Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 10 sierpnia 2018
Ciasteczka czekoladowe

                               Najlepsze ciasteczka czekoladowe. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Z dużą ilością kakao i czekolady. Porcja jest duża, ale na pewno nic się nie zmarnuje. 

Przepis od ArabeskaWaniliowa

 

 

Składniki (na ok. 50 ciastek):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1 szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (ok. 150g)



Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło rozpuścić, przelać do miski, dodać kakao i zmiksować. Następnie dodać cukier, wanilię i maślankę, ponownie zmiksować. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać groszki czekoladowe. Najlepiej schłodzić ciasto w lodówce. Ciasto nabierać łyżeczką i kłaść kulki wielkości orzecha włoskiego (a nawet mniejsze, ciastka bardzo rosną) na blachę wyścieloną pergaminem, w dość dużych odstępach. Piec 10-12 minut w 180 st.C (brzegi ciastek powinny być lekko przypieczone, a środek ciągle bardzo miękki). Po upieczeniu ciasteczka zostawić na blasze na 2-3 minuty, po czym przenieść za pomocą szpatułki na kuchenną kratkę, do całkowitego wystygnięcia.


wtorek, 12 czerwca 2018
Ciasteczka francuskie z truskawkami i czekoladą

                             Zastanawiałam się czy dodać ten przepis czy też nie. Jednak skoro już zrobiłam zdjęcia ciastek, to szkoda żeby się zmarnowały. Ciasteczka na szybko, z gotowego ciasta francuskiego, z czekoladą i truskawkami. Może będą dla was inspiracją na szybki deser.

 

 Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 15 kostek czekolady gorzkiej
  • 8 dużych truskawek
  • cukier puder

Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 15 kwadratów. Na środku każdego z nich ułożyć kostkę czekolady i pół dużej truskawki, zlepić przeciwległe końce. Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200o przez około 15 minut lub do zrumienienia. Wystudzone obficie oprószyć cukrem pudrem.


środa, 09 maja 2018
Śmietankowe ciasteczka z rabarbarem

                                Uwielbiam ten czas gdy zaczynają się pierwsze świeże owoce i warzywa. Teraz na topie jest oczywiście rabarbar i szparagi. Z rabarbarem na blogu przepisów było już tak dużo, że ciężko wymyślić coś nowego. Mimo to udało się, bo ciasteczek na blogu jeszcze nie było. Rożki z ciasta z dużą ilością kwaśnej śmietany, dzięki czemu w trakcie pieczenia listkuje się jak ciasto francuskie. Niezbyt słodkie, z kwaśnym rabarbarem w środku. Rewelacyjne!

Przepis na ciasto z mojewypieki.com, reszta to pomysł własny.

 

 

Nadzienie:

  • 500g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru

Rabarbar pokroić na kawałki 2cm. Cukier rozsypać na patelni, dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, a gdy się rozpuści, zwiększyć ogień, nie mieszać aż do uzyskania karmelu. Wrzucić rabarbar podgrzewać, aż lekko zmięknie. Wystudzić.  

 

Składniki na ciasto:

  • 28 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • białko do posmarowania
  • cukier do posypania

Do miski wrzucić posiekane masło, mąkę, żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę. Wałkować niezbyt cienko i wykrawać kwadraty dowolnej wielkości. Na środek każdego kwadratu nakładać 3-4 kawałki rabarbaru. Składać w trójkąty, końce zlepiać za pomocą widelca. Nożem zrobić niewielkie nacięcia. Posmarować ciastka białkiem i posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 200o przez 15-20minut, do zrumienienia.


niedziela, 22 kwietnia 2018
Ciasteczka marcepanowe

                          Kruche ciasteczka o delikatnym migdałowym smaku. Bezproblemowe i ekspresowe w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej herbaty. Nie trzeba ich bardziej reklamować. 

 Przepis z mojewypieki.com

 

Składniki na około 40 ciasteczek:

  • 130 g masy marcepanowej
  • 60 g cukru pudru
  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego

Wszystkie składniki na ciastka szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki i formować w dłoni kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce w odstępach (ciastka urosną). Widelcem spłaszczyć (najlepiej wcześniej maczać widelec w mące) i zrobić wzorek w kratkę na każdym ciastku. Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 - 14 minut do zrumienienia. Wystudzić na kratce.


piątek, 30 marca 2018
Ciasteczka jajeczka

                                 Wielkanocne ciasteczka jajeczka. Bardzo popularne ostatnio na blogach. Nic dziwnego, bo są przeurocze. Ciasteczka zrobiłam z mojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Z dodatkiem mąki ziemniaczanej, dzięki której są idealnie kruche, a nie twarde. W dwóch wersjach, z marmoladą porzeczkową i lemon curd. Świetny będzie też gęsty dżem truskawkowy albo kajmak. Pięknie będą się prezentowały na świątecznym stole (jeśli dotrwają).

przepis własny

 

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie:

  • marmolada, lemon curd, gęsty dżem 

 Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Wałkować ciasto na grubość ok. 5mm i wycinać jajeczka. W połowie ciastek zrobić dziurkę np. zakrętką od butelki.  Układać na blaszce (wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną) w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 200o przez 10-15minut, do zrumienienia. Wystudzone ciasteczka przekładać marmoladą, lemon curdem lub dżemem. Można oprószyć cukrem pudrem.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8