Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 29 września 2016
Tarta z kremem jogurtowym i karmelizowanymi gruszkami

                                     Miały być jesienne wypieki i będą! Dzisiaj mam dla was tartę z kremem jogurtowym z białą czekoladą i karmelizowanymi gruszkami. Jest lekka i przepyszna. Poleca się na deser!

przepis własny

 Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 30g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 żółtko

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Jeśli nie będzie się kleić, można dodać łyżkę zimnej wody. Schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wylepić ciastem prostokątną foremkę do tarty, wysmarowaną masłem. Schłodzić ponownie przez 30 minut. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o przez 15 minut następnie ściągnąć obciążenie i piec jeszcze 15-20 minut do zrumienienia.

Krem jogurtowy:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 100g białej czekolady

Na co najmniej 6 godzin przed planowanym przygotowaniem kremu, jogurt przełożyć na sitko wyłożone gazą i umieścić je nad miską. Włożyć do lodówki. Po tym czasie jogurt powinien się odsączyć i mieć konsystencję serka mascarpone. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Do jogurtu dodać czekoladę i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na tartę. Schłodzić w lodówce przez godzinę.

Karmelizowane gruszki:

  • 3 średnie gruszki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka masła

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki. Cukier równomiernie wysypać na patelnie, zalać woda. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień i kiedy karmel będzie jasno złoty dodać masło i kiedy się rozpuści wrzucić gruszki. Gotować do zmięknięcia gruszek. Ściągnąć gruszki z patelni, ostudzić i ułożyć na tarcie. Dodatkowo całość można udekorować karmelem.


 

poniedziałek, 05 września 2016
Tartaletki z kremem kokosowym, malinami i jeżynami

                           Dzisiaj mam dla was tartaletki. Z kremem kokosowym, malinami, jeżynami i czekoladą. I chyba dalsza reklama jest zbędna. Wystarczy na nie popatrzeć. Mówię wam, są przepyszne. Spróbujcie!

przepis własny

Kruche ciasto (na ok. 12 tartaletek)

  • 300g mąki pszennej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 jajko

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wylepić je schłodzonym ciastem. Ponownie schłodzić przez ok. 30 minut. Po tym czasie przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o przez ok. 15 minut. Ściągnąć obciążenia i piec jeszcze przez 10-15 minut do zrumienienia. Ostudzić.

Krem kokosowy:

  • 500ml mleka
  • 100g wiórków kokosowych
  • 3 duże żółtka
  • 60g cukru
  • 25g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej

Mleko i wiórki kokosowe umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, zagotować, zdjąć z ognia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, dodać obie mąki i zmiksować. Wlać do masy ok. 1/4 wrzącego mleka i zmiksować. Przelać mieszankę do reszty mleka i dobrze wymieszać. Postawić na średnim ogniu i cały czas mieszając zagotować. Pogotować do zgęstnienia, przykryć folią, odstawić do wystudzenia.

Dodatkowo:

  • maliny i jeżyny
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Ostudzonym (może być jeszcze letni) kremem napełniać tartaletki. Na kremie ułożyć owoce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać. Udekorować tartaletki strużkami czekolady. Schłodzić przez co najmniej dwie godziny w lodówce.

czwartek, 28 lipca 2016
Tarta z kremem miętowym i jagodami

                   Dzisiaj mam dla was coś wyjątkowego. Krucha tarta z kremem miętowym i jagodami. Jest pyszna, lekka, bardzo letnia. Krem przygotowany jest na bazie serka mascarpone i kremówki, z listkami świeżej mięty i gorzką czekoladą. Do tego spora porcja jagód. Jak dla mnie, to deser idealny.

przepis własny

 

Kruche ciasto:

  • 300g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko

Wszystkie składniki wrzucić do miski, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Formę do tarty wysmarować masłem. Wyłożyć formę ciastem i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Przykryć tartę papierem do pieczenia, obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o po czym ściągnąć obciążenia. Piec jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.

Krem miętowy:

  • 400ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 garście listków mięty
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady
  • kilka kropel zielonego barwnika (opcjonalnie)
  • 2 szklanki jagód

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i cukier puder, ubić na sztywny krem. Dodać barwnik, wymieszać. Dodać drobno posiekane listki mięty oraz czekoladę i wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na ostudzoną tartę. Na krem wysypać jagody. Schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny.


wtorek, 28 czerwca 2016
Tarta z panna cottą i truskawkami

                      Sezon na truskawki powoli dobiega końca. To już ostatni dzwonek na desery z truskawkami. Jeśli jeszcze nie zdążyliście upiec ciasta z truskawkami, mam dla was propozycję. Idealnie krucha tarta z waniliową panna cottą, truskawkami i galaretką truskawkową. Najlepsza na lato.

przepis własny


 Kruche ciasto:

  • 200g mąki
  • 100g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki szybko zagnieść. Owinąć ciasto folią i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wylepić nim foremkę na tartę (dokładnie wysmarowaną masłem). Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Przykryć ciasto papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o przez 15 minut. Ściągnąć obciążenia i piec jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia. Wystudzić.

Waniliowa panna cotta:

  • 500ml śmietany 30%
  • 200ml mleka
  • 4 łyżeczki żelatyny (w czasie upałów można dać 5 łyżeczek)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • laska wanilii

Śmietankę i mleko wlać do garnka, dodać cukier, ziarenka i laskę wanilii. Zagotować, zdjąć z ognia, wyciągnąć laskę wanilii. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i dodać do mieszaniny. Wystudzić. Tężejącą panna cottę wyłożyć na kruchy spód. Schłodzić.

Dodatkowo:

  • truskawki ok. 400-500g
  • galaretka truskawkowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na tarcie. Pokryć tężejącą galaretką. Schłodzić.


poniedziałek, 02 maja 2016
Galette z karmelizowanym rabarbarem i malinami

                          Nasz wczorajszy deser. Wspaniałe kruche ciasto, karmelizowany rabarbar i maliny. Całość podana z lodami waniliowymi. Deser idealny. Pyszny!

Przepis na ciasto z mojewypieki.com, reszta to pomysł własny.

 

Kruche ciasto:

  • 240g mąki
  • 140g masła, schłodzonego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80ml maślanki, kefiru lub śmietany

Wszystkie składniki na spód szybko zagnieść. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Dodatkowo:

  • 800g rabarbaru
  • 80g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 garści malin (świeżych lub mrożonych)
  • jajko roztrzepane albo mleko do posmarowania brzegów

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki ok. 3-4cm. Cukier wrzucić na patelnię, zalać wodą, podgrzewać na małym ogniu. Kiedy cukier już się rozpuści zwiększyć ogień. Kiedy karmel będzie już bursztynowy wrzucić rabarbar. Wymieszać i podgrzewać chwilę aż rabarbar puści sok.

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na kształt koła, na grubość 3-4mm, lekko podsypując mąką. Przenieść na blachę. Środek ciasta oprószyć bułką tartą. Zostawiając 3cm wolnego brzegu, wyłożyć rabarbar (odsączyć go z nadmiaru soku). Na wierzchu ułożyć maliny. Brzegi ciasta założyć do środka, lekko je sklejając. Posmarować brzegi jajkiem lub mlekiem. Piec tartę w temperaturze 200o przez 35-40 minut, do zezłocenia. 10 min przed końcem umieścić bliżej grzałki dolnej, aby dobrze upiec spód. Podawać lekko ciepłe, najlepiej z gałką lodów waniliowych. 

 

 
1 , 2 , 3 , 4