Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 10 kwietnia 2018
Szarlotkowa babka gotowana

                        Obiecuję, że to już przedostatnia babka. Tej Wielkanocy udały nam się babki wyśmienicie i muszę wam je pokazać. One zdecydowanie nie mogą czekać na za rok. Tym bardziej, że nie są to takie zwykłe babki. Z całą pewnością możecie piec je przez cały rok. Dzisiaj babka gotowana waniliowa, przełożona jabłkami w galaretce. Bardzo wiosenna, kolorowa. Polecam na podwieczorek, do kubka herbaty.

 

Składniki na babkę:

  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka z solą ubić na sztywną pianę i schować do lodówki na czas przygotowania ciasta. Mało utrzeć na puszystą masę, stopniowo po łyżce dodawać cukier i dalej ucierać. Dodawać po jednym żółtku i dobrze zmiksować. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać i po łyżce dodawać do masy. Dodać białka i zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.

Foremkę do babki gotowanej porządnie wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto i zamknąć foremkę. Wstawić foremkę do garnka z gotującą się wodą (woda powinna sięgać 2/3 wysokości foremki). Foremka powinna stać w garnku, nie może pływać. Jeśli zacznie się unosić, wystarczy między foremkę a pokrywkę włożyć złożoną bawełnianą ściereczkę. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłożyć babkę na talerz i odstawić do wystudzenia. Przekroić na 4 blaty.

Nadzienie jabłkowe:

  • 4 średnie jabłka
  • 1 galaretka cytrynowa

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody. Gotować, aż jabłka zmiękną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.

Tężejącymi jabłkami przełożyć babkę. Ja robiłam to w foremce i po stężeniu wyciągnęłam gotową babkę z foremki.

Dodatkowo:

  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • migdały w słupkach

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać. Ozdobić babkę czekoladą i migdałami.




00:00, amaranthrose , babki
Link Komentarze (1) »