Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 23 października 2018
Dyniowe drożdżowe z budyniem truskawkowo-porzeczkowym

                       Ciasta dyniowe zawsze mają niepowtarzalny kolor, chyba za to tak je uwielbiamy. Umilają nam jesień. Naszym zdecydowanym faworytem jest ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni. Nie ma sobie równych. Na blogu znajdziecie je w wielu różnych wersjach. Dzisiaj połączenie dyni z owocami lata. Nadzienie z budyniu przygotowanego z musu owocowego nadaje ciastu świeżości. Użyłam oczywiści owoców mrożonych, truskawek i czarnych porzeczek. Pasują także maliny, jagody, agrest, możecie mieszać owoce do woli. Polecam!

przepis własny

 

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie drożdży suszonych (ok. 9g)
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 3 pełne łyżki puree z dyni (najlepiej Hokkaido)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 200g truskawek
  • 50g czarnej porzeczki
  • 1 budyń śmietankowy
  • 4-5 łyżek cukru
  • 50g białej czekolady + 1 łyżeczka oleju
  • płatki migdałów

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier, puree z dyni. Dodać mleko. Wyrobić dobrze ciasto, wbijając w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Wyrabiać do momentu, aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Truskawki i porzeczki wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu aż owoce się rozpadną, zmiksować na gładki mus. Budyń rozmieszać w 1/3 szklanki wody, wlać do gotującego się musu, zagotować ponownie, wystudzić.

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować na nim budyń owocowy, zwinąć w roladę. Przeciąć roladę na pół ostrym nożem wzdłuż pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Tak powstałe dwa końce przeplatać między sobą. Dokładnie zlepić końce. Ułożyć ciasto w keksówce o wym 12x23cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180o przez ok. 40-50 minut, do zezłocenia. Czekoladę białą roztopić nad parą wodną, dodać olej i wymieszać. Udekorować ciasto polewą i płatkami migdałów. 




00:14, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
piątek, 05 października 2018
Drożdżowe dyniowe z serem i lemon curd

                       Dynia na działce dziadka obrodziła jak co roku. Spodziewajcie się więc w najbliższym czasie wypieków tylko dyniowych. Dzisiaj klasyka, nasze ulubione dyniowe ciasto drożdżowe. Z serem, lemon curdem, wykończone konfiturą morelową. Bardzo proste, ale efektowne ciasto. Jeśli jeszcze nie piekliście takiego ciasta drożdżowego, to czas najwyższy spróbować.

przepis własny

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/3 opakowania drożdży suszonych (ok. 9g)
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 6 pełnych łyżek puree z dyni (najlepiej Hokkaido)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 250g sera białego
  • cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • szklanka lemon curd
  • konfitura morelowa

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier, puree z dyni. Dodać mleko. Wyrobić dobrze ciasto, wbijając w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Wyrabiać do momentu, aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ser biały rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier wanilinowy i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować ser biały a na nim lemon curd. Zwinąć ciasto w dwie rolady. Każdą z nich przeciąć na pół ostrym nożem wzdłuż pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Tak powstałe dwa końce przeplatać między sobą. Dokładnie zlepić końce. Ułożyć ciasto w keksówkach o wym 12x25cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp 180o przez ok. 40 minut, do zezłocenia. Wystudzone ciasto posmarować konfiturą morelową. 




03:29, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (2) »
piątek, 06 lipca 2018
Czekoladowe ciasto drożdżowe z czereśniami i jogurtem

                             W tym roku czereśnie można kupić w naprawdę dobrej cenie. Pomyślałam więc, że warto przygotować jakieś ciasto. Wybór padł na drożdżowe z dodatkiem kakao i czekolady, do tego mnóstwo czereśni i masa z jogurtu, która po upieczeniu staje się delikatnym sernikiem. Porcja jest rodzinna, bo na dużą blaszkę, ale na pewno nic się nie zmarnuje. Wystarczy na cały weekend.

przepis własny

                    

 

 Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 600g jogurtu greckiego
  • 1 budyń waniliowy + 2 łyżki cukru
  • 1kg czereśni

Drożdże roztopić w ciepłym mleku, dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, kakao, dodać 2 roztrzepane jajka. Dodać wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać mąki. Pod koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze raz zagnieść. Dodać posiekaną czekoladę i krótko zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( mnie duża blaszka z piekarnika).Odstawić do podrośnięcia na 10 minut. Jogurt wymieszać z jajkiem, 2 łyżkami cukru i proszkiem budyniowym. Na ciasto wyłożyć jogurt, następnie odpestkowane czereśnie i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Na ostatnie 10 minut można ciasto przestawić bliżej górnej grzałki, by kruszonka się dobrze dopiekła. 

Można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Kruszonka:

  • 300g mąki
  • 150g cukru
  • 200g masła

Wszystkie składniki rozetrzeć między palcami na kruszonkę.




06:12, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (6) »
sobota, 02 czerwca 2018
Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką

                                 Przy takich temperaturach trudno włączyć piekarnik, ale z drugiej strony ciasto drożdżowe rośnie jak szalone. Wczesnym poranek, albo późny wieczór to idealny moment aby upiec takie bułeczki. Będą rewelacyjne na piknik, wycieczkę albo po prostu na śniadanie. Takie z truskawkami są tylko raz w roku więc zdecydowanie warto!

przepis własny

 

 

Ciasto drożdżowe (na 12-14 bułeczek):

  • 3 1/2 szklanki mąki
  • opakowanie suszonych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 duże jajka
  • 500-700g truskawek

Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól i roztrzepane jajka. Dodać mleko i wymieszać łyżką. Dodać olej, zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i będzie dobrze odchodziło od ręki. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

Po tym czasie zagnieść krótko jeszcze raz. Podzielić na 12-14 porcji. Formować okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia.

Za pomocą dna szklanki zrobić dołeczki na środku i napełnić bułki truskawkami. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 15-20 minut.

Kruszonka:

  • 150g mąki
  • 75g cukru
  • 100g masła

Wszystkie składniki rozetrzeć między palcami na kruszonkę.


12:48, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
środa, 07 lutego 2018
Pączki z kajmakiem

                      To moje drugie w życiu samodzielnie przygotowane pączki. Chyba wyszły nie najgorzej, prawda? Co roku brakuje mi czasu na usmażenie pączków, ale w tym roku wreszcie się udało. Przepis bardzo prosty, na całych jajkach. Pączki wychodzą puszyste, z chrupiącą skórką, nie nasiąkają tłuszczem. Nadziałam je kajmakiem, ale wy możecie wykorzystać nadzienie jakie tylko chcecie.

Przepis z mojewypieki.com

 

Składniki na około 20 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 60 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka wódki

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • olej do smażeniu (zużyłam 1l oleju rzepakowego)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 30g gorzkiej czekolady

Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku, dodać dwie łyżki cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajka, cukier i wódkę. Wyrobić rękami, dodając pod koniec roztopiony tłuszcz. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (nie dosypywać zbyt wiele mąki). Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte - u mnie zajęło to 40 minut).

Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

Masę kajmakową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i nadziewać nią jeszcze ciepłe pączki.

Cukier puder rozetrzeć z 3-4 łyżkami gorącej wody na gładki, dość rzadki lukier. Pokryć pączki cienką warstwą lukru. Udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.


06:52, amaranthrose , drożdżowe
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8