Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 04 lipca 2018
Sernik na zimno z truskawkami

                         Sezon na truskawki powoli dobiega końca. Trudno w to uwierzyć, ale na blogu nie było jeszcze klasycznego sernika na zimno z galaretką. Trzeba było nadrobić zaległości, a że był Dzień Ojca, to okazja ku temu idealna. Taki sernik na zimno wiadomo, że najlepszy jest z truskawkami. Jeśli jednak truskawek już nie znajdziecie, będą pasowały także borówki, jagody, maliny czy czereśnie.

przepis własny

 

 

Składniki:

  • 1kg twarogu mielonego na sernik
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 10 łyżek cukru z wanilią
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 500g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200g herbatników
  • 60g masła

Herbatniki pokruszyć (mogą być większe kawałki) wymieszać z roztopionym masłem, wysypać na spód tortownicy 26cm i docisnąć. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Ser zmiksować z jogurtem, dodać cukier i sok z cytryny, zmiksować. Wlewać powoli letnią żelatynę, ciągle miksując. Wylać masę serową na spód. Włożyć do lodówki do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wystudzić. Truskawki pokroić w plastry i ułożyć na zastygniętym serniku. Wylać tężejącą galaretkę.  



06:07, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (2) »
piątek, 29 czerwca 2018
Tartaletki z kremem patissiere i truskawkami

                                     Najlepsze tartaletki jakie kiedykolwiek robiłam. Idealnie kruche ciasto, kwaśny dżem porzeczkowy, delikatny krem patissiere i soczyste truskawki. Obowiązkowe do zrobienia w sezonie truskawkowym. Jest przy nich trochę pracy, ale naprawdę warto!

przepis własny 

 

 Kruche ciasto (na ok. 12-14 tartaletek)

  • 300g mąki pszennej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 jajko

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wylepić je schłodzonym ciastem. Ponownie schłodzić przez ok. 30 minut. Po tym czasie przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o przez ok. 15 minut. Ściągnąć obciążenia i piec jeszcze przez 10-15 minut do zrumienienia. Ostudzić.

Creme patissiere waniliowy:

  • 600ml mleka
  • 5 dużych żółtek
  • 100g cukru z wanilią
  • 40g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej domowego)

W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii, doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok. Cukier utrzeć z żółtkami do białości. Wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać do ugotowanego mleka, mieszać by nie było grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania, gotować ok.1 minutę aż krem zgęstnieje. Przykryć folią, tak by dotykała kremu. Odłożyć do ostudzenia.
Tartaletki posmarować dżemem porzeczkowym. Krem przełożyć do worka cukierniczego i nałożyć porcje na tartaletki.

Dodatkowo:

  • ok. 800g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa 

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Truskawki pokroić w grube plasterki i ułożyć na kremie, schłodzić. Za pomocą pędzelka tężejącą galaretką pokryć truskawki. 






poniedziałek, 25 czerwca 2018
GP Francji

                                            Osiem wyścigów już za nami. Jedne były bardzo emocjonujące, a inne jak np. GP Monako (nie wierzę w to co piszę, bo Monako to mój ulubiony wyścig) mniej. Jeśli chodzi o liderów, to niezmiennie. Wydaje się, że walka o tytuł mistrzowski rozegra się pomiędzy Lewisem Hamiltonem a Sebastianem Vettelem.  Po chwilowym kryzysie w Mercedesie śladu już nie ma.

źródło zdjęcia

Jeśli chodzi o GP Francji, to niewiele można powiedzieć. Bardzo ciekawy start, ale później już bez większych emocji. Pewne zwycięstwo Lewisa Hamiltona. Startujący z pole position Brytyjczyk był we Francji poza zasięgiem rywali. Zaowocowało to powrotem na pozycję lidera w klasyfikacji generalnej.

Startujący z trzeciej pozycji Sebastian Vettel tego wyścigu nie może zaliczyć do udanych. Chociaż trzeba pochwalić Niemca za podjęte ryzyko i próbę walki na starcie. Kolizja z Valterim Bottasem, kara 5 sekund i 2 punkty karne, to nie to czego oczekiwał kierowca. Należy jednak przyznać, że piąta pozycja na mecie w tej sytuacji to naprawdę dobry rezultat.

To był dobry wyścig dla Maxa Verstapena. Bardzo ryzykowny manewr na starcie, ale zdobytej w ten sposób drugiej pozycji Holender nie oddał już do końca. Sama już nie wiem co myśleć o Maxie. Popełnia wiele błędów, jeździ brawurowo i wykonuje bardzo nieprzemyślane manewry. Wielokrotnie pozbawiając nie tylko siebie, ale też innych zawodników szans na punkty. Z drugiej strony wciąż wiele osób, w tym Robert Kubica, wypowiada się o nim bardzo pozytywnie. Czas pokaże jakim kierowcą będzie Max Verstapen, póki co jeszcze długą drogę ma przed sobą.

Pod koniec wyścigu z dalszej walki wycofał się Fernando Alonso. Po raz kolejny wielki pech Hiszpana. Szkoda, bo początek sezonu był naprawdę dobry. Praktycznie w każdym wyścigu Fernando punktował. Mam nadzieję, że do Hiszpana wkrótce uśmiechnie się szczęście. 

22:27, amaranthrose , Formuła1
Link Komentarze (1) »
piątek, 22 czerwca 2018
Muffinki z morelami, truskawkami i serem

                     Jeśli śledzicie instagrama blogowego, to wiecie, że miniony tydzień spędziłam w Lublinie. Oprócz wykładów i nauki było zwiedzanie i oczywiście pyszne jedzenie. Lublin to przepiękne i bardzo urokliwe miasto. Mam nadzieję, że jesczcze kiedyś tam wrócę. Drogę do Lublina, długą bo przecież aż z Opola, umiliły nam muffinki. Z truskawkami, morelami i białym serem. Przepyszne!

przepis własny

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 250g truskawek
  • 2-3 duże morele
  • 100g twarogu
  • 70g serka homogenizowanego, waniliowego

W jednej misce roztrzepać jajko, mleko, olej, cukier. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Zawartość obu misek połączyć i krótko wymieszać. Truskawki i morele pokroić i wrzucić do ciasta, wymieszać. Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z serkiem. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać po łyżce ciasta, następnie łyżeczkę sera i uzupełniać ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu można ułożyć owoce.



sobota, 16 czerwca 2018
Kinder Cake

                            Tort na osiemnaste urodziny musi być wyjątkowy. Siostra już dawno wypatrzyła sobie kinder cake. Nie pozostało mi nic innego, jak tylko taki tort przygotować. Na biszkopcie kakaowym, z kremem z gorzkiej czekolady, żelką z czarnej porzeczki. Udekorowany dużą ilością słodyczy kinder. Naprawdę robi wrażenie. Idealny na wyjątkowe okazje.

 przepis własny

 

Biszkopt:

  • 6 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 200g cukru
  • 210g mąki
  • 30g kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, zmiksować. Dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 160o przez 40-45 minut. Ostudzić. Przekroić na 3 blaty. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej.

Krem czekoladowy:

  • 1l śmietany kremówki 30%
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżeczek żelatyny

Czekoladę drobno posiekać. Śmietankę mocno podgrzać, ale nie wolno jej zagotować. Wrzucić do gorącej śmietanki czekoladę. Po 10min wymieszać. Ostudzić. Przykryć folią (folia powinna przylegać do powierzchni śmietanki), włożyć do lodówki najlepiej na całą noc lub na godzinę do zamrażalnika.

Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości gorącej wody, przestudzić. Wlewać do kremu letnią żelatynę i krótko zmiksować.

Żelka porzeczkowa:

  • 1kg czarnej porzeczki
  • 150 g cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Porzeczki zasypać cukrem i podgrzewać na wolnym ogniu, aż owoce się rozpadną. Zblendować, przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek i skórek. Do ciepłej jeszcze masy dodać żelatynę namoczoną w minimalnej ilości wody. Wymieszać do rozpuszczenia. Dwa głębokie talerze wyłożyć folią spożywczą. Rozdzielić mus porzeczkowy. Schłodzić w lodówce do stężenia. Najlepiej przygotować dzień przed.

Nasączenie:

  • 1/3 szklanki ulubionej nalewki (u mnie jeżynowa)
  • 1/3 szklanki wody

Składniki ponczu wymieszać.

Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy, nasączyć. Krem podzielić na 4 części. Pierwszą część przełożyć do worka cukierniczego. Wyszprycować warstwę kremu na całej powierzchni biszkoptu, wyrównać nożem. Na środku ułożyć jedną żelką porzeczkową. Ja dodatkowo trochę ją ścięłam, żeby warstwa nie była za gruba i równa. Wokół żelki wyszprycować krem. Przykryć biszkoptem, nasączyć. Wyłożyć drugą warstwę żelki i kremu w ten sam sposób. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Docisnąć. Trzecią część kremu rozsmarować na górze tortu, wygładzić. Schłodzić w lodówce przez dwie godziny.

Po tym czasie uwolnić z obręczy. Pozostały krem wyłożyć na bokach tortu. Nożem maczanym we wrzątku wygładzić cały tort. Włożyć do lodówki na pół godziny.

Polewa czekoladowa:

  • 60g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

Masło i cukier puder wrzucić do garnuszka i rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszać do uzyskania, gładkiej i lśniącej polewy. Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.

Polewą udekorować boki tortu.

Dodatkowo do dekoracji:

  • kinder niespodzianka
  • kinder czekolada
  • kinder shoko bons
  • kinder bueno
  • kinder country

Udekorować tort słodyczami.


06:52, amaranthrose , torty
Link Komentarze (2) »