Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 22 czerwca 2018
Muffinki z morelami, truskawkami i serem

                     Jeśli śledzicie instagrama blogowego, to wiecie, że miniony tydzień spędziłam w Lublinie. Oprócz wykładów i nauki było zwiedzanie i oczywiście pyszne jedzenie. Lublin to przepiękne i bardzo urokliwe miasto. Mam nadzieję, że jesczcze kiedyś tam wrócę. Drogę do Lublina, długą bo przecież aż z Opola, umiliły nam muffinki. Z truskawkami, morelami i białym serem. Przepyszne!

przepis własny

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 250g truskawek
  • 2-3 duże morele
  • 100g twarogu
  • 70g serka homogenizowanego, waniliowego

W jednej misce roztrzepać jajko, mleko, olej, cukier. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Zawartość obu misek połączyć i krótko wymieszać. Truskawki i morele pokroić i wrzucić do ciasta, wymieszać. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z serkiem. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta, następnie łyżeczkę sera i uzupełniać ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu można ułożyć owoce.



sobota, 16 czerwca 2018
Kinder Cake

                            Tort na osiemnaste urodziny musi być wyjątkowy. Siostra już dawno wypatrzyła sobie kinder cake. Nie pozostało mi nic innego, jak tylko taki tort przygotować. Na biszkopcie kakaowym, z kremem z gorzkiej czekolady, żelką z czarnej porzeczki. Udekorowany dużą ilością słodyczy kinder. Naprawdę robi wrażenie. Idealny na wyjątkowe okazje.

 przepis własny

 

Biszkopt:

  • 6 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 200g cukru
  • 210g mąki
  • 30g kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, zmiksować. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 160o przez 40-45 minut. Ostudzić. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej.

Krem czekoladowy:

  • 1l śmietany kremówki 30%
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżeczek żelatyny

Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę mocno podgrzać, ale nie wolno jej zagotować. Wrzucić do gorącej śmietanki czekoladę. Po 10min wymieszać. Ostudzić. Przykryć folią (folia powinna przylegać do powierzchni śmietanki), włożyć do lodówki najlepiej na całą noc lub na godzinę do zamrażalnika.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości gorącej wody, przestudzić. Wlewać do kremu letnią żelatynę i krótko zmiksować.

Żelka porzeczkowa:

  • 1kg czarnej porzeczki
  • 150 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Porzeczki zasypać cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną. Zblendować, przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek i skórek. Do ciepłej jeszcze masy dodać żelatynę namoczoną w minimalnej ilości wody. Wymieszać do rozpuszczenia. Dwa głębokie talerze wyłożyć folią spożywczą. Rozdzielić mus porzeczkowy. Schłodzić w lodówce do stężenia. Najlepiej przygotować dzień przed.

Nasączenie:

  • 1/3 szklanki ulubionej nalewki (u mnie jeżynowa)
  • 1/3 szklanki wody

Składniki ponczu wymieszać.

Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy, nasączyć. Krem podzielić na 4 części. Pierwszą część przełożyć do worka cukierniczego. Wyszprycować warstwę kremu na całej powierzchni biszkoptu, wyrównać nożem. Na środku ułożyć jedną żelką porzeczkową. Ja dodatkowo trochę ją ścięłam, żeby warstwa nie była za gruba i równa. Wokół żelki wyszprycować krem. Przykryć biszkoptem, nasączyć. Wyłożyć drugą warstwę żelki i kremu w ten sam sposób. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Docisnąć. Trzecią część kremu rozsmarować na górze tortu, wygładzić. Schłodzić w lodówce przez dwie godziny.

Po tym czasie uwolnić z obręczy. Pozostały krem wyłożyć na bokach tortu. Nożem maczanym we wrzątku wygładzić cały tort. Włożyć do lodówki na pół godziny.

Polewa czekoladowa:

  • 60g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

Masło i cukier puder wrzucić do garnuszka i rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszać do uzyskania, gładkiej i lśniącej polewy. Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.

Polewą udekorować boki tortu.

Dodatkowo do dekoracji:

  • kinder niespodzianka
  • kinder czekolada
  • kinder shoko bons
  • kinder bueno
  • kinder country

Udekorować tort słodyczami.


06:52, amaranthrose , torty
Link Komentarze (2) »
wtorek, 12 czerwca 2018
Ciasteczka francuskie z truskawkami i czekoladą

                             Zastanawiałam się czy dodać ten przepis czy też nie. Jednak skoro już zrobiłam zdjęcia ciastek, to szkoda żeby się zmarnowały. Ciasteczka na szybko, z gotowego ciasta francuskiego, z czekoladą i truskawkami. Może będą dla was inspiracją na szybki deser.

 

 Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • 15 kostek czekolady gorzkiej
  • 8 dużych truskawek
  • cukier puder

Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na 15 kwadratów. Na środku każdego z nich ułożyć kostkę czekolady i pół dużej truskawki, zlepić przeciwległe końce. Ułożyć ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200o przez około 15 minut lub do zrumienienia. Wystudzone obficie oprószyć cukrem pudrem.


piątek, 08 czerwca 2018
Ciasto limonkowe z truskawkami i białą czekoladą

                              Czas już powoli zapomnieć o rabarbarze i przerzucić się na truskawki. Dzisiejsze ciasto to klasyka. Tradycyjne ciasto na maślance urozmaiciłam nieco skórką z limonki dodawaną przed pieczeniem i syropem, którym polewamy ciasto już po upieczeniu. Dzięki temu ciasto orzeźwiające w smaku, wilgotne, a truskawki na wierzchu pięknie się błyszczą. Polecam na weekend!

Receptura przygotowana na bazie tego przepisu. 

 

Składniki:

  • 600g mąki
  • 400g maślanki
  • 200g cukru
  • 100g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka starta z dwóch limonek
  • 100g białej czekolady
  • 800 g truskawek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopić i wystudzić. Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać maślankę, wystudzone masło i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką. Dodać skórkę z limonek oraz posiekaną białą czekoladę i krótko wymieszać. Wyłożyć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach ok. 24x36cm. Ułożyć na wierzchu połówki truskawek, a część powciskać do środka. Piec w temperaturze 180o przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.

Syrop limonkowy:

  • sok z dwóch limonek
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki cukru

Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i syrop nieco zgęstniej (10-15 minut). Gotowym syropem nasączyć jeszcze gorące ciasto i pokryć truskawki. 


00:21, amaranthrose , ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 05 czerwca 2018
Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą

                              Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą. Pomyślicie, że zwariowałam, no bo jak to kawa i rabarbar. Z rabarbarem na blogu było już chyba wszystko. Dlatego teraz szukam bardziej niebanalnych połączeń smakowych. I to dzisiejsze takie bez wątpienia jest. Kwaśny krem rabarbarowy idealnie przełamuje słodką bezę, a całość podkręca delikatny aromat kawy. Musicie spróbować. 

 

 Beza:

  • 6 białek
  • 300g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczenej

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, ubić na sztywną, lśniącą pianę. Dodać mąkę i sok z cytryny, zmiksować. Bezę wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25x38cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180o i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150o i piec przez godzinę. Wystudzić w piekarniku, najlepiej upiec bezę dzień przed. 

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 130g cukru
  • 160g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 1600 przez 25-30 minut. Wystudzić.

Krem rabarbarowy:

  • 800g rabarbaru
  • 5 łyżek cukru
  • 800g jogurtu naturalnego
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • opakowanie herbatników maślanych

Rabarbar pokroić na kawałki. Na patelni skarmelizować cukier z odrobiną wody, wrzucić rabarbar, gotować do miękkości, zblendować wystudzić. Rabarbar zmiksować z jogurtem. Można dosłodzić, ale krem powinien być kwaśny. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Dodać żelatynę do kremu i wystudzić. Krem włożyć do lodówki, tężejący wyłożyć na biszkopt. Przykryć warstwą herbatników. 

Krem kawowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50g gorzkiej czekolady drobno posiekanej lub startej na tarce
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier, kawę i jogurt, zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać. Wyłożyć krem na ciasto, schłodzić w lodówce. Po zastygnięciu wyłożyć bezę. 


00:04, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (2) »