Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 28 września 2017
Drożdżowe rogaliki dyniowe ze śliwkami i serem

                         Drożdżowe ciasto dyniowe pojawiało się już na blogu w przeróżnych formach. Nie było jednak jeszcze rogalików. Jako, że śliwki ciągle są dostępne w sklepach, nadziałam rogaliki twarogiem i śliwkami właśnie. Wyszły naprawdę pyszne. Idealne na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 

 przepis własny


Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki gęstego puree z dyni
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru i puree z dyni. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz olej. Zagnieść na gładkie, elastyczne i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. 

Nadzienie:

  • 500g twarogu w kostce
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 2-3 łyżki mleka
  • 500g śliwek

Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z mlekiem i cukrem. Śliwki odpestkować, pokroić na ćwiartki. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4-5 części. Każdą część wałkować na kształt koła grubości ok. 5mm. Podzielić przez środek na 8 trójkątów. Nakładać po łyżeczce sera i 2-3 ćwiartki śliwek. Zwijać w rogaliki. Układać na blaszce w odstępach. Odstawić do wyrośnięcia na 15minut. Posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 180o przez 15-20 minut. Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. 


00:07, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (2) »
piątek, 22 września 2017
Biszkopt z kremem kawowym i malinami

                       Ten weekend miałam spędzić w Tatrach. Niestety warunki pogodowe w górach są fatalne i wyjazd trzeba było odwołać. Wielka szkoda, bo czekałam na tą wyprawę od dawna. Nawet miejsca w schronisku udało się zarezerwować. I wszystko przepadnie. No trudno. W takim razie chyba zaszyję się w kuchni i upiekę coś dobrego:)

Dla was tymczasem mam nowy przepis na pyszne ciacho. Na biszkopcie, z kremem kawowym z dodatkiem karmelu i malinami w galaretce. Dla wielbicieli kawy, ale nie tylko. Będzie idealne na weekend.

przepis własny


Biszkopt:

  •  4 jajka
  • 160g mąki
  • 130g cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po jednym żółtku, zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 25x40cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. Wystudzić. 

Krem kawowo-karmelowy:

  • 14 łyżek cukru
  • 800ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 100ml espresso
  • 4 łyżki cappuccino waniliowego (proszek)
  • 10 łyżeczek żelatyny

Cukier równomiernie rozsypać na patelni, dodać 2-3 łyżki wody. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie mieszać, można jedynie ruszać patelnią. Gdy karmel będzie jasnozłoty, wlać 200ml śmietanki, mieszać, podgrzewać do rozpuszczenie karmelu w śmietance. Wystudzić.

Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, dodać śmietankę karmelową i jogurt, zmiksować. Dodać espresso i proszek cappuccino, zmiksować. Podzielić krem na dwie części. Jedną włożyć do lodówki. 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Wlać wystudzoną żelatynę do kremu i zmiksować. Wylać krem na biszkopt. Włożyć ciasto do lodówki.

Maliny w galaretce:

  • 500g malin
  • 3 galaretki malinowe

Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody (1litr), wystudzić. Maliny ułożyć na kremie, zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do stężenia.

Pozostałe 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Wmiksować do odłożonego wcześniej kremu. Wyłożyć krem na stężałą galaretkę.

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 100ml nalewki jeżynowej
  • kakao do oprószenia

Do nalewki jeżynowej dodać 150ml wody. Biszkopty moczyć w nalewce z wodą i układać na cieście. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.


środa, 20 września 2017
Czekoladowe drożdżowe z cukinią, śliwkami i orzechami

                    Nie wiem jak u was, ale u mnie na targowiskach śliwek w tym roku jest niewiele i są bardzo drogie. To nie jest dobry rok jeśli chodzi o owoce. Mimo to udało się upiec kolejne ciasto ze śliwkami. Polubiliśmy czekoladowe ciasto drożdżowe. Już ostatnio pokusiłam się o dodatek cukinii do ciasta drożdżowego. Tym razem ciasto także z cukinią, zupełnie inne. To ostatnie było puszyste i lekkie. Teraz dodałam więcej cukinii, zrezygnowałam z jajek dzięki czemu ciasto wyszło bardziej ciężkie i czekoladowe. Warto spróbować jednej i drugiej wersji. 

przepis własny

 

 Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach, lekko odciśniętej
  • 3 łyżki kakao
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g czekolady mlecznej z orzechami
  • 700g śliwek węgierek

Drożdże roztopić w ciepłym mleku, dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, cukinię, kakao. Dodać wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać mąki. Pod koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze raz zagnieść. Dodać posiekaną czekoladę i krótko zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na 10 minut. Wyłożyć śliwki, rozcięciem ku górze. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Na ostatnie 10 minut można ciasto przestawić bliżej górnej grzałki, by kruszonka się dobrze dopiekła. 

Kruszonka:

  • 150g mąki
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 80g posiekanych orzechów włoskich

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść na kruszonkę. 


07:35, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
piątek, 15 września 2017
Fale Dunaju ze śliwkami

                    Dzisiejsze ciasto to dobrze znany wszystkim klasyk. Do jego przygotowania od dawna namawiał mnie tato, bo wspomina je z dzieciństwa. Moja lista ciast do upieczenia jest bardzo długa, więc trochę musiał się naczekać, ale najważniejsze że się udało. Najczęściej fale Dunaju robi się z wiśniami, ale ja postanowiłam przygotować je ze śliwkami. Wyszło naprawdę pysznie, z kremem i moją ulubioną błyszczącą polewą. Już mam pomysły jak nieco zmodyfikować przepis i przedstawić wam ciasto w zupełnie nowej odsłonie. 

 Przepis z mojewypieki.com, ale podaję z moimi zmianami.


Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 150ml mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 350g małych śliwek węgierek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć. Śliwki poprzekrajać na pół w poprzek, usunąć pestki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Powoli wlewać olej nadal ubijając.

Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, tylko do połączenia. Podzielić ciasto na pól. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, delikatnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno przełożyć ciasto jasne, a na górę ciasto ciemne. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem do dołu. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180o lub do suchego patyczka.

Krem:

  • 400ml mleka
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • 6 łyżek cukru z wanilią
  • 200g masła
  • 1 kieliszek nalewki jeżynowej (można zastąpić sokiem z cytryny)

Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń. Przykryć szczelnie folią i odstawić do wystudzenia. Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Dodać nalewkę jeżynową i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na ciasto, włożyć do lodówki do stężenia.

Polewa czekoladowa:

  • 125g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wrzątku

Masło i cukier wrzucić do garnuszka i roztopić (ale nie wolno masy zagotować). Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszać, aż polewa stanie się gładka i błyszcząca. Polewa będzie gęsta, można więc ją ponownie zagrzać (ale nie zagotować) lub dodać odrobinę gorącej wody. Polewą udekorować ciasto.


09:10, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (3) »
środa, 13 września 2017
Pancakes z oreo i malinami

                         Dzisiaj mam dla was propozycję śniadaniową, choć nie tylko, bo my często robimy pancakes na śniadanie, czy nawet na obiad. Prawda jest taka, że one zawsze są dobre. Póki jeszcze sezon na maliny trwa, korzystamy z niego jak tylko się da. Ciasta, naleśniki, są też zapasy na zimę. Dzisiaj połączenie klasyczne maliny i ciastka oreo. Pyszne, spróbujcie!

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g malin
  • 150g ciastek oreo
  • olej (ewentualnie do smażenia)
  • syrop klonowy do podania

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka z mlekiem. Do mokrych składników stopniowo dodawać suche i mieszać. Dodać pokruszone ciastka oreo i wymieszać. Dodać maliny i delikatnie wymieszać.

Smażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać po dwie łyżki ciasta. Gdy na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracać na drugą stronę. Najlepiej podawać z syropem klonowym, ale może być też miód, sos waniliowy lub karmelowy.


 
1 , 2