Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 22 września 2018
Ciasto dyniowe z czekoladą

                         Jesień już powoli zakrada się do kuchni. Śliwki, jabłka, gruszki i oczywiście królowa jesieni czyli dynia. Cała moja rodzina uwielbia ciasta z dynią, a w szczególności drożdżowe. W bocznej szpalcie przygotowałam dla was link do wszystkich przepisów z dynią na blogu, korzystajcie ile się da. Dzisiaj natomiast mam dla was ciasto dyniowe z dodatkiem czekolady. Wilgotne, aromatyczne, efektowne bo dwukolorowe. 

 Źródło przepisu małacukierenka.pl

 

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni Hokkaido
  • 2 jajka
  • 160ml oleju
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej (można zastąpić przyprawą do piernika)
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżka wody

Dodatkowo:

  • 50g gorzkiej czekolady lub pestki dyni


Czekoladę roztopić na parze, odstawić. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, sodę, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, cukier, purée z dyni, aromat i wymieszać krótko mikserem. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać krótko mikserem do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać roztopioną czekoladę, kakao i wodę, wymieszać łyżką lub szpatułką. Do keksówki o wymiarach 25x12cm (u mnie trochę szersza) wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę jasnego ciasta, wyrównać. Na wierzch wylać połowę ciemnego ciasta, wyrównać. Wylać pozostałe jasne ciasto i na koniec pozostałe ciemne, znów wyrównać. Można posypać pestkami dyni. Piec w temperaturze 180o przez ok. 60 minut.  Po ostudzeniu można polać czekoladą roztopioną nad parą wodną.


wtorek, 18 września 2018
Ptysie z gruszkami i kremem bawarskim

                                 Ostatni dzień mojego urlopu był dniem pieczenia. Oprócz eklerów z kremem śliwkowym powstały wtedy jeszcze ptysie. Z domową frużeliną gruszkową i najlepszym kremem bawarskim. Dobrze wypieczone ciasto ptysiowe, owoce i słodki waniliowy krem. To musi dobrze smakować.

przepis własny

 

Ciasto parzone (na ok. 20 ptysiów)

  • 80g masła
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka

W garnuszku roztopić masło z wodą i solą. Do gotującej się masy wsypać mąkę i cały czas energicznie mieszając nie ściągać z ognia przez 2-3 minuty. Gotowe ciasto powinno być szkliste i powinno odchodzić od garnka. Przestudzić. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Utrzeć na gładkie ciasto. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton 6B). Na dużą blachę wysmarowaną masłem wyciskać ptysie średnicy ok. 3-4cm. Piec w temperaturze 200(grzanie góra-dół) 20-25 minut, do zezłocenia.

Frużelina gruszkowa:

  • 1kg gruszek
  • 3 łyżki cukru
  • sok z pół cytryny
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niewielką kostkę. Cukier rozsypać na patelni, dodać łyżkę wody, podgrzewać do rozpuszczenia na małym ogniu. Zwiększyć ogień, gdy karmel będzie jasnozłoty, wrzucić gruszki. Można podlać odrobiną wody, podgrzewać aż gruszki zmiękną. Dodać sok z cytryny i cynamon, wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w 1/2 szklanki wody. Ewentualnie dosłodzić. Wystudzić. 

Krem bawarski:

  • 450g śmietanki 30%
  • 200g mleka
  • 60g cukru
  • 4 żołtka
  • 12g żelatyny
  • 60g wody
  • 1 laska wanilii

Przygotować najpierw krem angielski. Mleko i 200g śmietanki wlać do rondla z grubym dnem i dodać łyżkę cukru i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewać aż do zagotowania. W międzyczasie w misce ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Gdy śmietanka zacznie się gotować, wlać ok. 1/3 mieszanki, małymi porcjami do żółtek, ciągle ubijając. Przelać mieszankę żółtek do rondla z mlekiem i wymieszać. Całość gotować na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając, przez ok. 5 minut aż krem lekko zgęstnieje. Prawidłowa gęstość kremu jest wtedy gdy przy pociągnięciu palcem tylnej części łyżki zostaje ślad. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do kremu angielskiego. Wyciągnąć laskę wanilii. Gdy krem zacznie tężeć, ubić pozostałą śmietankę, ale nie na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do kremu. Krem włożyć do lodówki, do stężenia. Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta jogurtowego. Schłodzić w lodówce.

Ptysie przekrajać na pół, nadziewać gruszkami i kremem bawarskim. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 


sobota, 15 września 2018
Ciasto kruche ze śliwkami i kokosem

                              Dzisiaj na blogu klasyka, ciasto kruche ze śliwkami. Urozmaiciłam je o dodatek kakao do ciasta oraz o bezę kokosową. Proste i pyszne ciasto, idealne do popołudniowej kawy.

przepis własny

 

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 żółtka (białka odłożyć)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • 1kg śliwek
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 100g wiórków kokosowych

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na co najmniej pół godziny. Śliwki przekroić na pół wzdłuż, usunąć pestki. Prostokątną dużą blaszkę natłuścić i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć na nią pół ciasta (najlepiej po prostu zrobić to palcami). Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo, po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać aż beza będzie lśniąca i sztywna. Dodać mąkę i wiórki kokosowe, krótko wymieszać. Na spodzie ułożyć śliwki, rozcięciem do góry, a następnie bezę kokosową. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze 1700 przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.




czwartek, 13 września 2018
Eklery śliwkowe

                                 Miały być eklery z kremem, świeżymi malinami i białą czekoladą. Nie znalazłam już jednak malin na targu. Były za to śliwki, słodkie i dojrzałe. Plany musiały więc ulec zmianie. Skarmelizowałam śliwki, zblendowałam je na mus i dodałam ubitą śmietankę. Tak powstał obłędnie pyszny krem śliwkowy. Do tego gorzka czekolada i migdały. Pyszności.

przepis własny

 

Ciasto parzone (na ok. 20 eklerów):

  • 80g masła
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka

W garnuszku roztopić masło z wodą i solą. Do gotującej się masy wsypać mąkę i cały czas energicznie mieszając nie ściągać z ognia przez 2-3 minuty. Gotowe ciasto powinno być szkliste i powinno odchodzić od garnka. Przestudzić. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Utrzeć na gładkie ciasto. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką (u mnie Wilton 6B). Na dużą blachę wysmarowaną masłem wyciska eklery długości ok. 12cm. Piec w temperaturze 200o (grzanie góra-dół) 20-25 minut, do zezłocenia. 

Krem śliwkowy:

  • 500g śliwek
  • 6 łyżek cukru
  • 250ml śmietany 30%
  • 6 łyżeczek żelatyny

Na patelni równomiernie wysypać 6 łyżek cukru, dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, gdy cukier się rozpuści zwiększyć ogień. Gdy karmel będzie jasnozłoty, wrzucić śliwki pokrojone na ćwiartki. Smażyć aż owoce zmiękną. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Zblendować owoce na mus, dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Wmieszać do zimnego musu śliwkowego. Ewentualnie dosłodzić krem cukrem pudrem. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Eklery przekroić i nadziać kremem.

Dodatkowo:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • migdały w słupkach

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej, wymieszać na polewę. Ozdobić eklery czekoladą i migdałami. 


poniedziałek, 03 września 2018
Gofry brukselskie

                     Jeśli obserwujecie profil bloga na facebooku albo na instagramie, to wiecie, że ostatni tydzień spędziłam w Tatrach. Dzisiaj chwila odpoczynku i jutro wyruszam w kolejną podróż. Zostawiam wam na zakończenie wakacji przepis na gofry belgijskie, a dokładniej brukselskie. Przygotowane na drożdżach wychodzą chrupiące i puszyste. Najlepsze z bitą śmietaną i owocami.

Przepis z mojewypieki.com

 

Składniki na około 10 gofrów:

  • 180 ml wody gazowanej
  • 210 ml letniego mleka 3,2%
  • 3 g suchych drożdży lub 6 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka pasty (lub ekstraktu) z wanilii
  • 2 duże jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 1 łyżka cukru (dałam więcej - 3 łyżki)
  • szczypta soli
  • 270 g mąki pszennej
  • 90 g masła, roztopionego i przestudzonego

W większym naczyniu wymieszać wodę gazowaną, mleko, wanilię, żółtka, cukier, sól. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (z drożdży świeżych przygotować wcześniej rozczyn), przestudzone masło. Wymieszać lub zmiksować by nie było grudek. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Po tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 - 30 minut, aż ciasto 'ruszy' i pokryje się pęcherzykami powietrza. 

Ciasto nabierać łyżką wazową, piec w gofrownicy na złoty kolor. Powinny ładnie się zarumienić i być chrupiące. Podawać np. z bitą śmietaną i owocami.