Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 12 lipca 2018
Mini serniczki z musem morelowym

                             Mini serniczki z musem morelowym to świetny pomysł na pyszny letni deser. Delikatna masa serowa, bez spodu i mus z karmelizowanych moreli. Z powodzeniem możecie zabrać je na wycieczkę czy piknik. Ja swoje serniczki udekorowałam tylko borówkami. Wy możecie zaszaleć bardziej i dodać jeszcze np. bitą śmietanę. Będziecie zachwyceni, polecam!

przepis własny 

 

Serniczki (ok. 12 sztuk):

  • 500g sera mielonego na sernik
  • 200g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru

Wszystkie składniki wrzucić do miski i krótko zmiksować. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić masą serową do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180o przez 25-30 minut, studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce.

Mus morelowy:

  • 300g moreli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Do garnka wsypać cukier, dodać 2-3 łyżki wody. Podgrzewać na wolnym ogniu, a gdy cukier się rozpuści zwiększyć ogień. Gdy karmel będzie jasnozłoty, wrzucić odpestkowane morele. Podgrzewać, podlać odrobiną wody. Gotować do miękkości. Zmiksować na gładki mus. Dodać napęczniałą żelatynę. Wystudzić. Tężejący mus wyłożyć na serniczki, napełniając papilotki do pełna. Można udekorować owocami albo bitą śmietaną.


03:10, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (3) »
środa, 04 lipca 2018
Sernik na zimno z truskawkami

                         Sezon na truskawki powoli dobiega końca. Trudno w to uwierzyć, ale na blogu nie było jeszcze klasycznego sernika na zimno z galaretką. Trzeba było nadrobić zaległości, a że był Dzień Ojca, to okazja ku temu idealna. Taki sernik na zimno wiadomo, że najlepszy jest z truskawkami. Jeśli jednak truskawek już nie znajdziecie, będą pasowały także borówki, jagody, maliny czy czereśnie.

przepis własny

 

 

Składniki:

  • 1kg twarogu mielonego na sernik
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 10 łyżek cukru z wanilią
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 500g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200g herbatników
  • 60g masła

Herbatniki pokruszyć (mogą być większe kawałki) wymieszać z roztopionym masłem, wysypać na spód tortownicy 26cm i docisnąć. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Ser zmiksować z jogurtem, dodać cukier i sok z cytryny, zmiksować. Wlewać powoli letnią żelatynę, ciągle miksując. Wylać masę serową na spód. Włożyć do lodówki do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wystudzić. Truskawki pokroić w plastry i ułożyć na zastygniętym serniku. Wylać tężejącą galaretkę.  



06:07, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (2) »
sobota, 12 maja 2018
Sernik migdałowy z czerwonymi porzeczkami

                       Już za niedługo pojawią się pierwsze świeże owoce. Dlatego czas najwyższy żeby pozbyć się zapasów z zamrażalnika. Uwielbiam serniki z dodatkiem owoców. Uwielbiam też czerwone porzeczki. Jeśli do tego dodamy jeszcze migdały, to powstanie jeden z najlepszych serników na blogu. Obłędnie pyszny. Upieczcie na weekend!

przepis własny

 

Ciasto na spód:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko (białko odłożyć)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 25x38cm.

Masa serowa:

  • 2kg sera mielonego z wiaderka (gęstego, dobrej jakości)
  • 330g kwaśnej śmietany 18%
  • 5 żółtek (białka odłożyć)
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 400g czerwonej porzeczki (najlepiej świeża, ale może być mrożona)

Do miski wrzucić ser, śmietanę, cukier, żółtka, jajka i zmiksować. Dodać budyń i zmiksować. Wylać masę serową na ciasto, wyłożyć porzeczki, które delikatnie wmieszać w masę. Piec w temperaturze 180o przez 60-70minut, aż masa będzie lekko ścięta. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć masę migdałową, posypać płatkami migdałów, włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 20-30minut.

Masa migdałowa:

  • 6 białek
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru migdałowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego)
  • migdały w płatkach

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodać mielone migdały i delikatnie wymieszać szpatułką.


08:37, amaranthrose , serniki
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 lutego 2018
Sernik z mango i bezą kokosową

                            To zdecydowanie jeden z najlepszych, jak nie najlepszy sernik na blogu. Na kruchym cieście, z kawałkami mango i chrupiącą bezą kokosową. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt rewelacyjny. Polecam bardzo!

przepis własny 

 

Ciasto kruche:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka (białka odłożyć do bezy)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść. Zawinąć ciasto w folię i schłodzić przez około godzinę. Wylepić ciastem spód natłuszczonej kwadratowej blaszki o boku 24cm.

Masa serowa:

  • 1kg twarogu mielonego na sernik (użyłam takiego w kostce i zmieliłam blenderem)
  • 150ml śmietanki 30%
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka (białka zostawić do bezy)
  • 2 jajka
  • 2 małe mango

Mango pokroić w kostkę. Ser, śmietankę, jajka, żółtka, cukier zmiksować. Dodać budyń rozmieszany w mleku i krótko zmiksować. Wylać masę serową na spód. Powciskać kawałki mango. Piec w temperaturze 180st przez 70 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto, wyłożyć bezę kokosową. Piec pozostałe 20 minut, aż beza będzie chrupiąca. Studzić w piekarniku.

Beza kokosowa:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo po łyżce cukier, ubić na sztywną bezę. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć bezę na gorący sernik.


00:18, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (2) »
sobota, 27 stycznia 2018
Sernik z oreo i porzeczkami

                    Serników nigdy dość, prawda? Takiego z ciasteczkami oreo i czerwonymi porzeczkami na pewno nikt nie odmówi. Miła odmiana w środku zimy. Jeśli tak jak ja, zamroziliście porzeczki latem, to teraz jest idealny moment żeby je wykorzystać.

przepis własny

Ciasto na spód:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Blaszkę o wymiarach ok. 25x38 wysmarować masłem. Wylepić dno blachy ciastem.

Masa serowa:

  • 1,5 kg twarogu mielonego na sernik
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 100g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • opakowanie ciastek oreo
  • 3-4 garści czerwonej porzeczki

Ser, cukier, jajka, roztopione masło zmiksować. Dodać budyń rozpuszczony w mleku, zmiksować. Wylać masę serową na spód. Ciastka oreo połamać i powciskać w sernik, część ułożyć na wierzchu. Posypać porzeczkami. Piec w temperaturze 180st przez ok. 60minut. Studzić w piekarniku.


09:13, amaranthrose , serniki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8