Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 29 maja 2018
Muffinki z rabarbarem i marcepanem

                   Rabarbaru i szparagów nigdy dość. Sezon na te warzywa jest tak krótki, że trzeba się nimi porządnie nacieszyć. Muffinki z rababarem miałam w planie od dawna. Zastanawiałam się tylko co jeszcze do nich dodać żeby nie były takie zwyczajne. Znalazłam w sklepie cukierki z marcepanu w czekoladzie i już wiedziałam, że to jest to czego szukam. Rabarbar i marcepan to wspaniałe połączenie. Dzięki temu, że rabarbar karmelizujemy, a później z całym powstałym sokiem dodajemy do ciasta, muffinki są niezwykle miękkie, delikatne i bardzo aromatyczne. Polecam, spróbujcie póki sezon na rabarbar trwa!

przepis własny

 

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200g marcepanu lub cukierków marcepanowych
  • 500g rabarbaru + 4 łyżki cukru

Rabarbar pokroić na kawałki 2cm. Na patelni równomiernie rozsypać cukier, dodać 3 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, a gdy cukier się rozpuści zwiększyć ogień. Gdy karmel będzie złoty, wrzucić rabarbar i pogotować aż lekko zmięknie. Wystudzić.

W jednej misce wymieszać, mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajka, ze śmietankę, mlekiem i olejem. Dodać suche składniki i krótko wymieszać. Dodać rabarbar z całym sokiem z patelni, wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę marcepan (można trochę zostawić na górę babeczek) i wymieszać. 

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut, do suchego patyczka. 


piątek, 01 grudnia 2017
Muffinki dyniowo-pomarańczowe z powidłami śliwkowymi

                                  Zanim przejdziemy już do świątecznych przepisów mam jeszcze dla was wypiek z dynią. Typowo jesienne mufiinki. Dyniowe, z sokiem z pomarańczy i odrobiną cynamonu. Zwieńczone powidłami śliwkowymi. Pięknie pachną i świetnie smakują!

przepis własny

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek puree z dyni (najlepiej hokkaido)
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • słoik powideł śliwkowych

Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misce wymieszać puree z dyni, sok z pomarańczy, mleko, olej, cukier, cynamon. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Napełniać ciastem foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Nakładać po pełnej łyżeczce powideł śliwkowych, zrobić patyczkiem wzorek. Piec w temperaturze 180o przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.

 

piątek, 03 listopada 2017
Czekoladowe cupcakes z powidłami i kremem dyniowo-cynamonowym

                                        Dawno nie było już na blogu muffinek ani cupcakes. Dlatego dzisiaj mam dla was bardzo jesienne babeczki. Czekoladowe ciasto, powidła śliwkowe i krem dyniowo-cynamonowy. Są naprawdę pyszne, smaki łączą się idealnie. Krem dla prawdziwych wielbicieli cynamonu, bo nie każdemu smakował. Polecam spróbować.

przepis własny

 

 

Składniki (na 12-14 cupcakes):

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 250g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml coli lub wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 70ml mleka

W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche. Zawartość obu misek połączyć i krótko wymieszać rózgą (tylko do połączenia składników). Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać papilotki do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Krem dyniowo-cynamonowy:

  • 300ml smietanki 30%
  • 300g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek gęstego puree z dyni
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt, puree z dyni, cukier, cynamon i zmiksować. Dodać przestudzoną, ale ciągle płynną żelatynę i zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i włożyć do lodówki do stężenia.

Dodatkowo:

  • 200g powideł śliwkowych
  • posypka karmelowa lub posiekane orzechy

W babeczkach za pomocą łyżeczki wydrążyć środki. Napełnić je powidłami. Wyszprycować krem na babeczki. Posypać posypką karmelową, posiekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi. Schłodzić.

 



czwartek, 17 sierpnia 2017
Muffinki gotowane - czekoladowe z cukinią

                              W ostatnim czasie zrobiłam bardzo dużo muffinek gotowanych. W różnych wersjach smakowych. Te z cukinią i czekoladą cieszyły się największym powodzeniem. Muffinki gotowane to świetny sposób na pyszny deser bez włączania piekarnika. W smaku są nieco inne od tych pieczonych. Jak dla mnie są znacznie lepsze, bardziej delikatne i wilgotne. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, koniecznie je przygotujcie!

przepis własny

 

 Składniki (na 12-13 muffinek):

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukinii startej na drobnych oczkach, lekko odciśniętej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g gorzkiej czekolady

W jednej misce wymieszać jajko, cukier, mleko, olej i cukinię. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Zawartość obu misek połączyć, wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz wymieszać, ale nie za długo. Silikonowe foremki do muffinek (można je wyłożyć papilotkami, ale nie jest to konieczne) napełniać do 3/4 wysokości. W dużym niewysokim garnku zagotować wodę. Włożyć foremki z ciastem, jedna obok drugiej. Woda powinna sięgać 2/3 wysokości foremek, nie więcej (w razie potrzeby odlać nadmiar wody). Przykryć pokrywką bez dziurki, albo zakleić dziurkę taśmą. Gotować na małym ogniu przez 20-25 minut. Sprawdzać muffinki patyczkiem po 20 minutach. Wyciągać z wody. Jeśli wszystkie foremki nie zmieszczą się w garnku na raz, mogą poczekać. 


wtorek, 27 czerwca 2017
Muffinki czekoladowe z truskawkami

                                Czekolada i truskawki to naprawdę genialne połączenie. Przekonałam się o tym po raz kolejny. Delikatne, bardzo czekoladowe muffinki z dużymi kawałkami truskawek. Są przepyszne! Będą idealne na drugie śniadanie, z powodzeniem możecie zabrać je na wakacyjną wycieczkę. Polecam!

przepis własny

 

 Składniki (na 12 dużych muffinek):

  • 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 400g truskawek

W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka, mleko, olej, cukier i wodę gazowaną. Zawartość obu misek połączyć, krótko wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę. Odłożyć kilka truskawek, resztę pokroić na ćwiartki i dodać do ciasta. Z papieru do pieczenia wyciąć dość duże kwadraty i wyłożyć nimi foremkę do muffinek, formując papilotki. Napełniać papilotki ciastem (moje muffinki były bardzo duże, nakładałam po 4-5 łyżek ciasta). Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Piec w temperaturze 180o przez 30-35 minut, ale jeśli zrobicie mniejsze muffinki, wtedy czas pieczenia trzeba skrócić do ok. 20 minut. 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10