Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
poniedziałek, 03 września 2018
Gofry brukselskie

                     Jeśli obserwujecie profil bloga na facebooku albo na instagramie, to wiecie, że ostatni tydzień spędziłam w Tatrach. Dzisiaj chwila odpoczynku i jutro wyruszam w kolejną podróż. Zostawiam wam na zakończenie wakacji przepis na gofry belgijskie, a dokładniej brukselskie. Przygotowane na drożdżach wychodzą chrupiące i puszyste. Najlepsze z bitą śmietaną i owocami.

Przepis z mojewypieki.com

 

Składniki na około 10 gofrów:

  • 180 ml wody gazowanej
  • 210 ml letniego mleka 3,2%
  • 3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka pasty (lub ekstraktu) z wanilii
  • 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 1 łyżka cukru (dałam więcej - 3 łyżki)
  • szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej
  • 90 g masła, roztopionego i przestudzonego

W większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (z drożdży świeżych przygotować wcześniej rozczyn), przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 - 30 minut, aż ciasto 'ruszy' i pokryje się pęcherzykami powietrza. 

Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor. Powinny ładnie się zarumienić i być chrupiące. Podawać np. z bitą śmietaną i owocami.