Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
sobota, 15 grudnia 2018
Tarta śmietanowa z wiśniami i pierniczkami

                Bardzo świąteczna tarta, a może nawet sernik. Na aromatycznym, bo z dużym dodatkiem przyprawy korzennej, kruchym spodzie. Z masą śmietanową, która po upieczeniu jest jak najdelikatniejszy sernik. Całość dopełniona pierniczkami i wiśniami. Pyszna, bardzo polecam na święta. 

 przepis własny

     

Ciasto kruche:

  • 250g mąki pszennej
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 20g kakao
  • 20g przyprawy do piernika
  • 50g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Wszystkie składniki szybko zagnieść. Wylepić ciastem tortownicę o średnicy 26cm, spód i boki (tortownicę wcześniej wysmarować masłem). Schłodzić w lodówce przez minimum godzinę. Podpiec ciasto w temperaturze 180o przez 20 minut. Wyciągnąć z piekarnika. Wylać masę śmietanową, ułożyć pierniczki, powciskać w masę wiśnie. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut, aż masa będzie ścięta z wierzchu. Studzić w piekarniku. 

Masa śmietanowa:

  • 800g kwaśnej śmietany
  • 200g kremowego serka białego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 200g pierniczków w czekoladzie z marmoladą
  • wiśnie z kompotu lub nalewki ok. 3/4 szklanki

Do miski wrzucić śmietanę, serek, jajka, cukier i budyń, wymieszać trzepaczką do połączenia składników. 

 

   



czwartek, 13 grudnia 2018
Ciasto piernikowe

                            Taki oszukany piernik, bo bez dodatku miodu, a z dużą ilością dżemu. Do upieczenia na szybko gdy przyjdzie ochota na coś słodkiego. W okresie przed świętami to propozycja idealna. 

przepis od domowe-wypieki.pl

 

Składniki:

  • 125g masła
  • 2 jajka
  • 100g cukru (polecam dodać więcej)
  • 250ml mleka
  • 420g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao
  • 20g przyprawy do piernika
  • 1 słoik dżemu (u mnie dyniowo-pomarańczowy)
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • płatki migdałów

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać mikserem. Mąkę wymieszać z sodą, kakao i przyprawą korzenną. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać stopniowo dżem. Ciasto wyłożyć do formy keksowej (o długości 30cm lub nawet większej) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50- 60 minut w temperaturze 180°C lub do suchego patyczka. Czekoladę roztopić nad parą wodną, dodać powidła i wymieszać. Piernik udekorować polewą i migdałami.




piątek, 07 grudnia 2018
Pierniczki miodowe

                              Tradycyjne, duńskie miodowe serca. Przygotowane tylko na miodzie, bez dodatku cukru. Dlatego pamiętajcie żeby użyć miodu dobrej jakości, bo ma on największy wpływ na smak pierniczków. Po upieczeniu są twarde, ale zamknięte w puszce z kawałkiem chleba albo jabłka miękną po 3-4 dniach. Udekorować można je dowolnie, choć oryginalnie powinny być w czekoladzie. Powiem wam jednak, że one są tak dobre, że nie potrzebują żadnych dodatków. Bardzo polecam.

Przepis z mojewypieki.com

 

 

Składniki (na 70 pierniczków):

  • 450 g płynnego miodu
  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wody

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć. Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować. Ciasto będzie miękkie i klejące. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odłożyć na 24 godziny do lodówki. 

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i lekko podsypując mąką rozwałkować na grubość około 5 mm. Z ciasta foremką wycinać serca i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach - rosną dość mocno. Piec w temperaturze 170ºC przez około 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i wystudzić. Pierniczki włożyć do puszek razem z kawałkami chleba lub jabłka. Kiedy zmiękną (u mnie zajęło to zaledwie kilka dni), udekorować lukrem, glazurą czekoladową lub czekoladą choć bez niczego też są pyszne.




wtorek, 04 grudnia 2018
Ciasto drożdżowe z nadzieniem śmietanowo-kakaowym i wiśniami

                            Zdjęcie ciasta drożdżowego nadzianego śmietaną z kakao wypatrzyłam kiedyś w internecie. Nie pamiętam już na jakiej stronie, ale utkwiło mi w pamięci i musiałam je zrobić. Jako, że były w domu do wykorzystania wiśnie z nalewki, pomyślałam że to będzie idealne połączenie. Puszyste ciasto drożdżowe, wiśnie i kakaowe nadzienie. Przepyszne ciasto, idealne na wieczór z ciepłą herbatą. 


Ciasto drożdżowe:

  • 400g mąki
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30g masła roztopionego, przestudzonego
  • 2 duże jajka

Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i dwie łyżki mąki, wymieszać odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę mąki, cukier, roztrzepane jajka. Dodać wyrośnięty rozczyn. Zarobić ciasto. Pod koniec zagniatania dodać masło i jeszcze raz wyrobić. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na ok. godzinę).

Nadzienie:

  • 200g kwaśnej śmietany
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wiśnie ( u mnie z nalewki, ale mogą być z kompotu)

Śmietanę, kakao i cukier wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować śmietaną z kakao, ułożyć wiśnie, zwinąć w roladę. Przeciąć roladę na pół ostrym nożem wzdłuż pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Tak powstałe dwa końce przeplatać między sobą. Dokładnie zlepić końce. Ułożyć ciasto w keksówce o wym 12x23cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp 180o przez ok. 40-50 minut, do zezłocenia. 




06:44, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (1) »
piątek, 30 listopada 2018
Biszkopt piernikowy z kremem pomarańczowym i czekoladowym

                      Ciasto, które łączy w sobie wszystkie świąteczne smaki. Piernikowy biszkopt, powidła śliwkowe, pomarańcze i czekolada. Przepyszne, lekkie, ale zdecydowane w smaku. Bardzo polecam nie tylko na Święta. 

przepis własny

 

   

Biszkopt piernikowy:

  • 6 dużych jajek
  • 200g cukru
  • 200g mąki
  • 20g kakao
  • 20g przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24x35cm. Piec w temperaturze 180o przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. 

Krem pomarańczowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 500g śmietany kwaśnej 18%
  • 2 pomarańcze
  • 6-7 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • do nasączenia biszkoptu- rozcieńczona nalewka lub kawa z mlekiem

Z pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Wyfiletować pomarańcze, a resztek wycisnąć sok. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, zmiksować. Dodać sok z pomarańczy, filety, skórkę pomarańczową i krótko zmiksować. Dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. 

Spód biszkoptu umieścić w blaszce, można delikatnie nasączyć ulubioną nalewką albo kawą. Posmarować powidłami śliwkowymi. Wyłożyć krem pomarańczowy, przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko nasączyć. 

Krem czekoladowy:

  • 330ml śmietanki 30%
  • 100g kwaśnej śmietany 18%
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kakao do oprószenia

Śmietankę bardzo mocno podgrzać, wrzucić posiekaną czekoladę, po kilku minutach wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia i schłodzenia w zimne miejsce na 2-3 godziny (można przygotować dzień przed). Czekoladową śmietankę ubić, dodać kwaśną śmietanę, dodać żelatynę i zmiksować. Krem przełożyć do worka cukierniczego, odciąć końcówkę i udekorować ciasto. Przed podaniem oprószyć kakao.