Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 06 sierpnia 2017
Gofry z frużeliną jagodową

                  Dawno już nie robiłam gofrów, a przecież kojarzą się one z latem. Póki są jeszcze jagody, przygotujcie z nich frużelinę jagodową. Będzie idealna do gofrów. Dodajcie jeszcze bitą śmietanę i sos czekoladowy, a najlepszy letni deser będzie gotowy!

Przepis na gofry dołączony był do gofrownicy, ale jest świetny. Gofry wychodzą pyszne i chrupiące. Reszta to pomysł własny. 

 

Składniki (na 15-16szt):

  • 3 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki dżemu dyniowego (można pominąć)
  • 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, włożyć do lodówki. Żółtka zmiksować z cukrem, dodać olej, dżem dyniowy i jeszcze raz zmiksować. Dodać wodę gazowaną i ponownie zmiksować. Dodać wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Porcje ciasta piec w gofrownicy przez ok.7-8 minut do złotego koloru.  

Frużelina jagodowa:

  • 1,5 szklanki jagód
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki cukru

Jagody wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem, gotować na małym ogniu, zagotować. Do gotujących się jagód dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną w kilku łyżkach wody. Chwilę pogotować, zdjąć z ognia, wystudzić.

Sos czekoladowy:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 10 łyżek śmietanki 30%

Czekoladę i śmietankę roztopić nad parą wodną. Wymieszać na gładki sos, w razie potrzeby dodać więcej śmietanki.

Gofry podawać z bitą śmietaną, sosem czekoladowym i frużeliną jagodową. 


wtorek, 25 lipca 2017
Kokosowe pancakes z jagodami i białą czekoladą

                  Niewiele jagód udało nam się nazbierać w tym roku. W okolicznych lasach jest ich jak na lekarstwo. Na szczęście do przygotowania pysznych pancakes jagód wystarczyło. Jako bazę wykorzystałam moją ulubioną recepturę na pancakes. Placuszki wychodzą puszyste, miękkie, ładnie rosną i jest ich dużo:) Dla wzbogacenia smaku oprócz jagód dodałam jeszcze wiórki kokosowe i białą czekoladę. Podane z syropem klonowym smakowały rewelacyjnie. Spróbujcie!

przepis własny

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru z wanilią
  • 100g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki jagód
  • 100g białej czekolady
  • olej (ewentualnie do smażenia)
  • syrop klonowy do podania

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i cukier. W drugiej roztrzepać jajka z mlekiem. Do mokrych składników stopniowo dodawać suche i mieszać. Dodać posiekaną białą czekoladę i jagody, delikatnie wymieszać.

Naleśniki smażyć na nieprzywierającej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Na rozgrzaną patelnie nakładać do dwie łyżki ciasta. Kiedy na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki, odwracać na drugą stronę. Podawać z syropem klonowym lub po prostu z cukrem pudrem.


sobota, 21 stycznia 2017
Dyniowe pancakes z syropem klonowym

                                      Wyjątkowo pyszne pancakes. Dzięki puree z dyni są bardzo delikatne i pięknie żółte. Dynia w smaku jest wyczuwalna, świetnie komponuje się z wanilią. Podane z syropem klonowym są rewelacyjne. Będą idealne na leniwe weekendowe śniadanie.

przepis własny

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • syrop klonowy do podania

W jednej misce wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać mleko, puree z dyni, cukier, olej. Zawartość obu misek połączyć, wymieszać. Patelnię do naleśników dobrze rozgrzać. Nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron na suchej patelni (bez dodatku oleju). Przewracać gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Podawać ciepłe z syropem klonowym.

wtorek, 08 listopada 2016
Dyniowe placuszki na maślance

                             Znakomite placuszki. Na maślance, z dodatkiem puree dyniowego i cynamonu. Delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepsze na ciepło. Zajadaliśmy je z syropem daktylowym i orzechami włoskimi. Przepyszne, idealne!

Przepis znalazłam na kuchniaagaty.pl , podaję z moimi zmianami 

 

 Składniki:

  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • syrop daktylowy/klonowy/miód 
  • orzechy włoskie 

W misce połączyć puree z dyni, maślankę oraz jajko. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i dokładnie wymieszać. Patelnie do naleśników dobrze rozgrzać. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło z syropem daktylowym, klonowym bądź miodem i posiekanymi orzechami włoskimi. 


wtorek, 27 września 2016
Pierogi ze śliwkami

                         Ze śliwkami do tej pory robiłam tylko knedle. Jako, że uwielbiam pierogi z owocami, pomyślałam że czemu by nie zrobić ich właśnie ze śliwkami. Zrobiłam i powiem wam, że wyszły przepyszne! Zdecydowanie do wypróbowania w sezonie śliwkowym .

przepis własny

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • sól
  • śliwki

Z mąki, wody, jajka i szczypty soli zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przełożyć je do miski i przykryć gorącym talerzem (polanym wcześniej gorącą wodą). Odstawić na pół godziny, by ciasto odpoczęło.

Śliwki odpestkować i pokroić na połówki w poprzek. Porcje ciasta wałkować dość cienko. Wykrawać kwadraty. Na środku każdego kwadratu układać połówkę śliwki. Zlepiać rogi tworząc piramidki. Wrzucać na osolony wrzątek. Gotować przez kilka minut, aż pierogi będą miękkie. Podawać z roztopionym masłem i kwaśną śmietaną.


 
1 , 2 , 3