Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 30 listopada 2016
Sernik dyniowy z powidłami śliwkowymi

                             Nie było mnie kilka dni na blogu. Byłam zabiegana w związku z przeprowadzką, ale powoli wszystko wraca do już do normy. W najbliższym czasie pojawi się jeszcze kilka jesiennych przepisów, ale zaczynam też już myśleć o świątecznych propozycjach.

Przez ostatnie tygodnie starałam się przekonać was jak cudownym warzywem jest dynia i jak wiele dań można z niej przyrządzić. Ja dynię poznałam niedawno i dla mnie to wciąż nieskończenie wiele możliwości. Dziś już prawie ostatni wypiek z dynią (przynajmniej na razie). Ponownie sernik dyniowy, ale tym razem w zupełnie innej wersji. Na czekoladowym spodzie, z aromatem wanilii i pomarańczy oraz z powidłami śliwkowym. Ostatni sernik dyniowy był raczej lekki i delikatny. Ten jest cięższy, za sprawą dodatku twarogu w kostce. Jeśli do spodu dodamy przyprawę do piernika, będzie idealny na święta. Polecam!

przepis własny

 

Czekoladowy spód:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 duże żółtka
  • 300g masła
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki kakao

Wszystkie składniki na ciasto szybko wyrobić ręką lub łyżką (będzie bardzo klejące), owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny. Formę do pieczenia o wymiarach ok. 25x38cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyłożyć do formy, niezbyt równo.

Masa serowa:

  • 1kg mielonego sera na sernik (z wiaderka, ale dobrej jakości)
  • 400g twarogu w kostce
  • 1,5 szklanki puree z dyni (gęstego, najlepiej z hokkaido)
  • 4 jajka
  • 2 pełne łyżki masła
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/3 szklanki mleka
  • 200g gęstych powideł śliwkowych

Masło roztopić i ostudzić. Twaróg w kostce zmiksować blenderem. Dodać puree z dyni i jeszcze raz zblendować. Dodać ser mielony, jajka, masło, cukier, skórkę z pomarańczy i zmiksować. Dodać budyń rozmieszany w mleku i ponownie zmiksować, nie zbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na spód. Na wierzchu rozłożyć za pomocą łyżeczki porcje powideł. Patyczkiem zrobić wzorek. Piec w temperaturze 180o przez 60-70 minut. Studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.


00:00, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 28 listopada 2016
GP Abu Dhabi

                           Sezon 2016 dobiegł końca. Powiem wam szczerze, że to był jeden z najwspanialszych sezonów jakie miałam okazję śledzić. Wczorajsze Grand Prix Abu Dhabi zakończyło się zwycięstwem Lewisa Hamiltona. Straty jednak nie udało się odrobić, a co za tym idzie Brytyjczyk tytułu mistrzowskiego nie obronił. Swój pierwszy tytuł mistrzowski wywalczył Nico Rosberg.

źródło zdjęcia

Jak wiadomo ja oczywiście byłam za Lewisem Hamiltonem. Moim zdaniem (ale to tylko moja subiektywna opinia) Brytyjczyk jest lepszym, mimo wszystko bardziej świadomym i dojrzałym kierowcą. Walka w tym roku była bardzo wyrównana. Choć może to tylko pozory. Dziwnym trafem pech w tym roku prawie nie opuszczał Hamiltona. Nie twierdzę, że Nico Rosberg nie zasłużył sobie na tytuł. Jednak moim zdaniem przyszedł do niego zbyt łatwo. Prawdziwy mistrz powinien walczyć o każde zwycięstwo, a nie zadowalać się pięcioma punktami przewagi. Dla mnie zabrakło tej kropki nad i. Początek sezonu w wykonaniu Rosberga był rewelacyjny. Później Niemiec nieco przygasł i prowadzenie przejął Hamilton. Wydawało się już, że losy mistrzostwa są przesądzone i Brytyjczyk pałeczki tak łatwo nie odda. Tak się jednak nie stało i mistrzem został Rosberg. Obawiam się, że to pierwsze i ostatnie mistrzostwo Rosberga. Choć może się mylę. Może to pierwsze rozbudzi apetyt na kolejne. Mimo wszystko przypomina mi się jednak historia Jamesa Hunta.

Tegoroczny sezon to nie tylko walka między kierowcami Mercedesa. To też wspaniała historia kierowców McLarena. Wydaje się, że zespół odbił się od dna i teraz będzie już tylko lepiej. W każdym bądź razie Fernando Alonso jest pełen optymizmu. Z Jensonem Buttonem na razie się żegnamy. Mam nadzieję, że nie na zawsze. Drugim kierowcą McLarena w przyszłym sezonie zostanie Stoffel Vandoorne.

Niedzielny wyścig był ostatnim w karierze Felipe Massy. Z ogromnym smutkiem żegnamy Brazylijczyka. No cóż szykuje się chyba zmiana pokolenia w F1. Coraz mniej już kierowców z tych starych dobrych czasów.

Poza tym ubiegły sezon to także wspaniała postawa kierowców Red Bulla, Daniela Riccardo oraz Maxa Verstappena.

Do GP Australii zostało ponad 16 tygodni. Nie wiem jak wy, ale ja już nie mogę się doczekać.


22:21, amaranthrose , Formuła1
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 listopada 2016
Ciasteczka dyniowo-owsiane

                                 Lubicie ciasteczka owsiane? Ja bardzo. A co powiecie na ciasteczka dyniowo-owsiane? Są pyszne, bardzo pożywne i zdrowe. Z dodatkiem czekolady i orzechów to świetna propozycja na drugie śniadanie. Spróbujcie!

Przepis znalazłam tutaj.

 

Składniki:

  • 1/2 szklanki puree z dyni (najlepsza hokkaido)
  • 1 jajko
  • 60g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 100ml mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (dałam całą łyżeczkę)
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
  • szczypta soli
  • 6 kostek czekolady

Do miski wrzucić puree z dyni, jajko, masło i krótko zmiksować. Do drugiej miski wsypać mąkę, płatki, cukier, sodę, sól, cynamon, posiekaną czekoladę, orzechy i wymieszać. Sypkie składniki dodać do masy dyniowo-maślanej i wymieszać łyżką. Lekko wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce, spłaszczać. Piec w temperaturze 200o przez 11-12 minut. Studzić na kratce.


sobota, 12 listopada 2016
Cupcakes dyniowe z kajmakiem i kremem jogurtowym

                           Prawdziwie jesienne cupcakes. Dyniowe z prawdziwą wanilią, nadziane kajmakiem i z najlepszym kremem jogurtowym. Może upieczecie je na weekend?

przepis własny

 

 Składniki (na 13-14 babeczek):

  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 160g masła
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 2/3 szklanki cukru z wanilią
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g kajmaku

Białka ubić z solą na sztywną pianę i schować do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce cukru i dalej ucierać. Dodać puree z dyni i dalej miksować. Dodawać po jednym żółtku, dobrze miksując po każdym dodaniu. Obie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać i po łyżce dodawać do masy. Dodać białka i zmiksować. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełniać je ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Krem jogurtowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej)
  • posiekane orzechy włoskie

Na 5-6 godzin przed planowanym przygotowaniem babeczek wyłożyć jogurt grecki na sitko wyłożone gazą. Sitko umieścić nad miską i włożyć do lodówki. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać odsączony jogurt, cukier puder i zmiksować. Schłodzić przez godzinę w lodówce.

Za pomocą łyżeczki w babeczkach wydrążyć otworki i napełnić je kajmakiem. Przykryć wydrążonymi kawałkami ciasta. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (u mnie Wilton 6b). Wyciskać porcje kremu na babeczki. Posypać orzechami. Schłodzić w lodówce.


wtorek, 08 listopada 2016
Dyniowe placuszki na maślance

                             Znakomite placuszki. Na maślance, z dodatkiem puree dyniowego i cynamonu. Delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepsze na ciepło. Zajadaliśmy je z syropem daktylowym i orzechami włoskimi. Przepyszne, idealne!

Przepis znalazłam na kuchniaagaty.pl , podaję z moimi zmianami 

 

 Składniki:

  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • syrop daktylowy/klonowy/miód 
  • orzechy włoskie 

W misce połączyć puree z dyni, maślankę oraz jajko. Dodać mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i dokładnie wymieszać. Patelnie do naleśników dobrze rozgrzać. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło z syropem daktylowym, klonowym bądź miodem i posiekanymi orzechami włoskimi. 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 83