Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 19 lipca 2017
Ciasto drożdżowe z kokosem i porzeczkami

                          Dzisiaj mam dla was dość nietypowe ciasto. Drożdżowe, ale nie takie zwyczajne. Do ciasta dodałam maślanki, dzięki czemu jest ono delikatne i długo zachowuje świeżość. Na wierzch ciasta wyłożyłam nadzienie kokosowe i czerwone porzeczki oraz kruszonkę kokosową. W trakcie pieczenia, gdy ciasto zaczęło rosnąć, masa kokosowa nieco zmieszała się z ciastem. Dzięki temu ciasto ma kokos i porzeczki nie tylko na wierzchu ale też w środku. Idealny wypiek na lato szczególnie w sezonie na świeże owoce. Polecam!

przepis własny

 

 

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 2 pełne łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maślanki

Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier, maślankę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone masło. Jeszcze raz wyrobić. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenie objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25x38cm. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Warstwa kokosowo-porzeczkowa:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 100g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 300-400g czerwonej porzeczki

Jogurt, jajka, cukier i wiórki kokosowe krótko zmiksować i przełożyć na ciasto drożdżowe. Posypać z wierzchu porzeczkami.

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 50g cukru
  • 70g masła

Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Tuż przed włożeniem do piekarnika posypać ciasto kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut (ja piekłam 30 minut na dwóch grzałkach i następnie ok. 20 minut tylko na górnej grzałce).

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki maślanki

Cukier puder i maślankę rozetrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier. Udekorować lukrem wystudzone ciasto. 


06:49, amaranthrose , drożdżowe
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 maja 2017
Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

                                    W pełni sezonu nie może zabraknąć oczywiście ciasta drożdżowego z rabarbarem. Przygotowałam je nieco inaczej. Ciasto drożdżowe, posmarowane nadzieniem z twarogu i rabarbaru zwinęłam w roladę, przekroiłam i zaplotłam. Tak powstało ciasto rabarbarem w środku. Dzięki temu jest wilgotne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Idealne na podwieczorek albo na drugie śniadanie. Polecam!

przepis własny

 

Ciasto drożdżowe:

  • 650g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 80g masła
  • 100g cukru
  • 40g świeżych drożdży
  • skórka z małej cytryny

 Do garnuszka wlać pół szklanki ciepłego mleka, dodać drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, przestudzić. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać rozczyn, jajka z cukrem, pozostałe mleko i skórkę z cytryny. Zarobić ciasto, wybijając ręką tak by wbić w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Dodać przestudzone masło i jeszcze raz wyrobić. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. 

 Nadzienie:

  • 500g twarogu w kostce
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • 4 duże łodygi rabarbaru

Ser rozgnieść widelcem z jajkiem, mlekiem i cukrem. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki 1-2cm. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Posmarować nadzieniem serowym, posypać kawałkami rabarbaru i zwinąć w roladę. Gotową roladę przeciąć wzdłuż nie docinając do końca. Oba końce zapleść między sobą. Przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia (u mnie ok. 13x35cm, ale lepsze będą krótsze foremki). Piec w temperaturze 180o przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po ostudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem. 


11:43, amaranthrose , drożdżowe
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 lutego 2017
Dyniowa drożdżówka z czekoladą

                Dzisiaj na dworze już prawie wiosna. Co powiecie więc na bardzo słoneczne ciasto? Oczywiście będzie to drożdżówka dyniowa, ale nie taka zwykła, bo z czekoladą i maślaną kruszonką. Znacie dobrze moją słabość do dyni. Co ja będę więcej pisać. Spróbujcie!

przepis własny

 

 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki gęstego puree z dyni
  • 60g cukru
  • 30g drożdży
  • 40g masła
  • 90g gorzkiej czekolady

Kruszonka:

  • 50g mąki
  • 25g cukru
  • 35g masła

Masło roztopić w garnuszku i odłożyć. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostały cukier, puree z dyni, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, wybijając rękami. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło i jeszcze raz zagnieść. W razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Czekoladę grubo posiekać, podzielić na 4 części. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą zagnieść z 1/4 posiekanej czekolady i uformować długi wałek. Zapleść warkocz. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. 

Składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem. Posypać kruszonką i pozostałą czekoladą. Piec w temperaturze 180o przez 30-40 minut lub do suchego patyczka. 


14:15, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (3) »
piątek, 27 stycznia 2017
Dyniowe zwijańce z powidłami i orzechami

                         Jest środek zimy, a u nas na strychu zapasy dyni są ciągle spore. Po małej przerwie od dyni, trochę za nią zatęskniliśmy. Postanowiłam więc przygotować to, co najbardziej lubimy z dyniowych wypieków. Mianowicie dyniowe ciasto drożdżowe. Tym razem zwinęłam je nieco inaczej i chyba bardzo fajnie wyszło. Nadzienie raczej klasyczne, nasze ulubione czyli powidła śliwkowe i orzechy włoskie. To taka nowa odsłona dobrze znanego wam już ciasta.

przepis własny

 

 

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 350-400g powideł śliwkowych
  • 100g mielonych orzechów włoskich
  • 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru. Dodać puree z dyni oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Dodać olej i jeszcze raz wyrobić, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Przykryć ciasto ściereczką, odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt ok. 25x30cm, posmarować powidłami, posypać mielonymi orzechami oraz drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową. Zwinąć w roladę, lekko spłaszczyć. Przeciąć ostrym nożem wzdłuż pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Tak powstałe dwa końce przeplatać między sobą. Dokładnie zlepić końce. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Piec w temperaturze 180o przez 25-30 minut. Upieczone zwijańce można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. 


09:30, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (2) »
czwartek, 19 stycznia 2017
Makowiec w cieście półfrancuskim

                                 Jak tylko zobaczyłam te makowce, wiedziałam że prędzej czy później będę musiała je upiec. I upiekłam w ubiegły weekend. Jest przy nich sporo pracy. Przede wszystkim z ciastem, z którym bardzo dobrze się pracuje, ale jego przygotowanie wymaga czasu. Smak makowca w pełni wynagradza włożony wysiłek. Najlepszy świeży kiedy brzegi przyjemnie chrupią, a środek jest miękki i maślany. Przepis zdecydowanie do wypróbowania.

Przepis z mojewypieki.com

 

Ciasto drożdżowo-francuskie:

  • 250ml letniego mleka
  • 12g suchych drożdży lub 24g świeżych
  • 1 duże jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 525g maki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225g masła w temperaturze pokojowej (30g do ciasta i 195g do przekładania)

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Jeżeli używamy drożdży świeżych, trzeba najpierw zrobić rozczyn. Dodać resztę składników i rozetrzeć między palcami, dodając pod koniec 30g roztopionego masła. Krótko wyrobić ciasto, powinno pozostać lepiące. Uformować z ciasta prostokąt i owinąć szczelnie folią, schłodzić w lodówce przez godzinę.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30x15cm, tak aby krótsze brzegi stanowiły górę i dół. Pozostałe 195g masła rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić pół centymetra marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta od góry ku środkowi, a następnie złożyć dolną część tak by pokryła pierwszą. Dobrze skleić brzegi. Obrócić ciasto o 90o i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x17cm, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć ponownie na trzy części, owinąć folią spożywczą, schłodzić przez 45 minut w lodówce.

Proces wałkowania i składania powtórzyć jeszcze 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu i składaniu, dobrze owinąć ciasto folią i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin, ale najlepiej na całą noc.

Masa makowa:

  • 400g maku mielonego
  • 80g miodu
  • 80g brązowego cukru
  • 80g suszonej żurawiny
  • 40g posiekanych orzechów włoskich
  • 70g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 3 białka

Mak zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody np. w lnianej ściereczce. Do maku dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy makowej.

Dodatkowo:

  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki gorącej wody

Schłodzone ciasto wyciągnąć z lodówki 20 minut przed wałkowaniem makowców. Podzielić je na 3 części. Masę makową również podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na stolnicy na prostokąt o wymiarach 25x30cm. Posmarować masą makową, zwinąć w roladę, lekko spłaszczyć. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż tak, by jeden koniec pozostał nieprzecięty. Zapleść ciasto ze sobą, zlepić końcówki. Ułożyć makowce na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Wyrośnięte makowce posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 190o przez 25 minut lub do lekkiego zbrązowienia. Cukier puder rozetrzeć z gorącą woda na gładki lukier. Jeszcze ciepłe makowce polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.


15:58, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (3) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6