Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 07 grudnia 2018
Pierniczki miodowe

                              Tradycyjne, duńskie miodowe serca. Przygotowane tylko na miodzie, bez dodatku cukru. Dlatego pamiętajcie żeby użyć miodu dobrej jakości, bo ma on największy wpływ na smak pierniczków. Po upieczeniu są twarde, ale zamknięte w puszce z kawałkiem chleba albo jabłka miękną po 3-4 dniach. Udekorować można je dowolnie, choć oryginalnie powinny być w czekoladzie. Powiem wam jednak, że one są tak dobre, że nie potrzebują żadnych dodatków. Bardzo polecam.

Przepis z mojewypieki.com

 

 

Składniki (na 70 pierniczków):

  • 450 g płynnego miodu
  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować. Ciasto będzie miękkie i klejące. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odłożyć na 24 godziny do lodówki. 

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i lekko podsypując mąką rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta foremką wycinać serca i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach - rosną dość mocno. Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić. Pierniczki włożyć do puszek razem z kawałkami chleba lub jabłka. Kiedy zmiękną (u mnie zajęło to zaledwie kilka dni), udekorować lukrem, glazurą czekoladową lub czekoladą choć bez niczego też są pyszne.




wtorek, 04 grudnia 2018
Ciasto drożdżowe z nadzieniem śmietanowo-kakaowym i wiśniami

                            Zdjęcie ciasta drożdżowego nadzianego śmietaną z kakao wypatrzyłam kiedyś w internecie. Nie pamiętam już na jakiej stronie, ale utkwiło mi w pamięci i musiałam je zrobić. Jako, że były w domu do wykorzystania wiśnie z nalewki, pomyślałam że to będzie idealne połączenie. Puszyste ciasto drożdżowe, wiśnie i kakaowe nadzienie. Przepyszne ciasto, idealne na wieczór z ciepłą herbatą. 


Ciasto drożdżowe:

  • 400g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30g masła roztopionego, przestudzonego
  • 2 duże jajka

Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę mąki, cukier, roztrzepane jajka. Dodać wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto. Pod koniec zagniatania dodać masło i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. godzinę).

Nadzienie:

  • 200g kwaśnej śmietany
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wiśnie ( u mnie z nalewki, ale mogą być z kompotu)

Śmietanę, kakao i cukier wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować śmietaną z kakao, ułożyć wiśnie, zwinąć w roladę. Przeciąć roladę na pół ostrym nożem wzdłuż pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Tak powstałe dwa końce przeplatać między sobą. Dokładnie zlepić końce. Ułożyć ciasto w keksówce o wym 12x23cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180o przez ok. 40-50 minut, do zezłocenia. 




06:44, amaranthrose
Link Komentarze (1) »