Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 25 października 2017
Markizy z kajmakiem

                                        To najlepsze i najprostsze ciasteczka. Wykorzystałam mój ulubiony podstawowy przepis, a po upieczeniu przełożyłam ciasteczka kajmakiem. Dalsza reklama w tym przypadku chyba nie jest konieczna. One po prostu muszą być pyszne! 

 

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 300g kajmaku

 Wszystkie składniki na ciasto (poza kajmakiem)  szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Wałkować ciasto na grubość ok. 5mm i wycinać okrągłe ciastka. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną) w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 200o przez 10-15minut, do zrumienienia.

Upieczone ciasteczka przekładać kajmakiem.


niedziela, 22 października 2017
Śmietanowiec z wiśniami

                               To ciasto piekłam już bardzo dawno temu, ale przepis ciągle czekał na publikację. Ostatnio było trochę mniej czasu na pieczenie więc mogę nadrobić zaległości. Mimo, że było to tak dawno, doskonale pamiętam smak śmietanowca. Jest jak najlepszy, najbardziej delikatny sernik. Pierwszego dnia po upieczeniu ma strukturę piankową. W kolejnych dniach bardziej sernikową i wtedy smakował mi dużo bardziej. Wiśnie mogą być z kompotu, rozmrożone, ale mogą to być też inne owoce. Jeśli jeszcze nie próbowaliście śmietanowca, upieczcie go koniecznie.  

przepis z mojewypieki.com

 

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.

Masa śmietankowa:

  • 5 białek, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1200 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g)

Dodatkowo:

  • 400 g wiśni: świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce (jak na bezę), cały czas ubijając. Piana powinna być gładka i błyszcząca. Dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły. 

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (a najlepiej nieco większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietankową, wyrównać. Poukładać wiśnie, które powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Jako ostatnią warstwę zetrzeć na górę ciasto kruche. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku ( jak sernik).


09:30, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (1) »
środa, 18 października 2017
Murzynek z powidłami śliwkowymi

                           To najlepszy murzynek jaki kiedykolwiek jadłam! Delikatny, wilgotny, z lekkim posmakiem powideł śliwkowych. Największym odkryciem jest tu jednak nie ciasto, a polewa. Bardzo prosta, z mlecznej czekolady i powideł. Jest genialna! Na pewno wykorzystam ją do świątecznego piernika.

 Przepis z krainamiodempłynąca

 

 Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250g masła
  • 300g powideł śliwkowych
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

W garnku zagotować mleko, masło, cukier i kakao. Przelać do misy miksera, lekko wystudzić. Dodać żółtka i powidła, wymieszać rózgą kuchenną. Przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta. Przelać ciasto do blaszki o wymiarach 33x23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180o przez 40-45minut.

Polewa czekoladowo-śliwkowa:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych

Do małego rondla wrzucić powidła i połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Gotową polewą polać ciasto.


piątek, 13 października 2017
Dyniowe pancakes z serem, oreo i sosem śliwkowym

                              Dyniowe pancakes robiłyśmy z siostrą już jakiś czas temu na sobotni obiad. Początkowo to miały być naleśniki, ale ciasto wyszło tak delikatne, że nie dało się ich smażyć. Nie zastanawiałyśmy się długo. Dosypałyśmy mąki, dodałyśmy proszek do pieczenia i usmażyłyśmy pancakes. Jako że nadzienie serowe było już gotowe, przełożyłyśmy placki serem i ciastkami oreo. Całość polałyśmy sosem z karmelizowanych śliwek. Wyszło naprawdę pysznie. Porcją ze zdjęcia najadłyśmy się obie. Polecam na jesienny obiad, kolację lub śniadanie!

przepis własny

 

Dyniowe pancakes:

  • 1 3/4 szklanki mleka + 3 łyżki
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g twarogu w kostce
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200g ciastek oreo

W misce roztrzepać mleko, jajko, puree z dyni. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracać na drugą stronę. Ser biały rozgnieść widelcem z cukrem wanilinowym, dodać 3 łyżki mleka. Usmażone pancakes przekładać serem białym i pokruszonymi ciastkami oreo. Podawać z gorącym sosem śliwkowym.  

Sos śliwkowy:

  • 30 dag śliwek węgierek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki wody

Śliwki odpestkować, pokroić na ćwiartki. W garnku równomiernie rozsypać cukier, dodać wodę. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, zwiększyć moc palnika. Gdy karmel będzie miał kolor złoty dodać śliwki. Gotować aż owoce puszczą sok, a karmel się rozpuści. 

wtorek, 10 października 2017
Przepisy z dynią

                                 Sezon na dynię trwa w najlepsze. Nie wiem jak wy, ale my w tym roku zjedliśmy już kilka dyni. Oczywiście jak zawsze obowiązkowe było ciasto drożdżowe i zupa krem. W zanadrzu mam jeszcze kilka pomysłów. Na blogu uzbierało się już sporo przepisów na wykorzystanie dyni. Żeby wam nieco ułatwić szukanie, przygotowałam zestawienie wszystkich przepisów z dynią w roli głównej. Zapraszam!

Ciasta drożdżowe:

 Dyniowe ciasto drożdżowe z powidłami śliwkowymi

 Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe z figami i kremem

 Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe z serem i gruszkami

 Dyniowe drożdżowe ze śliwkami, orzechami i cynamonem

 Drożdżowe dyniowe ze śliwkami i cynamonowym lukrem

 Dyniowa drożdżówka z czekoladą

 Dyniowe zwijańce z powidłami i orzechami

 Dyniowe bułeczki z powidłami i orzechami

 Dyniowe bułeczki z nutellą i kruszonką

 Drożdżowe rogaliki dyniowe z serem i śliwkami

Ciasta ucierane:

 Ciasto dyniowe z pomarańczą i gruszkami

 Dyniowa babka gotowana z figami

 Piernikowe ciasto dyniowe z powidłami

 Ciasto dyniowe z gruszkami, suszoną żurawiną i białą czekoladą

 Ciasto dyniowe z dżemem z czarnej porzeczki i kremem patissiere

 Ciasto czekoladowe z dynią

Serniki:

 Sernik dyniowy z powidłami śliwkowymi

 Sernik dyniowy na spodzie brownie z żelką pomarańczową

Cupcakes i muffinki:

 Cupcakes dyniowe z kajmakiem i kremem jogurtowym

Ciasteczka:

 Ciasteczka dyniowe z czekoladą

 Ciasteczka dyniowo-owsiane

 Dyniowe whoopie pies z powidłami

Pancakes i gofry:

 Dyniowe placuszki na maślance

 Dyniowe pancakes z syropem klonowym

 Gofry dyniowe

Na słono:

 Zupa krem z dyni

 Placuszki z dyni z sosem limonkowym