Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 08 listopada 2017
Dyniowe drożdżowe z jabłkami

                                W sezonie na dynię zawsze co najmniej kilka razy piekę ciasto drożdżowe z puree z dyni. Zmieniam tylko dodatki. Wszyscy je uwielbiają. Tym razem przygotowałam nadzienie z jabłek. Ciasto zwinęłam w roladę i pokroiłam na plasterki, które ułożyłam w keksówkach. Całość dopełniła kruszonka i lukier cynamonowy. Takie ciasto do kubka gorącej herbaty. Na jesienne popołudnie będzie jak znalazł.

 

 Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki gęstego puree z dyni
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru i puree z dyni. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz olej. Zagnieść na gładkie, elastyczne i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. 

Nadzienie:

  • 1,2kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kaszy manny

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w małą kostkę i wrzucić do garnka. Zasypać cukrem, gotować na małym ogniu aż jabłka nieco zmiękną (ale nie mogą się rozpaść). Dodać kaszę mannę, wymieszać, zagotować. Ostudzić.

Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, zwinąć w roladę. Kroić roladę na plastry grubości 1,5cm, układać długich keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia. Jeden plaster na drugim, niezbyt równo. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut do zrumienienia.

Kruszonka:

  •  150g mąki
  • 75g cukru
  • 100g masła

Wszystkie składniki wrzucić do miski i rozetrzeć na kruszonkę. 

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • pół łyżeczki cynamonu

Cukier puder i cynamon zalać wodą i rozetrzeć łyżką na gładki lukier. Gęstość lukru regulować wodą lub cukrem pudrem. Polać lukrem wystudzone ciasto. 


 

10:25, amaranthrose
Link Komentarze (2) »
piątek, 03 listopada 2017
Czekoladowe cupcakes z powidłami i kremem dyniowo-cynamonowym

                                        Dawno nie było już na blogu muffinek ani cupcakes. Dlatego dzisiaj mam dla was bardzo jesienne babeczki. Czekoladowe ciasto, powidła śliwkowe i krem dyniowo-cynamonowy. Są naprawdę pyszne, smaki łączą się idealnie. Krem dla prawdziwych wielbicieli cynamonu, bo nie każdemu smakował. Polecam spróbować.

przepis własny

 

 

Składniki (na 12-14 cupcakes):

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • 250g roztopionego, przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250ml coli lub wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 70ml mleka

W osobnych miskach wymieszać składniki mokre i suche. Zawartość obu misek połączyć i krótko wymieszać rózgą (tylko do połączenia składników). Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać papilotki do 3/4 wysokości.  Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Krem dyniowo-cynamonowy:

  • 300ml smietanki 30%
  • 300g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek gęstego puree z dyni
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt, puree z dyni, cukier, cynamon i zmiksować. Dodać przestudzoną, ale ciągle płynną żelatynę i zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i włożyć do lodówki do stężenia.

Dodatkowo:

  • 200g powideł śliwkowych
  • posypka karmelowa lub posiekane orzechy

W babeczkach za pomocą łyżeczki wydrążyć środki. Napełnić je powidłami. Wyszprycować krem na babeczki. Posypać posypką karmelową, posiekanymi orzechami lub wiórkami czekoladowymi. Schłodzić.

 



niedziela, 29 października 2017
Pancakes czekoladowe z orzechami, borówkami i sosem z białej czekolady.

                            Dzisiaj zapraszam was na słodkie, weekendowe śniadanie. Czekoladowe pancakes z orzechami, gorzką czekoladą i borówkami. Podane z sosem z białej czekolady. Idealny sposób na rozpoczęcie dnia.

przepis własny 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g borówek amerykańskich
  • 50g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 50g orzechów włoskich posiekanych
  • olej (ewentualnie do smażenia)
  • 100ml śmietanki 30%
  • 100g białej czekolady

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka z mlekiem. Do mokrych składników stopniowo dodawać suche i mieszać. Dodać orzechy, czekoladę, borówki i wymieszać.

Śmietankę i połamaną białą czekoladę roztopić w misce nad parą wodną. Wymieszać na gładki sos. 

Smażyć naleśniki na nieprzywierającej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładać po dwie łyżki ciasta. Gdy na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracać na drugą stronę. Podawać ciepłe z sosem z białej czekolady.

 

środa, 25 października 2017
Markizy z kajmakiem

                                        To najlepsze i najprostsze ciasteczka. Wykorzystałam mój ulubiony podstawowy przepis, a po upieczeniu przełożyłam ciasteczka kajmakiem. Dalsza reklama w tym przypadku chyba nie jest konieczna. One po prostu muszą być pyszne! 

 

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 300g kajmaku

 Wszystkie składniki na ciasto (poza kajmakiem)  szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Wałkować ciasto na grubość ok. 5mm i wycinać okrągłe ciastka. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną) w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 200o przez 10-15minut, do zrumienienia.

Upieczone ciasteczka przekładać kajmakiem.


niedziela, 22 października 2017
Śmietanowiec z wiśniami

                               To ciasto piekłam już bardzo dawno temu, ale przepis ciągle czekał na publikację. Ostatnio było trochę mniej czasu na pieczenie więc mogę nadrobić zaległości. Mimo, że było to tak dawno, doskonale pamiętam smak śmietanowca. Jest jak najlepszy, najbardziej delikatny sernik. Pierwszego dnia po upieczeniu ma strukturę piankową. W kolejnych dniach bardziej sernikową i wtedy smakował mi dużo bardziej. Wiśnie mogą być z kompotu, rozmrożone, ale mogą to być też inne owoce. Jeśli jeszcze nie próbowaliście śmietanowca, upieczcie go koniecznie.  

przepis z mojewypieki.com

 

Ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

Wszystkie składniki posiekać nożem, a następnie zagnieść. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na około 3 godziny.

Masa śmietankowa:

  • 5 białek, w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1200 g kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g)

Dodatkowo:

  • 400 g wiśni: świeżych, mrożonych lub z syropu/kompotu (owoce powinny być odmrożone i odsączone z soku)

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce (jak na bezę), cały czas ubijając. Piana powinna być gładka i błyszcząca. Dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by białka nie opadły. 

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm (a najlepiej nieco większą) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tartce o dużych oczkach na spód formy. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę śmietankową, wyrównać. Poukładać wiśnie, które powinny pozostać na wierzchu masy śmietankowej. Jako ostatnią warstwę zetrzeć na górę ciasto kruche. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 - 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku ( jak sernik).


09:30, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (1) »