Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 16 czerwca 2017
Sernik gotowany 3bit

                                  Jeden z najpyszniejszych serników na blogu. Bez pieczenia, bo to sernik gotowany. Z kajmakiem i bitą śmietaną, na wzór słynnego ciasta 3bit. Dobrze się kroi, pięknie się prezentuje, świetnie smakuje. Czego chcieć więcej. Ciasto idealne na weekend.

 Inspirowałam się tym przepisem, ale receptura własna. 

 

Masa serowa:

  • 750g twarogu w kostce
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 200g cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki proszku budyniowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 opakowania herbatników

Twaróg zmiksować blenderem. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Dodawać zblendowany twaróg i dalej ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę serową do garnka i zagotować (ciągle mieszając by masa się nie przypaliła). Dodać proszek budyniowy rozpuszczony w mleku, dobrze wymieszać, zagotować zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić. Blachę o wymiarach 22x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć dno herbatnikami. Wylać masę serową i przykryć herbatnikami. Przestudzić. 

Dodatkowo:

  • 400g masy kajmakowej
  • 650ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • kilka kostek czekolady (u mnie biała i gorzka)

Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową, przykryć ostatnią warstwą herbatników. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę i zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto. Udekorować startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. 


 

07:16, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (4) »
środa, 31 maja 2017
Kokosowy sernik gotowany z musem z malin i rabarbaru

                             Ciasto idealne na upalne dni, bo bez włączania piekarnika. Sernik gotowany w nowej, kokosowej wersji. Do tego mus z rabarbaru i malin oraz lekki krem z jogurtu i śmietanki. Całość przełożona herbatnikami. To będzie hit tego lata. Spróbujcie też w wersji z truskawkami i rabarbarem. 

przepis własny

 

 Masa serowa:

  • 750g twarogu w kostce
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 200g cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki proszku budyniowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 200g zmielonych wiórków kokosowych
  • 2 opakowania herbatników

Twaróg zmiksować blenderem. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Dodawać zblendowany twaróg i dalej ucierać. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę serową do garnka i zagotować (ciągle mieszając by masa się nie przypaliła). Dodać proszek budyniowy rozpuszczony w mleku, dobrze wymieszać, zagotować zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić. Blachę o wymiarach 25x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć dno herbatnikami. Wylać masę serową i przykryć herbatnikami. Przestudzić. 

Mus z malin i rabarbaru:

  • 500g rabarbaru
  • 2 szklanki malin
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny

Rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i podlać odrobiną wody. Kiedy zacznie się gotować, dodać maliny. Gotować aż owoce się rozpadną. W razie potrzeby dodać więcej cukru. Musu powinno wyjść ok 3,5-4 szklanki. W razie potrzeby dodać wody. Dodać żelatynę namoczoną w wodzie. Wymieszać dobrze, przestudzić. Tężejący mus wylać na sernik, przykryć ostatnią warstwą herbatników.

Krem jogurtowy:

  • 400g jogurtu naturalnego
  • 300ml śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurt, cukier puder i zmiksować. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto. Włożyć do lodówki. Na prawie stężałym już kremie zrobić wzorki widelcem. 


06:51, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (3) »
piątek, 31 marca 2017
Sernik czekoladowy z malinami i jagodami

                      Szukacie przepisu na niebanalny sernik świąteczny? Co powiecie na czekoladowy? Dość ciężki, kremowy sernik z dodatkiem czekolady, na kakaowym cieście, z malinami i jagodami. Niezbyt słodki, pyszny. Musicie go spróbować. 

przepis własny

 

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki kakao

Wszystkie składniki szybko zagnieść (gdyby ciasto nie chciało się kleić, dodać więcej wody). Podzielić na dwie części, każdą owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki o wymiarach ok. 22x35cm. Podpiec przez 20min w temperaturze 180o.

Masa serowa:

  • 1,5 kg mielonego sera na sernik (gęstego, dobrej jakości)
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 200g malin (mrożone, w sezonie świeże)
  • 200g jagód (mrożone, w sezonie świeże)

W misie miksera umieścić ser, jajka, cukier, śmietankę, kakao i krótko zmiksować. Dodać mąkę rozmieszaną w mleku i zmiksować. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i ponownie krótko zmiksować. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć maliny i jagody. Zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 180o przez 50-60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

Dodatkowo:

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać. Udekorować sernik czekoladą. 


07:37, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (1) »
środa, 28 grudnia 2016
Sernik czekoladowo-pomarańczowy na cieście makowym

                    Święta minęły ekspresowo. Tak to już jest, że dobre rzeczy, te na które czekamy, szybko się kończą. Mam nadzieję że spędziliście ten czas z rodziną, odpoczęliście i najedliście się pysznych potraw.

Dzisiaj mam dla was nasz świąteczny sernik, najlepszy jaki kiedykolwiek jedliśmy. Serio, wcale nie przesadzam. Na delikatnym makowym spodzie, głęboko czekoladowy, przełamany pomarańczą. Do tego polewa czekoladowa, bita śmietana i chipsy czekoladowe. Tutaj każdy element ma znaczenie i całość tworzy genialną kompozycję. Goście byli zachwyceni. Polecam!

 Za ten przepis dziękuję Kasi Guzik.


Spód makowy:

  • 400g gotowej masy makowej
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 40g miękkiego masła

Masę makową połączyć z masłem, orzechami i bułką tartą. Dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodać ubite na jasną, puszystą pianę jajka. Wymieszać do połączenia składników. Spód tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę makową. Piec w temperaturze 180o przez 20 minut, wystudzić.

Masa serowa:

  • 600g mielonego twarogu sernikowego
  • 250g serka mascarpone
  • 120ml kremówki
  • 4 jajka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 pełna łyżka gorzkiego kakao
  • skórka starta z 1 dojrzałej pomarańczy
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Połamaną połączyć z kremówką i podgrzewać w kąpieli wodnej do chwili otrzymania gładkiej masy. Mieszając od czasu do czasu, wystudzić masę (może być ciepła, ale nie gorąca). Wszystkie składniki masy serowej (łącznie z masą czekoladową) umieścić w misie miksera i miksować przez 20-30 sekund, tylko do połączenia składników. Przelać masę serową na spód makowy. Sernik piec w temperaturze 150o przez ok. 80 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Polewa czekoladowa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 10 łyżek kremówki

Połamaną czekoladę i kremówkę podgrzewać w kąpieli wodnej do momentu aż powstanie gładka i lśniąca polewa. Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy i polać polewą. Wstawić do lodówki, do zastygnięcia.

Dodatkowo:

  • 350ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 pełna łyżeczka żelatyny
  • pomarańczowe chipsy czekoladowe

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawić do ostudzenia. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodać żelatynę i zmiksować krótko. Przełożyć śmietanę do rękawa cukierniczego i udekorować sernik. W każdą rozetkę wbić chips czekoladowy.


06:09, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (1) »
środa, 30 listopada 2016
Sernik dyniowy z powidłami śliwkowymi

                             Nie było mnie kilka dni na blogu. Byłam zabiegana w związku z przeprowadzką, ale powoli wszystko wraca do już do normy. W najbliższym czasie pojawi się jeszcze kilka jesiennych przepisów, ale zaczynam też już myśleć o świątecznych propozycjach.

Przez ostatnie tygodnie starałam się przekonać was jak cudownym warzywem jest dynia i jak wiele dań można z niej przyrządzić. Ja dynię poznałam niedawno i dla mnie to wciąż nieskończenie wiele możliwości. Dziś już prawie ostatni wypiek z dynią (przynajmniej na razie). Ponownie sernik dyniowy, ale tym razem w zupełnie innej wersji. Na czekoladowym spodzie, z aromatem wanilii i pomarańczy oraz z powidłami śliwkowym. Ostatni sernik dyniowy był raczej lekki i delikatny. Ten jest cięższy, za sprawą dodatku twarogu w kostce. Jeśli do spodu dodamy przyprawę do piernika, będzie idealny na święta. Polecam!

przepis własny

 

Czekoladowy spód:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • 300g masła
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki kakao

Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić ręką lub łyżką (będzie bardzo klejące), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 25x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyłożyć do formy, niezbyt równo.

Masa serowa:

  • 1kg mielonego sera na sernik (z wiaderka, ale dobrej jakości)
  • 400g twarogu w kostce
  • 1,5 szklanki puree z dyni (gęstego, najlepiej z hokkaido)
  • 4 jajka
  • 2 pełne łyżki masła
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/3 szklanki mleka
  • 200g gęstych powideł śliwkowych

Masło roztopić i ostudzić. Twaróg w kostce zmiksować blenderem. Dodać puree z dyni i jeszcze raz zblendować. Dodać ser mielony, jajka, masło, cukier, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dodać budyń rozmieszany w mleku i ponownie zmiksować, nie zbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na spód. Na wierzchu rozłożyć za pomocą łyżeczki porcje powideł. Patyczkiem zrobić wzorek. Piec w temperaturze 180o przez 60-70 minut. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.


00:00, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6