Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 22 października 2017
Śmietanowiec z wiśniami

                               To ciasto piekłam już bardzo dawno temu, ale przepis ciągle czekał na publikację. Ostatnio było trochę mniej czasu na pieczenie więc mogę nadrobić zaległości. Mimo, że było to tak dawno, doskonale pamiętam smak śmietanowca. Jest jak najlepszy, najbardziej delikatny sernik. Pierwszego dnia po upieczeniu ma strukturę piankową. W kolejnych dniach bardziej sernikową i wtedy smakował mi dużo bardziej. Wiśnie mogą być z kompotu, rozmrożone, ale mogą to być też inne owoce. Jeśli jeszcze nie próbowaliście śmietanowca, upieczcie go koniecznie.  

przepis z mojewypieki.com

 

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.

Masa śmietankowa:

  • 5 białek, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1200 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g)

Dodatkowo:

  • 400 g wiśni: świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce (jak na bezę), cały czas ubijając. Piana powinna być gładka i błyszcząca. Dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły. 

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (a najlepiej nieco większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietankową, wyrównać. Poukładać wiśnie, które powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Jako ostatnią warstwę zetrzeć na górę ciasto kruche. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku ( jak sernik).


09:30, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (1) »
piątek, 06 października 2017
Sernik zebra z powidłami śliwkowymi

                      Przygotowałam dzisiaj dla was prawdziwie jesienny sernik. Jest przy nim troszkę zabawy, zwłaszcza przy wykładaniu masy serowej na wzór zebry. Jednak efekt końcowy wynagradza cały trud. Sernik pięknie się prezentuje. Jest dość ciężki, ale idealnie kremowy. Powidła śliwkowe (koniecznie domowej roboty!) wspaniale uzupełniają całość. Upieczcie na weekend!

przepis własny

 

Ciasto czekoladowe: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250g masła
  • 2 duże żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki kakao

Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto schłodzić, najlepiej zmrozić przez godzinę. Wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x38cm.

 Masa serowa:

  • 1,5kg mielonego twarogu dobrej jakości
  • 330ml kwaśnej śmietany 18%
  • 6 jajek
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 300g gęstych, najlepiej domowych powideł śliwkowych

W dużej misce zmiksować ser, śmietanę, jajka i cukier. Dodać budyń (proszek) i jeszcze raz krótko zmiksować. Podzielić masę na dwie równe części. Do jednej z nich dodać roztopioną czekoladę i kakao, zmiksować. Na spód nakładać po dwie łyżki masy jasnej i ciemnej na zmianę zaczynając od środka (jak przy babce zebra). Na wierzchu wyłożyć łyżeczką porcje powideł. Można patyczkiem zrobić ozdobny wzorek. Piec w temperaturze 180o przez 60-70 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


10:37, amaranthrose , serniki
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 24 sierpnia 2017
Łaciaty sernik ze śmietany z morelami i malinami

                 Uwielbiam serniki robione ze śmietany czy jogurtu greckiego. Są takie lekkie, zupełnie inne niż te tradycyjne. Ostatnio zamarzył mi się sernik z morelami. I nawet znalazłam na targu chyba ostatnie już w tym roku morele. Jako spód wykorzystałam ciasto czekoladowe z sernika czarno-białego. Do tego lekka masa z kwaśnej śmietany i owoce. Całość przeszła moje najśmielsze oczekiwania. W trakcie pieczenia spód i masa nieco się wymieszały, tworząc fantastyczny łaciaty wzór. Kwaśne morele i maliny idealnie uzupełniają całość. Upieczcie koniecznie na ten weekend!

przepis własny

 

 Ciasto czekoladowe:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • 300g masła
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki kakao

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zarobić na gładkie ciasto (będzie bardzo klejące). Przykryć miskę folią spożywczą i włożyć ciasto na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepić ciastem dno blaszki (wyłożonej papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 25x38cm (lub mniejszej).

Masa śmietanowa:

  • 1l kwaśnej śmietany 18%
  • 2,5 budyniu śmietankowego
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 600g moreli
  • 150g malin

Żółtka ubić ze śmietaną. Stopniowo dodawać budyń i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodawać po łyżce cukru. Ubite białka delikatnie wmieszać do masy śmietanowej. Wylać masę na ciasto czekoladowe. Włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180o piec przez 30minut. Po czym wyciągnąć ciasto z piekarnika, ułożyć na górze owoce. Piec jeszcze przez kolejne 30 minut. Studzić przez godzinę w zamkniętym piekarniku. Wyciągnąć z piekarnika, wystudzić całkowicie, schłodzić w lodówce. Można udekorować białą czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. 

 

00:03, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (5) »
piątek, 16 czerwca 2017
Sernik gotowany 3bit

                                  Jeden z najpyszniejszych serników na blogu. Bez pieczenia, bo to sernik gotowany. Z kajmakiem i bitą śmietaną, na wzór słynnego ciasta 3bit. Dobrze się kroi, pięknie się prezentuje, świetnie smakuje. Czego chcieć więcej. Ciasto idealne na weekend.

 Inspirowałam się tym przepisem, ale receptura własna. 

 

Masa serowa:

  • 750g twarogu w kostce
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 200g cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki proszku budyniowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 opakowania herbatników

Twaróg zmiksować blenderem. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Dodawać zblendowany twaróg i dalej ucierać. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę serową do garnka i zagotować (ciągle mieszając by masa się nie przypaliła). Dodać proszek budyniowy rozpuszczony w mleku, dobrze wymieszać, zagotować zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić. Blachę o wymiarach 22x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć dno herbatnikami. Wylać masę serową i przykryć herbatnikami. Przestudzić. 

Dodatkowo:

  • 400g masy kajmakowej
  • 650ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • kilka kostek czekolady (u mnie biała i gorzka)

Na herbatnikach rozsmarować masę kajmakową, przykryć ostatnią warstwą herbatników. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać przestudzoną, ale wciąż płynną żelatynę i zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto. Udekorować startą czekoladą. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. 


 

07:16, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (4) »
środa, 31 maja 2017
Kokosowy sernik gotowany z musem z malin i rabarbaru

                             Ciasto idealne na upalne dni, bo bez włączania piekarnika. Sernik gotowany w nowej, kokosowej wersji. Do tego mus z rabarbaru i malin oraz lekki krem z jogurtu i śmietanki. Całość przełożona herbatnikami. To będzie hit tego lata. Spróbujcie też w wersji z truskawkami i rabarbarem. 

przepis własny

 

 Masa serowa:

  • 750g twarogu w kostce
  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 200g cukru
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki proszku budyniowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 200g zmielonych wiórków kokosowych
  • 2 opakowania herbatników

Twaróg zmiksować blenderem. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Dodawać zblendowany twaróg i dalej ucierać. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę serową do garnka i zagotować (ciągle mieszając by masa się nie przypaliła). Dodać proszek budyniowy rozpuszczony w mleku, dobrze wymieszać, zagotować zdjąć z ognia. Chwilę przestudzić. Blachę o wymiarach 25x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć dno herbatnikami. Wylać masę serową i przykryć herbatnikami. Przestudzić. 

Mus z malin i rabarbaru:

  • 500g rabarbaru
  • 2 szklanki malin
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny

Rabarbar pokroić na kawałki, wrzucić do garnka, zasypać cukrem i podlać odrobiną wody. Kiedy zacznie się gotować, dodać maliny. Gotować aż owoce się rozpadną. W razie potrzeby dodać więcej cukru. Musu powinno wyjść ok 3,5-4 szklanki. W razie potrzeby dodać wody. Dodać żelatynę namoczoną w wodzie. Wymieszać dobrze, przestudzić. Tężejący mus wylać na sernik, przykryć ostatnią warstwą herbatników.

Krem jogurtowy:

  • 400g jogurtu naturalnego
  • 300ml śmietany 30%
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurt, cukier puder i zmiksować. Dodać żelatynę i ponownie zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto. Włożyć do lodówki. Na prawie stężałym już kremie zrobić wzorki widelcem. 


06:51, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7