Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 14 kwietnia 2017
Kajmakowa babka gotowana z dżemem malinowym

                    To już ostatni przedświąteczny przepis. Oczywiście na babkę gotowaną. Postanowiłam  nieco zaryzykować i dodać do ciasta kajmaku. Babka wyszła delikatna, o cudownym zapachu i smaku kajmaku. Przełożona domowym dżemem malinowym, z polewą kajmakową i migdałami smakowała idealnie. Bardzo polecam!           

 przepis własny



Składniki:

  • 7 dużych jajek 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 250g masła
  • 3 pełne łyżki kajmaku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, włożyć do lodówki. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać kajmak i zmiksować. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Mąki, proszek do pieczenia przesiać i dodawać po łyżce do masy. Dodać pianę z białek i zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 

Formę do babki gotowanej obficie wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy i zamknąć. Wstawić formę do garnka z gotującą się wodą (powinna sięgać 2/3 wysokości formy). Jeśli foremka zacznie się unosić, położyć między nią a pokrywkę garnka bawełnianą ściereczkę. Gotować babkę na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę i 45minut. Po tym czasie wyłożyć babkę na talerz, wystudzić. Przekroić na równe 3 części. 

Dżem malinowy:

  • 1,5 szklanki malin
  • 3-4 łyżki cukru

Maliny wsypać do garnuszka, zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż owoce się rozpadną a woda odparuje. Przełożyć babkę dżemem.

Dodatkowo:

  • 200g kajmaku
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • migdały w słupkach

Kajmak przełożyć do garnuszka, dodać śmietankę, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, w razie potrzeby zblendować. Posypać migdałami w słupkach. 


07:55, amaranthrose , babki
Link Komentarze (2) »
piątek, 07 kwietnia 2017
Kokosowa babka gotowana

                              Kolejna pyszna odsłona babki gotowanej. Kokosowa, z kremem kokosowym, białą czekoladą i migdałami. Na wzór słynnych pralinek. Bardzo delikatna w smaku. Może przygotujecie ją na święta?

przepis własny

 

Składniki:

  • 7 dużych jajek 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 250g masła
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej (zmieliłam wiórki kokosowe w młynku do kawy)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, włożyć do lodówki. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Mąki, proszek do pieczenia przesiać i dodawać po łyżce do masy. Dodać pianę z białek i zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 

Formę do babki gotowanej obficie wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy i zamknąć. Wstawić formę do garnka z gotującą się wodą (powinna sięgać 2/3 wysokości formy). Jeśli foremka zacznie się unosić, położyć między nią a pokrywkę garnka bawełnianą ściereczkę. Gotować babkę na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłożyć babkę na talerz, wystudzić. Przekroić na równe 3-4 części. 

Krem kokosowy:

  • 400ml mleka kokosowego
  • 100ml śmietanki 30%
  • 4 duże żółtka
  • 60g cukru
  • 25g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej

Mleko kokosowe wlać do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu. Śmietankę, żółtka, cukier, obie mąki zmiksować i wlewać powoli do gotującego się mleka kokosowego, cały czas mieszając. Zagotować, zdjąć z ognia. Przykryć szczelnie folią spożywczą, wystudzić. Gotowym kremem przełożyć babkę. 

Dodatkowo:

  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • płatki migdałów

Czekoladę roztopić nad parą wodną, dodać olej i wymieszać. Udekorować babkę polewą, posypać płatkami migdałów. 


07:27, amaranthrose , babki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 04 kwietnia 2017
Babka drożdżowa z makiem i lemon curd

                               Od dzisiaj na blogu wypieki tylko Wielkanocne. Przygotowałam dla was przepisy na cztery nowe babki, dwie drożdżowe, dwie gotowane. Zapewniam, że nie będzie nudno i postaram się was zaskoczyć. Na pierwszy ogień babka drożdżowa z makiem i lemon curd. Przygotowana w zupełnie nowy sposób. Ciasto drożdżowe wałkujemy, smarujemy lemon curd i zwijamy w roladę, którą następnie kroimy na plastry, które wrzucamy do foremki. W trakcie pieczenia ciasto się łączy, a nadzienie tworzy fantazyjny wzór widoczny po rozkrojeniu. Takiej babki na pewno jeszcze nie jedliście. Spróbujcie!

 Inspiracją był dla mnie ten przepis, ale receptura własna. 


Składniki:

  • 550g mąki pszennej
  • 40g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 6 łyżek suchego maku
  • lemon curd

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Do dużej miski wsypać mąkę, suchy mak, dodać utarte jajka z cukrem, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, wybijając ręką. Pod koniec dodać olej i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać mąki. Włożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ok 1-1,5h). Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować lemon curd (odłożyć 3-4 łyżki) i zwinąć w roladę. Foremkę do babki wysmarować masłem. Kroić plastry grubości ok 1,5cm i układać warstwowo w foremce. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w temperaturze 180o przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić, wyciągnąć z formy. Jeszcze lekko ciepłą babkę posmarować pozostałym lemon curdem. 

Polewa:

  • 80g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej, wymieszać, ozdobić babkę.

Lemon curd:

  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 150g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 80g masła

Do garnuszka wlać sok z cytryny, dodać skórkę, cukier, żółtka, jajko i masło. Roztrzepać. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. zagotować, zdjąć z ognia, wystudzić. 


07:26, amaranthrose , babki
Link Komentarze (1) »
piątek, 24 marca 2017
Babka gotowana czekoladowo-pomarańczowa

                       Święta już za nie długo. Czas najwyższy więc rozpocząć pieczenie babek i mazurków. Dla mnie nie istnieją już inne babki niż te gotowane. Mam w zanadrzu kilka pomysłów na różne babki gotowane. Mam nadzieję, że wszystkie uda mi się zrealizować jeszcze przed świętami. Dzisiaj mam dla was babkę czekoladową z kawałkami czekolady, przełożoną frużeliną pomarańczową, z polewą czekoladową i prażonymi płatkami migdałów. Jeśli nie chcecie bawić się w filetowanie pomarańczy, użyjcie dobrej jakości dżemu pomarańczowego lub morelowego. Będzie równie pysznie.

przepis własny

 

Składniki:

  • 7 dużych jajek 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 250g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 50g gorzkiej czekolady drobno posiekanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, włożyć do lodówki. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać i dodawać po łyżce do masy. Dodać czekoladę i zmiksować. Dodać pianę z białek i zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 

Formę do babki gotowanej obficie wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy i zamknąć. Wstawić formę do garnka z gotującą się wodą (powinna sięgać 2-3 wysokości formy). Jeśli foremka zacznie się unosić, położyć między nią a pokrywkę garnka bawełnianą ściereczkę. Gotować babkę na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłożyć babkę na talerz, wystudzić. 

Frużelina pomarańczowa:

  • 3 duże pomarańcze
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Pomarańcze wyfiletować, tak by pozbyć się wszystkich białych błonek. Z pozostałości wycisnąć sok. Na patelnię wsypać cukier, zalać 2 łyżkami wody. Podgrzewać na małym ogniu, nie mieszać. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień. Kiedy karmel będzie miał kolor jasno złoty wlać sok z pomarańczy i dodać filety. Podgrzewać na wolnym ogniu aż syrop nieco zgęstnieje, a pomarańcze się rozpadną. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 2 łyżkach wody. Pogotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, trochę przestudzić. Dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać. Odłożyć do wystudzenia i stężenia. Babkę przekroić na 3-4 części i przełożyć frużeliną pomarańczową.

Dodatkowo:

  • 90g czekolady gorzkiej
  • 6 łyżek śmietanki 30%
  • płatki migdałów podprażone na suchej patelni

Czekoladę i śmietankę roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać na gładką polewę. Pokryć polewą babkę. Posypać prażonymi migdałami. 


10:37, amaranthrose , babki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 18 października 2016
Dyniowa babka gotowana z figami

                                  To była najlepsza moja babka gotowana. Robiłam ją już jakiś czas temu, a ciągle pamiętam jej smak. Bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach, za sprawą dodatku puree z dyni. Przełożona dżemem figowym, z polewą z białej czekolady i świeżymi figami. Niebo w buzi!

przepis własny

 

 Składniki:

  • 5 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 250g masła
  • 6 łyżek puree z dyni
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoiczek dżemu figowego
  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżka oleju
  • świeże figi

Białka z solą ubić na sztywną pianę i schować do lodówki na czas przygotowania ciasta. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo po łyżce dodawać cukier i dalej ucierać. Następnie dodawać po łyżce puree z dyni i dalej miksować. Dodawać po jednym żółtku i dobrze zmiksować. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać i po łyżce dodawać do masy. Dodać białka i zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Foremkę do babki gotowanej porządnie wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto i zamknąć foremkę. Wstawić foremkę do garnka z gotującą się wodą (woda powinna sięgać 2/3 wysokości foremki). Foremka powinna stać w garnku, nie może pływać. Jeśli zacznie się unosić, wystarczy
między foremkę a pokrywkę włożyć złożoną bawełnianą ściereczkę. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1h 45min. Po tym czasie wyłożyć babkę na talerz i odstawić do wystudzenia.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać łyżkę oleju i wymieszać. Babkę przekroić na 4 części i przełożyć dżemem figowym, posmarować także boki i środek. Babkę udekorować polewą z białej czekolady i świeżymi figami.


00:05, amaranthrose , babki
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4