Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 29 czerwca 2017
Ciasteczka kruche z maszynki

                     Dzisiaj na blogu klasyka! Kruche ciasteczka przeciskane przez maszynkę. Na pewno dobrze je znacie, nie raz kupowaliście je w sklepie czy w cukierni. Przygotowałam dla was naprawdę dobry przepis. Ciastka są idealnie kruche, maślane, rozpływają się w ustach. Spróbujcie, a jestem pewna że często będziecie do nich wracać.

przepis własny

 

 Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Do dekoracji:

  • biała czekolada
  • gorzka czekolada
  • wiórki kokosowe

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Ciasto nakładać porcjami do maszynki do mielenia mięsa z nakładką do ciastek i wyciskać dowolne kształty. Układać ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Przed pieczeniem dobrze jest jeszcze ciastka schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Piec w temperaturze 200o przez 10-15minut. Z podanej porcji powinny wyjść dwie duże blachy ciastek. 

Po ostudzeniu dowolnie udekorować. U mnie gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz biała czekolada i wiórki kokosowe. Bez dodatków też smakują świetnie.


poniedziałek, 08 maja 2017
Ptysie z kremem jogurtowym i rabarbarem

                           Dawno już nie robiłam ptysiów. Jako, że rozpoczął się sezon na rabarbar postanowiłam wykorzystać go do nadziania ciastek. Ptysie przełożyłam lekkim kremem jogurtowym, do tego warstwa karmelizowanego rabarbaru i cukier puder. Deser idealny o tej porze roku. 

przepis własny

 

Ciasto parzone (na ok. 20-24 nieduże ptysie):

  • 80g masła
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka

W garnuszku roztopić masło z wodą i solą. Do gotującej się masy wsypać mąkę i cały czas energicznie mieszając nie ściągać z ognia przez 2-3 minuty. Gotowe ciasto powinno być szkliste i powinno odchodzić od garnka. Przestudzić. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Utrzeć na gładkie ciasto. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton 6B). Na dużą blachę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe ptysie średnicy ok. 4cm. Piec w temperaturze 200o (grzanie góra-dół) 20-25 minut, do zezłocenia. 

Karmelizowany rabarbar:

  • 500g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

Rabarbar pokroić na kawałki ok. 1cm. Na patelnię równomiernie wysypać cukier, dodać wodę. Podgrzewać na małej mocy palnika. Kiedy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień. Gdy karmel będzie jasnozłoty, wrzucić rabarbar. Podgrzewać, aż karmel się rozpuści, a rabarbar zmięknie (ale nie może się rozpaść). Przestudzić. 

 Krem jogurtowy:

  • 200ml śmietany30%
  • 600g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • cukier puder do posypania

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać jogurt, syrop klonowy, cukier i zmiksować. Dodać żelatynę i jeszcze raz zmiksować. Włożyć krem do lodówki, aby lekko stężał.

Ptysie przekroić wzdłuż. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Wyłożyć porcje kremu na ptysie, na wierzchu ułożyć rabarbar, przykryć górą ciastka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu. 


poniedziałek, 13 marca 2017
Piegowate ciasteczka

                     Te ciasteczka robiłam już jakiś czas temu, ale zdjęcia gdzieś mi umknęły. Dobrze, że je znalazłam, bo to na prawdę fajny przepis i szkoda gdyby nie znalazł się na blogu. Ciasteczka z orzechami i czekoladą, na pewno dobrze je znacie. Wszyscy je lubią. Od dziś możecie upiec je sami. Polecam!

Przepis z mojewypieki.com

Składniki (na ok. 60 sztuk):

  • 250g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło i cukier zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać jajko i dobrze zmiksować. Dodać mąkę, sól, sodę i ponownie zmiksować. Na końcu dodać orzechy i czekoladę i krótko zmiksować do połączenia składników. 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200o. Z masy formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i lekko spłaszczać. Piec przez 10-15 minut. 


środa, 22 lutego 2017
Pączki hiszpańskie

                        Dzisiejsze pączki zna chyba każdy. W cukierniach występują pod różną nazwą -gniazdka, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie. To nic innego jak ciasto parzone smażone na oleju. Najlepsze zaraz po usmażeniu. Posmakują każdemu.

przepis z mojewypieki.com

 

Składniki na ok 20-22 pączki:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Lukier:

  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z sytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypać mąkę i energicznie mieszać. Ucierać łyżką, aż ciasto będzie gładkie, szkliste i będzie odchodziło od garnka. Wystudzić.

Kolejno wbijać do ciasta jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu. Przełożyć ciasto do szprycy (u mnie rękaw cukierniczy z tylką Wilton 1M, ale lepsza będzie większa tylka). Na papierze do pieczenia wyciskać kółka ciasta o średnicy 6-7cm. Wycinać z papieru kwadraty. (Można też najpierw wyciąć kwadraty, a później wyciskać na nie ciasto). 

Olej rozgrzać w szerokim garnku z grubym dnem. Partiami wkładać pączki, papierem do góry (po chwili papier sam odchodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować z oleju, odsączać na ręczniku papierowym. 

Cukier puder rozetrzeć łyżką z wodą i sokiem z cytryny na gładki lukier. Udekorować jeszcze lekko ciepłe pączki. 


poniedziałek, 20 lutego 2017
Mini pączki jogurtowe

                Tłusty Czwartek już w tym tygodniu. Czas najwyższy by na blogu pojawiły się moje propozycje na ten dzień. Zaczynam od mini pączków z dodatkiem jogurtu i sera białego. Są pyszne, najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Delikatnie cytrynowe, z miękkim środkiem i chrupiącą skórką. To pączki błyskawiczne, na proszku do pieczenia, do zrobienia w kilkanaście minut. Polecam!

Przepis znalazłam tutaj


Składniki:

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100g sera białego półtłustego (użyłam sera w kostce)
  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
  • 1l oleju do smażenia

Jajka, cukier, ser, jogurt i wódkę zmiksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, dodać do masy. Dobrze wymieszać.

W wysokim garnku rozgrzać olej. Za pomocą dwóch łyżeczek nabierać porcje ciasta i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na papierowy ręcznik. Jeszcze lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem. 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7