Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 30 stycznia 2018
Kostka kokosowa

                                  Te ciastka zna chyba każdy. Mój tato pamięta je z dzieciństwa, gdy przygotowywała je babcia. Mi kostka kokosowa kojarzy się z wakacjami w Darłówku, gdzie kupowaliśmy je w pobliskiej cukierni. Sama nigdy ich nie piekłam, mimo że tato upominał się o nie już dawna. Wydawało mi się, że to dużo pracy. Nic bardziej mylnego. Przygotowuje się je bardzo szybko. Kostki kokosowe są przepyszne, z cudownie miękkim i delikatnym wnętrzem.  Spróbujcie!

przepis z mojewypieki.com

 

Składniki na ciasto:

  • 250 g masła
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 16 g cukru wanilinowego

Wszystkie składniki zagotować razem, do momentu roztopienia się masła. Wystudzić.

Ponadto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć. Jajka i żółtka dodać do wystudzonej masy, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej gotowe ciasto. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić, pokroić na prostopadłościany (u mnie 35 sztuk).

Polewa:

  • 125 g masła
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 10 łyżek drobnego cukru do wypieków
  • 3 - 4 łyżki kakao

Wszystkie składniki zagotować, do dokładnego rozpuszczenia masła i uzyskania gładkiej masy (polewa nie powinna wyjść ani mocno gęsta, ani za rzadka, najlepiej chwilę poczekać aż zgęstnieje).

Ponadto:

  • 300 g wiórków kokosowych

Każdą kostkę namoczyć w polewie (ja oblewałam ciastka za pomocą łyżeczki), następnie obtaczać w wiórkach, odkładać na talerz. Schłodzić.


sobota, 27 stycznia 2018
Sernik z oreo i porzeczkami

                    Serników nigdy dość, prawda? Takiego z ciasteczkami oreo i czerwonymi porzeczkami na pewno nikt nie odmówi. Miła odmiana w środku zimy. Jeśli tak jak ja, zamroziliście porzeczki latem, to teraz jest idealny moment żeby je wykorzystać.

przepis własny

Ciasto na spód:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 2 łyżki kakao
  • 2 żółtka

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Blaszkę o wymiarach ok. 25x38 wysmarować masłem. Wylepić dno blachy ciastem.

Masa serowa:

  • 1,5 kg twarogu mielonego na sernik
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 100g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • opakowanie ciastek oreo
  • 3-4 garści czerwonej porzeczki

Ser, cukier, jajka, roztopione masło zmiksować. Dodać budyń rozpuszczony w mleku, zmiksować. Wylać masę serową na spód. Ciastka oreo połamać i powciskać w sernik, część ułożyć na wierzchu. Posypać porzeczkami. Piec w temperaturze 180st przez ok. 60minut. Studzić w piekarniku.


09:13, amaranthrose , serniki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 22 stycznia 2018
Piernik marchewkowy

                                  Pierników i pierniczków nigdy dość. Uwielbiamy korzenne przyprawy i powiem wam, że zdarza mi się piec piernik nawet latem. Nie ma lepszego ciasta. Dzisiaj piernik nietypowy bo bez miodu, a z marchewką. Wilgotny, delikatny, długo zachowuje świeżość. Pyszny, idealny na każdą okazję. 

 Przepis z gotowaniecieszy.blox.pl

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżki kakao   
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z 1 dużej, sparzonej pomarańczy

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 8 łyżek śmietanki kremówki
  • migdały w słupkach

 

Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Olej, cukier i jajka miksować na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut, a następnie dodać do nich skórkę z pomarańczy i marchewkę. Zmniejszyć obroty i dodać suche składniki. Miksować do chwili połączenia się składników (około minutę).

Formę o wymiarach 23x28cm (mierzony u podstawy) lub trochę większą wyłożyć papierem do pieczenia (włącznie z bokami) i przelać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pic około 50-60 minut (do suchego patyczka).

Połamaną czekoladę oraz śmietankę podgrzewać w kąpieli wodnej (mieszając co jakiś czas) do chwili, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą polewę, którą wylać na ciasto. Udekorować migdałami.


środa, 17 stycznia 2018
Makowiec z budyniową pianką

                               Miał być piernik, nawet już napisałam przepis, ale przez pomyłkę nie zabrałam zdjęć. Piernik będzie musiał więc poczekać. Nie ma tego złego, bo zamiast piernika będzie makowiec. To nie jest mój ulubiony typ ciast, ale akurat ten makowiec mogę wam szczerze polecić. Na kruchym cieście, z pyszną pianką budyniowa. Nie za słodki, idealny.

Przepis z mojewypieki.com

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 50 g smalcu, zimnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło i smalec, posiekać szybko nożem. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (można wykonać dzień wcześniej).

Blaszkę o wymiarach 34 x 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 - 18 minut. 

Nadzienie makowe:

  • 400 g maku suchego mielonego
  • 2 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 60 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 50 g miałkiego brązowego cukru
  • 150 g płynnego miodu
  • 50 g rodzynków
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

Mak zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. 

W misie miksera umieścić masło i utrzeć z cukrem i miodem. Dodać żółtka, dalej ucierając. Dodać namoczony (odciśnięty) i zmielony mak, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane orzechy, ekstrakt z migdałów i zmiksować do połączenia.

Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z masą makową (tuż przed pieczeniem)

Delikatna budyniowa pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego (użyłam malinowego i śmietankowego), bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Ponadto:

  • cukier puder do oprószenia

W misie miksera umieścić białka i rozpocząć ubiajnie. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce, wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać przesiany proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.

Na podpieczony, spód ciasta (może być ciepły) wyłożyć nadzienie makowe i wyrównać. Na wierzch wyłożyć ubitą piankę budyniową. Na nią zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 35 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.

11:48, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 11 stycznia 2018
Ciasto czekoladowo-jagodowe

                          Co powiecie na ciasto jagodowe w środku zimy? Czekoladowy spód, lekki krem jagodowy na bazie jogurtu przełożony galaretką porzeczkową, odrobina polewy czekoladowej i bezy. Pyszne, lekkie. Idealne na zbliżający się weekend. 

przepis własny

 

Ciasto czekoladowe:

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 250g roztopionego masła
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
  • 200ml coli lub wody gazowanej

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej lekko roztrzepać składniki mokre. Zawartość obu misek połączyć, krótko wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. 

Krem jagodowy:
  • 1200g jogurtu greckiego
  • 450ml śmietany 30%
  • 10 łyżeczek żelatyny
  • 100g białej czekolady
  • 100g cukru
  • 2,5 szklanki jagód
  • 2 galaretki porzeczkowe (albo jagodowe lub z owoców leśnych)
  • bezy
Jagody i cukier wrzucić do garnuszka, podgrzewać do rozpuszczenia cukru, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i zmiksować. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i zmiksować. Dodać jagody i jeszcze raz zmiksować. Krem podzielić na dwie części. Jedną włożyć do lodówki. 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Do pozostałej części kremu wmiksować przestudzoną żelatynę. Wylać krem na ciasto, schłodzić w lodówce.
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody. Przestudzić, tężejącą galaretkę wylać na ciasto. Włożyć do lodówki do stężenia. Pozostałe 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Wmiksować do pozostałego kremu, wylać na ciasto, schłodzić. Można udekorować polewą czekoladową. Przed podaniem posypać pokruszonymi bezami.



 
1 , 2