Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 26 maja 2018
Zupa krem z białych szparagów

                               Nie często pojawiają się na blogu wytrawne przepisy. Mimo, że bardzo lubię gotować, nie tylko piec. Na blogu umieszczam przepisy tylko wyjątkowe, takiego którymi chcę się z wami podzielić. I bez wątpienia taki jest krem z białych szparagów. Zielone szparagi przygotowywałam już na wszystkie sposoby. Jeśli chodzi o białe, to był mój debiut. Zupa jest wyśmienita, delikatna w smaku, pyszna!

 Źródło przepisu: kwestiasmaku.com

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła
  • 2 duże ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,25 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • drobno zmielony pieprz
  • sól
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • pęczek natki pietruszki
  • grzanki do podania

Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końcówki, łodyżki obrać (cienko obieraczką do warzyw), pokroić na 2 cm kawałki. Twarde końcówki można wykorzystać do ugotowania bulionu jarzynowego.

W garnku roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać obrane i pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 5 minut. Dodać szparagi (oprócz główek) oraz 2 łyżki masła i smażyć co chwilę mieszając przez 1 - 2 minuty. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietankę kremówkę. Zupę można dodatkowo przetrzeć przez sito, aby była bardziej kremowa. Dodać świeżo zmielony pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Podawać z grzankami lub chipsami z bekonu.

 

02:08, amaranthrose , na słono
Link Komentarze (1) »
wtorek, 15 maja 2018
Chlebek ze szparagami, oliwkami i suszonymi pomidorami

                              Moją miłością do szparagów jeszcze się z wami nie dzieliłam. Od początku sezonu zużyłam już niezliczoną ilość pęczków. Wykorzystuję je na różne sposoby, do makaronów, risotta, pizzy, albo w towarzystwie jajka w koszulce. Szparagi zawsze są pyszne. Chleb ze szparagami upiekłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Z dodatkiem czarnych oliwek i suszonych pomidorów smakuje rewelacyjnie. Korzystajcie z przepisu póki sezon na szparagi trwa!

Za przepis dziękuję Madame Edith. 

 

 Składniki:

  • 200 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 jajka
  • 50 ml oliwy lub oleju
  • 100 ml mleka
  • 150 g szparagów (waga po odłamaniu twardych końcówek)
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek (dałam mniej oliwek, a więcej szparagów)
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 150 g startego żółtego sera

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać jajka i mleko, zmiksować. Dodać 2/3 startego żółtego sera i zmiksować. Szparagi dokładnie umyć, główki odłożyć, resztę pokroić na kawałki 2cm. Oliwki i pomidory pokroić, odłożyć kilka do dekoracji.

Do ciasta dodać oliwę, szparagi, oliwki, pomidory i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki ok 12x21cm (moja foremka była nieco większa), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć główki szparagów, pomidory, oliwki, posypać serem. Piec w temperaturze 170o (z termoobiegiem) przez ok. 40minut, do zrumienienia.

00:01, amaranthrose , na słono
Link Komentarze (4) »
piątek, 04 listopada 2016
Zupa krem z dyni

                        Dzisiaj na blogu będzie mniej słodko niż zwykle. Wreszcie udało mi się zrobić zdjęcia i spisać przepis na moją ulubioną zupę krem z dyni. Mam nadzieję, że posmakuje także i wam. Taka zupa jest idealna jesienią i zimą, świetnie rozgrzewa. Podana z kwaśną śmietaną i grzankami jest bardzo sycąca. Polecam!

 

 Składniki:

  • 1 mały por (tylko biała część)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kg dyni (waga po wydrążeniu miąższu i obraniu)
  • 1 łyżeczka kminku
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • płatki chili
  • sok z cytryny
  • sól
  • do podania - kwaśna śmietana, grzanki, pestki dyni

Por posiekać na plasterki. W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić por oraz kminek. Chwilę podsmażyć, wrzucić pokrojoną w kostkę dynię. Zalać szklanką wody. Gotować, aż dynia będzie miękka. Zblendować na gładki krem. Dolać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dodać imbir oraz płatki chili (tyle ile lubicie). Wlać wyciśnięty sok z cytryny (ilość zależy od tego jak słodka jest dynia). Doprawić solą. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i grzankami lub pestkami dyni.


08:09, amaranthrose , na słono
Link Komentarze (1) »
niedziela, 23 listopada 2014
Placuszki z dyni z sosem limonkowym

                           Dynia to jedno z tych warzyw, które daje nam bardzo szeroką gamę możliwości. Jej delikatny smak sprawia, że wykorzystywana jest do wielu dań słodkich i słonych. Piękny kolor natomiast zachwyca i dodaje potrawom uroku. Propozycji na słodkie wypieki z dynią w roli głównej było już kilka na blogu. Dzisiaj czas na placki z dyni, którymi zachwycamy się już od jakiegoś czasu. Dobrze przyprawione kminkiem, imbirem i papryczką chili. Podane z jogurtem wzbogaconym o sok z limonki. Aktualnie to moje ulubione danie. Spróbujcie!

Składniki:

  • 1-1,5kg dyni (najlepsza hokkaido)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • papryczka chili (tyle ile lubicie)
  • sól
  • olej do smażenia
  • 300g jogurtu greckiego
  • sok z 1 limonki

Dynię umyć, obrać, usunąć miąższ z pestkami i resztę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Dodać jajka i dobrze wymieszać. Dodać mąkę, kminek, imbir, drobno pokrojoną papryczkę chili, sól do smaku i wymieszać. Tak przygotowane ciasto odstawić na kilkanaście minut, by dynia puściła sok. W tym czasie przygotować sos. W miseczce wymieszać jogurt z sokiem z limonki. Następnie jeszcze raz wymieszać ciasto, gdyby było zbyt rzadkie, dodać więcej mąki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Placuszki podawać ciepłe z sosem z limonką.


11:11, amaranthrose , na słono
Link Komentarze (4) »
wtorek, 04 lutego 2014
Domowa tortilla

                      Zawsze gdy przyjeżdżam do domu na dłużej, tortilla to obiad obowiązkowy. Zawsze korzystam z jednego przepisu, tylko porcję podwajam albo nawet i potrajam. Piekę całą górę placków. Przygotowuję dodatki i sosy. Obiad gotowy. Tortilla daje nam przecież tyle możliwości. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście tortilli w domu, spróbujcie. Zobaczycie, że tej w sklepie już nie kupicie. Polecam!

Przepis znalazłam dawno temu na jednym z blogów, jednak niestety adresu nie pamiętam i nie udało mi się go znaleźć.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki wrzątku

W miseczce połączyć mąkę i sól. Dodać olej i wodę, wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli ciasto będzie się kleić, można dosypać mąki. Zarobić ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub najlepiej ręcznie. Gotowe zostawić w misce i przykryć ściereczką na 1 godzinę, tak by odpoczęło.

Po tym czasie podzielić ciasto na 6 równych części i uformować z nich kulki. Gotowe porcje także muszą odpocząć, około 15 minut pod ściereczką.

Ciasto wałkować bardzo cienko na okrągłe placki, obficie podsypując mąką. Dużą teflonową patelnie ustawić na średnim ogniu i nagrzewać przez około 1 minutę. Placki nawijać na wałek i rozkładać na patelni. Piec po 20 sekund z każdej strony (nie dłużej, bo wtedy placki będą wysuszone i kruche). Gotowe tortille układać na talerzu, jedna na drugiej i przykryć wilgotną ściereczką.

Tak przygotowane tortille możecie nadziać czym tylko chcecie. My zwykle zajadamy je z lodową sałatą, kurczakiem smażonym w curry, podsmażoną cukinią i marchewką, kukurydzą, czerwoną papryką i ogórkiem. Do tego sos czosnkowy lub tatarski. Użyjcie waszych ulubionych składników i nie bójcie się eksperymentować!


14:11, amaranthrose , na słono
Link Komentarze (5) »
 
1 , 2