Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 17 sierpnia 2018
Biszkopt z kremem bawarskim i borówkami

                                      Obowiązkowe ciasto na lato. Na biszkopcie, z galaretką i dużą ilością owoców. Nieco je urozmaiciłam, bo zamiast klasycznego kremu na śmietance albo na jogurcie, użyłam kremu bawarskiego. To najlepszy krem, podobny do budyniowego ale dużo lżejszy. Pieczcie póki sezon na borówki w pełni. 

Przepis na krem bawarski znalazłam tutaj, reszta to pomysł własny.  

 

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 130g cukru
  • 160g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o wymiarach 25x40cm. Piec w temperaturze 1600 przez 25-30 minut. Wystudzić.

Krem bawarski:

  • 650g śmietanki 30%
  • 300g mleka
  • 90g cukru
  • 6 żołtek
  • 18g żelatyny
  • 69g wody
  • 1 laska wanilii
  • opakowanie herbatników maślanych

Przygotować najpierw krem angielski. Mleko i 300g śmietanki wlać do rondla z grubym dnem i dodać łyżkę cukru i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewać aż do zagotowania. W międzyczasie w misce ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Gdy śmietanka zacznie się gotować, wlać ok. 1/3 mieszanki, małymi porcjami do żółtek, ciągle ubijając. Przelać mieszankę żółtek do rondla z mlekiem i wymieszać. Całość gotować na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając, przez ok. 5 minut aż krem lekko zgęstnieje. Prawidłowa gęstość kremu jest wtedy gdy przy pociągnięciu palcem tylnej części łyżki zostaje ślad. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do kremu angielskiego. Wyciągnąć laskę wanilii. Gdy krem zacznie tężeć, ubić pozostałą śmietankę, ale nie na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do kremu. Krem włożyć do lodówki, do stężenia. Odłożyć 3-4 łyżki kremu. Wyłożyć krem na biszkopt. Ułożyć herbatniki i posmarować resztą kremu. Schłodzić w lodówce.

Dodatkowo:

  • 500g borówek amerykańskich
  • 3 galaretki jagodowe

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wystudzić. Borówki ułożyć na cieście. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić ciasto w lodówce.


środa, 08 sierpnia 2018
Ciasto szpinakowe z galaretką z arbuza

                                    Takiego ciasta jeszcze nie jedliście. Na biszkopcie szpinakowym, z kremem jogurtowym lekko cytrynowym i galaretką z arbuzą. Lekkie, bardzo orzeźwiające. Następnym razem jednak do musu arbuzowego zamiast żelatyny dodam galaretkę arbuzową dla wzmocnienia smaku. Jeśli uda wam się znaleźć taką galaretkę, dodajcie trzy opakowania rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody do musu arbuzowego, wtedy ciasto będzie bardziej arbuzowe. 

przepis na biszkopt z mojewypieki.com, reszta to pomysł własny

 

Biszkopt szpinakowy:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklani cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 120 g świeżego szpinaku 'baby'
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny - do nasączenia

Szpinak i olej zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka cały czas ubijając. Dodać papkę szpinakową i zmiksować, do połączenia. Mąkę pszenną z proszkiem - przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.

Ciasto przełożyć do formy 25 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 min, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Nasączyć ciasto sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą (ok. pół szklanki).

Krem jogurtowy:

  • 1200g jogurtu greckiego
  • 300ml śmietany 30%
  • 8-10 łyżek cukru pudru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 8 łyżeczek żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier, jogurt, skórkę z cytryny i zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować. Włożyć do lodówki, aż zacznie gęstnieć. Tężejący krem wylać na biszkopt, schłodzić w lodówce.

Galaretka z arbuza:

  • 1kg arbuza (waga po odkrojeniu skórki i odpestkowaniu)
  • 7 łyżeczek żelatyny

Arbuza zmiksować na gładki mus. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Dodać do arbuza, wymieszać. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce.


czwartek, 02 sierpnia 2018
Ciasto tiramisu czekoladowo-malinowe

                    Ciasto, które piekłam już dawno temu, chyba na Wielkanoc. Czekało w kolejce na publikację. I teraz kiedy są już świeże maliny przepis jest idealny. Na biszkopcie, galaretka z malinami, krem czekoladowy, biszkopty maczane w kawie, krem śmietankowy i kakao. To takie wypasione tiramisu, choć może nie powinnam go tak nazywać. Tak czy owak, jest przepyszne.

przepis własny

 

 

 

Biszkopt:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 160g mąki pszennej
  • 130g cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) o wymiarach 25x40cm. Piec w temperaturze 160o przez 25-30 minut.

Galaretka:

  • 3 galaretki malinowe
  • 500g malin (mogą być mrożone)

Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody, wystudzić. Maliny ułożyć na biszkopcie. Zalać tężejącą (o konsystencji kisielu) galaretką. Schłodzić w lodówce.

Krem czekoladowy:

  • 600ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i zmiksować. Dodać wystudzoną czekoladę i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. Na końcu wmiksować żelatynę. Krem rozłożyć na galaretce, schłodzić.

Dodatkowo:

  • 300ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka espresso
  • podłużne biszkopty
  • kakao

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, jogurt i zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować. Biszkopty maczać w kawie i układać na cieście. Krem przełożyć do worka cukierniczego, odciąć końcówkę i wyciskać krem na biszkoptach. Przed podaniem oprószyć kakao.


wtorek, 27 marca 2018
Łaciaty Kubuś

                          Ciasto, które pierwszy raz próbowałam w pracy. Bardzo wszystkim smakowało i wszyscy dopominali się o przepis. Jako, że koleżanka zrobiła je "na oko", przepisu nie było. Akurat zbliżały się imieniny dziadka więc to była świetna okazja, żeby odtworzyć ciasto w domu i spisać recepturę. Udało się, wyszło właściwie identyczne. Lekkie, kolorowe, bardzo wiosenne. Na biszkopcie, z masą jogurtowo-śmietankową i drugą z soku typu Kubuś. Obie masy nakładamy na ciasto naprzemiennie, tak że tworzy się łaciaty wzór. Całość dopełniają biszkopty i galaretka. Będzie idealne na Wielkanoc!

 

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 130g cukru
  • 160g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać olej i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto bo blaszki o wymiarach 25x38cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 160o przez ok. 30-35 minut lub do suchego patyczka. 

Masa Kubusiowa:

  • 1l soku marchwiowo-owocowego 
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru

Odlać pół szklanki soku i rozpuścić w nim budynie. Resztę wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Do gotującego się soku dodać rozmieszany budyń, gotować ciągle mieszając do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i dobrze wymieszać. Wystudzić. 

Masa jogurtowo-śmietanowa:

  • 660ml śmietany 30%
  • 600g jogurtu naturalnego
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 6 łyżek cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i cukier, zmiksować. Dodać przestudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę, zmiksować. Włożyć do lodówki do lekkiego stężenia. 

Na ciasto wykładać na przemian po łyżce masy kubusiowej i jogurtowo-śemiatnowej. Górę wyrównać. Schłodzić w lodówce.

Dodatkowo:

  • brzoskwinie w puszce
  • 2 galaretki pomarańczowe

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Brzoskwinie pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.  


piątek, 22 września 2017
Biszkopt z kremem kawowym i malinami

                       Ten weekend miałam spędzić w Tatrach. Niestety warunki pogodowe w górach są fatalne i wyjazd trzeba było odwołać. Wielka szkoda, bo czekałam na tą wyprawę od dawna. Nawet miejsca w schronisku udało się zarezerwować. I wszystko przepadnie. No trudno. W takim razie chyba zaszyję się w kuchni i upiekę coś dobrego:)

Dla was tymczasem mam nowy przepis na pyszne ciacho. Na biszkopcie, z kremem kawowym z dodatkiem karmelu i malinami w galaretce. Dla wielbicieli kawy, ale nie tylko. Będzie idealne na weekend.

przepis własny


Biszkopt:

  •  4 jajka
  • 160g mąki
  • 130g cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po jednym żółtku, zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 25x40cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. Wystudzić. 

Krem kawowo-karmelowy:

  • 14 łyżek cukru
  • 800ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 100ml espresso
  • 4 łyżki cappuccino waniliowego (proszek)
  • 10 łyżeczek żelatyny

Cukier równomiernie rozsypać na patelni, dodać 2-3 łyżki wody. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie mieszać, można jedynie ruszać patelnią. Gdy karmel będzie jasnozłoty, wlać 200ml śmietanki, mieszać, podgrzewać do rozpuszczenie karmelu w śmietance. Wystudzić.

Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, dodać śmietankę karmelową i jogurt, zmiksować. Dodać espresso i proszek cappuccino, zmiksować. Podzielić krem na dwie części. Jedną włożyć do lodówki. 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Wlać wystudzoną żelatynę do kremu i zmiksować. Wylać krem na biszkopt. Włożyć ciasto do lodówki.

Maliny w galaretce:

  • 500g malin
  • 3 galaretki malinowe

Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody (1litr), wystudzić. Maliny ułożyć na kremie, zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do stężenia.

Pozostałe 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Wmiksować do odłożonego wcześniej kremu. Wyłożyć krem na stężałą galaretkę.

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 100ml nalewki jeżynowej
  • kakao do oprószenia

Do nalewki jeżynowej dodać 150ml wody. Biszkopty moczyć w nalewce z wodą i układać na cieście. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7