Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 16 października 2018
Muffinki jogurtowo-dyniowe z czekoladą

                        Kolejny przepis na muffinki dyniowe. Zupełnie inne od tych, które pokazywałam wam ostatnio. Ciężkie, bardzo wilgotne, bo z dodatkiem jogurtu i dyniowego puree. Wzbogacone kawałkami czekolady i cynamonem. Pyszne, najlepsze na drugie śniadanie.

przepis własny

 

Składniki:

  • 6 łyżek puree z dyni
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 1 łyżeczka cynamonu

W jednej misce wymieszać jogurt, mleko, puree z dyni, jajko, olej i cukier. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Zawartość obu misek połączyć. Dodać posiekaną czekoladę i krótko wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełniać je do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180o przez 25-30 minut.





piątek, 12 października 2018
Muffinki dyniowo-karmelowe z gruszkami i kruszonką

                    Sezon na dynię w pełni, korzystamy z niego ile się da. Dzisiaj proste muffiny z dynią, karmelem, gruszkami i kruszonką. Cudownie żółte, puszyste, pełne aromatów. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. 

         

Składniki:

  • 2szklanki mąki
  • 6 łyżek puree z dyni (najlepiej Hokkaido)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 150g masła
  • 4 duże gruszki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Do garnka wsypać cukier, dodać 2-3 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień, gotować aż karmel będzie jasnozłoty. Dodać masło, wymieszać. Dodać śmietankę i także wymieszać. Dodać gruszki pokrojone w kostkę, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać dwa jajka, puree z dyni, mleko i wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, które napełniać do 3/4 wysokości. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut, do suchego patyczka.

Kruszonka:

  • 50g masła
  • 75g mąki
  • 30g cukru

Wszystkie składniki rozetrzeć między palcami na kruszonkę. 

 


wtorek, 09 października 2018
Dyniowe gnocchi

                               Od czasu do czasu pojawia się na blogu coś "na słono", za każdym razem jest to coś wyjątkowego. Dzisiaj mam dla was dyniowe gnocchi. Włoskie kluski z ziemniaków podawane z sosem lub roztopionym masłem z dodatkiem ziół. Coś jak nasze kopytka, tylko inny kształt. Dzięki dyni są bardziej delikatne, mają piękny kolor i pyszny dyniowy smak. Polecam na obiad. 

Inspirowałam się przepisem z bloga Madame Edith

 

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 300 g puree z dyni (gęstego, najlepiej z dyni Hokkaido)
  • sól i pieprz
  • 120-150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ugotowane ziemniaki rozgnieść na gładkie puree, wystudzić (ale nie do końca). Puree z dyni zagotować i gotować na lekkim ogniu aż lekko zgęstnieje i część wody z niego odparuje, wystudzić.
Do lekko ciepłych ziemniaków dodać dynię, ok. 100 g mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, trochę soli i świeżo mielonego pieprzu, wymieszać. W razie potrzeby dosypać więcej mąki pszennej – konsystencja ciasta powinna być jak na kopytka. Formować wałeczki o średnicy około 2-3 cm, które następnie kroić na kawałki 1-2cm. Z kawałków formować podłużne kluski. Widelec odwrócić, odciskać wzorek na kluskach.  
 
Wrzucać gnocchi na osolony wrzątek, partiami.  Gotować na wolnym ogniu, ok. 2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać gorące z sosem (u mnie serowo-pieczarkowym, ale może być też grzybowy, pomidorowy) lub roztopionym masłem. 


06:37, amaranthrose , na słono
Link Komentarze (2) »
piątek, 05 października 2018
Drożdżowe dyniowe z serem i lemon curd

                       Dynia na działce dziadka obrodziła jak co roku. Spodziewajcie się więc w najbliższym czasie wypieków tylko dyniowych. Dzisiaj klasyka, nasze ulubione dyniowe ciasto drożdżowe. Z serem, lemon curdem, wykończone konfiturą morelową. Bardzo proste, ale efektowne ciasto. Jeśli jeszcze nie piekliście takiego ciasta drożdżowego, to czas najwyższy spróbować.

przepis własny

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/3 opakowania drożdży suszonych (ok. 9g)
  • 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 6 pełnych łyżek puree z dyni (najlepiej Hokkaido)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 250g sera białego
  • cukier wanilinowy
  • 1 jajko
  • szklanka lemon curd
  • konfitura morelowa

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, sól, cukier, puree z dyni. Dodać mleko. Wyrobić dobrze ciasto, wbijając w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Wyrabiać do momentu, aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby można dosypać odrobinę mąki. Na końcu dodać olej i jeszcze raz wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ser biały rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier wanilinowy i dobrze wymieszać. Ciasto drożdżowe podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować ser biały a na nim lemon curd. Zwinąć ciasto w dwie rolady. Każdą z nich przeciąć na pół ostrym nożem wzdłuż pozostawiając jeden koniec nieprzecięty. Tak powstałe dwa końce przeplatać między sobą. Dokładnie zlepić końce. Ułożyć ciasto w keksówkach o wym 12x25cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temp 180o przez ok. 40 minut, do zezłocenia. Wystudzone ciasto posmarować konfiturą morelową. 




03:29, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (2) »
środa, 03 października 2018
Ciasto dyniowe z jogurtem, sosem karmelowym i figami

                                 Moją wielką miłość do dyni już znacie. Świadczy o tym chociażby ilość przepisów na blogu z dynią w roli głównej. Ostatnio także nie rozstaję się z figami. Dynia i figi to połączenie idealne. Do tego krem z samego jogurtu greckiego, sos karmelowy, i dla przełamania smaku, mini figi. Pycha! Spróbujcie koniecznie.

przepis na ciasto z krainasosny.pl, reszta to pomysł własny

 

 

Ciasto dyniowe:

  • 250g musu z dyni (użyłam Hokkaido)
  • 125g cukru
  • 375g mąki
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru

Masło roztopić, dodać cukier, mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawami do oddzielnej miseczki. Do wystudzonej masy wbić żółtka i wymieszać. Następnie dodawać mąkę w trzech partiach i za każdym razem wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24cm. Piec w temperaturze 1800 przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.  Wystudzić, przekroić 2 blaty.

Dodatkowo:

  • 600g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 fig
  • sos karmelowy
  • mini kiwi (opcjonalnie)

Jogurt grecki wymieszać z cukrem. Spód ciasta ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, wyłożyć pół jogurtu greckiego, polać sosem karmelowym, przykryć górą ciasta. Na wierzchu rozsmarować jogurt, ułożyć pokrojone figi i mini kiwi, udekorować sosem karmelowym. Schłodzić w lodówce przez min. 2h. Podawać z dodatkową porcją sosu karmelowego.

Sos karmelowy:

  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 pełne łyżki masła
  • 100ml śmietanki 30%

W garnku z grubym dnem równomiernie rozsypać cukier, dodać 3 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, a gdy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień. Nie mieszać. Gdy karmel będzie jasnozłoty, dodać masło, wymieszać. Dodać śmietankę, wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić.


07:49, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 118