Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 19 października 2018
Cupcakes z nadzieniem malinowym i kremem z masłem orzechowym

                              U nas w domu wszyscy uwielbiają cupcakes. Dawno już ich nie robiłam, bo to jednak pracochłonne ciastka. Kupiłam ostatnio nową foremkę do mini tabliczek czekolady. Trzeba było ją oczywiście wypróbować, a takie czekoladki idealnie pasują do babeczek. Cupcakes czekoladowe z konfiturą malinową, kremem z masłem orzechowym, solonymi orzeszkami i orzeszkami. Słodko-słone, intensywne w smaku, pyszne!

przepis własny

 

 Składniki (na 12-14 cupcakes):

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 250g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
  • słoiczek konfitury malinowej

W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche. Zawartość obu misek połączyć i krótko wymieszać rózgą (tylko do połączenia składników). Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać papilotki do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. W babeczkach za pomocą łyżeczki wydrążyć środki. Napełnić je konfiturą malinową.

Krem z masłem orzechowym:

  • 300ml śmietany 30%
  • 200g twarogu mielonego (jak na sernik)
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • orzeszki ziemne, prażone, solone
  • mini tabliczki czekolady (lub kostki czekolady gorzkiej)
Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać ser, masło orzechowe, cukier puder i zmiksować. Dodać wystudzoną żelatynę i zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyszprycować na babeczki. Udekorować posiekanymi orzeszkami i czekoladą. 







wtorek, 16 października 2018
Muffinki jogurtowo-dyniowe z czekoladą

                        Kolejny przepis na muffinki dyniowe. Zupełnie inne od tych, które pokazywałam wam ostatnio. Ciężkie, bardzo wilgotne, bo z dodatkiem jogurtu i dyniowego puree. Wzbogacone kawałkami czekolady i cynamonem. Pyszne, najlepsze na drugie śniadanie.

przepis własny

 

Składniki:

  • 6 łyżek puree z dyni
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

W jednej misce wymieszać jogurt, mleko, puree z dyni, jajko, olej i cukier. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Zawartość obu misek połączyć. Dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180o przez 25-30 minut.





piątek, 12 października 2018
Muffinki dyniowo-karmelowe z gruszkami i kruszonką

                    Sezon na dynię w pełni, korzystamy z niego ile się da. Dzisiaj proste muffiny z dynią, karmelem, gruszkami i kruszonką. Cudownie żółte, puszyste, pełne aromatów. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. 

         

Składniki:

  • 2szklanki mąki
  • 6 łyżek puree z dyni (najlepiej Hokkaido)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 150g masła
  • 4 duże gruszki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Do garnka wsypać cukier, dodać 2-3 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień, gotować aż karmel będzie jasnozłoty. Dodać masło, wymieszać. Dodać śmietankę i także wymieszać. Dodać gruszki pokrojone w kostkę, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać dwa jajka, puree z dyni, mleko i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, które napełniać do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut, do suchego patyczka.

Kruszonka:

  • 50g masła
  • 75g mąki
  • 30g cukru

Wszystkie składniki rozetrzeć między palcami na kruszonkę. 

 


wtorek, 21 sierpnia 2018
Muffiny miętowe z malinami i borówkami

                                   W tym roku na balkonie pięknie rośnie mi mięta. Pomyślałam więc, że czemu by jej nie użyć do wypieków. Na początek proste muffinki z malinami i borówkami. W oryginalnym przepisie były to muffinki szpinakowe. Zamieniłam szpinak na miętę, a dla wzmocnienia smaku dodałam krople miętowe. Muffinki wyszły orzeźwiające, lekkie, owocowe.      

Inspirowałam się tym przepisem, podaję w mojej wersji. 


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 140 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 60 g listków świeżej mięty
  • 2 jajka
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny
  • pół łyżeczki kropli miętowych (opcjonalnie)
  • 125g malin
  • 100g borówek amerykańskich

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miętę, olej i kwaśną śmietanę zmiksować blenderem. Dodać jajka, cukier, krople miętowe i otartą skórkę z cytryny. Krótko wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Bezpośrednio do naczynia przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać pokrojone maliny i borówki, wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Napełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dodatkowo:

  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • borówki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać na polewę. Udekorować muffinki czekoladą i borówkami.


piątek, 22 czerwca 2018
Muffinki z morelami, truskawkami i serem

                     Jeśli śledzicie instagrama blogowego, to wiecie, że miniony tydzień spędziłam w Lublinie. Oprócz wykładów i nauki było zwiedzanie i oczywiście pyszne jedzenie. Lublin to przepiękne i bardzo urokliwe miasto. Mam nadzieję, że jesczcze kiedyś tam wrócę. Drogę do Lublina, długą bo przecież aż z Opola, umiliły nam muffinki. Z truskawkami, morelami i białym serem. Przepyszne!

przepis własny

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 250g truskawek
  • 2-3 duże morele
  • 100g twarogu
  • 70g serka homogenizowanego, waniliowego

W jednej misce roztrzepać jajko, mleko, olej, cukier. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Zawartość obu misek połączyć i krótko wymieszać. Truskawki i morele pokroić i wrzucić do ciasta, wymieszać. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z serkiem. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta, następnie łyżeczkę sera i uzupełniać ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu można ułożyć owoce.



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11