Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 21 stycznia 2017
Dyniowe pancakes z syropem klonowym

                                      Wyjątkowo pyszne pancakes. Dzięki puree z dyni są bardzo delikatne i pięknie żółte. Dynia w smaku jest wyczuwalna, świetnie komponuje się z wanilią. Podane z syropem klonowym są rewelacyjne. Będą idealne na leniwe weekendowe śniadanie.

przepis własny

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • syrop klonowy do podania

W jednej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać mleko, puree z dyni, cukier, olej. Zawartość obu misek połączyć, wymieszać. Patelnię do naleśników dobrze rozgrzać. Nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na suchej patelni (bez dodatku oleju). Przewracać gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Podawać ciepłe z syropem klonowym.

wtorek, 08 listopada 2016
Dyniowe placuszki na maślance

                             Znakomite placuszki. Na maślance, z dodatkiem puree dyniowego i cynamonu. Delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepsze na ciepło. Zajadaliśmy je z syropem daktylowym i orzechami włoskimi. Przepyszne, idealne!

Przepis znalazłam na kuchniaagaty.pl , podaję z moimi zmianami 

 

 Składniki:

  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • syrop daktylowy/klonowy/miód 
  • orzechy włoskie 

W misce połączyć puree z dyni, maślankę oraz jajko. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i dokładnie wymieszać. Patelnie do naleśników dobrze rozgrzać. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło z syropem daktylowym, klonowym bądź miodem i posiekanymi orzechami włoskimi. 


wtorek, 27 września 2016
Pierogi ze śliwkami

                         Ze śliwkami do tej pory robiłam tylko knedle. Jako, że uwielbiam pierogi z owocami, pomyślałam że czemu by nie zrobić ich właśnie ze śliwkami. Zrobiłam i powiem wam, że wyszły przepyszne! Zdecydowanie do wypróbowania w sezonie śliwkowym .

przepis własny

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • sól
  • śliwki

Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć gorącym talerzem (polanym wcześniej gorącą wodą). Odstawić na pół godziny, by ciasto odpoczęło.

Śliwki odpestkować i pokroić na połówki w poprzek. Porcje ciasta wałkować dość cienko. Wykrawać kwadraty. Na środku każdego kwadratu układać połówkę śliwki. Zlepiać rogi tworząc piramidki. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować przez kilka minut, aż pierogi będą miękkie. Podawać z roztopionym masłem i kwaśną śmietaną.


środa, 21 września 2016
Pierogi z serem i malinami

               To najlepsze pierogi jakie dotąd jadłam, oczywiście zaraz po tych z serem i jagodami. Delikatne ciasto i serowo-malinowe nadzienie. Podane z roztopionym masłem i kwaśną śmietaną smakują naprawdę przepysznie. Spróbujcie póki jeszcze maliny owocują.

przepis własny

 

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • sól
  • 200g sera białego
  • 1 łyżki mleka
  • 1 szklanka malin
  • 3 łyżki cukru z wanilią

Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć gorącym talerzem (polanym gorącą wodą). Odstawić na pół godziny by ciasto odpoczęło.

W międzyczasie ser rozgnieść widelcem z cukrem i mlekiem. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Porcje ciasta wałkować dość cienko. Wykrawać szklanką kółka. Nakładać po łyżeczce farszu i sklejać. Wrzucać pierogi na osolony wrzątek. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia i wyciągać z wody. Podawać z roztopionym masłem i kwaśną śmietaną.


wtorek, 13 września 2016
Gofry dyniowe

                              Kiedy rozpoczyna się sezon na dynię, to pomarańczowe, cudowne warzywo gości w naszym domu pod różnymi postaciami. Najczęściej oczywiście wykorzystuję ją do zupy i ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam użyć dynię do gofrów. Wyszły pyszne! Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku, lekko dyniowe i bardzo cynamonowe. Podane z bitą śmietaną, domowym sosem karmelowym, bananem i figami smakowały wybornie. Polecam!

Przepis z mojewypieki.com

 

Składniki (na ok.10-12 gofrów):

  • 200ml wody gazowanej
  • 200ml mleka
  • 150g puree z dyni
  • 2 duże jajka
  • 4-5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 80g masła roztopionego, przestudzonego

W dużej misce wymieszać wodę gazowaną, puree, żółtka, cukier i sól. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz przestudzone masło. Zmiksować by nie było grudek. Odstawić ciasto na 15 minut. Po tym czasie białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i bardzo delikatnie wmieszać aby piana nie opadła.

Porcje ciasta nakładać do gofrownicy i piec na złoty kolor (czas pieczenia zależy od gofrownicy). Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu.

My jedliśmy gofry z bitą śmietaną, domowym sosem karmelowym, figami i bananami. Pyszne będą również z syropem klonowym i orzechami.


 
1 , 2 , 3