Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 22 lutego 2018
Ciasto szpinakowe z kremem malinowo-jagodowym

                       Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości, to mam dla was propozycję idealną. Mało kto domyśli się jaki tajemny składniki kryje w sobie to ciasto. Smak szpinaku jest delikatnie wyczuwalny (choć może tylko dla mnie), ale w niczym to nie przeszkadza, jest wilgotne, delikatnie cytrynowe. Całość przełożona kremem malinowym z jagodami. Pyszne, bardzo letnie ciasto w środku zimy. Spróbujcie.

Przepis na ciasto szpinakowe z mojewypieki.com, reszta to pomysł własny.

 

Ciasto szpinakowe: 

  • 600 g szpinaku
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 dużej cytryny

Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody, zmiksować blenderem. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.

W misie miksera umieścić jajka, w całości, wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać do uzyskania jasnej, puszystej masy, która potroi objętość. Do masy strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia.

Ciasto przelać do formy o wymiarach 24x36cm wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia. Piec w temperaturze 165ºC przez około 40-50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Ściąć górkę z ciasta.  Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

Krem malinowo-jagodowy:

  • 800g jogurtu greckiego
  • 200g śmietanki 30%
  • 2 szklanki malin (mrożone trzeba wcześniej odmrozić)
  • 1 szklanka jagód (mogą być mrożone, nie odmrażamy wcześniej)
  • 100g cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurt, zmiksować. Dodać cukier puder i maliny, zmiksować. Strużkiem wlewać przestudzoną żelatynę i krótko zmiksować. Włożyć do lodówki do lekkiego stężenia.

Do blaszki włożyć spód ciasta szpinakowego. Wyłożyć 1/3 kremu, posypać jagodami, przykryć 1/3 kremu. Na krem wyłożyć drugi blat ciasta, następnie pozostały krem i posypać jagodami. Na wierzch pokruszyć odciętą wcześniej górkę z ciasta. Posypać jagodami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. 






06:39, amaranthrose
Link Komentarze (1) »
niedziela, 18 lutego 2018
Piernikowy kasztanek

                             To ciasto piekłam jeszcze w okresie poświątecznym. Długo czekało na publikację, ale stwierdziłam, że mimo wszystko dodam je teraz. Nie będę czekać do następnych świąt. Zawsze można zrezygnować z przyprawy do piernika i wtedy powstanie ciasto idealne na każdą okazję. Dwa blaty piernikowego biszkoptu, z domowym dżemem porzeczkowym, kremem kasztankowym, kremem śmietankowym i dodatkową porcją czekolady kasztankowej. To po prostu musi być pyszne!

Przepis z gotowaniecieszy.blox.pl

 

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki wody

Poncz:

  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 kieliszki nalewki jeżynowej (lub innej, ulubionej)

 Masa kasztankowa:

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 16 Kasztanków
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 łyżki wrzątku

Masa śmietanowa:

  • 500 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wrzątku

 Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego (najlepiej domowego)
  • 100g czekolady kasztankowej

 

Spód formy o wymiarach ok. 23x28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 7 minut), do której następnie dodać wodę oraz przesianą z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawą do piernika mąkę. Całość miksować na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników, a następnie masę przelać do formy i piec w temperaturze 170o przez około 25 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika formę upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm (dnem do podłogi) i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przestudzony biszkopt przekroić na 2 części.

Składniki ponczu połączyć ze sobą. Kawę zalać wrzątkiem i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Kasztanki zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Pierwszy blat biszkoptu włożyć do formy, skropić ponczem i rozsmarować na nim dżem.Mascarpone połączyć z kremówką oraz cukrem pudrem i ubijać do chwili powstania gęstej masy (uwaga - zbyt długo ubijana zważy się). Następnie do kremu dodać zimną kawę i krótko zmiksować. Dodajemy starte kasztanki i wymieszamy delikatnie łyżką. Tak powstały krem rozprowadzić delikatnie na cieście, a następnie przykryć go drugą, również naponczowaną częścią biszkoptu.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę połączyć z cukrem pudrem i ubić na sztywno. Następnie cały czas miksując dodać do niej przestudzoną żelatynę. Tak przygotowaną śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta (ja przełożylam krem do worka foliowego, odcięłam koncówkę i szprycowałam krem na ciasto), a następnie obsypać ją wiórkami czekolady kasztankowej. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.


08:58, amaranthrose
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 lutego 2018
Pancakes budyniowe z migdałami i sosem z mango

                     Pancakes pojawiają się u nas bardzo często i właściwie za każdym razem w innej wersji. Tym razem dodałam do ciasta budyń waniliowy i płatki migdałów. Dzięki temu naleśniki są mięciutkie, pięknie pachną i przyjemnie chrupią. Całość podana z sosem z mango. Rewelacyjne!

przepis własny 

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • 100g migdałów w płatkach
  • olej (ewentualnie do smażenia)
  • 1 duże mango lub dwa małe
  • 3-4 łyżki cukru

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek budyniowy, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka z mlekiem. Do mokrych składników stopniowo dodawać suche i mieszać. Dodać płatki migdałów i wymieszać.

Smażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać po dwie łyżki ciasta. Gdy na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracać na drugą stronę.

Mango pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu aż owoce puszczą sok. Podawać naleśniki z ciepłym sosem z mango.


środa, 07 lutego 2018
Pączki z kajmakiem

                      To moje drugie w życiu samodzielnie przygotowane pączki. Chyba wyszły nie najgorzej, prawda? Co roku brakuje mi czasu na usmażenie pączków, ale w tym roku wreszcie się udało. Przepis bardzo prosty, na całych jajkach. Pączki wychodzą puszyste, z chrupiącą skórką, nie nasiąkają tłuszczem. Nadziałam je kajmakiem, ale wy możecie wykorzystać nadzienie jakie tylko chcecie.

Przepis z mojewypieki.com

 

Składniki na około 20 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 60 g masła, roztopionego
  • 60 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka wódki

Dodatkowo:

  • puszka masy kajmakowej
  • olej do smażeniu (zużyłam 1l oleju rzepakowego)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 30g gorzkiej czekolady

Drożdże rozpuścić w ciepłym (ale nie gorącym) mleku, dodać dwie łyżki cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, roztrzepane jajka, cukier i wódkę. Wyrobić rękami, dodając pod koniec roztopiony tłuszcz. Wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (nie dosypywać zbyt wiele mąki). Przykryć ściereczką, odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte - u mnie zajęło to 40 minut).

Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Temperatura oleju nie powinna być zbyt wysoka, ponieważ pączki szybko zbrązowieją od zewnątrz, a w środku będą surowe. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.

Masę kajmakową przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania i nadziewać nią jeszcze ciepłe pączki.

Cukier puder rozetrzeć z 3-4 łyżkami gorącej wody na gładki, dość rzadki lukier. Pokryć pączki cienką warstwą lukru. Udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.


06:52, amaranthrose , drożdżowe
Link Dodaj komentarz »
sobota, 03 lutego 2018
Sernik z mango i bezą kokosową

                            To zdecydowanie jeden z najlepszych, jak nie najlepszy sernik na blogu. Na kruchym cieście, z kawałkami mango i chrupiącą bezą kokosową. Nie ma przy nim dużo pracy, a efekt rewelacyjny. Polecam bardzo!

przepis własny 

 

Ciasto kruche:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka (białka odłożyć do bezy)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść. Zawinąć ciasto w folię i schłodzić przez około godzinę. Wylepić ciastem spód natłuszczonej kwadratowej blaszki o boku 24cm.

Masa serowa:

  • 1kg twarogu mielonego na sernik (użyłam takiego w kostce i zmieliłam blenderem)
  • 150ml śmietanki 30%
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 żółtka (białka zostawić do bezy)
  • 2 jajka
  • 2 małe mango

Mango pokroić w kostkę. Ser, śmietankę, jajka, żółtka, cukier zmiksować. Dodać budyń rozmieszany w mleku i krótko zmiksować. Wylać masę serową na spód. Powciskać kawałki mango. Piec w temperaturze 180st przez 70 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia wyjąć ciasto, wyłożyć bezę kokosową. Piec pozostałe 20 minut, aż beza będzie chrupiąca. Studzić w piekarniku.

Beza kokosowa:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo po łyżce cukier, ubić na sztywną bezę. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć bezę na gorący sernik.


00:18, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (1) »