Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 30 listopada 2018
Biszkopt piernikowy z kremem pomarańczowym i czekoladowym

                      Ciasto, które łączy w sobie wszystkie świąteczne smaki. Piernikowy biszkopt, powidła śliwkowe, pomarańcze i czekolada. Przepyszne, lekkie, ale zdecydowane w smaku. Bardzo polecam nie tylko na Święta. 

przepis własny

 

   

Biszkopt piernikowy:

  • 6 dużych jajek
  • 200g cukru
  • 200g mąki
  • 20g kakao
  • 20g przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 25x30cm. Piec w temperaturze 180o przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. 

Krem pomarańczowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 500g śmietany kwaśnej 18%
  • 2 pomarańcze
  • 6-7 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • do nasączenia biszkoptu- rozcieńczona nalewka lub kawa z mlekiem

Z pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Wyfiletować pomarańcze, a resztek wycisnąć sok. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, zmiksować. Dodać sok z pomarańczy, filety, skórkę pomarańczową i krótko zmiksować. Dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. 

Spód biszkoptu umieścić w blaszce, można delikatnie nasączyć ulubioną nalewką albo kawą. Posmarować powidłami śliwkowymi. Wyłożyć krem pomarańczowy, przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko nasączyć. 

Krem czekoladowy:

  • 330ml śmietanki 30%
  • 100g kwaśnej śmietany 18%
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kakao do oprószenia

Śmietankę bardzo mocno podgrzać, wrzucić posiekaną czekoladę, po kilku minutach wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia i schłodzenia w zimne miejsce na 2-3 godziny (można przygotować dzień przed). Czekoladową śmietankę ubić, dodać kwaśną śmietanę, dodać żelatynę i zmiksować. Krem przełożyć do worka cukierniczego, odciąć końcówkę i udekorować ciasto. Przed podaniem oprószyć kakao. 

 

 


środa, 28 listopada 2018
Makowiec zawijany

                                  No to chyba już czas ruszyć z propozycjami świątecznymi. Makowce zwijane na każde święta od zawsze piecze babcia. Ja nigdy wcześniej się za nie zabierałam. Babcia robi najlepsze. W tym roku, jeszcze zimą postanowiłam się zmierzyć z makowcami. Wyszły bardzo dobre. Na święta jednak będą te pieczone przez babcię.

przepis z mojewypieki.com

 

Ciasto drożdżowe na 3 strucle:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 6 żółtek 
  • 45 g świeżych drożdży 
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej

Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać 3 łyżki cukru i mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Przelać rozczyn do dużej miski. Dodać pozostałe składniki (poza masłem) i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).

Masa makowa:

  • 500 g maku suchego zmielonego
  • 170 g jasnego brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna)
  • 100 g rodzynków lub sułtanków (pominęłam)
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 6 białek

Mak zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka pozostałe z ciasta i delikatnie wymieszać. 

Ciasto drożdżowe podzielić na 3 części, rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). 

Odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Makowce ułożyć na dużej blaszce, w sporych odstępach od siebie.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut, do złotego brązowego koloru (kolor będzie wyraźnie przebijał przez papier). Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Można posypać cukrem pudrem albo polukrować (u mnie wielka ilość lukru). 


 

07:45, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (2) »
piątek, 23 listopada 2018
Krajanka orzechowo-karmelowa

                                    Zanim przejdę do przepisów świątecznych, pojawi się na blogu jeszcze kilka zaległych przepisów. Dzisiaj obłędnie pyszna krajanka karmelowo-orzechowa. Kruche ciasto, karmel z solonymi orzeszkami i czekolada. Tego nie można nie lubić. 

Inspirowałam się tym przepisem, ale podaję w mojej wersji. 

 

 Składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 żółtko

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Blaszkę o wymiarach ok. 24x32cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem.  Dowolnie udekorować boki ciasta. Piec do zrumienienia w temperaturze 200 stopni przez 15-20minut. Ostudzić.

Orzechy w karmelu:

  • 500 g solonych orzeszków arachidowych
  • 360 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml wody
  • 100 g masła
  • 90 ml śmietany kremówki 36%

W garnku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty (karmelu trzeba pilnować, u mnie był już dobry przy temperaturze 160o).

Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki (kilkanaście zostawić do dekoracji), wymieszać. Masę przelać na kruchy spód, wstawić do lodówki do schłodzenia.

 Czekoladowy ganache:

  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady

Do małego garnuszka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową, można posypać orzeszkami. Schłodzić, pokroić na kwadraty. Przechowywać w lodówce. 



wtorek, 20 listopada 2018
Ciasto czekoladowe z kremem agrestowym

                              Dobrze jest zamrozić latem owoce i później odmrażać kiedy ma się na to ochotę. Już od kilku sezonów kilka woreczków agrestu na zimę musi być w zamrażalniku. Nie ma nic lepszego niż ciasto z agrestem w zimny, ponury dzień. Moja dzisiejsza propozycja to ciasto czekoladowe z budyniem agrestowym i kremem na bazie śmietany i jogurtu. Ja miałam mieszankę agrestu zielonego i czerwonego, dlatego dodałam odrobinę zielonego barwnika. Jeśli użyjecie tylko zielonego agrestu, barwnik jest zbędny. Spróbujcie, bo ciacho przepyszne!

przepis własny

 

Ciasto:

  • 480g mąki pszennej
  • 90g kakao
  • 270g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 130ml oleju rzepakowego
  • 400ml maślanki
  • 400ml zaparzonej kawy
  • 4 jajka

W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej trzepaczką wymieszać zimną kawę, jajka, olej i maślankę. Zawartość obu misek połączyć. Wymieszać trzepaczką, tylko do połączenia składników. Dno foremki o wymiarach ok. 25x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 180o przez 45-50 minut, lub do suchego patyczka. Ostudzić. Przekroić na dwa blaty.

Masa agrestowa:

  • 700g dojrzałego agrestu (u mnie agrest czerwony)
  • 2 budynie śmietankowe + 100ml wody
  • 120g cukru

Obrany z końcówek agrest zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 5-6 minut, a następnie zblendować na gładki mus. Agrest ponownie podgrzać i dodać do niego dwa budynie rozmieszane w 100ml wody. Mieszać do chwili aż zgęstnieje. Opcjonalnie dodać barwnik i dobrze wymieszać. Gorący budyń wylać na spód ciasta czekoladowego i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem śmietanowo-jogurtowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 7-8 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt, cukier puder i zmiksować. Dodać letnią żelatynę, ciągle miksując. Krem wyłożyć na masę agrestową, przykryć blatem ciasta czekoladowego. 

Polewa:

  • 125g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki wrzątku
  • 1 łyżeczka żelatyny

Masło i cukier puder wrzucić do garnuszka i roztopić na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dobrze wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i wymieszać. Mieszać, aż polewa stanie się gładka i błyszcząca. Jeśli będzie zbyt gęsta, można dolać ciepłej wody. Polewą udekorować ciasto. Schłodzić.






piątek, 16 listopada 2018
Jogurtowe ciasto dziurawione z jagodami, kremem limonkowym i rafaello

                            Obiecany drugi przepis ciasto dziurawione. Wilgotne, ciężkie ciasto jogurtowe, nadzienie jagodowe, krem limonkowy i pralinki kokosowe. Pysznie smakuje i bardzo ładnie się prezentuje. Polecam!

przepis własny

 

Ciasto jogurtowe:

  • 160ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 100g wiórków kokosowych
  • 700g jogurtu greckiego
  • 500g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i odłożyć. W dużej misce roztrzepać jajko z olejem i cukrem. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać mąkę z sodą oraz wiórki kokosowe i wymieszać krótko szpatułką. Ciasto może wyglądać na lekko zważone, ale to nic nie szkodzi. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok 24x38cm. Piec w temperaturze 1800 przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. W jeszcze ciepłym cieście zrobić dziury za pomocą trzonka drewnianej łyżki. 

Nadzienie jagodowe:

  • 1,5 szklanki jagód (mrożone albo ze słoiczka)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Jagody wrzucić do garnuszka, dodać cukier, zagotować. Dodać żelatynę, wymieszać. Odstawić do stężenia. Tężejącą masą napełnić dziurki w cieście. 

Krem limonkowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 600g kwaśnej śmietany 18%
  • sok i skórka z limonki
  • 6-8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • pralinki kokosowe

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, sok i skórkę z limonki, zmiksować. Dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto. Schłodzić. Przed podaniem udekorować pralinkami kokosowymi. 

00:01, amaranthrose , ciasta
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2