Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
niedziela, 17 lutego 2019
Lemon dimples

                                  To jedne z najlepszych ciasteczek jakie piekłam. Kruche, maślane, z cytrynowym środkiem. Przepyszne. Do tego mają taki piękny, słoneczny kolor. O tej porze roku idealne. Zdecydowanie do powtórzenia. 

przepis z mojewypieki.com

 

 

Składniki na ok.40 ciastek:

  • 180 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej

Nadzienie:

  • 1 szklanka lemon curdu

Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawać jajko, skórkę i sok z cytryny.  Dobrze zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej. Zmiksować.Gotowe ciasto uformować w kulę,  owinąć w folię spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce.

Ze schłodzonego ciasta formować nieduże kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach. Każde ciastko lekko spłaszczyć i zrobić w nim głębokie i szerokie wgłębienie (niemal do samej blachy; inaczej ciasto urośnie a lemon curd wypłynie z ciastka. Wypełnić lemon curdem (około 1 łyżeczki na 1 ciastko - zależnie od wielkości ciastek). Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Przestudzić na kratce.