Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 21 lipca 2017
Ciasto maślankowe z agrestem

                       Na weekend przygotowałam dla was bardzo prosty przepis. Ciasto na maślance z agrestem. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie kilka chwil, a jest naprawdę pyszne. Miękkie, wilgotne, długo zachowuje świeżość, z kwaśnym, orzeźwiającym agrestem. Porcja jest duża więc wystarczy na cały weekend. Spróbujcie!

Przepis znalazłam tutaj, podaję z moimi małymi zmianami. 


Składniki:

  • 600g mąki
  • 400ml maślanki
  • 200g cukru
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g agrestu
  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić na małym ogniu i wystudzić. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać maślankę, wystudzone masło i zmiksować na niskich obrotach miksera. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksować. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 22x33cm. Na wierzchu ułożyć agrest. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut lub dłużej do suchego patyczka. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 


06:56, amaranthrose , ciasta
Link Dodaj komentarz »
środa, 19 lipca 2017
Ciasto drożdżowe z kokosem i porzeczkami

                          Dzisiaj mam dla was dość nietypowe ciasto. Drożdżowe, ale nie takie zwyczajne. Do ciasta dodałam maślanki, dzięki czemu jest ono delikatne i długo zachowuje świeżość. Na wierzch ciasta wyłożyłam nadzienie kokosowe i czerwone porzeczki oraz kruszonkę kokosową. W trakcie pieczenia, gdy ciasto zaczęło rosnąć, masa kokosowa nieco zmieszała się z ciastem. Dzięki temu ciasto ma kokos i porzeczki nie tylko na wierzchu ale też w środku. Idealny wypiek na lato szczególnie w sezonie na świeże owoce. Polecam!

przepis własny

 

 

Ciasto drożdżowe:

  • 500g mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 dag drożdży
  • 2 pełne łyżki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maślanki

Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać jajka, cukier, maślankę i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto. Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczone masło. Jeszcze raz wyrobić. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenie objętości. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ok. 25x38cm. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Warstwa kokosowo-porzeczkowa:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 100g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 300-400g czerwonej porzeczki

Jogurt, jajka, cukier i wiórki kokosowe krótko zmiksować i przełożyć na ciasto drożdżowe. Posypać z wierzchu porzeczkami.

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 50g cukru
  • 70g masła

Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć między palcami. Tuż przed włożeniem do piekarnika posypać ciasto kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut (ja piekłam 30 minut na dwóch grzałkach i następnie ok. 20 minut tylko na górnej grzałce).

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki maślanki

Cukier puder i maślankę rozetrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier. Udekorować lukrem wystudzone ciasto. 


06:49, amaranthrose , drożdżowe
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 13 lipca 2017
Kruche ciasto z agrestem i pianką

                           Zauważyliście, że ostatnio na blogach coraz więcej pojawia się wypieków z porzeczkami i agrestem? Ja sama dopiero teraz doceniłam smak tych nieco zapomnianych owoców. Aż żałuje, że tak późno, bo przecież co roku na działce dziadka mamy ich pod dostatkiem. Zawsze robiło się z nich tylko soki na zimę. Od pewnego czasu są też dżemy i wypieki! Co więcej nawet zamrażam sobie po woreczku tych owoców żeby móc cieszyć się ich smakiem także zimą. Dzisiaj mam dla was kruche ciasto z agrestem. Nie do końca zwyczajne, bo z makową pianką. Jest przepyszne, smak agrestu i maku komponuje się idealnie. I ten zapach, nie do opisania. Zdecydowanie polecam!

Przepis znalazłam tutaj

 

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i sól. Szybko zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć na spód formy o wymiarach 24x24cm. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Spód podpiec przez 15 minut w temperaturze 180o, przestudzić. 

Pianka makowa:

  • 4 duże białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki maku, zmielonego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 300-400g agrestu ( u mnie różowy)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać po łyżce cukru (jak na bezę) aż piana będzie sztywna, a cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera, dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, mak i powoli wlewać olej. Agrest oprószyć mąką i wyłożyć na podpieczony spód. Wyłożyć piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut do zrumienienia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 


06:50, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 06 lipca 2017
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kremem bawarskim

                     Uwielbiam ten czas gdy pojawiają się letnie owoce. Jest wtedy tyle możliwości. W głowie mam tyle pomysłów, że nie wiem czy ze wszystkim zdążę. Dlatego w dzisiejszym cieście umieściłam aż trzy rodzaje owców. W środku jogurtowego ciasta są borówki amerykańskie i maliny, a na wierzchu truskawki. Całość przełożona lekkim kremem bawarskim. Ciasto idealne na lato. Polecam!

 Przepis na krem bawarski znalazłam tutaj, reszta to pomysł własny. 

Składniki na ciasto:

  • 1 duże jajko
  • 600g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 160ml oleju słonecznikowego
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść malin
  • garść borówek amerykańskich lub jagód
  • 500g truskawek

Wszystkie składniki, w tym także jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą i odłożyć. W misce szpatułką wymieszać jajko, olej i cukier. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, jeszcze raz krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać maliny i borówki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x35cm. Na wierzchu ułożyć truskawki przekrojone na pół. Piec w temperaturze 170przez 50-60 minut lub dłużej do suchego patyczka. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty. 

Krem bawarski:

  • 450g śmietanki 30%
  • 200g mleka
  • 60g cukru
  • 4 żołtka
  • 12g żelatyny
  • 60g wody
  • 1 laska wanilii

Przygotować najpierw krem angielski. Mleko i 200g śmietanki wlać do rondla z grubym dnem i dodać łyżkę cukru i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewać aż do zagotowania. W międzyczasie w misce ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Gdy śmietanka zacznie się gotować, wlać ok. 1/3 mieszanki, małymi porcjami do żółtek, ciągle ubijając. Przelać mieszankę żółtek do rondla z mlekiem i wymieszać. Całość gotować na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając, przez ok. 5 minut aż krem lekko zgęstnieje. Prawidłowa gęstość kremu jest wtedy gdy przy pociągnięciu palcem tylnej części łyżki zostaje ślad. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do kremu angielskiego. Wyciągnąć laskę wanilii. Gdy krem zacznie tężeć, ubić pozostałą śmietankę, ale nie na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do kremu. Krem włożyć do lodówki, do stężenia. Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta jogurtowego. Schłodzić w lodówce.

Glazura:

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • sok z pół pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać cukier, sok z pomarańczy i wymieszać. Wystudzić. Tężejącą glazurę za pomocą pędzelka rozprowadzić po cieście. Schłodzić w lodówce. 


06:57, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 29 czerwca 2017
Ciasteczka kruche z maszynki

                     Dzisiaj na blogu klasyka! Kruche ciasteczka przeciskane przez maszynkę. Na pewno dobrze je znacie, nie raz kupowaliście je w sklepie czy w cukierni. Przygotowałam dla was naprawdę dobry przepis. Ciastka są idealnie kruche, maślane, rozpływają się w ustach. Spróbujcie, a jestem pewna że często będziecie do nich wracać.

przepis własny

 

 Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Do dekoracji:

  • biała czekolada
  • gorzka czekolada
  • wiórki kokosowe

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Ciasto nakładać porcjami do maszynki do mielenia mięsa z nakładką do ciastek i wyciskać dowolne kształty. Układać ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Przed pieczeniem dobrze jest jeszcze ciastka schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Piec w temperaturze 200o przez 10-15minut. Z podanej porcji powinny wyjść dwie duże blachy ciastek. 

Po ostudzeniu dowolnie udekorować. U mnie gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz biała czekolada i wiórki kokosowe. Bez dodatków też smakują świetnie.