Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 01 maja 2018
Migdałowe ciasto z rabarbarem

                W tym roku to moje pierwsze ciasto z rabarbarem. Bardzo proste, zwykłe ucierane, ale jednak ma coś w sobie. Jest pełne aromatów, przede wszystkim migdałów i pomarańczy. Kwaśny rabarbar pasuje tu idealnie. Przygotujcie je i zabierzcie na majówkę.

Przepis z mojewypieki.com podaję w nieco zmienionej wersji.  

 

 

Składniki:

  • 180 g masła
  • 1 szklanka cukru + dodatkowa 1 łyżka cukru
  • 3 duże jajka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub cukier migdałowy)
  • skórka otarta z 1 wyparzonej pomarańczy
  • 1,5 szklanki jogurtu greckiego
  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 800 g rabarbaru, pociętego w 5 cm kawałki (nie obieramy)
  • 1/3 szklanki płatków migdałów
  • cukier puder, do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i kardamonem, odłożyć. Masło z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę.  Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dodawać jogurt grecki na zmianę z przesianą mąką (z proszkiem, sodą i kardamonem) i zmielonymi migdałami w dwóch turach i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę ok. 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć do niej połowę ciasta, wyrównać. Na ciasto wyłożyć połowę przygotowanego rabarbaru, w odstępach. Przykryć drugą połową ciasta, wyrównać. Na wierzch położyć resztę rabarbaru. Posypać płatkami migdałów i dodatkową łyżką cukru. Piec w temperaturze 170ºC przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


00:11, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »