Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 01 grudnia 2017
Muffinki dyniowo-pomarańczowe z powidłami śliwkowymi

                                  Zanim przejdziemy już do świątecznych przepisów mam jeszcze dla was wypiek z dynią. Typowo jesienne mufiinki. Dyniowe, z sokiem z pomarańczy i odrobiną cynamonu. Zwieńczone powidłami śliwkowymi. Pięknie pachną i świetnie smakują!

przepis własny

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek puree z dyni (najlepiej hokkaido)
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • słoik powideł śliwkowych

Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misce wymieszać puree z dyni, sok z pomarańczy, mleko, olej, cukier, cynamon. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Napełniać ciastem foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Nakładać po pełnej łyżeczce powideł śliwkowych, zrobić patyczkiem wzorek. Piec w temperaturze 180o przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.

 

piątek, 03 listopada 2017
Czekoladowe cupcakes z powidłami i kremem dyniowo-cynamonowym

                                        Dawno nie było już na blogu muffinek ani cupcakes. Dlatego dzisiaj mam dla was bardzo jesienne babeczki. Czekoladowe ciasto, powidła śliwkowe i krem dyniowo-cynamonowy. Są naprawdę pyszne, smaki łączą się idealnie. Krem dla prawdziwych wielbicieli cynamonu, bo nie każdemu smakował. Polecam spróbować.

przepis własny

 

 

Składniki (na 12-14 cupcakes):

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 250g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml coli lub wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 70ml mleka

W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche. Zawartość obu misek połączyć i krótko wymieszać rózgą (tylko do połączenia składników). Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać papilotki do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Krem dyniowo-cynamonowy:

  • 300ml smietanki 30%
  • 300g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek gęstego puree z dyni
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt, puree z dyni, cukier, cynamon i zmiksować. Dodać przestudzoną, ale ciągle płynną żelatynę i zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i włożyć do lodówki do stężenia.

Dodatkowo:

  • 200g powideł śliwkowych
  • posypka karmelowa lub posiekane orzechy

W babeczkach za pomocą łyżeczki wydrążyć środki. Napełnić je powidłami. Wyszprycować krem na babeczki. Posypać posypką karmelową, posiekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi. Schłodzić.

 



czwartek, 17 sierpnia 2017
Muffinki gotowane - czekoladowe z cukinią

                              W ostatnim czasie zrobiłam bardzo dużo muffinek gotowanych. W różnych wersjach smakowych. Te z cukinią i czekoladą cieszyły się największym powodzeniem. Muffinki gotowane to świetny sposób na pyszny deser bez włączania piekarnika. W smaku są nieco inne od tych pieczonych. Jak dla mnie są znacznie lepsze, bardziej delikatne i wilgotne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie je przygotujcie!

przepis własny

 

 Składniki (na 12-13 muffinek):

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukinii startej na drobnych oczkach, lekko odciśniętej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g gorzkiej czekolady

W jednej misce wymieszać jajko, cukier, mleko, olej i cukinię. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Zawartość obu misek połączyć, wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz wymieszać, ale nie za długo. Silikonowe foremki do muffinek (można je wyłożyć papilotkami, ale nie jest to konieczne) napełniać do 3/4 wysokości. W dużym niewysokim garnku zagotować wodę. Włożyć foremki z ciastem, jedna obok drugiej. Woda powinna sięgać 2/3 wysokości foremek, nie więcej (w razie potrzeby odlać nadmiar wody). Przykryć pokrywką bez dziurki, albo zakleić dziurkę taśmą. Gotować na małym ogniu przez 20-25 minut. Sprawdzać muffinki patyczkiem po 20 minutach. Wyciągać z wody. Jeśli wszystkie foremki nie zmieszczą się w garnku na raz, mogą poczekać. 


wtorek, 27 czerwca 2017
Muffinki czekoladowe z truskawkami

                                Czekolada i truskawki to naprawdę genialne połączenie. Przekonałam się o tym po raz kolejny. Delikatne, bardzo czekoladowe muffinki z dużymi kawałkami truskawek. Są przepyszne! Będą idealne na drugie śniadanie, z powodzeniem możecie zabrać je na wakacyjną wycieczkę. Polecam!

przepis własny

 

 Składniki (na 12 dużych muffinek):

  • 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 400g truskawek

W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka, mleko, olej, cukier i wodę gazowaną. Zawartość obu misek połączyć, krótko wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę. Odłożyć kilka truskawek, resztę pokroić na ćwiartki i dodać do ciasta. Z papieru do pieczenia wyciąć dość duże kwadraty i wyłożyć nimi foremkę do muffinek, formując papilotki. Napełniać papilotki ciastem (moje muffinki były bardzo duże, nakładałam po 4-5 łyżek ciasta). Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Piec w temperaturze 180o przez 30-35 minut, ale jeśli zrobicie mniejsze muffinki, wtedy czas pieczenia trzeba skrócić do ok. 20 minut. 


piątek, 03 lutego 2017
Muffinki gotowane - cytrynowe z makiem

                         Próbowaliście kiedyś ugotować muffinki? Ja taki sposób ich przygotowania zobaczyłam po raz pierwszy w telewizji, w programie kulinarnym (nie pamiętam którym). Bardzo mnie to zaciekawiło. Wiecie jak bardzo lubię przyrządzać babki gotowane. Nie mogłam nie spróbować ugotować muffinek. Powiem wam, że to świetny pomysł. Szczególnie dla osób, które nie posiadają foremki do babki gotowanej. Tutaj wystarczą silikonowe foremki. Muffinki wychodzą pysznie, miękkie, bardzo delikatne. Przepis zdecydowanie do wypróbowania. To na pewno nie ostatnie muffinki gotowane na blogu.

przepis własny

 

Składniki (na 12-13 sztuk):

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki mielonego maku

W jednej misce roztrzepać jajko z mlekiem i olejem. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Zawartość obu misek połączyć, krótko wymieszać. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz mak. Ewentualnie dosypać odrobinę mąki. Wymieszać tylko do połączenia składników. Silikonowe foremki do muffinek napełnić ciastem do 3/4 wysokości. W dużym i niewysokim garnku zagotować wodę. Włożyć foremki z ciastem, jedna obok drugiej. Woda powinna sięgać 2/3 wysokości foremek, nie więcej (w razie potrzeby odlać nadmiar wody). Przykryć pokrywką bez dziurki, albo zakleić dziurkę plastrem lub taśmą (żeby woda z pokrywki nie kapała na muffinki). Gotować na małym ogniu przez 25-30 minut. Po 25 minutach gotowania sprawdzić patyczkiem. Jeśli będzie suchy, można wyciągać, a jeśli nie zostawić jeszcze na kilka minut. Jeśli wszystkie foremki nie zmieszczą się w garnku, spokojnie mogą poczekać.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10