Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 16 marca 2018
Babka drożdżowa z nadzieniem makowym

                              Kolejna nasza zeszłoroczna babka. Z ciasta drożdżowego, z nadzieniem makowym. Ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem. Zwijamy w roladę, którą następnie kroimy w plastry, które jeden na drugim układamy w formie do babki. To taki makowiec w nowej odsłonie. Spróbujcie!

przepis własny

 

Składniki:

  • 700g mąki pszennej
  • 50g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka (białka odłożyć do nadzienia)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki oleju

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać utarte jajka z cukrem, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, wybijając ręką. Pod koniec dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić. Gotowe ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać mąki. Włożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ok 1-1,5h). Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować nadzieniem makowym, zwinąć w roladę. Foremkę do babki wysmarować masłem. Kroić plastry grubości ok 1,5cm i układać warstwowo w foremce. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w temperaturze 180o przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić, wyciągnąć z formy. Dowolnie udekorować babkę. U mnie lukier i biała czekolada.

Nadzienie makowe:

  • 200g maku mielonego
  • 2 białka
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 80g cukru

Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia, odcisnąć w lnianej ściereczce. Dodać miękkie masło, cukier, dżem, miód i dobrze wymieszać. Dodać ubite białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać.



06:49, amaranthrose , babki
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 12 marca 2018
Babka gotowana straciatella z dżemem porzeczkowym

                                         To nasza zeszłoroczna babka gotowana. Waniliowa, z kawałkami czekolady, przełożona domowym dżemem z czerwonej porzeczki, z polewą z kajmaku i migdałami. Jedna z najlepszych na blogu (tak wiem, piszę to przy każdej babce gotowanej). Kwaśny dżem porzeczkowy idealnie przełamuje słodką polewę. Całość naprawdę rewelacyjna.

przepis własny

 

Składniki:

  • 7 dużych jajek 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 250g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g gorzkiej czekolady drobno posiekanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, włożyć do lodówki. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Mąki, proszek do pieczenia przesiać i dodawać po łyżce do masy. Dodać pianę z białek i zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę i wymieszać łyżką.

Formę do babki gotowanej obficie wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy i zamknąć. Wstawić formę do garnka z gotującą się wodą (powinna sięgać 2/3 wysokości formy). Jeśli foremka zacznie się unosić, położyć między nią a pokrywkę garnka bawełnianą ściereczkę. Gotować babkę na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę i 30minut. Po tym czasie wyłożyć babkę na talerz, wystudzić. Przekroić na równe 3 części. 

Dżem z czerwonej porzeczki:

  • 300g czerwonej porzeczki 
  • 10 łyżek cukru (lub więcej)

Porzeczki wsypać do garnuszka, zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż owoce się rozpadną a woda odparuje. Przełożyć babkę dżemem.

Dodatkowo:

  • 200g kajmaku
  • migdały w słupkach

Kajmak podgrzać i udekorować nim babkę. Posypać migdałami w słupkach.


07:33, amaranthrose , babki
Link Komentarze (3) »
piątek, 09 marca 2018
Babka jogurtowa z białą czekoladą i żurawiną

                        Chyba czas najwyższy pomyśleć już o Wielkanocnych wypiekach. W najbliższym czasie pojawi się na blogu na pewno kilka nowych przepisów na babki. W planach są też mazurki. Tak więc będzie się działo. Zaczynamy od babki jogurtowej, z białą czekoladą i żurawiną. Wilgotna, aromatyczna, pyszna!

Przepis z kwestiasmaku.com

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 50g roztopionego masła
  • 50g białej czekolady
  • skórka starta z pół cytryny
  • 100g suszonej żurawiny + 4 łyżki alkoholu do namoczenia

Żurawinę zalać alkoholem i namoczyć. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i odłożyć. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodać jogurt, roztopione masło, roztopioną czekoladę, skórkę z cytryny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować, na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Wmieszać żurawinę (łyżkę odłożyć do dekoracji).

Ciasto przełożyć do keksówki 9x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180o przez około 45minut.

Polewa:

  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 70g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę i wymieszać. Stopniowo dodawać jogurt cały czas mieszając. Polać ciasto polewą. Udekorować wiórkami kokosowymi i odłożoną wcześniej żurawiną.


07:30, amaranthrose , babki
Link Komentarze (2) »
środa, 07 marca 2018
Ciasto czekoladowe z bezą kokosową

                    Ciasto idealne gdy w środku tygodnia najdzie was ochota na coś słodkiego. Przygotowanie nie zajmie wam więcej niż pół godziny. Wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto oraz chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku beza kokosowa. Muszę się przyznać, że to był eksperyment, ale udało się! Wyszło dokładnie takie, jak powinno. Ciasto czekoladowe jest nieprzesuszone, mokre, a beza idealnie chrupiąca. Próbujcie! 

 przepis własny

 

Składniki:

  • 250g masła roztopionego, przestudzonego
  • 200g + 10 łyżek cukru
  • 250g mąki
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 200ml coli lub wody gazowanej
  • 70ml mleka
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 100g wiórków kokosowych

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i odstawić. W misce roztrzepać masło z żółtkami i cukrem. Dodać mleko i colę i wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać łyżką tylko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 28x8cm (mierzone od dołu) lub trochę większej, wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru, ubić na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć bezę na ciasto czekoladowe. Piec w temperaturze 180o przez 30 minut, a następnie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka.


 

 

sobota, 03 marca 2018
Odwrócone ciasto z pomarańczami

             Proste ciasto na zimowy wieczór, do kubka herbaty. Jednocześnie bardzo efektowne, z plasterkami pomarańczy na górze i pysznym syropem pomarańczowym. Plasterki pomarańczy układamy na dnie tortownicy, zalewamy ciastem. Po upieczeniu odwracamy dnem do góry. Niewiele przy nim pracy. Spróbujcie!

przepis z mojewypieki.com

 

 Pomarańcze w syropie:

  • 2 - 3 sztuki średniej wielkości pomarańczy
  • 150 g cukru
  • 100 ml wody

Pomarańcze wyszorować i wyparzyć. Pokroić w grube plasterki. Powinno być tyle plasterków aby pokryć nimi dno tortownicy o średnicy 23cm. Na dużej patelni zagotować wodę z cukrem. Gotować, do momentu rozpuszczenia się cukru, wymieszać. Na wodę z cukrem wyłożyć plasterki pomarańczy. Gotować, na małej mocy palnika, przez około 12-15 minut. Przez ten czas skórka pomarańczy zmięknie, a z wody z cukrem powstanie pomarańczowy syrop. 

Ciasto:

  • 185 g kefiru
  • 110 g masła, roztopionego
  • 3 duże jajka
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 220 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 160 g drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce wymieszać kefir z roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Dodać jajka, cukier, skórkę z pomarańczy i roztrzepać rózgą kuchenną. Następnie do składników mokrych dodać przesianą mąkę pszenną z sodą oczyszczoną. Wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników i uzyskania gładkiej masy, nie dłużej. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć plastry pomarańczy, jeden obok drugiego. Na nie przelać ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 30-40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto uwolnić z obręczy. Ostrym nożem wyrównać ciasto (rośnie z lekką górką) następnie ponakłuwać patyczkiem. Pozostały syrop pomarańczowy delikatnie wylewać na gorące ciasto (zachować 3 łyżki syropu), pozostawić do wystudzenia i nasączenia.

Po wystudzeniu ciasto przełożyć na paterę dnem do góry. Ściągnąć papier. Pozostałym syropem polać ciasto, by powierzchnia pomarańczy pozostała błyszcząca.


00:00, amaranthrose , ciasta
Link Dodaj komentarz »