Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 03 września 2018
Gofry brukselskie

                     Jeśli obserwujecie profil bloga na facebooku albo na instagramie, to wiecie, że ostatni tydzień spędziłam w Tatrach. Dzisiaj chwila odpoczynku i jutro wyruszam w kolejną podróż. Zostawiam wam na zakończenie wakacji przepis na gofry belgijskie, a dokładniej brukselskie. Przygotowane na drożdżach wychodzą chrupiące i puszyste. Najlepsze z bitą śmietaną i owocami.

Przepis z mojewypieki.com

 

Składniki na około 10 gofrów:

  • 180 ml wody gazowanej
  • 210 ml letniego mleka 3,2%
  • 3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka pasty (lub ekstraktu) z wanilii
  • 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 1 łyżka cukru (dałam więcej - 3 łyżki)
  • szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej
  • 90 g masła, roztopionego i przestudzonego

W większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (z drożdży świeżych przygotować wcześniej rozczyn), przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 - 30 minut, aż ciasto 'ruszy' i pokryje się pęcherzykami powietrza. 

Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor. Powinny ładnie się zarumienić i być chrupiące. Podawać np. z bitą śmietaną i owocami. 


wtorek, 13 lutego 2018
Pancakes budyniowe z migdałami i sosem z mango

                     Pancakes pojawiają się u nas bardzo często i właściwie za każdym razem w innej wersji. Tym razem dodałam do ciasta budyń waniliowy i płatki migdałów. Dzięki temu naleśniki są mięciutkie, pięknie pachną i przyjemnie chrupią. Całość podana z sosem z mango. Rewelacyjne!

przepis własny 

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 100g migdałów w płatkach
  • olej (ewentualnie do smażenia)
  • 1 duże mango lub dwa małe
  • 3-4 łyżki cukru

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek budyniowy, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka z mlekiem. Do mokrych składników stopniowo dodawać suche i mieszać. Dodać płatki migdałów i wymieszać.

Smażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać po dwie łyżki ciasta. Gdy na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracać na drugą stronę.

Mango pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu aż owoce puszczą sok. Podawać naleśniki z ciepłym sosem z mango.


niedziela, 29 października 2017
Pancakes czekoladowe z orzechami, borówkami i sosem z białej czekolady.

                            Dzisiaj zapraszam was na słodkie, weekendowe śniadanie. Czekoladowe pancakes z orzechami, gorzką czekoladą i borówkami. Podane z sosem z białej czekolady. Idealny sposób na rozpoczęcie dnia.

przepis własny 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g borówek amerykańskich
  • 50g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 50g orzechów włoskich posiekanych
  • olej (ewentualnie do smażenia)
  • 100ml śmietanki 30%
  • 100g białej czekolady

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka z mlekiem. Do mokrych składników stopniowo dodawać suche i mieszać. Dodać orzechy, czekoladę, borówki i wymieszać.

Śmietankę i połamaną białą czekoladę roztopić w misce nad parą wodną. Wymieszać na gładki sos. 

Smażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać po dwie łyżki ciasta. Gdy na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracać na drugą stronę. Podawać ciepłe z sosem z białej czekolady.

 

piątek, 13 października 2017
Dyniowe pancakes z serem, oreo i sosem śliwkowym

                              Dyniowe pancakes robiłyśmy z siostrą już jakiś czas temu na sobotni obiad. Początkowo to miały być naleśniki, ale ciasto wyszło tak delikatne, że nie dało się ich smażyć. Nie zastanawiałyśmy się długo. Dosypałyśmy mąki, dodałyśmy proszek do pieczenia i usmażyłyśmy pancakes. Jako że nadzienie serowe było już gotowe, przełożyłyśmy placki serem i ciastkami oreo. Całość polałyśmy sosem z karmelizowanych śliwek. Wyszło naprawdę pysznie. Porcją ze zdjęcia najadłyśmy się obie. Polecam na jesienny obiad, kolację lub śniadanie!

przepis własny

 

Dyniowe pancakes:

  • 1 3/4 szklanki mleka + 3 łyżki
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g twarogu w kostce
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200g ciastek oreo

W misce roztrzepać mleko, jajko, puree z dyni. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracać na drugą stronę. Ser biały rozgnieść widelcem z cukrem wanilinowym, dodać 3 łyżki mleka. Usmażone pancakes przekładać serem białym i pokruszonymi ciastkami oreo. Podawać z gorącym sosem śliwkowym.  

Sos śliwkowy:

  • 30 dag śliwek węgierek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki wody

Śliwki odpestkować, pokroić na ćwiartki. W garnku równomiernie rozsypać cukier, dodać wodę. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, zwiększyć moc palnika. Gdy karmel będzie miał kolor złoty dodać śliwki. Gotować aż owoce puszczą sok, a karmel się rozpuści. 

środa, 13 września 2017
Pancakes z oreo i malinami

                         Dzisiaj mam dla was propozycję śniadaniową, choć nie tylko, bo my często robimy pancakes na śniadanie, czy nawet na obiad. Prawda jest taka, że one zawsze są dobre. Póki jeszcze sezon na maliny trwa, korzystamy z niego jak tylko się da. Ciasta, naleśniki, są też zapasy na zimę. Dzisiaj połączenie klasyczne maliny i ciastka oreo. Pyszne, spróbujcie!

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g malin
  • 150g ciastek oreo
  • olej (ewentualnie do smażenia)
  • syrop klonowy do podania

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka z mlekiem. Do mokrych składników stopniowo dodawać suche i mieszać. Dodać pokruszone ciastka oreo i wymieszać. Dodać maliny i delikatnie wymieszać.

Smażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać po dwie łyżki ciasta. Gdy na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracać na drugą stronę. Najlepiej podawać z syropem klonowym, ale może być też miód, sos waniliowy lub karmelowy.


 
1 , 2 , 3 , 4