Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 02 czerwca 2018
Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

                                 Przy takich temperaturach trudno włączyć piekarnik, ale z drugiej strony ciasto drożdżowe rośnie jak szalone. Wczesnym poranek, albo późny wieczór to idealny moment aby upiec takie bułeczki. Będą rewelacyjne na piknik, wycieczkę albo po prostu na śniadanie. Takie z truskawkami są tylko raz w roku więc zdecydowanie warto!

przepis własny

 

 

Ciasto drożdżowe (na 12-14 bułeczek):

  • 3 1/2 szklanki mąki
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 500-700g truskawek

Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól i roztrzepane jajka. Dodać mleko i wymieszać łyżką. Dodać olej, zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i będzie dobrze odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

Po tym czasie zagnieść krótko jeszcze raz. Podzielić na 12-14 porcji. Formować okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia.

Za pomocą dna szklanki zrobić dołeczki na środku i napełnić bułki truskawkami. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 15-20 minut.

Kruszonka:

  • 150g mąki
  • 75g cukru
  • 100g masła

Wszystkie składniki rozetrzeć między palcami na kruszonkę.


12:48, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
środa, 07 lutego 2018
Pączki z kajmakiem

                      To moje drugie w życiu samodzielnie przygotowane pączki. Chyba wyszły nie najgorzej, prawda? Co roku brakuje mi czasu na usmażenie pączków, ale w tym roku wreszcie się udało. Przepis bardzo prosty, na całych jajkach. Pączki wychodzą puszyste, z chrupiącą skórką, nie nasiąkają tłuszczem. Nadziałam je kajmakiem, ale wy możecie wykorzystać nadzienie jakie tylko chcecie.

Przepis z mojewypieki.com

 

Składniki na około 20 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 60 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka wódki

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • olej do smażeniu (zużyłam 1l oleju rzepakowego)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 30g gorzkiej czekolady

Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku, dodać dwie łyżki cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajka, cukier i wódkę. Wyrobić rękami, dodając pod koniec roztopiony tłuszcz. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (nie dosypywać zbyt wiele mąki). Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte - u mnie zajęło to 40 minut).

Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

Masę kajmakową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i nadziewać nią jeszcze ciepłe pączki.

Cukier puder rozetrzeć z 3-4 łyżkami gorącej wody na gładki, dość rzadki lukier. Pokryć pączki cienką warstwą lukru. Udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.


06:52, amaranthrose , drożdżowe
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 28 września 2017
Drożdżowe rogaliki dyniowe ze śliwkami i serem

                         Drożdżowe ciasto dyniowe pojawiało się już na blogu w przeróżnych formach. Nie było jednak jeszcze rogalików. Jako, że śliwki ciągle są dostępne w sklepach, nadziałam rogaliki twarogiem i śliwkami właśnie. Wyszły naprawdę pyszne. Idealne na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 

 przepis własny


Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki gęstego puree z dyni
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru i puree z dyni. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz olej. Zagnieść na gładkie, elastyczne i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. 

Nadzienie:

  • 500g twarogu w kostce
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 2-3 łyżki mleka
  • 500g śliwek

Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z mlekiem i cukrem. Śliwki odpestkować, pokroić na ćwiartki. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4-5 części. Każdą część wałkować na kształt koła grubości ok. 5mm. Podzielić przez środek na 8 trójkątów. Nakładać po łyżeczce sera i 2-3 ćwiartki śliwek. Zwijać w rogaliki. Układać na blaszce w odstępach. Odstawić do wyrośnięcia na 15minut. Posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 180o przez 15-20 minut. Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. 


00:07, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (2) »
środa, 20 września 2017
Czekoladowe drożdżowe z cukinią, śliwkami i orzechami

                    Nie wiem jak u was, ale u mnie na targowiskach śliwek w tym roku jest niewiele i są bardzo drogie. To nie jest dobry rok jeśli chodzi o owoce. Mimo to udało się upiec kolejne ciasto ze śliwkami. Polubiliśmy czekoladowe ciasto drożdżowe. Już ostatnio pokusiłam się o dodatek cukinii do ciasta drożdżowego. Tym razem ciasto także z cukinią, zupełnie inne. To ostatnie było puszyste i lekkie. Teraz dodałam więcej cukinii, zrezygnowałam z jajek dzięki czemu ciasto wyszło bardziej ciężkie i czekoladowe. Warto spróbować jednej i drugiej wersji. 

przepis własny

 

 Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach, lekko odciśniętej
  • 3 łyżki kakao
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g czekolady mlecznej z orzechami
  • 700g śliwek węgierek

Drożdże roztopić w ciepłym mleku, dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, cukinię, kakao. Dodać wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać mąki. Pod koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze raz zagnieść. Dodać posiekaną czekoladę i krótko zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na 10 minut. Wyłożyć śliwki, rozcięciem ku górze. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Na ostatnie 10 minut można ciasto przestawić bliżej górnej grzałki, by kruszonka się dobrze dopiekła. 

Kruszonka:

  • 150g mąki
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 80g posiekanych orzechów włoskich

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść na kruszonkę. 


07:35, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
wtorek, 29 sierpnia 2017
Czekoladowe drożdżowe z serem, borówkami i malinami

                  Uwielbiam eksperymenty z ciastem drożdżowym. W zasadzie można dodać do niego wszystko i tak zawsze się uda. Tym razem dorzuciłam do ciasta nie tylko kakao i czekoladę, ale też cukinię. Ciasto wyszło puszyste, miękkie, pięknie wyrosło. Całość dopełniła czekoladowa kruszonka, masa serowa, maliny i borówki amerykańskie. Pycha!

przepis własny

 

Czekoladowe ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki cukinii startej na małych oczkach
  • 2 małe jajka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 40g drożdży
  • 60g masła
  • 80g gorzkiej czekolady posiekanej

Drożdż rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, kakao, pozostały cukier. Dodać cukinię i roztrzepane jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto (powinno być dość luźne, ale w razie potrzeby dodać mąki). Pod koniec dodać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić. Dodać posiekaną czekoladę, krótko zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. 

Nadzienie:

  • 400g twargu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 200g malin
  • 150g borówek amerykańskich

Twaróg, jajko, cukier i mleko zmiksować blenderem. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x38cm. Na wierzchu wyłożyć ser (paskami po przekątnej lub na całej powierzchni ciasta). Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 1800 przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.

Kruszonka:

  • 150g mąki
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 2 łyżki kako

Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę. 


00:03, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7