Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 18 lipca 2018
Galette z makiem i mirabelkami

                            Taką tartą zajadaliśmy się w sobotę. Kruche ciasto z dodatkiem skórki z cytryny i suchym makiem, do tego mirabelki. Kwaśne owoce, chrupiące ciasto i kremowe, waniliowe lody. Nic więcej nie trzeba. Deser idealny!

przepis własny

 

 Składniki:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki maku
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 800g mirabelek

Mąkę, masło, cukier, jajko, wodę, mak i skórkę z cytryny wrzucić do miski i szybko zagnieść. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Mirabelki odpestkować. Schłodzone ciasto rozwałkować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Na środku wyłożyć mirabelki. Boki zagiąć do środka. Posmarować brzegi mlekiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 200o przez 35-40 minut, na 10 minut przed końcem umieścić bliżej dolnej grzałki. Podawać najlepiej lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.


piątek, 29 czerwca 2018
Tartaletki z kremem patissiere i truskawkami

                                     Najlepsze tartaletki jakie kiedykolwiek robiłam. Idealnie kruche ciasto, kwaśny dżem porzeczkowy, delikatny krem patissiere i soczyste truskawki. Obowiązkowe do zrobienia w sezonie truskawkowym. Jest przy nich trochę pracy, ale naprawdę warto!

przepis własny 

 

 Kruche ciasto (na ok. 12-14 tartaletek)

  • 300g mąki pszennej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 jajko

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wylepić je schłodzonym ciastem. Ponownie schłodzić przez ok. 30 minut. Po tym czasie przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o przez ok. 15 minut. Ściągnąć obciążenia i piec jeszcze przez 10-15 minut do zrumienienia. Ostudzić.

Creme patissiere waniliowy:

  • 600ml mleka
  • 5 dużych żółtek
  • 100g cukru z wanilią
  • 40g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej domowego)

W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii, doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok. Cukier utrzeć z żółtkami do białości. Wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać do ugotowanego mleka, mieszać by nie było grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania, gotować ok.1 minutę aż krem zgęstnieje. Przykryć folią, tak by dotykała kremu. Odłożyć do ostudzenia.
Tartaletki posmarować dżemem porzeczkowym. Krem przełożyć do worka cukierniczego i nałożyć porcje na tartaletki.

Dodatkowo:

  • ok. 800g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa 

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Truskawki pokroić w grube plasterki i ułożyć na kremie, schłodzić. Za pomocą pędzelka tężejącą galaretką pokryć truskawki. 






środa, 06 września 2017
Tarta z malinami i borówkami

                            Na wielu blogach zaczynają już pojawiać się jesienne przepisy. U mnie jeszcze przez jakiś czas będzie lato. Chociaż nie powiem, na weekend mam w planie ciasto ze śliwkami. Na dzisiaj przygotowałam dla was tartę. Na kruchym spodzie, z domową konfiturą z owoców leśnych, biszkoptem, budyniem waniliowym i mnóstwem owoców. Takie tarty lubię najbardziej. Lekkie, bardzo owocowe. Maliny i borówki amerykańskie ciągle są jeszcze dostępne także korzystajcie. 

przepis własny

 

Kruche ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki szybko zarobić na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce minimum przez godzinę. Foremkę do tarty wysmarować masłem i wylepić ją schłodzonym ciastem. Schłodzić jeszcze przez pół godziny. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ciasto grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o przez 20 minut, po czym ściągnąć obciążenie i piec jeszcze 20-25 minut do zrumienienia. 

Biszkopt:

  • 3 białka
  • 10 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 160o przez 20-25 minut do zrumienienia. 

Budyń waniliowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka masła

Do garnuszka wlać pół szklanki mleka, dodać obie mąki, żółtko i dobrze rozmieszać.  Resztę mleka wlać do garnka, dodać cukier, zagotować. Wlać wymieszane mleko z mąką i żółtkiem, cały czas mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać. 

Dodatkowo:

  • 6 łyżek dżemu z owoców leśnych (najlepiej domowego)
  • 200g malin
  • 150g borówek amerykańskich

Na kruchym cieście rozsmarować dżem, wyłożyć biszkopt (trzeba go wcześniej dociąć do wymiarów tarty), rozsmarować jeszcze ciepły budyń. Ułożyć owoce.

Glazura:

  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny

W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Za pomocą pędzelka rozprowadzić tężejącą masę na owocach. 

czwartek, 29 września 2016
Tarta z kremem jogurtowym i karmelizowanymi gruszkami

                                     Miały być jesienne wypieki i będą! Dzisiaj mam dla was tartę z kremem jogurtowym z białą czekoladą i karmelizowanymi gruszkami. Jest lekka i przepyszna. Poleca się na deser!

przepis własny

 Ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 30g cukru pudru
  • 100g masła
  • 1 żółtko

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Jeśli nie będzie się kleić, można dodać łyżkę zimnej wody. Schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wylepić ciastem prostokątną foremkę do tarty, wysmarowaną masłem. Schłodzić ponownie przez 30 minut. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o przez 15 minut następnie ściągnąć obciążenie i piec jeszcze 15-20 minut do zrumienienia.

Krem jogurtowy:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 100g białej czekolady

Na co najmniej 6 godzin przed planowanym przygotowaniem kremu, jogurt przełożyć na sitko wyłożone gazą i umieścić je nad miską. Włożyć do lodówki. Po tym czasie jogurt powinien się odsączyć i mieć konsystencję serka mascarpone. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i przestudzić. Do jogurtu dodać czekoladę i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na tartę. Schłodzić w lodówce przez godzinę.

Karmelizowane gruszki:

  • 3 średnie gruszki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka masła

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w półplasterki. Cukier równomiernie wysypać na patelnie, zalać woda. Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień i kiedy karmel będzie jasno złoty dodać masło i kiedy się rozpuści wrzucić gruszki. Gotować do zmięknięcia gruszek. Ściągnąć gruszki z patelni, ostudzić i ułożyć na tarcie. Dodatkowo całość można udekorować karmelem.


 

poniedziałek, 05 września 2016
Tartaletki z kremem kokosowym, malinami i jeżynami

                           Dzisiaj mam dla was tartaletki. Z kremem kokosowym, malinami, jeżynami i czekoladą. I chyba dalsza reklama jest zbędna. Wystarczy na nie popatrzeć. Mówię wam, są przepyszne. Spróbujcie!

przepis własny

Kruche ciasto (na ok. 12 tartaletek)

  • 300g mąki pszennej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 jajko

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wylepić je schłodzonym ciastem. Ponownie schłodzić przez ok. 30 minut. Po tym czasie przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o przez ok. 15 minut. Ściągnąć obciążenia i piec jeszcze przez 10-15 minut do zrumienienia. Ostudzić.

Krem kokosowy:

  • 500ml mleka
  • 100g wiórków kokosowych
  • 3 duże żółtka
  • 60g cukru
  • 25g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej

Mleko i wiórki kokosowe umieścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu, zagotować, zdjąć z ognia. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, dodać obie mąki i zmiksować. Wlać do masy ok. 1/4 wrzącego mleka i zmiksować. Przelać mieszankę do reszty mleka i dobrze wymieszać. Postawić na średnim ogniu i cały czas mieszając zagotować. Pogotować do zgęstnienia, przykryć folią, odstawić do wystudzenia.

Dodatkowo:

  • maliny i jeżyny
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Ostudzonym (może być jeszcze letni) kremem napełniać tartaletki. Na kremie ułożyć owoce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać. Udekorować tartaletki strużkami czekolady. Schłodzić przez co najmniej dwie godziny w lodówce.

 
1 , 2 , 3 , 4