Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
czwartek, 13 lipca 2017
Kruche ciasto z agrestem i pianką

                           Zauważyliście, że ostatnio na blogach coraz więcej pojawia się wypieków z porzeczkami i agrestem? Ja sama dopiero teraz doceniłam smak tych nieco zapomnianych owoców. Aż żałuje, że tak późno, bo przecież co roku na działce dziadka mamy ich pod dostatkiem. Zawsze robiło się z nich tylko soki na zimę. Od pewnego czasu są też dżemy i wypieki! Co więcej nawet zamrażam sobie po woreczku tych owoców żeby móc cieszyć się ich smakiem także zimą. Dzisiaj mam dla was kruche ciasto z agrestem. Nie do końca zwyczajne, bo z makową pianką. Jest przepyszne, smak agrestu i maku komponuje się idealnie. I ten zapach, nie do opisania. Zdecydowanie polecam!

Przepis znalazłam tutaj

 

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i sól. Szybko zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć na spód formy o wymiarach 24x24cm. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Spód podpiec przez 15 minut w temperaturze 180o, przestudzić. 

Pianka makowa:

  • 4 duże białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki maku, zmielonego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 300-400g agrestu ( u mnie różowy)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać po łyżce cukru (jak na bezę) aż piana będzie sztywna, a cukier się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera, dodać proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, mak i powoli wlewać olej. Agrest oprószyć mąką i wyłożyć na podpieczony spód. Wyłożyć piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut do zrumienienia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 


06:50, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 06 lipca 2017
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kremem bawarskim

                     Uwielbiam ten czas gdy pojawiają się letnie owoce. Jest wtedy tyle możliwości. W głowie mam tyle pomysłów, że nie wiem czy ze wszystkim zdążę. Dlatego w dzisiejszym cieście umieściłam aż trzy rodzaje owców. W środku jogurtowego ciasta są borówki amerykańskie i maliny, a na wierzchu truskawki. Całość przełożona lekkim kremem bawarskim. Ciasto idealne na lato. Polecam!

 Przepis na krem bawarski znalazłam tutaj, reszta to pomysł własny. 

Składniki na ciasto:

  • 1 duże jajko
  • 600g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 160ml oleju słonecznikowego
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść malin
  • garść borówek amerykańskich lub jagód
  • 500g truskawek

Wszystkie składniki, w tym także jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą i odłożyć. W misce szpatułką wymieszać jajko, olej i cukier. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, jeszcze raz krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać maliny i borówki i delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x35cm. Na wierzchu ułożyć truskawki przekrojone na pół. Piec w temperaturze 170przez 50-60 minut lub dłużej do suchego patyczka. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty. 

Krem bawarski:

  • 450g śmietanki 30%
  • 200g mleka
  • 60g cukru
  • 4 żołtka
  • 12g żelatyny
  • 60g wody
  • 1 laska wanilii

Przygotować najpierw krem angielski. Mleko i 200g śmietanki wlać do rondla z grubym dnem i dodać łyżkę cukru i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewać aż do zagotowania. W międzyczasie w misce ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Gdy śmietanka zacznie się gotować, wlać ok. 1/3 mieszanki, małymi porcjami do żółtek, ciągle ubijając. Przelać mieszankę żółtek do rondla z mlekiem i wymieszać. Całość gotować na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając, przez ok. 5 minut aż krem lekko zgęstnieje. Prawidłowa gęstość kremu jest wtedy gdy przy pociągnięciu palcem tylnej części łyżki zostaje ślad. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do kremu angielskiego. Wyciągnąć laskę wanilii. Gdy krem zacznie tężeć, ubić pozostałą śmietankę, ale nie na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do kremu. Krem włożyć do lodówki, do stężenia. Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta jogurtowego. Schłodzić w lodówce.

Glazura:

  • 1 łyżeczka żelatyny
  • sok z pół pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2/3 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać cukier, sok z pomarańczy i wymieszać. Wystudzić. Tężejącą glazurę za pomocą pędzelka rozprowadzić po cieście. Schłodzić w lodówce. 


06:57, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
czwartek, 29 czerwca 2017
Ciasteczka kruche z maszynki

                     Dzisiaj na blogu klasyka! Kruche ciasteczka przeciskane przez maszynkę. Na pewno dobrze je znacie, nie raz kupowaliście je w sklepie czy w cukierni. Przygotowałam dla was naprawdę dobry przepis. Ciastka są idealnie kruche, maślane, rozpływają się w ustach. Spróbujcie, a jestem pewna że często będziecie do nich wracać.

przepis własny

 

 Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Do dekoracji:

  • biała czekolada
  • gorzka czekolada
  • wiórki kokosowe

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Ciasto nakładać porcjami do maszynki do mielenia mięsa z nakładką do ciastek i wyciskać dowolne kształty. Układać ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niedużych odstępach. Przed pieczeniem dobrze jest jeszcze ciastka schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Piec w temperaturze 200o przez 10-15minut. Z podanej porcji powinny wyjść dwie duże blachy ciastek. 

Po ostudzeniu dowolnie udekorować. U mnie gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej oraz biała czekolada i wiórki kokosowe. Bez dodatków też smakują świetnie.


wtorek, 27 czerwca 2017
Muffinki czekoladowe z truskawkami

                                Czekolada i truskawki to naprawdę genialne połączenie. Przekonałam się o tym po raz kolejny. Delikatne, bardzo czekoladowe muffinki z dużymi kawałkami truskawek. Są przepyszne! Będą idealne na drugie śniadanie, z powodzeniem możecie zabrać je na wakacyjną wycieczkę. Polecam!

przepis własny

 

 Składniki (na 12 dużych muffinek):

  • 3 szklanki mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80g gorzkiej czekolady
  • 400g truskawek

W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka, mleko, olej, cukier i wodę gazowaną. Zawartość obu misek połączyć, krótko wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę. Odłożyć kilka truskawek, resztę pokroić na ćwiartki i dodać do ciasta. Z papieru do pieczenia wyciąć dość duże kwadraty i wyłożyć nimi foremkę do muffinek, formując papilotki. Napełniać papilotki ciastem (moje muffinki były bardzo duże, nakładałam po 4-5 łyżek ciasta). Na wierzchu ułożyć pokrojone truskawki. Piec w temperaturze 180o przez 30-35 minut, ale jeśli zrobicie mniejsze muffinki, wtedy czas pieczenia trzeba skrócić do ok. 20 minut. 


piątek, 23 czerwca 2017
Ciasto czekoladowo-orzechowe z musem truskawkowym i kremem z kwaśnej śmietany

                            Na weekend mam dla was pyszne, letnie ciacho. Czekoladowo-orzechowy spód, mus z truskawek i krem z kwaśnej śmietany. Ciasto czekoladowe jest puszyste i wilgotne, z kawałkami orzechów, które przyjemnie chrupią pod zębami. Mus truskawkowy jest bardzo intensywny w smaku dzięki redukcji wody, naprawdę polecam ten sposób przygotowania, rewelacja! No i krem z kwaśnej śmietany to prawdziwa wisienka na torcie. Musicie tego spróbować. 

przepis własny

 

 

Ciasto czekoladowo-orzechowe:

  • 250g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 100g grubo mielonych orzechów włoskich
  • 200g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70ml mleka
  • 250ml wody gazowanej

W jednej misce roztrzepać jajka, mleko, roztopione masło i wodę gazowaną. W drugiej misce wymieszać mąką, cukier, orzechy, kakao, proszek do pieczenia. Zawartość obu misek połączyć. Krótko wymieszać. Wylać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. 

Mus truskawkowy:

  • 1 3/4 kg truskawek
  • 100g cukru
  • 9 łyżeczek żelatyny

Truskawki pokroić na kawałki i wrzucić do garnka, zasypać cukrem. Gotować na wolnym ogniu przez kilkanaście minut, aż woda nieco odparuje. Zmiksować blenderem na gładki mus. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody. Dodać żelatynę do jeszcze ciepłych truskawek i wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić, tężejący mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Krem z kwaśnej śmietany:

  • 700g kwaśnej śmietany 18%
  • 200ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać kwaśną śmietanę, cukier i zmiksować. Dodać letnią żelatynę i zmiksować. Krem wyłożyć na mus.

Dodatkowo:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego

Czekoladę roztopić nad parą wodną. Dodać olej i wymieszać. Przełożyć czekoladę do sztywnego worka, odciąć niewielki rożek i udekorować ciasto. Schłodzić najlepiej przez całą noc. 


1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 98