Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 21 sierpnia 2018
Muffiny miętowe z malinami i borówkami

                                   W tym roku na balkonie pięknie rośnie mi mięta. Pomyślałam więc, że czemu by jej nie użyć do wypieków. Na początek proste muffinki z malinami i borówkami. W oryginalnym przepisie były to muffinki szpinakowe. Zamieniłam szpinak na miętę, a dla wzmocnienia smaku dodałam krople miętowe. Muffinki wyszły orzeźwiające, lekkie, owocowe.      

Inspirowałam się tym przepisem, podaję w mojej wersji. 


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 140 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 60 g listków świeżej mięty
  • 2 jajka
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny
  • pół łyżeczki kropli miętowych (opcjonalnie)
  • 125g malin
  • 100g borówek amerykańskich

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miętę, olej i kwaśną śmietanę zmiksować blenderem. Dodać jajka, cukier, krople miętowe i otartą skórkę z cytryny. Krótko wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Bezpośrednio do naczynia przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać pokrojone maliny i borówki, wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Napełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dodatkowo:

  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • borówki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać na polewę. Udekorować muffinki czekoladą i borówkami.


piątek, 22 czerwca 2018
Muffinki z morelami, truskawkami i serem

                     Jeśli śledzicie instagrama blogowego, to wiecie, że miniony tydzień spędziłam w Lublinie. Oprócz wykładów i nauki było zwiedzanie i oczywiście pyszne jedzenie. Lublin to przepiękne i bardzo urokliwe miasto. Mam nadzieję, że jesczcze kiedyś tam wrócę. Drogę do Lublina, długą bo przecież aż z Opola, umiliły nam muffinki. Z truskawkami, morelami i białym serem. Przepyszne!

przepis własny

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 250g truskawek
  • 2-3 duże morele
  • 100g twarogu
  • 70g serka homogenizowanego, waniliowego

W jednej misce roztrzepać jajko, mleko, olej, cukier. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Zawartość obu misek połączyć i krótko wymieszać. Truskawki i morele pokroić i wrzucić do ciasta, wymieszać. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z serkiem. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta, następnie łyżeczkę sera i uzupełniać ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu można ułożyć owoce.



wtorek, 29 maja 2018
Muffinki z rabarbarem i marcepanem

                   Rabarbaru i szparagów nigdy dość. Sezon na te warzywa jest tak krótki, że trzeba się nimi porządnie nacieszyć. Muffinki z rababarem miałam w planie od dawna. Zastanawiałam się tylko co jeszcze do nich dodać żeby nie były takie zwyczajne. Znalazłam w sklepie cukierki z marcepanu w czekoladzie i już wiedziałam, że to jest to czego szukam. Rabarbar i marcepan to wspaniałe połączenie. Dzięki temu, że rabarbar karmelizujemy, a później z całym powstałym sokiem dodajemy do ciasta, muffinki są niezwykle miękkie, delikatne i bardzo aromatyczne. Polecam, spróbujcie póki sezon na rabarbar trwa!

przepis własny

 

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200g marcepanu lub cukierków marcepanowych
  • 500g rabarbaru + 4 łyżki cukru

Rabarbar pokroić na kawałki 2cm. Na patelni równomiernie rozsypać cukier, dodać 3 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, a gdy cukier się rozpuści zwiększyć ogień. Gdy karmel będzie złoty, wrzucić rabarbar i pogotować aż lekko zmięknie. Wystudzić.

W jednej misce wymieszać, mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajka, ze śmietankę, mlekiem i olejem. Dodać suche składniki i krótko wymieszać. Dodać rabarbar z całym sokiem z patelni, wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę marcepan (można trochę zostawić na górę babeczek) i wymieszać. 

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut, do suchego patyczka. 


piątek, 01 grudnia 2017
Muffinki dyniowo-pomarańczowe z powidłami śliwkowymi

                                  Zanim przejdziemy już do świątecznych przepisów mam jeszcze dla was wypiek z dynią. Typowo jesienne mufiinki. Dyniowe, z sokiem z pomarańczy i odrobiną cynamonu. Zwieńczone powidłami śliwkowymi. Pięknie pachną i świetnie smakują!

przepis własny

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek puree z dyni (najlepiej hokkaido)
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z jednej pomarańczy
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • słoik powideł śliwkowych

Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misce wymieszać puree z dyni, sok z pomarańczy, mleko, olej, cukier, cynamon. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko wymieszać łyżką. Napełniać ciastem foremki do muffinek do 3/4 wysokości. Nakładać po pełnej łyżeczce powideł śliwkowych, zrobić patyczkiem wzorek. Piec w temperaturze 180o przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.

 

piątek, 03 listopada 2017
Czekoladowe cupcakes z powidłami i kremem dyniowo-cynamonowym

                                        Dawno nie było już na blogu muffinek ani cupcakes. Dlatego dzisiaj mam dla was bardzo jesienne babeczki. Czekoladowe ciasto, powidła śliwkowe i krem dyniowo-cynamonowy. Są naprawdę pyszne, smaki łączą się idealnie. Krem dla prawdziwych wielbicieli cynamonu, bo nie każdemu smakował. Polecam spróbować.

przepis własny

 

 

Składniki (na 12-14 cupcakes):

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 250g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml coli lub wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 70ml mleka

W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche. Zawartość obu misek połączyć i krótko wymieszać rózgą (tylko do połączenia składników). Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać papilotki do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Krem dyniowo-cynamonowy:

  • 300ml smietanki 30%
  • 300g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek gęstego puree z dyni
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt, puree z dyni, cukier, cynamon i zmiksować. Dodać przestudzoną, ale ciągle płynną żelatynę i zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i włożyć do lodówki do stężenia.

Dodatkowo:

  • 200g powideł śliwkowych
  • posypka karmelowa lub posiekane orzechy

W babeczkach za pomocą łyżeczki wydrążyć środki. Napełnić je powidłami. Wyszprycować krem na babeczki. Posypać posypką karmelową, posiekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi. Schłodzić.

 



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11