Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 08 listopada 2017
Dyniowe drożdżowe z jabłkami

                                W sezonie na dynię zawsze co najmniej kilka razy piekę ciasto drożdżowe z puree z dyni. Zmieniam tylko dodatki. Wszyscy je uwielbiają. Tym razem przygotowałam nadzienie z jabłek. Ciasto zwinęłam w roladę i pokroiłam na plasterki, które ułożyłam w keksówkach. Całość dopełniła kruszonka i lukier cynamonowy. Takie ciasto do kubka gorącej herbaty. Na jesienne popołudnie będzie jak znalazł.

 

 Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki gęstego puree z dyni
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru i puree z dyni. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz olej. Zagnieść na gładkie, elastyczne i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. 

Nadzienie:

  • 1,2kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kaszy manny

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę i wrzucić do garnka. Zasypać cukrem, gotować na małym ogniu aż jabłka nieco zmiękną (ale nie mogą się rozpaść). Dodać kaszę mannę, wymieszać, zagotować. Ostudzić.

Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, zwinąć w roladę. Kroić roladę na plastry grubości 1,5cm, układać długich keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeden plaster na drugim, niezbyt równo. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut do zrumienienia.

Kruszonka:

  •  150g mąki
  • 75g cukru
  • 100g masła

Wszystkie składniki wrzucić do miski i rozetrzeć na kruszonkę. 

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • pół łyżeczki cynamonu

Cukier puder i cynamon zalać wodą i rozetrzeć łyżką na gładki lukier. Gęstość lukru regulować wodą lub cukrem pudrem. Polać lukrem wystudzone ciasto. 


 

10:25, amaranthrose
Link Komentarze (2) »