Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 28 września 2017
Drożdżowe rogaliki dyniowe ze śliwkami i serem

                         Drożdżowe ciasto dyniowe pojawiało się już na blogu w przeróżnych formach. Nie było jednak jeszcze rogalików. Jako, że śliwki ciągle są dostępne w sklepach, nadziałam rogaliki twarogiem i śliwkami właśnie. Wyszły naprawdę pyszne. Idealne na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 

 przepis własny


Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki gęstego puree z dyni
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru i puree z dyni. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz olej. Zagnieść na gładkie, elastyczne i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. 

Nadzienie:

  • 500g twarogu w kostce
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 2-3 łyżki mleka
  • 500g śliwek

Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z mlekiem i cukrem. Śliwki odpestkować, pokroić na ćwiartki. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4-5 części. Każdą część wałkować na kształt koła grubości ok. 5mm. Podzielić przez środek na 8 trójkątów. Nakładać po łyżeczce sera i 2-3 ćwiartki śliwek. Zwijać w rogaliki. Układać na blaszce w odstępach. Odstawić do wyrośnięcia na 15minut. Posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 180o przez 15-20 minut. Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. 


00:07, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (2) »
środa, 20 września 2017
Czekoladowe drożdżowe z cukinią, śliwkami i orzechami

                    Nie wiem jak u was, ale u mnie na targowiskach śliwek w tym roku jest niewiele i są bardzo drogie. To nie jest dobry rok jeśli chodzi o owoce. Mimo to udało się upiec kolejne ciasto ze śliwkami. Polubiliśmy czekoladowe ciasto drożdżowe. Już ostatnio pokusiłam się o dodatek cukinii do ciasta drożdżowego. Tym razem ciasto także z cukinią, zupełnie inne. To ostatnie było puszyste i lekkie. Teraz dodałam więcej cukinii, zrezygnowałam z jajek dzięki czemu ciasto wyszło bardziej ciężkie i czekoladowe. Warto spróbować jednej i drugiej wersji. 

przepis własny

 

 Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach, lekko odciśniętej
  • 3 łyżki kakao
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g czekolady mlecznej z orzechami
  • 700g śliwek węgierek

Drożdże roztopić w ciepłym mleku, dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, cukinię, kakao. Dodać wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać mąki. Pod koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze raz zagnieść. Dodać posiekaną czekoladę i krótko zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na 10 minut. Wyłożyć śliwki, rozcięciem ku górze. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Na ostatnie 10 minut można ciasto przestawić bliżej górnej grzałki, by kruszonka się dobrze dopiekła. 

Kruszonka:

  • 150g mąki
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 80g posiekanych orzechów włoskich

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść na kruszonkę. 


07:35, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
wtorek, 29 sierpnia 2017
Czekoladowe drożdżowe z serem, borówkami i malinami

                  Uwielbiam eksperymenty z ciastem drożdżowym. W zasadzie można dodać do niego wszystko i tak zawsze się uda. Tym razem dorzuciłam do ciasta nie tylko kakao i czekoladę, ale też cukinię. Ciasto wyszło puszyste, miękkie, pięknie wyrosło. Całość dopełniła czekoladowa kruszonka, masa serowa, maliny i borówki amerykańskie. Pycha!

przepis własny

 

Czekoladowe ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki cukinii startej na małych oczkach
  • 2 małe jajka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 40g drożdży
  • 60g masła
  • 80g gorzkiej czekolady posiekanej

Drożdż rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, kakao, pozostały cukier. Dodać cukinię i roztrzepane jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto (powinno być dość luźne, ale w razie potrzeby dodać mąki). Pod koniec dodać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić. Dodać posiekaną czekoladę, krótko zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. 

Nadzienie:

  • 400g twargu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 200g malin
  • 150g borówek amerykańskich

Twaróg, jajko, cukier i mleko zmiksować blenderem. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x38cm. Na wierzchu wyłożyć ser (paskami po przekątnej lub na całej powierzchni ciasta). Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 1800 przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.

Kruszonka:

  • 150g mąki
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 2 łyżki kako

Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę. 


00:03, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (3) »
środa, 19 lipca 2017
Ciasto drożdżowe z kokosem i porzeczkami

                          Dzisiaj mam dla was dość nietypowe ciasto. Drożdżowe, ale nie takie zwyczajne. Do ciasta dodałam maślanki, dzięki czemu jest ono delikatne i długo zachowuje świeżość. Na wierzch ciasta wyłożyłam nadzienie kokosowe i czerwone porzeczki oraz kruszonkę kokosową. W trakcie pieczenia, gdy ciasto zaczęło rosnąć, masa kokosowa nieco zmieszała się z ciastem. Dzięki temu ciasto ma kokos i porzeczki nie tylko na wierzchu ale też w środku. Idealny wypiek na lato szczególnie w sezonie na świeże owoce. Polecam!

przepis własny

 

 

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 2 pełne łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maślanki

Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier, maślankę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone masło. Jeszcze raz wyrobić. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenie objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25x38cm. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Warstwa kokosowo-porzeczkowa:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 100g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 300-400g czerwonej porzeczki

Jogurt, jajka, cukier i wiórki kokosowe krótko zmiksować i przełożyć na ciasto drożdżowe. Posypać z wierzchu porzeczkami.

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 50g cukru
  • 70g masła

Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Tuż przed włożeniem do piekarnika posypać ciasto kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut (ja piekłam 30 minut na dwóch grzałkach i następnie ok. 20 minut tylko na górnej grzałce).

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki maślanki

Cukier puder i maślankę rozetrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier. Udekorować lukrem wystudzone ciasto. 


06:49, amaranthrose , drożdżowe
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 23 maja 2017
Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

                                    W pełni sezonu nie może zabraknąć oczywiście ciasta drożdżowego z rabarbarem. Przygotowałam je nieco inaczej. Ciasto drożdżowe, posmarowane nadzieniem z twarogu i rabarbaru zwinęłam w roladę, przekroiłam i zaplotłam. Tak powstało ciasto rabarbarem w środku. Dzięki temu jest wilgotne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Idealne na podwieczorek albo na drugie śniadanie. Polecam!

przepis własny

 

Ciasto drożdżowe:

  • 650g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 80g masła
  • 100g cukru
  • 40g świeżych drożdży
  • skórka z małej cytryny

 Do garnuszka wlać pół szklanki ciepłego mleka, dodać drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, przestudzić. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać rozczyn, jajka z cukrem, pozostałe mleko i skórkę z cytryny. Zarobić ciasto, wybijając ręką tak by wbić w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Dodać przestudzone masło i jeszcze raz wyrobić. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. 

 Nadzienie:

  • 500g twarogu w kostce
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • 4 duże łodygi rabarbaru

Ser rozgnieść widelcem z jajkiem, mlekiem i cukrem. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki 1-2cm. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Posmarować nadzieniem serowym, posypać kawałkami rabarbaru i zwinąć w roladę. Gotową roladę przeciąć wzdłuż nie docinając do końca. Oba końce zapleść między sobą. Przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia (u mnie ok. 13x35cm, ale lepsze będą krótsze foremki). Piec w temperaturze 180o przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po ostudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem. 


11:43, amaranthrose , drożdżowe
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7