Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 08 czerwca 2018
Ciasto limonkowe z truskawkami i białą czekoladą

                              Czas już powoli zapomnieć o rabarbarze i przerzucić się na truskawki. Dzisiejsze ciasto to klasyka. Tradycyjne ciasto na maślance urozmaiciłam nieco skórką z limonki dodawaną przed pieczeniem i syropem, którym polewamy ciasto już po upieczeniu. Dzięki temu ciasto orzeźwiające w smaku, wilgotne, a truskawki na wierzchu pięknie się błyszczą. Polecam na weekend!

Receptura przygotowana na bazie tego przepisu. 

 

Składniki:

  • 600g mąki
  • 400g maślanki
  • 200g cukru
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z dwóch limonek
  • 100g białej czekolady
  • 800 g truskawek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i wystudzić. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać maślankę, wystudzone masło i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką. Dodać skórkę z limonek oraz posiekaną białą czekoladę i krótko wymieszać. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 24x36cm. Ułożyć na wierzchu połówki truskawek, a część powciskać do środka. Piec w temperaturze 180o przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.

Syrop limonkowy:

  • sok z dwóch limonek
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru

Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i syrop nieco zgęstniej (10-15 minut). Gotowym syropem nasączyć jeszcze gorące ciasto i pokryć truskawki. 


00:21, amaranthrose , ciasta
Link Dodaj komentarz »