Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 07 kwietnia 2012
Cake pops pisanki

               Cake pops znają już chyba wszyscy. Pamiętacie reniferki na patyczkach? Idealnie podkreślały klimat Bożego Narodzenia. Polubiliśmy je tak bardzo, że postanowiłam zrobić je także na Wielkanoc. W nieco innej, świątecznej wersji. Tak powstały cake pops pisanki. W tym roku oprócz jajek stroiliśmy także ciasteczka na patyczkach. Jak wam się podobają?


Przepis na cake pops już znacie (klik). Ciasto podstawowe trochę zmodyfikowałam, tak żeby było bardziej wiosenne. Zamiast ciasta czekoladowego użyłam ciasta waniliowego z przepisu na muffinki (tutaj) i dodałam kilka kropel olejku pomarańczowego. Nutellę natomiast zastąpiłam serkiem waniliowym.

Z gotowego ciasta formowałam jajka, zamiast kulek. Po obtoczeniu w czekoladzie możecie dowolnie je udekorować. U mnie zrobiła to siostra, Zuzia. Małym pędzelkiem zanurzonym w czekoladzie rysowała szlaczki, kropeczki, serduszka. Spróbujcie sami. To świetna zabawa.

Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę radosnych, spędzonych w rodzinnym gronie świąt:)


17:10, amaranthrose , cakepops
Link Komentarze (7) »
poniedziałek, 26 grudnia 2011
Reniferkowe cake pops

              Na zakończenie świąt kolejna reniferkowa propozycja. Cake pops to po prostu ciasteczkowe lizaki. W ostatnim czasie stały się bardzo sławne za sprawą dorotus. Pomyślałam, że i ja spróbuje. Zrobiłam je razem z młodszą siostrą i powiem wam, że one nie tylko uroczo wyglądają, ale też świetnie smakują. Polecam wszystkim, szczególnie tym którzy jeszcze ich nie próbowali.

Przepis pochodzi od dorotus.

Ciasto podstawowe do cake pops (na ok 20sztuk):

  • 400g suchego, pokruszonego ciasta (babkowe, czekoladowe itp.)
  • 120g serka mascarpone
  • 80g nutelli lub masła orzechowego
  • 200g czekolady
  • 1 łyżka oleju

Przygotować krem: wymieszać serek mascarpone z nutellą.

Kawałki pokruszonego ciasta dokładnie wymieszać z kremem, tworząc kulę. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.

Wyjąć, odmierzać równe porcje przy pomocy np. łyżki do lodów, formować kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić przez 15 minut.

Roztopić czekoladę z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Przygotować patyczki. Kulki wyjąć z zamrażarki. Końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wetknąć w środek kulki dochodząc do połowy. Poukładać cake pops na blaszce, patyczkami do góry i znowu schłodzić przez 15 minut. 

Po tym czasie, jeśli czekolada przestygnie, znów ją roztopić. Wyjąć cake pops z zamrażarki, zanurzać w czekoladzie, czekając aż skapie jej nadmiar. Dowolnie udekorować. Wbijać patyczkami w styropian.

Dodatkowo do dekoracji:

  • precelki
  • skittles
  • odrobina gorzkiej i białej czekolady do dekoracji

Po obtoczeniu cake pops w czekoladzie, od razu wbijamy rogi z precelków i noski ze skittles. Kiedy czekolada zastygnie za pomocą patyczka robimy oczka z białej czekolady. Następnie z ciemnej czekolady rysujemy źrenice i uśmiechy.

20:05, amaranthrose , cakepops
Link Komentarze (6) »