Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 03 lutego 2018
Sernik z mango i bezą kokosową

                            To zdecydowanie jeden z najlepszych, jak nie najlepszy sernik na blogu. Na kruchym cieście, z kawałkami mango i chrupiącą bezą kokosową. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt rewelacyjny. Polecam bardzo!

przepis własny 

 

Ciasto kruche:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka (białka odłożyć do bezy)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść. Zawinąć ciasto w folię i schłodzić przez około godzinę. Wylepić ciastem spód natłuszczonej kwadratowej blaszki o boku 24cm.

Masa serowa:

  • 1kg twarogu mielonego na sernik (użyłam takiego w kostce i zmieliłam blenderem)
  • 150ml śmietanki 30%
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka (białka zostawić do bezy)
  • 2 jajka
  • 2 małe mango

Mango pokroić w kostkę. Ser, śmietankę, jajka, żółtka, cukier zmiksować. Dodać budyń rozmieszany w mleku i krótko zmiksować. Wylać masę serową na spód. Powciskać kawałki mango. Piec w temperaturze 180st przez 70 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto, wyłożyć bezę kokosową. Piec pozostałe 20 minut, aż beza będzie chrupiąca. Studzić w piekarniku.

Beza kokosowa:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo po łyżce cukier, ubić na sztywną bezę. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć bezę na gorący sernik.


00:18, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (1) »