Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 22 kwietnia 2018
Ciasteczka marcepanowe

                          Kruche ciasteczka o delikatnym migdałowym smaku. Bezproblemowe i ekspresowe w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej herbaty. Nie trzeba ich bardziej reklamować. 

 Przepis z mojewypieki.com

 

Składniki na około 40 ciasteczek:

  • 130 g masy marcepanowej
  • 60 g cukru pudru
  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub pół łyżeczki aromatu migdałowego

Wszystkie składniki na ciastka szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie wyjąć z lodówki i formować w dłoni kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blaszce w odstępach (ciastka urosną). Widelcem spłaszczyć (najlepiej wcześniej maczać widelec w mące) i zrobić wzorek w kratkę na każdym ciastku. Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 - 14 minut do zrumienienia. Wystudzić na kratce.


piątek, 30 marca 2018
Ciasteczka jajeczka

                                 Wielkanocne ciasteczka jajeczka. Bardzo popularne ostatnio na blogach. Nic dziwnego, bo są przeurocze. Ciasteczka zrobiłam z mojego ulubionego przepisu na ciasto kruche. Z dodatkiem mąki ziemniaczanej, dzięki której są idealnie kruche, a nie twarde. W dwóch wersjach, z marmoladą porzeczkową i lemon curd. Świetny będzie też gęsty dżem truskawkowy albo kajmak. Pięknie będą się prezentowały na świątecznym stole (jeśli dotrwają).

przepis własny

 

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Nadzienie:

  • marmolada, lemon curd, gęsty dżem 

 Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Wałkować ciasto na grubość ok. 5mm i wycinać jajeczka. W połowie ciastek zrobić dziurkę np. zakrętką od butelki.  Układać na blaszce (wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną) w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 200o przez 10-15minut, do zrumienienia. Wystudzone ciasteczka przekładać marmoladą, lemon curdem lub dżemem. Można oprószyć cukrem pudrem.



wtorek, 30 stycznia 2018
Kostka kokosowa

                                  Te ciastka zna chyba każdy. Mój tato pamięta je z dzieciństwa, gdy przygotowywała je babcia. Mi kostka kokosowa kojarzy się z wakacjami w Darłówku, gdzie kupowaliśmy je w pobliskiej cukierni. Sama nigdy ich nie piekłam, mimo że tato upominał się o nie już dawna. Wydawało mi się, że to dużo pracy. Nic bardziej mylnego. Przygotowuje się je bardzo szybko. Kostki kokosowe są przepyszne, z cudownie miękkim i delikatnym wnętrzem.  Spróbujcie!

przepis z mojewypieki.com

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 16 g cukru wanilinowego

Wszystkie składniki zagotować razem, do momentu roztopienia się masła. Wystudzić.

Ponadto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć. Jajka i żółtka dodać do wystudzonej masy, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej gotowe ciasto. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić, pokroić na prostopadłościany (u mnie 35 sztuk).

Polewa:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 3 - 4 łyżki kakao

Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy (polewa nie powinna wyjść ani mocno gęsta, ani za rzadka, najlepiej chwilę poczekać aż zgęstnieje).

Ponadto:

  • 300 g wiórków kokosowych

Każdą kostkę namoczyć w polewie (ja oblewałam ciastka za pomocą łyżeczki), następnie obtaczać w wiórkach, odkładać na talerz. Schłodzić.


środa, 25 października 2017
Markizy z kajmakiem

                                        To najlepsze i najprostsze ciasteczka. Wykorzystałam mój ulubiony podstawowy przepis, a po upieczeniu przełożyłam ciasteczka kajmakiem. Dalsza reklama w tym przypadku chyba nie jest konieczna. One po prostu muszą być pyszne! 

 

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 300g kajmaku

 Wszystkie składniki na ciasto (poza kajmakiem)  szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Wałkować ciasto na grubość ok. 5mm i wycinać okrągłe ciastka. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną) w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 200o przez 10-15minut, do zrumienienia.

Upieczone ciasteczka przekładać kajmakiem.


czwartek, 29 czerwca 2017
Ciasteczka kruche z maszynki

                     Dzisiaj na blogu klasyka! Kruche ciasteczka przeciskane przez maszynkę. Na pewno dobrze je znacie, nie raz kupowaliście je w sklepie czy w cukierni. Przygotowałam dla was naprawdę dobry przepis. Ciastka są idealnie kruche, maślane, rozpływają się w ustach. Spróbujcie, a jestem pewna że często będziecie do nich wracać.

przepis własny

 

 Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Do dekoracji:

  • biała czekolada
  • gorzka czekolada
  • wiórki kokosowe

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Ciasto nakładać porcjami do maszynki do mielenia mięsa z nakładką do ciastek i wyciskać dowolne kształty. Układać ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Przed pieczeniem dobrze jest jeszcze ciastka schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Piec w temperaturze 200o przez 10-15minut. Z podanej porcji powinny wyjść dwie duże blachy ciastek. 

Po ostudzeniu dowolnie udekorować. U mnie gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz biała czekolada i wiórki kokosowe. Bez dodatków też smakują świetnie.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7