Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 04 grudnia 2018
Ciasto drożdżowe z nadzieniem śmietanowo-kakaowym i wiśniami

                            Zdjęcie ciasta drożdżowego nadzianego śmietaną z kakao wypatrzyłam kiedyś w internecie. Nie pamiętam już na jakiej stronie, ale utkwiło mi w pamięci i musiałam je zrobić. Jako, że były w domu do wykorzystania wiśnie z nalewki, pomyślałam że to będzie idealne połączenie. Puszyste ciasto drożdżowe, wiśnie i kakaowe nadzienie. Przepyszne ciasto, idealne na wieczór z ciepłą herbatą. 


Ciasto drożdżowe:

  • 400g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30g masła roztopionego, przestudzonego
  • 2 duże jajka

Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę mąki, cukier, roztrzepane jajka. Dodać wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto. Pod koniec zagniatania dodać masło i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. godzinę).

Nadzienie:

  • 200g kwaśnej śmietany
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wiśnie ( u mnie z nalewki, ale mogą być z kompotu)

Śmietanę, kakao i cukier wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować śmietaną z kakao, ułożyć wiśnie, zwinąć w roladę. Przeciąć roladę na pół ostrym nożem wzdłuż pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Tak powstałe dwa końce przeplatać między sobą. Dokładnie zlepić końce. Ułożyć ciasto w keksówce o wym 12x23cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180o przez ok. 40-50 minut, do zezłocenia. 




06:44, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
środa, 28 listopada 2018
Makowiec zawijany

                                  No to chyba już czas ruszyć z propozycjami świątecznymi. Makowce zwijane na każde święta od zawsze piecze babcia. Ja nigdy wcześniej się za nie zabierałam. Babcia robi najlepsze. W tym roku, jeszcze zimą postanowiłam się zmierzyć z makowcami. Wyszły bardzo dobre. Na święta jednak będą te pieczone przez babcię.

przepis z mojewypieki.com

 

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek 
  • 45 g świeżych drożdży 
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać 3 łyżki cukru i mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Przelać rozczyn do dużej miski. Dodać pozostałe składniki (poza masłem) i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).

Masa makowa:

  • 500 g maku suchego zmielonego
  • 170 g jasnego brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna)
  • 100 g rodzynków lub sułtanków (pominęłam)
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek

Mak zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka pozostałe z ciasta i delikatnie wymieszać. 

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). 

Odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Można posypać cukrem pudrem albo polukrować (u mnie wielka ilość lukru). 


 

07:45, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (2) »
wtorek, 23 października 2018
Dyniowe drożdżowe z budyniem truskawkowo-porzeczkowym

                       Ciasta dyniowe zawsze mają niepowtarzalny kolor, chyba za to tak je uwielbiamy. Umilają nam jesień. Naszym zdecydowanym faworytem jest ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni. Nie ma sobie równych. Na blogu znajdziecie je w wielu różnych wersjach. Dzisiaj połączenie dyni z owocami lata. Nadzienie z budyniu przygotowanego z musu owocowego nadaje ciastu świeżości. Użyłam oczywiści owoców mrożonych, truskawek i czarnych porzeczek. Pasują także maliny, jagody, agrest, możecie mieszać owoce do woli. Polecam!

przepis własny

 

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie drożdży suszonych (ok. 9g)
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 3 pełne łyżki puree z dyni (najlepiej Hokkaido)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 200g truskawek
  • 50g czarnej porzeczki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4-5 łyżek cukru
  • 50g białej czekolady + 1 łyżeczka oleju
  • płatki migdałów

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier, puree z dyni. Dodać mleko. Wyrobić dobrze ciasto, wbijając w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Wyrabiać do momentu, aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Truskawki i porzeczki wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu aż owoce się rozpadną, zmiksować na gładki mus. Budyń rozmieszać w 1/3 szklanki wody, wlać do gotującego się musu, zagotować ponownie, wystudzić.

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować na nim budyń owocowy, zwinąć w roladę. Przeciąć roladę na pół ostrym nożem wzdłuż pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Tak powstałe dwa końce przeplatać między sobą. Dokładnie zlepić końce. Ułożyć ciasto w keksówce o wym 12x23cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180o przez ok. 40-50 minut, do zezłocenia. Czekoladę białą roztopić nad parą wodną, dodać olej i wymieszać. Udekorować ciasto polewą i płatkami migdałów. 




00:14, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
piątek, 05 października 2018
Drożdżowe dyniowe z serem i lemon curd

                       Dynia na działce dziadka obrodziła jak co roku. Spodziewajcie się więc w najbliższym czasie wypieków tylko dyniowych. Dzisiaj klasyka, nasze ulubione dyniowe ciasto drożdżowe. Z serem, lemon curdem, wykończone konfiturą morelową. Bardzo proste, ale efektowne ciasto. Jeśli jeszcze nie piekliście takiego ciasta drożdżowego, to czas najwyższy spróbować.

przepis własny

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/3 opakowania drożdży suszonych (ok. 9g)
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 6 pełnych łyżek puree z dyni (najlepiej Hokkaido)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 250g sera białego
  • cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • szklanka lemon curd
  • konfitura morelowa

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier, puree z dyni. Dodać mleko. Wyrobić dobrze ciasto, wbijając w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Wyrabiać do momentu, aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ser biały rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier wanilinowy i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować ser biały a na nim lemon curd. Zwinąć ciasto w dwie rolady. Każdą z nich przeciąć na pół ostrym nożem wzdłuż pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Tak powstałe dwa końce przeplatać między sobą. Dokładnie zlepić końce. Ułożyć ciasto w keksówkach o wym 12x25cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp 180o przez ok. 40 minut, do zezłocenia. Wystudzone ciasto posmarować konfiturą morelową. 




03:29, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (2) »
piątek, 06 lipca 2018
Czekoladowe ciasto drożdżowe z czereśniami i jogurtem

                             W tym roku czereśnie można kupić w naprawdę dobrej cenie. Pomyślałam więc, że warto przygotować jakieś ciasto. Wybór padł na drożdżowe z dodatkiem kakao i czekolady, do tego mnóstwo czereśni i masa z jogurtu, która po upieczeniu staje się delikatnym sernikiem. Porcja jest rodzinna, bo na dużą blaszkę, ale na pewno nic się nie zmarnuje. Wystarczy na cały weekend.

przepis własny

                    

 

 Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 600g jogurtu greckiego
  • 1 budyń waniliowy + 2 łyżki cukru
  • 1kg czereśni

Drożdże roztopić w ciepłym mleku, dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, kakao, dodać 2 roztrzepane jajka. Dodać wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać mąki. Pod koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze raz zagnieść. Dodać posiekaną czekoladę i krótko zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( mnie duża blaszka z piekarnika).Odstawić do podrośnięcia na 10 minut. Jogurt wymieszać z jajkiem, 2 łyżkami cukru i proszkiem budyniowym. Na ciasto wyłożyć jogurt, następnie odpestkowane czereśnie i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Na ostatnie 10 minut można ciasto przestawić bliżej górnej grzałki, by kruszonka się dobrze dopiekła. 

Można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Kruszonka:

  • 300g mąki
  • 150g cukru
  • 200g masła

Wszystkie składniki rozetrzeć między palcami na kruszonkę.




06:12, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (6) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8