Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 29 maja 2018
Muffinki z rabarbarem i marcepanem

                   Rabarbaru i szparagów nigdy dość. Sezon na te warzywa jest tak krótki, że trzeba się nimi porządnie nacieszyć. Muffinki z rababarem miałam w planie od dawna. Zastanawiałam się tylko co jeszcze do nich dodać żeby nie były takie zwyczajne. Znalazłam w sklepie cukierki z marcepanu w czekoladzie i już wiedziałam, że to jest to czego szukam. Rabarbar i marcepan to wspaniałe połączenie. Dzięki temu, że rabarbar karmelizujemy, a później z całym powstałym sokiem dodajemy do ciasta, muffinki są niezwykle miękkie, delikatne i bardzo aromatyczne. Polecam, spróbujcie póki sezon na rabarbar trwa!

przepis własny

 

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200g marcepanu lub cukierków marcepanowych
  • 500g rabarbaru + 4 łyżki cukru

Rabarbar pokroić na kawałki 2cm. Na patelni równomiernie rozsypać cukier, dodać 3 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, a gdy cukier się rozpuści zwiększyć ogień. Gdy karmel będzie złoty, wrzucić rabarbar i pogotować aż lekko zmięknie. Wystudzić.

W jednej misce wymieszać, mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajka, ze śmietankę, mlekiem i olejem. Dodać suche składniki i krótko wymieszać. Dodać rabarbar z całym sokiem z patelni, wymieszać. Dodać pokrojony w kostkę marcepan (można trochę zostawić na górę babeczek) i wymieszać. 

Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut, do suchego patyczka. 


sobota, 26 maja 2018
Zupa krem z białych szparagów

                               Nie często pojawiają się na blogu wytrawne przepisy. Mimo, że bardzo lubię gotować, nie tylko piec. Na blogu umieszczam przepisy tylko wyjątkowe, takiego którymi chcę się z wami podzielić. I bez wątpienia taki jest krem z białych szparagów. Zielone szparagi przygotowywałam już na wszystkie sposoby. Jeśli chodzi o białe, to był mój debiut. Zupa jest wyśmienita, delikatna w smaku, pyszna!

 Źródło przepisu: kwestiasmaku.com

Składniki:

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki masła
  • 2 duże ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,25 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
  • drobno zmielony pieprz
  • sól
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • pęczek natki pietruszki
  • grzanki do podania

Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końcówki, łodyżki obrać (cienko obieraczką do warzyw), pokroić na 2 cm kawałki. Twarde końcówki można wykorzystać do ugotowania bulionu jarzynowego.

W garnku roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać obrane i pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 5 minut. Dodać szparagi (oprócz główek) oraz 2 łyżki masła i smażyć co chwilę mieszając przez 1 - 2 minuty. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Zmiksować blenderem na gładki krem, dodać śmietankę kremówkę. Zupę można dodatkowo przetrzeć przez sito, aby była bardziej kremowa. Dodać świeżo zmielony pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Podawać z grzankami lub chipsami z bekonu.

 

02:08, amaranthrose , na słono
Link Komentarze (1) »
wtorek, 22 maja 2018
Ciasto czekoladowe z rabarbarem i kokosem

                             Ciasto, które piekłam w ubiegły weekend. Smakowało wszystkim. Jako przepis podstawowy wykorzystałam moje ulubione ciasto czekoladowe. Dodałam masę z jogurtu, z wiórkami kokosowymi, która po upieczeniu przypominała lekki sernik. Do tego karmelizowany rabarbar. Ciasto bardzo proste, nikomu nie powinno sprawić trudności. Jestem pewna, że będziecie zadowoleni z efektu. 

 

 Ciasto czekoladowe:

  • 300g masła roztopionego, przestudzonego
  • 375g mąki
  • 250g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 pełnych łyżek kakao
  • 1 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/3 szklanki mleka

W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka, dodać wystudzone masło, mleko i wodę gazowaną. Dodać składniki suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Włożyć ciasto na blaszkę o wymiarach ok. 24x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu łyżką nakładać masę jogurtową (porcjami, nie na całą powierzchnię), można zrobić wzorek widelcem. Ułożyć rabarbar.  Piec w temperaturze 180o przez 35-40minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Masa kokosowa:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 100g wiórków kokosowych
Jajka roztrzepać jogurtem greckim. Dodać cukier i wiórki kokosowe, wymieszać. 
Rabarbar:
  • 500g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
Rabarbar pokroić na kawałki ok. 4cm. Na patelni równomiernie rozsypać cukier, dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, a gdy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień. Gdy powstanie złoty karmel, wrzucić rabarbar, podgrzewać kilka minut na małym ogniu, aż nieco zmięknie. 




wtorek, 15 maja 2018
Chlebek ze szparagami, oliwkami i suszonymi pomidorami

                              Moją miłością do szparagów jeszcze się z wami nie dzieliłam. Od początku sezonu zużyłam już niezliczoną ilość pęczków. Wykorzystuję je na różne sposoby, do makaronów, risotta, pizzy, albo w towarzystwie jajka w koszulce. Szparagi zawsze są pyszne. Chleb ze szparagami upiekłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Z dodatkiem czarnych oliwek i suszonych pomidorów smakuje rewelacyjnie. Korzystajcie z przepisu póki sezon na szparagi trwa!

Za przepis dziękuję Madame Edith. 

 

 Składniki:

  • 200 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 jajka
  • 50 ml oliwy lub oleju
  • 100 ml mleka
  • 150 g szparagów (waga po odłamaniu twardych końcówek)
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek (dałam mniej oliwek, a więcej szparagów)
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 150 g startego żółtego sera

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać jajka i mleko, zmiksować. Dodać 2/3 startego żółtego sera i zmiksować. Szparagi dokładnie umyć, główki odłożyć, resztę pokroić na kawałki 2cm. Oliwki i pomidory pokroić, odłożyć kilka do dekoracji.

Do ciasta dodać oliwę, szparagi, oliwki, pomidory i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki ok 12x21cm (moja foremka była nieco większa), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć główki szparagów, pomidory, oliwki, posypać serem. Piec w temperaturze 170o (z termoobiegiem) przez ok. 40minut, do zrumienienia.

00:01, amaranthrose , na słono
Link Komentarze (4) »
sobota, 12 maja 2018
Sernik migdałowy z czerwonymi porzeczkami

                       Już za niedługo pojawią się pierwsze świeże owoce. Dlatego czas najwyższy żeby pozbyć się zapasów z zamrażalnika. Uwielbiam serniki z dodatkiem owoców. Uwielbiam też czerwone porzeczki. Jeśli do tego dodamy jeszcze migdały, to powstanie jeden z najlepszych serników na blogu. Obłędnie pyszny. Upieczcie na weekend!

przepis własny

 

Ciasto na spód:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko (białko odłożyć)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 25x38cm.

Masa serowa:

  • 2kg sera mielonego z wiaderka (gęstego, dobrej jakości)
  • 330g kwaśnej śmietany 18%
  • 5 żółtek (białka odłożyć)
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 400g czerwonej porzeczki (najlepiej świeża, ale może być mrożona)

Do miski wrzucić ser, śmietanę, cukier, żółtka, jajka i zmiksować. Dodać budyń i zmiksować. Wylać masę serową na ciasto, wyłożyć porzeczki, które delikatnie wmieszać w masę. Piec w temperaturze 180o przez 60-70minut, aż masa będzie lekko ścięta. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć masę migdałową, posypać płatkami migdałów, włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 20-30minut.

Masa migdałowa:

  • 6 białek
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru migdałowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego)
  • migdały w płatkach

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodać mielone migdały i delikatnie wymieszać szpatułką.


08:37, amaranthrose , serniki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2