soku i rozpuścić w nim budynie. Resztę wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany budyń, gotować ciągle mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Wystudzić. 

Masa jogurtowo-śmietanowa:

  • 660ml śmietany 30%
  • 600g jogurtu naturalnego
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i cukier, zmiksować. Dodać przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę, zmiksować. Włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. 

Na ciasto wykładać na przemian po łyżce masy kubusiowej i jogurtowo-śemiatnowej. Górę wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Dodatkowo:

  • brzoskwinie w puszce
  • 2 galaretki pomarańczowe

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.  


piątek, 22 września 2017
Biszkopt z kremem kawowym i malinami

                       Ten weekend miałam spędzić w Tatrach. Niestety warunki pogodowe w górach są fatalne i wyjazd trzeba było odwołać. Wielka szkoda, bo czekałam na tą wyprawę od dawna. Nawet miejsca w schronisku udało się zarezerwować. I wszystko przepadnie. No trudno. W takim razie chyba zaszyję się w kuchni i upiekę coś dobrego:)

Dla was tymczasem mam nowy przepis na pyszne ciacho. Na biszkopcie, z kremem kawowym z dodatkiem karmelu i malinami w galaretce. Dla wielbicieli kawy, ale nie tylko. Będzie idealne na weekend.

przepis własny


Biszkopt:

  •  4 jajka
  • 160g mąki
  • 130g cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po jednym żółtku, zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 25x40cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. Wystudzić. 

Krem kawowo-karmelowy:

  • 14 łyżek cukru
  • 800ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 100ml espresso
  • 4 łyżki cappuccino waniliowego (proszek)
  • 10 łyżeczek żelatyny

Cukier równomiernie rozsypać na patelni, dodać 2-3 łyżki wody. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie mieszać, można jedynie ruszać patelnią. Gdy karmel będzie jasnozłoty, wlać 200ml śmietanki, mieszać, podgrzewać do rozpuszczenie karmelu w śmietance. Wystudzić.

Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, dodać śmietankę karmelową i jogurt, zmiksować. Dodać espresso i proszek cappuccino, zmiksować. Podzielić krem na dwie części. Jedną włożyć do lodówki. 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Wlać wystudzoną żelatynę do kremu i zmiksować. Wylać krem na biszkopt. Włożyć ciasto do lodówki.

Maliny w galaretce:

  • 500g malin
  • 3 galaretki malinowe

Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody (1litr), wystudzić. Maliny ułożyć na kremie, zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do stężenia.

Pozostałe 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Wmiksować do odłożonego wcześniej kremu. Wyłożyć krem na stężałą galaretkę.

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 100ml nalewki jeżynowej
  • kakao do oprószenia

Do nalewki jeżynowej dodać 150ml wody. Biszkopty moczyć w nalewce z wodą i układać na cieście. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.


wtorek, 03 stycznia 2017
Kostka pomarańczowo-piernikowa

                               Kolejna pyszna kostka do kolekcji na blogu. Tym razem w wersji świątecznej. Na piernikowym spodzie, z galaretką z pomarańczy i kremem z gorzkiej czekolady. Galaretkę robimy sami. Kupna w żadnym wypadku się tu nie sprawdzi. Pomarańcze najpierw filetujemy, karmelizujemy, zalewamy sokiem z pomarańczy i dodajemy żelatynę. W ten sposób powstaje najlepsza pomarańczowo-karmelowa galaretka z pomarańczami. To zdecydowanie najmocniejsza strona tego ciasta. Trzeba włożyć w nią trochę pracy, bo filetowanie dwóch kilogramów pomarańczy to już wyzwanie. Wierzcie mi jednak, że cały wysiłek włożony w przygotowanie, opłaci się. Spróbujcie sami!

przepis własny

 

 Spód piernikowy:

  • 250 roztopionego, przestudzonego masła
  • 250 mąki
  • 200g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 pełne łyżki kakao
  • 250ml coli
  • 50ml mleka
  • 15g przyprawy do piernika

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki mokre, a w drugiej suche. Zawartość obu misek połączyć. Wymieszać rózgą tylko do połączenia składników. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. Ostudzić

Galaretka pomarańczowa:

  • 2,5 kg dojrzałych, soczystych pomarańczy
  • 1 szklanka cukru
  • 11 łyżeczek żelatyny

2 kg pomarańczy obrać i wyfiletować tak, by cząstki owoców były całkowicie pozbawione białych błonek (inaczej galaretka będzie gorzka). Najlepiej filetować pomarańcze nad miską, tak by nie zmarnować soku. Wycisnąć sok z wszystkich pozostałych części owoców. Z pozostałego pół kilograma owoców także wycisnąć sok. Mi w ten sposób powstało 2,5 szklanki soku z pomarańczy.

Cukier równomiernie rozsypać na całej patelni. Zalać 6 łyżkami wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień i podgrzewać aż karmel będzie jasno złoty. Wrzucić pomarańcze i wlać sok z pomarańczy. Ostrożnie mieszając, chwilę jeszcze podgrzewać aż karmel się rozpuści. Zdjąć z ognia. Dolać wody, tak by łącznie było 4 szklanki płynu (ja miałam 2,5 szklanki soku z pomarańczy, dolałam więc 1,5 szklanki wody). Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki wody. Wlać do pomarańczy, wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Tężejącą galaretkę z pomarańczami wyłożyć na spód piernikowy. Włożyć do lodówki, do stężenia.

Krem czekoladowy:

  • 800ml śmietany 30%
  • 300g gorzkiej czekolady

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Czekolada powinna być płynna, ale nie gorąca. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać czekoladę i wymieszać na najniższych obrotach miksera lub łyżką. Wyłożyć krem na stężałą galaretkę. Schłodzić, najlepiej przez noc. Przed podaniem oprószyć gorzkim kakao.


środa, 21 grudnia 2016
Kostka straciatella z malinami

                                          Jeśli szukacie przepisu na lekkie i orzeźwiające ciasto świąteczne, to dobrze trafiliście. Święta to przecież nie tylko piernik, sernik i makowiec. Moje dzisiejsze ciasto nie jest żadnym odkryciem. To połączenie klasycznych smaków, a więc czekolady, śmietanki i malin. Po prostu czasami warto postawić na klasykę. Polecam!

przepis własny

 

Ciasto czekoladowe:

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 250g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml coli
  • 2 jajka
  • 70ml mleka

W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche. Zawartość obu misek połączyć i krótko wymieszać rózgą (tylko do połączenia składników). Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut lub do suchego patyczka.

Krem straciatella:

  • 1kg gęstego jogurtu straciatella (może być też naturalny albo waniliowy)
  • 600ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 7 łyżeczek żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać jogurt, cukier puder i zmiksować (jeżeli używamy jogurtu naturalnego, cukru trzeba dodać więcej). Wlać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać łyżką. Wylać krem na ciasto czekoladowe, włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia.

Dodatkowo:

  • 400g malin
  • 2 galaretki malinowe

Galaretki rozpuścić w 900ml wrzątku (nieco mniej niż na opakowaniu). Maliny ułożyć na cieście. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.


środa, 15 czerwca 2016
Ciasto jogurtowe z kremem jogurtowo-czekoladowym, truskawkami i galaretką

                       No to rozpoczynamy sezon truskawkowy. Na początek klasyczne ciasto z truskawkami i galaretką. Jako spód wykorzystałam ciasto jogurtowe,  a krem zrobiłam na bazie jogurtu, śmietanki i białej czekolady. Wyszło pysznie i lekko czyli tak jak o tej porze roku być powinno. Świetna alternatywa dla biszkoptu z galaretką. Polecam spróbować!

 Przepis na spód z mojewypieki.com, zmodyfikowany. Reszta to pomysł własny.


Ciasto jogurtowe:

  • 200g masła
  • 125ml mleka
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru z wanilią
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać i odstawić. Masło i mleko włożyć do garnuszka. Podgrzewać aż do rozpuszczenia masła. Przestudzić, ale mieszanka powinna pozostać ciepła. W misce roztrzepać jajka. Dodać jogurt, cukier i wymieszać. Dodawać na zmianę przesianą mąkę z sodą i proszkiem oraz ciepłe mleko z masłem. Wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 25x38cm. Piec w temperaturze 175o przez 30-35 minut lub do suchego patyczka.

Krem jogurtowo-czekoladowy:

  • 400ml śmietanki 30%
  • 500g gęstego jogurtu naturalnego
  • 200g białej czekolady
  • 5 łyżeczek żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić. Czekoladę rozpuścić nad parą wodną i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurt, czekoladę i zmiksować. Powoli wlewać żelatynę, cały czas miksując. Gotowy krem wylać na ciasto. Włożyć do lodówki, do stężenia.

Dodatkowo:

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1kg truskawek

Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody. Truskawki pokroić w grube plastry i ułożyć na cieście. Pokryć truskawki tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki, do stężenia.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6