Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 24 sierpnia 2018
Tort czekoladowo-jogurtowy z malinami i borowkami

                                    Tort z dużą ilością czekolady, jogurtu i owoców. Na kakaowym biszkopcie, z kremem czekoladowym na bazie śmietany, jogurtu i gorzkiej czekolady, kremem jogurtowym, z warstwą malin i z borówkami. Niezbyt słodki, obłędnie czekoladowy. Nie mam zdjęcia ze środka niestety, bo tort byl prezentem. Nie pozostaje wam więc nic innego jak tylko wypróbować przepis.  

przepis własny

 

Biszkopt:

  • 7 jajek
  • 230g cukru
  • 240g mąki pszennej
  • 40g kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Ubić na jasną i puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) tortownicy o średnicy 26cm. Piec w temperaturze 1600 prze 45-50 minut. Dobrze wystudzić (najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej). Przekroić na 3 blaty.

Frużelina malinowa:

  • 400g malin
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości wody. Maliny wrzucić do garnka, zasypać cukrem, można podlać odrobiną wody. Zagotować, dodać mąkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać. Wystudzić.

Krem czekoladowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny

Czekoladę drobno pokroić. Śmietankę mocno podgrzać (ale nie wolno jej zagotować). Wrzucić czekoladę, poczekać 10 minut, a następnie dobrze wymieszać. Schłodzić przez godzinę w zamrażalniku albo przez kilka godzin w lodówce. 

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietankę z czekoladą ubić, dodać jogurt, cukier puder i zmiksować. Dodać żelatynę i krótko zmiksować. Schłodzić krem.  

Krem jogurtowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 800g jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 100g borówek

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać jogurt, cukier puder i zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować. Schłodzić krem.

Do nasączenia:

  • 3/4 szklanki soku z czarnej porzeczki

Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy, nasączyć, wyłożyć pół malin. Z kremu czekoladowego odłożyć ok. 1/4, resztę wyłożyć na maliny. Przykryć drugim blatem biszkoptu, nasączyć, wyłożyć maliny. Z kremu jogurtowego odłożyć kilka łyżek, resztę wyłożyć na maliny, powciskać w krem borówki. Przykryć ostatnim biszkoptem, nasączyć. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie uwolnić tort z obręczy. Obsmarować cienką warstwą kremu czekoladowego. Schłodzić ponownie przez pół godziny.

Polewa czekoladowa:

  • 60g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1/2 łyżeczki żelatyny

Masło i cukier puder wrzucić do garnuszka i rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszać do uzyskania, gładkiej i lśniącej polewy. Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.

Do dekoracji:

  • borówki, maliny
  • gorzka czekolada

Polewą udekorować boki tortu. Górę udekorować rozetkami z pozostałych kremów, owocami i kostkami gorzkiej czekolady.


00:00, amaranthrose , torty
Link Komentarze (2) »
wtorek, 21 sierpnia 2018
Muffiny miętowe z malinami i borówkami

                                   W tym roku na balkonie pięknie rośnie mi mięta. Pomyślałam więc, że czemu by jej nie użyć do wypieków. Na początek proste muffinki z malinami i borówkami. W oryginalnym przepisie były to muffinki szpinakowe. Zamieniłam szpinak na miętę, a dla wzmocnienia smaku dodałam krople miętowe. Muffinki wyszły orzeźwiające, lekkie, owocowe.      

Inspirowałam się tym przepisem, podaję w mojej wersji. 


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 140 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 60 g listków świeżej mięty
  • 2 jajka
  • świeżo otarta skórka z 1 cytryny
  • pół łyżeczki kropli miętowych (opcjonalnie)
  • 125g malin
  • 100g borówek amerykańskich

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miętę, olej i kwaśną śmietanę zmiksować blenderem. Dodać jajka, cukier, krople miętowe i otartą skórkę z cytryny. Krótko wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej. Bezpośrednio do naczynia przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać pokrojone maliny i borówki, wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Napełniać je ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Dodatkowo:

  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • borówki

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać na polewę. Udekorować muffinki czekoladą i borówkami.


piątek, 17 sierpnia 2018
Biszkopt z kremem bawarskim i borówkami

                                      Obowiązkowe ciasto na lato. Na biszkopcie, z galaretką i dużą ilością owoców. Nieco je urozmaiciłam, bo zamiast klasycznego kremu na śmietance albo na jogurcie, użyłam kremu bawarskiego. To najlepszy krem, podobny do budyniowego ale dużo lżejszy. Pieczcie póki sezon na borówki w pełni. 

Przepis na krem bawarski znalazłam tutaj, reszta to pomysł własny.  

 

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 130g cukru
  • 160g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o wymiarach 25x40cm. Piec w temperaturze 1600 przez 25-30 minut. Wystudzić.

Krem bawarski:

  • 650g śmietanki 30%
  • 300g mleka
  • 90g cukru
  • 6 żołtek
  • 18g żelatyny
  • 69g wody
  • 1 laska wanilii
  • opakowanie herbatników maślanych

Przygotować najpierw krem angielski. Mleko i 300g śmietanki wlać do rondla z grubym dnem i dodać łyżkę cukru i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewać aż do zagotowania. W międzyczasie w misce ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Gdy śmietanka zacznie się gotować, wlać ok. 1/3 mieszanki, małymi porcjami do żółtek, ciągle ubijając. Przelać mieszankę żółtek do rondla z mlekiem i wymieszać. Całość gotować na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając, przez ok. 5 minut aż krem lekko zgęstnieje. Prawidłowa gęstość kremu jest wtedy gdy przy pociągnięciu palcem tylnej części łyżki zostaje ślad. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do kremu angielskiego. Wyciągnąć laskę wanilii. Gdy krem zacznie tężeć, ubić pozostałą śmietankę, ale nie na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do kremu. Krem włożyć do lodówki, do stężenia. Odłożyć 3-4 łyżki kremu. Wyłożyć krem na biszkopt. Ułożyć herbatniki i posmarować resztą kremu. Schłodzić w lodówce.

Dodatkowo:

  • 500g borówek amerykańskich
  • 3 galaretki jagodowe

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wystudzić. Borówki ułożyć na cieście. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić ciasto w lodówce.


piątek, 10 sierpnia 2018
Ciasteczka czekoladowe

                               Najlepsze ciasteczka czekoladowe. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Z dużą ilością kakao i czekolady. Porcja jest duża, ale na pewno nic się nie zmarnuje. 

Przepis od ArabeskaWaniliowa

 

 

Składniki (na ok. 50 ciastek):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1 szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (ok. 150g)



Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło rozpuścić, przelać do miski, dodać kakao i zmiksować. Następnie dodać cukier, wanilię i maślankę, ponownie zmiksować. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać groszki czekoladowe. Najlepiej schłodzić ciasto w lodówce. Ciasto nabierać łyżeczką i kłaść kulki wielkości orzecha włoskiego (a nawet mniejsze, ciastka bardzo rosną) na blachę wyścieloną pergaminem, w dość dużych odstępach. Piec 10-12 minut w 180 st.C (brzegi ciastek powinny być lekko przypieczone, a środek ciągle bardzo miękki). Po upieczeniu ciasteczka zostawić na blasze na 2-3 minuty, po czym przenieść za pomocą szpatułki na kuchenną kratkę, do całkowitego wystygnięcia.


środa, 08 sierpnia 2018
Ciasto szpinakowe z galaretką z arbuza

                                    Takiego ciasta jeszcze nie jedliście. Na biszkopcie szpinakowym, z kremem jogurtowym lekko cytrynowym i galaretką z arbuzą. Lekkie, bardzo orzeźwiające. Następnym razem jednak do musu arbuzowego zamiast żelatyny dodam galaretkę arbuzową dla wzmocnienia smaku. Jeśli uda wam się znaleźć taką galaretkę, dodajcie trzy opakowania rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody do musu arbuzowego, wtedy ciasto będzie bardziej arbuzowe. 

przepis na biszkopt z mojewypieki.com, reszta to pomysł własny

 

Biszkopt szpinakowy:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklani cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 120 g świeżego szpinaku 'baby'
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny - do nasączenia

Szpinak i olej zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka cały czas ubijając. Dodać papkę szpinakową i zmiksować, do połączenia. Mąkę pszenną z proszkiem - przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.

Ciasto przełożyć do formy 25 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 min, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Nasączyć ciasto sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą (ok. pół szklanki).

Krem jogurtowy:

  • 1200g jogurtu greckiego
  • 300ml śmietany 30%
  • 8-10 łyżek cukru pudru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 8 łyżeczek żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier, jogurt, skórkę z cytryny i zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować. Włożyć do lodówki, aż zacznie gęstnieć. Tężejący krem wylać na biszkopt, schłodzić w lodówce.

Galaretka z arbuza:

  • 1kg arbuza (waga po odkrojeniu skórki i odpestkowaniu)
  • 7 łyżeczek żelatyny

Arbuza zmiksować na gładki mus. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Dodać do arbuza, wymieszać. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce.