Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 03 lutego 2018
Sernik z mango i bezą kokosową

                            To zdecydowanie jeden z najlepszych, jak nie najlepszy sernik na blogu. Na kruchym cieście, z kawałkami mango i chrupiącą bezą kokosową. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt rewelacyjny. Polecam bardzo!

przepis własny 

 

Ciasto kruche:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka (białka odłożyć do bezy)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść. Zawinąć ciasto w folię i schłodzić przez około godzinę. Wylepić ciastem spód natłuszczonej kwadratowej blaszki o boku 24cm.

Masa serowa:

  • 1kg twarogu mielonego na sernik (użyłam takiego w kostce i zmieliłam blenderem)
  • 150ml śmietanki 30%
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka (białka zostawić do bezy)
  • 2 jajka
  • 2 małe mango

Mango pokroić w kostkę. Ser, śmietankę, jajka, żółtka, cukier zmiksować. Dodać budyń rozmieszany w mleku i krótko zmiksować. Wylać masę serową na spód. Powciskać kawałki mango. Piec w temperaturze 180st przez 70 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto, wyłożyć bezę kokosową. Piec pozostałe 20 minut, aż beza będzie chrupiąca. Studzić w piekarniku.

Beza kokosowa:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo po łyżce cukier, ubić na sztywną bezę. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć bezę na gorący sernik.


00:18, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (1) »
sobota, 27 stycznia 2018
Sernik z oreo i porzeczkami

                    Serników nigdy dość, prawda? Takiego z ciasteczkami oreo i czerwonymi porzeczkami na pewno nikt nie odmówi. Miła odmiana w środku zimy. Jeśli tak jak ja, zamroziliście porzeczki latem, to teraz jest idealny moment żeby je wykorzystać.

przepis własny

Ciasto na spód:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Blaszkę o wymiarach ok. 25x38 wysmarować masłem. Wylepić dno blachy ciastem.

Masa serowa:

  • 1,5 kg twarogu mielonego na sernik
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 100g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • opakowanie ciastek oreo
  • 3-4 garści czerwonej porzeczki

Ser, cukier, jajka, roztopione masło zmiksować. Dodać budyń rozpuszczony w mleku, zmiksować. Wylać masę serową na spód. Ciastka oreo połamać i powciskać w sernik, część ułożyć na wierzchu. Posypać porzeczkami. Piec w temperaturze 180st przez ok. 60minut. Studzić w piekarniku.


09:13, amaranthrose , serniki
Link Dodaj komentarz »
środa, 20 grudnia 2017
Sernik z pierniczkami

                    To już ostatnie dni przygotowań do świąt. Na blogu pojawi się jeszcze kilka propozycji, a reszta zostanie na po świętach. Sernik to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Taki z pierniczkami to właściwie dwa w jednym. Przepyszny. Niezbyt słodki, delikatny. Bardzo polecam!

przepis własny

 

Ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Jedną część ciasta wyłożyć do formy natłuszczonej i oprószonej kaszą manną o wymiarach 25x38cm. Podpiec ciasto w temperaturze 180o przez ok. 20 minut.

Masa serowa:

  • 1kg sera na sernik (z wiaderka, dobrej jakości)
  • 330g kwaśnej śmietany 18%
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/3 szklanki mleka
  • skórka starta z jednej małej pomarańczy
  • 400g pierniczków nadziewanych w czekoladzie

W misce zmiksować ser, śmietanę, jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, budyń rozmieszany w mleku. Na wystudzonym spodzie ułożyć pierniczki. Delikatnie wylewać masę serową. Zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 180o przez około 60minut. Wystudzić w piekarniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.


09:54, amaranthrose , serniki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 15 grudnia 2017
Sernik na spodzie makowym z pomarańczami

                            Spód makowy z chrupiącymi płatkami migdałów, delikatna masa serowa, galaretka z karmelizowanych pomarańczy. Co powiecie na taki świąteczny deser? Jak dla mnie rewelacja. To kwintesencja świątecznych smaków. Ciasto nie jest słodkie, bardzo bogate, aromatyczne. Dopiszcie je koniecznie do listy wypieków. Polecam!

przepis własny

 

 Spód makowy:

  • 200g mielonego suchego maku
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła

Mak zalać gorącą wodą, zostawić na pół godziny po czym odcisnąć przez bawełnianą ściereczkę. Dodać miękkie masło i wymieszać. Dodać dżem, żółtka, miód, cukier, płatki migdałowe, bułkę tartą i wymieszać. Dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę do tortownicy o średnicy 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i piec w temperaturze 180oprzez 20 minut.

Masa serowa:

  • 1k twarogu mielonego na sernik
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • budyń waniliowy
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego

Ser, jajka, cukier i dżem wrzucić do miski i krótko zmiksować. Dodać budyń rozmieszany w mleku i krótko zmiksować. Wylać masę serową na spód makowy. Piec w temperaturze 180o przez 50-60minut. Studzić w piekarniku.

Karmelizowane pomarańcze:

  • 2 duże pomarańcze
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny

Pomarańcze wyfiletować, z resztek wycisnąć sok. Na patelni równomiernie wysypać cukier, dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać na średnim ogniu, nie mieszać, do uzyskania karmelu. Wrzucić pomarańcze i wlać sok, podgrzewać do rozpuszczenia karmelu. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody. Dodać do pomarańczy, wymieszać do rozpuszczenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na wystudzony sernik. Schłodzić w lodówce.


 

 

07:40, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (1) »
niedziela, 22 października 2017
Śmietanowiec z wiśniami

                               To ciasto piekłam już bardzo dawno temu, ale przepis ciągle czekał na publikację. Ostatnio było trochę mniej czasu na pieczenie więc mogę nadrobić zaległości. Mimo, że było to tak dawno, doskonale pamiętam smak śmietanowca. Jest jak najlepszy, najbardziej delikatny sernik. Pierwszego dnia po upieczeniu ma strukturę piankową. W kolejnych dniach bardziej sernikową i wtedy smakował mi dużo bardziej. Wiśnie mogą być z kompotu, rozmrożone, ale mogą to być też inne owoce. Jeśli jeszcze nie próbowaliście śmietanowca, upieczcie go koniecznie.  

przepis z mojewypieki.com

 

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.

Masa śmietankowa:

  • 5 białek, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1200 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g)

Dodatkowo:

  • 400 g wiśni: świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce (jak na bezę), cały czas ubijając. Piana powinna być gładka i błyszcząca. Dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły. 

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (a najlepiej nieco większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietankową, wyrównać. Poukładać wiśnie, które powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Jako ostatnią warstwę zetrzeć na górę ciasto kruche. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku ( jak sernik).


09:30, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7