Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 21 marca 2018
Zimowa Dolina Kościeliska

                      W tym roku udało nam się wyrwać na jeden dzień w Tatry. Pogoda nie do końca dopisała, bo cały dzień prószył śnieg, przez co widoczność była bardzo słaba. W takie dni spacer Doliną Kościeliską jest opcją idealną. Nawet przy mglistej pogodzie, można liczyć na wspaniałe widoki. 

Postanowiliśmy zwiedzić Dolinę ze wszystkimi jej wariantami, pominęliśmy tylko wejścia do jaskiń. Zaczęliśmy więc od Hali Stoły. Przy dobrej widoczności z tego miejsca rozpościera się piękny widok na Giewont. U nas z widoków nici, ale trudno, na pewno tam kiedyś wrócimy. 

Po zejściu z Hali Stoły kierowaliśmy się w stronę schroniska na Hali Ornak. Widoki po drodze przepiękne. Powiem wam, że Dolina Kościeliska podobała mi się o wiele bardziej zimą niż latem. Tuż przed schroniskiem skręciliśmy w lewo, do Stawu Smreczyńskiego. 

W drodze powrotnej przeszliśmy jeszcze przez Wąwóz Kraków, który zimą także jest znacznie bardziej urokliwy. 

Trasa bardzo przyjemna, niezbyt męcząca. Łącznie z obiadem w schronisku zajęła nam praktycznie cały dzień. Teraz czekam już na wiosnę i krokusy w Dolinie Chochołowskiej. Mam nadzieję, że może w tym roku uda mi się je zobaczyć. 

piątek, 16 marca 2018
Babka drożdżowa z nadzieniem makowym

                              Kolejna nasza zeszłoroczna babka. Z ciasta drożdżowego, z nadzieniem makowym. Ciasto wałkujemy na prostokąt, smarujemy nadzieniem. Zwijamy w roladę, którą następnie kroimy w plastry, które jeden na drugim układamy w formie do babki. To taki makowiec w nowej odsłonie. Spróbujcie!

przepis własny

 

Składniki:

  • 700g mąki pszennej
  • 50g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka (białka odłożyć do nadzienia)
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki oleju

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać utarte jajka z cukrem, wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto, wybijając ręką. Pod koniec dodać olej i jeszcze raz dobrze wyrobić. Gotowe ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać mąki. Włożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i podwojenia objętości (ok 1-1,5h). Po tym czasie rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować nadzieniem makowym, zwinąć w roladę. Foremkę do babki wysmarować masłem. Kroić plastry grubości ok 1,5cm i układać warstwowo w foremce. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w temperaturze 180o przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić, wyciągnąć z formy. Dowolnie udekorować babkę. U mnie lukier i biała czekolada.

Nadzienie makowe:

  • 200g maku mielonego
  • 2 białka
  • 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 80g cukru

Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia, odcisnąć w lnianej ściereczce. Dodać miękkie masło, cukier, dżem, miód i dobrze wymieszać. Dodać ubite białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać.



06:49, amaranthrose , babki
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 12 marca 2018
Babka gotowana straciatella z dżemem porzeczkowym

                                         To nasza zeszłoroczna babka gotowana. Waniliowa, z kawałkami czekolady, przełożona domowym dżemem z czerwonej porzeczki, z polewą z kajmaku i migdałami. Jedna z najlepszych na blogu (tak wiem, piszę to przy każdej babce gotowanej). Kwaśny dżem porzeczkowy idealnie przełamuje słodką polewę. Całość naprawdę rewelacyjna.

przepis własny

 

Składniki:

  • 7 dużych jajek 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 250g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60g gorzkiej czekolady drobno posiekanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, włożyć do lodówki. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Mąki, proszek do pieczenia przesiać i dodawać po łyżce do masy. Dodać pianę z białek i zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę i wymieszać łyżką.

Formę do babki gotowanej obficie wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Przełożyć ciasto do formy i zamknąć. Wstawić formę do garnka z gotującą się wodą (powinna sięgać 2/3 wysokości formy). Jeśli foremka zacznie się unosić, położyć między nią a pokrywkę garnka bawełnianą ściereczkę. Gotować babkę na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 godzinę i 30minut. Po tym czasie wyłożyć babkę na talerz, wystudzić. Przekroić na równe 3 części. 

Dżem z czerwonej porzeczki:

  • 300g czerwonej porzeczki 
  • 10 łyżek cukru (lub więcej)

Porzeczki wsypać do garnuszka, zasypać cukrem. Podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż owoce się rozpadną a woda odparuje. Przełożyć babkę dżemem.

Dodatkowo:

  • 200g kajmaku
  • migdały w słupkach

Kajmak podgrzać i udekorować nim babkę. Posypać migdałami w słupkach.


07:33, amaranthrose , babki
Link Komentarze (3) »
piątek, 09 marca 2018
Babka jogurtowa z białą czekoladą i żurawiną

                        Chyba czas najwyższy pomyśleć już o Wielkanocnych wypiekach. W najbliższym czasie pojawi się na blogu na pewno kilka nowych przepisów na babki. W planach są też mazurki. Tak więc będzie się działo. Zaczynamy od babki jogurtowej, z białą czekoladą i żurawiną. Wilgotna, aromatyczna, pyszna!

Przepis z kwestiasmaku.com

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 50g roztopionego masła
  • 50g białej czekolady
  • skórka starta z pół cytryny
  • 100g suszonej żurawiny + 4 łyżki alkoholu do namoczenia

Żurawinę zalać alkoholem i namoczyć. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i odłożyć. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Dodać jogurt, roztopione masło, roztopioną czekoladę, skórkę z cytryny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować, na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Wmieszać żurawinę (łyżkę odłożyć do dekoracji).

Ciasto przełożyć do keksówki 9x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180o przez około 45minut.

Polewa:

  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 70g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać śmietankę i wymieszać. Stopniowo dodawać jogurt cały czas mieszając. Polać ciasto polewą. Udekorować wiórkami kokosowymi i odłożoną wcześniej żurawiną.


07:30, amaranthrose , babki
Link Komentarze (2) »
środa, 07 marca 2018
Ciasto czekoladowe z bezą kokosową

                    Ciasto idealne gdy w środku tygodnia najdzie was ochota na coś słodkiego. Przygotowanie nie zajmie wam więcej niż pół godziny. Wilgotne, bardzo czekoladowe ciasto oraz chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku beza kokosowa. Muszę się przyznać, że to był eksperyment, ale udało się! Wyszło dokładnie takie, jak powinno. Ciasto czekoladowe jest nieprzesuszone, mokre, a beza idealnie chrupiąca. Próbujcie! 

 przepis własny

 

Składniki:

  • 250g masła roztopionego, przestudzonego
  • 200g + 10 łyżek cukru
  • 250g mąki
  • 3 jajka (żółtka i białka osobno)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 200ml coli lub wody gazowanej
  • 70ml mleka
  • 60g gorzkiej czekolady
  • 100g wiórków kokosowych

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i odstawić. W misce roztrzepać masło z żółtkami i cukrem. Dodać mleko i colę i wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać łyżką tylko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 28x8cm (mierzone od dołu) lub trochę większej, wyłożonej papierem do pieczenia.

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru, ubić na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć bezę na ciasto czekoladowe. Piec w temperaturze 180o przez 30 minut, a następnie przykryć ciasto folią aluminiową i piec jeszcze 20-30 minut, do suchego patyczka.