Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 13 września 2018
Eklery śliwkowe

                                 Miały być eklery z kremem, świeżymi malinami i białą czekoladą. Nie znalazłam już jednak malin na targu. Były za to śliwki, słodkie i dojrzałe. Plany musiały więc ulec zmianie. Skarmelizowałam śliwki, zblendowałam je na mus i dodałam ubitą śmietankę. Tak powstał obłędnie pyszny krem śliwkowy. Do tego gorzka czekolada i migdały. Pyszności.

przepis własny

 

Ciasto parzone (na ok. 20 eklerów):

  • 80g masła
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka

W garnuszku roztopić masło z wodą i solą. Do gotującej się masy wsypać mąkę i cały czas energicznie mieszając nie ściągać z ognia przez 2-3 minuty. Gotowe ciasto powinno być szkliste i powinno odchodzić od garnka. Przestudzić. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Utrzeć na gładkie ciasto. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton 6B). Na dużą blachę wysmarowaną masłem wyciska eklery długości ok. 12cm. Piec w temperaturze 200o (grzanie góra-dół) 20-25 minut, do zezłocenia. 

Krem śliwkowy:

  • 500g śliwek
  • 6 łyżek cukru
  • 250ml śmietany 30%
  • 6 łyżeczek żelatyny

Na patelni równomiernie wysypać 6 łyżek cukru, dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, gdy cukier się rozpuści zwiększyć ogień. Gdy karmel będzie jasnozłoty, wrzucić śliwki pokrojone na ćwiartki. Smażyć aż owoce zmiękną. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Zblendować owoce na mus, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Wmieszać do zimnego musu śliwkowego. Ewentualnie dosłodzić krem cukrem pudrem. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Eklery przekroić i nadziać kremem.

Dodatkowo:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • migdały w słupkach

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej, wymieszać na polewę. Ozdobić eklery czekoladą i migdałami.