Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 14 kwietnia 2017
Kajmakowa babka gotowana z dżemem malinowym

                    To już ostatni przedświąteczny przepis. Oczywiście na babkę gotowaną. Postanowiłam  nieco zaryzykować i dodać do ciasta kajmaku. Babka wyszła delikatna, o cudownym zapachu i smaku kajmaku. Przełożona domowym dżemem malinowym, z polewą kajmakową i migdałami smakowała idealnie. Bardzo polecam!           

 przepis własny



Składniki:

  • 7 dużych jajek 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 250g masła
  • 3 pełne łyżki kajmaku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, włożyć do lodówki. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać kajmak i zmiksować. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Mąki, proszek do pieczenia przesiać i dodawać po łyżce do masy. Dodać pianę z białek i zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 

Formę do babki gotowanej obficie wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy i zamknąć. Wstawić formę do garnka z gotującą się wodą (powinna sięgać 2/3 wysokości formy). Jeśli foremka zacznie się unosić, położyć między nią a pokrywkę garnka bawełnianą ściereczkę. Gotować babkę na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę i 45minut. Po tym czasie wyłożyć babkę na talerz, wystudzić. Przekroić na równe 3 części. 

Dżem malinowy:

  • 1,5 szklanki malin
  • 3-4 łyżki cukru

Maliny wsypać do garnuszka, zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż owoce się rozpadną a woda odparuje. Przełożyć babkę dżemem.

Dodatkowo:

  • 200g kajmaku
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • migdały w słupkach

Kajmak przełożyć do garnuszka, dodać śmietankę, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia, w razie potrzeby zblendować. Posypać migdałami w słupkach. 


07:55, amaranthrose , babki
Link Komentarze (2) »
wtorek, 11 kwietnia 2017
Drożdżowa babka z serem i porzeczkami

                                   Babka drożdżowa stała się w ostatnim czasie naszą ulubioną. Oczywiście tuż po babce gotowanej, bo ta, rzecz jasna, jest niekwestionowaną królową wśród babek. Tym razem puszyste ciasto drożdżowe nadziałam masą serową i czerwonymi porzeczkami. Całość dopełniła polewa z białej czekolady i migdały. Przepyszna babka. To takie urozmaicenie dla tradycyjnej babki drożdżowej z rodzynkami. Mam nadzieję, że się skusicie!

 

Składniki:

  • 550g mąki pszennej
  • 40g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 300g mielonego sera białego (jak na sernik)
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 1 żółtko
  • 150g czerwonej porzeczki (mrożona, a w sezonie świeża)

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać utarte jajka z cukrem, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, wybijając ręką. Pod koniec dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić. Gotowe ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać mąki. Włożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ok 1-1,5h). Przygotować nadzienie serowe, wymieszać ser z żółtkiem i cukrem (można posłodzić więcej). Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować nadzieniem serowym i posypać porzeczkami, zwinąć w roladę. Foremkę do babki wysmarować masłem. Kroić plastry grubości ok 1,5cm i układać warstwowo w foremce. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w temperaturze 180o przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić, wyciągnąć z formy. 

Dodatkowo:

  • 80g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • migdały w słupkach

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej, wymieszać, ozdobić babkę. Posypać migdałami. 


07:11, amaranthrose
Link Komentarze (1) »
piątek, 07 kwietnia 2017
Kokosowa babka gotowana

                              Kolejna pyszna odsłona babki gotowanej. Kokosowa, z kremem kokosowym, białą czekoladą i migdałami. Na wzór słynnych pralinek. Bardzo delikatna w smaku. Może przygotujecie ją na święta?

przepis własny

 

Składniki:

  • 7 dużych jajek 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 250g masła
  • 3/4 szklanki mąki kokosowej (zmieliłam wiórki kokosowe w młynku do kawy)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, włożyć do lodówki. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Mąki, proszek do pieczenia przesiać i dodawać po łyżce do masy. Dodać pianę z białek i zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. 

Formę do babki gotowanej obficie wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy i zamknąć. Wstawić formę do garnka z gotującą się wodą (powinna sięgać 2/3 wysokości formy). Jeśli foremka zacznie się unosić, położyć między nią a pokrywkę garnka bawełnianą ściereczkę. Gotować babkę na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po tym czasie wyłożyć babkę na talerz, wystudzić. Przekroić na równe 3-4 części. 

Krem kokosowy:

  • 400ml mleka kokosowego
  • 100ml śmietanki 30%
  • 4 duże żółtka
  • 60g cukru
  • 25g mąki pszennej
  • 25g mąki ziemniaczanej

Mleko kokosowe wlać do garnuszka i podgrzewać na wolnym ogniu. Śmietankę, żółtka, cukier, obie mąki zmiksować i wlewać powoli do gotującego się mleka kokosowego, cały czas mieszając. Zagotować, zdjąć z ognia. Przykryć szczelnie folią spożywczą, wystudzić. Gotowym kremem przełożyć babkę. 

Dodatkowo:

  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • płatki migdałów

Czekoladę roztopić nad parą wodną, dodać olej i wymieszać. Udekorować babkę polewą, posypać płatkami migdałów. 


07:27, amaranthrose , babki
Link Komentarze (1) »
wtorek, 04 kwietnia 2017
Babka drożdżowa z makiem i lemon curd

                               Od dzisiaj na blogu wypieki tylko Wielkanocne. Przygotowałam dla was przepisy na cztery nowe babki, dwie drożdżowe, dwie gotowane. Zapewniam, że nie będzie nudno i postaram się was zaskoczyć. Na pierwszy ogień babka drożdżowa z makiem i lemon curd. Przygotowana w zupełnie nowy sposób. Ciasto drożdżowe wałkujemy, smarujemy lemon curd i zwijamy w roladę, którą następnie kroimy na plastry, które wrzucamy do foremki. W trakcie pieczenia ciasto się łączy, a nadzienie tworzy fantazyjny wzór widoczny po rozkrojeniu. Takiej babki na pewno jeszcze nie jedliście. Spróbujcie!

 Inspiracją był dla mnie ten przepis, ale receptura własna. 


Składniki:

  • 550g mąki pszennej
  • 40g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 6 łyżek suchego maku
  • lemon curd

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Do dużej miski wsypać mąkę, suchy mak, dodać utarte jajka z cukrem, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, wybijając ręką. Pod koniec dodać olej i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać mąki. Włożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ok 1-1,5h). Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować lemon curd (odłożyć 3-4 łyżki) i zwinąć w roladę. Foremkę do babki wysmarować masłem. Kroić plastry grubości ok 1,5cm i układać warstwowo w foremce. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w temperaturze 180o przez 40 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić, wyciągnąć z formy. Jeszcze lekko ciepłą babkę posmarować pozostałym lemon curdem. 

Polewa:

  • 80g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej, wymieszać, ozdobić babkę.

Lemon curd:

  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 150g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 80g masła

Do garnuszka wlać sok z cytryny, dodać skórkę, cukier, żółtka, jajko i masło. Roztrzepać. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając. zagotować, zdjąć z ognia, wystudzić. 


07:26, amaranthrose , babki
Link Komentarze (1) »
piątek, 31 marca 2017
Sernik czekoladowy z malinami i jagodami

                      Szukacie przepisu na niebanalny sernik świąteczny? Co powiecie na czekoladowy? Dość ciężki, kremowy sernik z dodatkiem czekolady, na kakaowym cieście, z malinami i jagodami. Niezbyt słodki, pyszny. Musicie go spróbować. 

przepis własny

 

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki kakao

Wszystkie składniki szybko zagnieść (gdyby ciasto nie chciało się kleić, dodać więcej wody). Podzielić na dwie części, każdą owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki o wymiarach ok. 22x35cm. Podpiec przez 20min w temperaturze 180o.

Masa serowa:

  • 1,5 kg mielonego sera na sernik (gęstego, dobrej jakości)
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kakao
  • 200g malin (mrożone, w sezonie świeże)
  • 200g jagód (mrożone, w sezonie świeże)

W misie miksera umieścić ser, jajka, cukier, śmietankę, kakao i krótko zmiksować. Dodać mąkę rozmieszaną w mleku i zmiksować. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę i ponownie krótko zmiksować. Masę serową wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć maliny i jagody. Zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 180o przez 50-60 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

Dodatkowo:

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka oleju

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać. Udekorować sernik czekoladą. 


07:37, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (1) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 95