Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 18 października 2017
Murzynek z powidłami śliwkowymi

                           To najlepszy murzynek jaki kiedykolwiek jadłam! Delikatny, wilgotny, z lekkim posmakiem powideł śliwkowych. Największym odkryciem jest tu jednak nie ciasto, a polewa. Bardzo prosta, z mlecznej czekolady i powideł. Jest genialna! Na pewno wykorzystam ją do świątecznego piernika.

 Przepis z krainamiodempłynąca

 

 Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 250g masła
  • 300g powideł śliwkowych
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

W garnku zagotować mleko, masło, cukier i kakao. Przelać do misy miksera, lekko wystudzić. Dodać żółtka i powidła, wymieszać rózgą kuchenną. Przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać delikatnie do ciasta. Przelać ciasto do blaszki o wymiarach 33x23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180o przez 40-45minut.

Polewa czekoladowo-śliwkowa:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych

Do małego rondla wrzucić powidła i połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, mieszając, do rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Gotową polewą polać ciasto.


piątek, 13 października 2017
Dyniowe pancakes z serem, oreo i sosem śliwkowym

                              Dyniowe pancakes robiłyśmy z siostrą już jakiś czas temu na sobotni obiad. Początkowo to miały być naleśniki, ale ciasto wyszło tak delikatne, że nie dało się ich smażyć. Nie zastanawiałyśmy się długo. Dosypałyśmy mąki, dodałyśmy proszek do pieczenia i usmażyłyśmy pancakes. Jako że nadzienie serowe było już gotowe, przełożyłyśmy placki serem i ciastkami oreo. Całość polałyśmy sosem z karmelizowanych śliwek. Wyszło naprawdę pysznie. Porcją ze zdjęcia najadłyśmy się obie. Polecam na jesienny obiad, kolację lub śniadanie!

przepis własny

 

Dyniowe pancakes:

  • 1 3/4 szklanki mleka + 3 łyżki
  • 4 łyżki puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g twarogu w kostce
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200g ciastek oreo

W misce roztrzepać mleko, jajko, puree z dyni. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier, wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Gdy na powierzchni placka zaczną pojawiać się pęcherzyki, przewracać na drugą stronę. Ser biały rozgnieść widelcem z cukrem wanilinowym, dodać 3 łyżki mleka. Usmażone pancakes przekładać serem białym i pokruszonymi ciastkami oreo. Podawać z gorącym sosem śliwkowym.  

Sos śliwkowy:

  • 30 dag śliwek węgierek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki wody

Śliwki odpestkować, pokroić na ćwiartki. W garnku równomiernie rozsypać cukier, dodać wodę. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, zwiększyć moc palnika. Gdy karmel będzie miał kolor złoty dodać śliwki. Gotować aż owoce puszczą sok, a karmel się rozpuści. 

wtorek, 10 października 2017
Przepisy z dynią

                                 Sezon na dynię trwa w najlepsze. Nie wiem jak wy, ale my w tym roku zjedliśmy już kilka dyni. Oczywiście jak zawsze obowiązkowe było ciasto drożdżowe i zupa krem. W zanadrzu mam jeszcze kilka pomysłów. Na blogu uzbierało się już sporo przepisów na wykorzystanie dyni. Żeby wam nieco ułatwić szukanie, przygotowałam zestawienie wszystkich przepisów z dynią w roli głównej. Zapraszam!

Ciasta drożdżowe:

 Dyniowe ciasto drożdżowe z powidłami śliwkowymi

 Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe z figami i kremem

 Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe z serem i gruszkami

 Dyniowe drożdżowe ze śliwkami, orzechami i cynamonem

 Drożdżowe dyniowe ze śliwkami i cynamonowym lukrem

 Dyniowa drożdżówka z czekoladą

 Dyniowe zwijańce z powidłami i orzechami

 Dyniowe bułeczki z powidłami i orzechami

 Dyniowe bułeczki z nutellą i kruszonką

 Drożdżowe rogaliki dyniowe z serem i śliwkami

Ciasta ucierane:

 Ciasto dyniowe z pomarańczą i gruszkami

 Dyniowa babka gotowana z figami

 Piernikowe ciasto dyniowe z powidłami

 Ciasto dyniowe z gruszkami, suszoną żurawiną i białą czekoladą

 Ciasto dyniowe z dżemem z czarnej porzeczki i kremem patissiere

 Ciasto czekoladowe z dynią

Serniki:

 Sernik dyniowy z powidłami śliwkowymi

 Sernik dyniowy na spodzie brownie z żelką pomarańczową

Cupcakes i muffinki:

 Cupcakes dyniowe z kajmakiem i kremem jogurtowym

Ciasteczka:

 Ciasteczka dyniowe z czekoladą

 Ciasteczka dyniowo-owsiane

 Dyniowe whoopie pies z powidłami

Pancakes i gofry:

 Dyniowe placuszki na maślance

 Dyniowe pancakes z syropem klonowym

 Gofry dyniowe

Na słono:

 Zupa krem z dyni

 Placuszki z dyni z sosem limonkowym

 

niedziela, 08 października 2017
GP Japonii 2017

                    Dawno już nie pisałam o F1. Nie oznacza to jednak, że nie oglądam wyścigów. Oglądam każdy, bez wyjątku. Tylko na pisanie brakuje mi ostatnio czasu. Od ostatniego wpisu wiele się wydarzyło w świecie F1. Oczywiście nie mam zamiaru tu teraz streszczać tych ostatnich kilku miesięcy. Wspomnę tylko o najważniejszych sprawach.

Przede wszystkim gdy ostatnio pisałam o GP Węgier, jeszcze przed przerwą wakacyjną, liderem w klasyfikacji kierowców był Sebastian Vettel. Po dzisiejszym wyścigu przewaga Lewisa Hamiltona nad Sebastianem Vettelem wzrosła już do 59 punktów. Do końca sezonu zostały tylko 4 wyścigi. Oczywiście wszystko jeszcze może się wydarzyć. Jednak z wielkim prawdopodobieństwem można powiedzieć, że losy tytułu mistrzowskiego są już przesądzone. Jak widać zespół Ferrari po raz kolejny nie wyciągnął żadnych wniosków. Do przerwy wakacyjnej prezentowali rewelacyjną formę. Końcówka sezonu jak zawsze, bardzo słaba. I tak już od kilku sezonów. Niestety pod tym względem F1 jest bezlitosna, żeby wygrać trzeba być dobrym przez cały sezon.

źródło zdjęcia

Ferrari zalicza kolejne wpadki, a Red Bull tymczasem sprawnie to wykorzystuje. Plan, aby w drugiej połowie sezonu zdobywać więcej punktów niż Ferrari, póki co się wypełnia. Daniel Riccardo prezentuje stabilną, dobrą formę przez cały sezon. Dla Maxa Verstappena limit pecha już się chyba wyczerpał. Tydzień temu odniósł w pełni zasłużone zwycięstwo w Malezji. W Japonii był dzisiaj drugi, ale niewiele zabrakło do wygranej. Także kto wie, może to Red Bull będzie drugim zespołem.

Od przyszłego roku wielkie zmiany szykują się dla McLarena. Zespół kończy swoją współpracę z Hondą. Dostawcą silników dla McLarena będzie Renault. Honda natomiast będzie zapewniać jednostkę napędową dla Toro Rosso. Zapowiada się naprawdę ciekawie.

Niestety jak to w F1 bywa, takie układy sprawiły, że w Renault zabrakło miejsca dla Roberta Kubicy. Niemal natychmiast Kubica stał się kandydatem do fotela w Williamie. Wszystko wyjaśni się w najbliższych dniach. Już 11 października Robert będzie uczestniczył w testach na torze Silverstone, a 18 października na Hungaroringu. Zobaczymy, ale mam nadzieję, że testy zaowocują miejscem w Williamsie.

12:16, amaranthrose , Formuła1
Link Dodaj komentarz »
piątek, 06 października 2017
Sernik zebra z powidłami śliwkowymi

                      Przygotowałam dzisiaj dla was prawdziwie jesienny sernik. Jest przy nim troszkę zabawy, zwłaszcza przy wykładaniu masy serowej na wzór zebry. Jednak efekt końcowy wynagradza cały trud. Sernik pięknie się prezentuje. Jest dość ciężki, ale idealnie kremowy. Powidła śliwkowe (koniecznie domowej roboty!) wspaniale uzupełniają całość. Upieczcie na weekend!

przepis własny

 

Ciasto czekoladowe: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250g masła
  • 2 duże żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki kakao

Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto schłodzić, najlepiej zmrozić przez godzinę. Wyłożyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x38cm.

 Masa serowa:

  • 1,5kg mielonego twarogu dobrej jakości
  • 330ml kwaśnej śmietany 18%
  • 6 jajek
  • 2 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 300g gęstych, najlepiej domowych powideł śliwkowych

W dużej misce zmiksować ser, śmietanę, jajka i cukier. Dodać budyń (proszek) i jeszcze raz krótko zmiksować. Podzielić masę na dwie równe części. Do jednej z nich dodać roztopioną czekoladę i kakao, zmiksować. Na spód nakładać po dwie łyżki masy jasnej i ciemnej na zmianę zaczynając od środka (jak przy babce zebra). Na wierzchu wyłożyć łyżeczką porcje powideł. Można patyczkiem zrobić ozdobny wzorek. Piec w temperaturze 180o przez 60-70 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.


10:37, amaranthrose , serniki
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 101