Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 28 listopada 2017
Ciasto czekoladowe z chałwą i śliwkami

                               Znalazłam ostatnio w szafce dwa zapomniane opakowania chałwy. Szkoda by było ich nie wykorzystać. Jako, że wcześniej kupiłam już śliwki, to postanowiłam połączyć te dwa składniki. Tak powstało ciasto czekoladowe z chałwą i śliwkami. I muszę powiedzieć, że to bardzo udane połączenie. Spróbujcie! Ciasto kroiłam jeszcze ciepłe i było bardzo delikatne. Po całkowitym wystudzeniu kroi się znacznie lepiej.

przepis własny

 

Składniki:

  • 375g masła
  • 375g mąki
  • 300g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 pełnych łyżek kakao
  • 1 1/2 szklanki coli lub wody gazowanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 400g chałwy
  • 600g śliwek

Masło roztopić, wystudzić. Śliwki poprzekrajać wzdłuż, odpestkować. W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka, dodać wystudzone masło, mleko i colę. Dodać składniki suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Włożyć ciasto na blaszkę o wymiarach ok. 25x38cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu pokruszyć chałwę. Ułożyć śliwki rozcięciem do góry. Piec w temperaturze 180o przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. 

Dodatkowo:

  • 80g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju

Czekoladę i olej roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać, gotową polewą udekorować ciasto. 


wtorek, 21 listopada 2017
Murzynek z dżemem

                           Dzisiaj mam dla was przepis na pyszny murzynek. Do ciasta dodajemy dużą ilość konfitury lub dżemu, dzięki czemu ciasto cudownie wilgotne. Jest bardziej puszyste niż brownie, ale też bardziej mokre niż klasyczny murzynek. Ekspresowe do przygotowania, bo mieszamy je tylko krótko. Idealne na jesienne i zimowe wieczory.

Źródło przepisu mojewypieki.com

Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 300 g konfitury wiśniowej ( u mnie dżem dyniowo-pomarańczowy)
  • 150 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, odłożyć. W garnuszku roztopić masło. Dodać posiekaną czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać do jej roztopienia i otrzymania gładkiej masy. Przelać do większej miski. Dodać konfiturę, cukier, sól, jajka. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników.  Stopniowo dodawać mąkę, mieszając tylko do jej połączenia się z czekoladową masą. Keksówkę o wymiarach dolnych 10 x 20 cm
(piekłam z dwóch porcji w prostokątnej blaszce) wysmarować masłem, oprószyć mąką. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.

Polewa czekoladowa:

  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Czekolady roztopić nad parą wodną, dodać olej, wymieszać. Gotową polewą udekorować ciasto. Można użyć jeszcze kolorowej posypki.


 

środa, 08 listopada 2017
Dyniowe drożdżowe z jabłkami

                                W sezonie na dynię zawsze co najmniej kilka razy piekę ciasto drożdżowe z puree z dyni. Zmieniam tylko dodatki. Wszyscy je uwielbiają. Tym razem przygotowałam nadzienie z jabłek. Ciasto zwinęłam w roladę i pokroiłam na plasterki, które ułożyłam w keksówkach. Całość dopełniła kruszonka i lukier cynamonowy. Takie ciasto do kubka gorącej herbaty. Na jesienne popołudnie będzie jak znalazł.

 

 Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki gęstego puree z dyni
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru i puree z dyni. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz olej. Zagnieść na gładkie, elastyczne i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. 

Nadzienie:

  • 1,2kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kaszy manny

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę i wrzucić do garnka. Zasypać cukrem, gotować na małym ogniu aż jabłka nieco zmiękną (ale nie mogą się rozpaść). Dodać kaszę mannę, wymieszać, zagotować. Ostudzić.

Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, zwinąć w roladę. Kroić roladę na plastry grubości 1,5cm, układać długich keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeden plaster na drugim, niezbyt równo. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut do zrumienienia.

Kruszonka:

  •  150g mąki
  • 75g cukru
  • 100g masła

Wszystkie składniki wrzucić do miski i rozetrzeć na kruszonkę. 

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • pół łyżeczki cynamonu

Cukier puder i cynamon zalać wodą i rozetrzeć łyżką na gładki lukier. Gęstość lukru regulować wodą lub cukrem pudrem. Polać lukrem wystudzone ciasto. 


 

10:25, amaranthrose
Link Komentarze (2) »
piątek, 03 listopada 2017
Czekoladowe cupcakes z powidłami i kremem dyniowo-cynamonowym

                                        Dawno nie było już na blogu muffinek ani cupcakes. Dlatego dzisiaj mam dla was bardzo jesienne babeczki. Czekoladowe ciasto, powidła śliwkowe i krem dyniowo-cynamonowy. Są naprawdę pyszne, smaki łączą się idealnie. Krem dla prawdziwych wielbicieli cynamonu, bo nie każdemu smakował. Polecam spróbować.

przepis własny

 

 

Składniki (na 12-14 cupcakes):

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 250g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml coli lub wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 70ml mleka

W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche. Zawartość obu misek połączyć i krótko wymieszać rózgą (tylko do połączenia składników). Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać papilotki do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Krem dyniowo-cynamonowy:

  • 300ml smietanki 30%
  • 300g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek gęstego puree z dyni
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt, puree z dyni, cukier, cynamon i zmiksować. Dodać przestudzoną, ale ciągle płynną żelatynę i zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i włożyć do lodówki do stężenia.

Dodatkowo:

  • 200g powideł śliwkowych
  • posypka karmelowa lub posiekane orzechy

W babeczkach za pomocą łyżeczki wydrążyć środki. Napełnić je powidłami. Wyszprycować krem na babeczki. Posypać posypką karmelową, posiekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi. Schłodzić.