Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 13 lutego 2018
Pancakes budyniowe z migdałami i sosem z mango

                     Pancakes pojawiają się u nas bardzo często i właściwie za każdym razem w innej wersji. Tym razem dodałam do ciasta budyń waniliowy i płatki migdałów. Dzięki temu naleśniki są mięciutkie, pięknie pachną i przyjemnie chrupią. Całość podana z sosem z mango. Rewelacyjne!

przepis własny 

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 100g migdałów w płatkach
  • olej (ewentualnie do smażenia)
  • 1 duże mango lub dwa małe
  • 3-4 łyżki cukru

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek budyniowy, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka z mlekiem. Do mokrych składników stopniowo dodawać suche i mieszać. Dodać płatki migdałów i wymieszać.

Smażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać po dwie łyżki ciasta. Gdy na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracać na drugą stronę.

Mango pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu aż owoce puszczą sok. Podawać naleśniki z ciepłym sosem z mango.