Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 26 maja 2017
Wuzetka chałwowo-malinowa

                         Dzisiaj mam dla was zupełnie nową wersję dobrze znanego wszystkim ciasta. Tak naprawdę poza ogólnym wyglądem niewiele ma wspólnego z klasyczną wuzetką. Biszkopt jasny, delikatny, puszysty, bez potrzeby nasączania. Do tego żelka malinowa, lekki krem chałwowy, błyszcząca polewa, biała czekolada i rozetki z bitej śmietany. Dużo przy nim pracy, ale warto się natrudzić. Poza tym porcja jest duża, wystarczy na cały weekend. 

 Przepis na polewę z mojewypieki.com, reszta to pomysł własny. 

 

Biszkopt:

  • 8 dużych jajek
  • 320g mąki pszennej
  • 260g cukru
  • 2 łyżki wody

Białka ubić na sztywno z dodatkiem wody, dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, ubić na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąki i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód) o wymiarach 25x38cm, piec w temperaturze 160o przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Wystudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. 

Żelka malinowa:

  • 2 szklanki malin (świeże, mrożone, lub ze słoika w syropie)
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Maliny wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i gotować na wolnym ogniu aż owoce puszczą sok i lekko się rozpadną. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę rozpuszczoną 1/3 szklanki wody. Powinno powstać ok. 2 szklanki musu malinowego, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Wystudzić. 

Krem chałwowy:

  • 1l śmietany 30%
  • 600g chałwy
  • 5 łyżeczek żelatyny

Śmietanę ubić na pół sztywno. Wkruszyć chałwę i zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki gorącej wody, przestudzić. Letnią żelatynę wmiksować do kremu. 

Pierwszy blat biszkoptu włożyć do blaszki. Wyłożyć tężejącą żelkę malinową (musi myć już prawie stężała, inaczej wsiąknie w biszkopt). Włożyć do lodówki na 15 minut. Wyłożyć tężejący krem chałwowy (odłożyć 2 łyżki kremu). Przykryć blatem biszkoptu. Wierzch pokryć cienką warstwą odłożonego kremu chałwowego. Włożyć do lodówki. 

Polewa:

  • 150g cukru
  • 50ml wody
  • 65g białej czekolady, posiekanej
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilości wody, tylko do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier, dodać wodę, zagotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać śmietankę, wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i napęczniałą żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia, a następnie zmiksować blenderem. Przestudzić, lekko tężejącą polewę wylać na ciasto. Schłodzić.

Dodatkowo:

  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju
  • 300ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny

Czekoladę roztopić nad parą wodną, dodać olej, wymieszać. Za pomocą łyżeczki zrobić paski białej czekolady na polewie. Schłodzić. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać żelatynę i zmiksować. Przełożyć krem do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Udekorować ciasto. 


06:51, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 23 maja 2017
Ciasto drożdżowe z serem i rabarbarem

                                    W pełni sezonu nie może zabraknąć oczywiście ciasta drożdżowego z rabarbarem. Przygotowałam je nieco inaczej. Ciasto drożdżowe, posmarowane nadzieniem z twarogu i rabarbaru zwinęłam w roladę, przekroiłam i zaplotłam. Tak powstało ciasto rabarbarem w środku. Dzięki temu jest wilgotne i delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Idealne na podwieczorek albo na drugie śniadanie. Polecam!

przepis własny

 

Ciasto drożdżowe:

  • 650g mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 80g masła
  • 100g cukru
  • 40g świeżych drożdży
  • skórka z małej cytryny

 Do garnuszka wlać pół szklanki ciepłego mleka, dodać drożdże, 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić, przestudzić. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na jasną masę. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać rozczyn, jajka z cukrem, pozostałe mleko i skórkę z cytryny. Zarobić ciasto, wybijając ręką tak by wbić w nie jak najwięcej pęcherzyków powietrza. Dodać przestudzone masło i jeszcze raz wyrobić. Gotowe ciasto powinno być gładkie, elastyczne i powinno odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. 

 Nadzienie:

  • 500g twarogu w kostce
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mleka
  • 4 duże łodygi rabarbaru

Ser rozgnieść widelcem z jajkiem, mlekiem i cukrem. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki 1-2cm. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Posmarować nadzieniem serowym, posypać kawałkami rabarbaru i zwinąć w roladę. Gotową roladę przeciąć wzdłuż nie docinając do końca. Oba końce zapleść między sobą. Przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia (u mnie ok. 13x35cm, ale lepsze będą krótsze foremki). Piec w temperaturze 180o przez 40-45 minut lub do suchego patyczka. Po ostudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem. 


11:43, amaranthrose , drożdżowe
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 18 maja 2017
Ciasto czekoladowe z kremem kokosowym i musem z rabarbaru

                                     Ciasto, które piekłam w ubiegły weekend. Na czekoladowym spodzie, z delikatnym kremem kokosowym i musem z rabarbaru. Krem kokosowy przygotowałam klasycznie ze śmietanki, mleczka kokosowego i białej czekolady, ale dla wzmocnienia smaku dodałam wiórki kokosowe, które wcześniej zmieliłam w młynku do kawy. Wyszedł bardzo lekki, intensywny w smaku niemalże mus kokosowy. Z rabarbarem skomponował się idealnie. Porcja ciasta jest duża, rodzinna. Idealne na zbliżający się weekend!

Przepis własny.           

 

 Ciasto czekoladowe:

  • 250g mąki
  • 200g cukru
  • 250g roztopionego masła
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
  • 200ml coli lub wody gazowanej

W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej lekko roztrzepać składniki mokre. Zawartość obu misek połączyć, krótko wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. 

Krem kokosowy:

  • 600ml śmietany 30%
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 100g wiórków kokosowych zmielonych
  • 100g białej czekolady
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny

Czekoladę roztopić nad parą wodną. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać mleczko kokosowe i zmielone wiórki kokosowe (zmieliłam wiórki w młynku do kawy) i zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować. W razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem. Dodać przestudzoną, letnią żelatynę i zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto czekoladowe i wstawić do lodówki.

Mus z rabarbaru:

  • 1kg różowego rabarbaru
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Rabarbar pokroić w kawałki ok 2cm. Cukier równomiernie wysypać na patelnię. Dodać 4 łyżki wody. Podgrzewać na wolnym ogniu, a gdy cukier się rozpuści zwiększyć moc palnika. Kiedy karmel osiągnie złoty kolor, wrzucić rabarbar. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu aż karmel się rozpuści a rabarbar zmięknie. Ostudzić, zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Dodać do rabarbaru, wymieszać.  Łącznie powinno być ok. 1litr musu, w razie potrzeby uzupełnić wodą. Tężejący mus wylać na ciasto. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 


poniedziałek, 15 maja 2017
GP Hiszpanii

                           Dawno już nie pisałam nic w temacie F1. GP Hiszpanii to bardzo dobry moment by przerwać milczenie. Formuła1 przyjeżdża do Europy. Mówi się, że właśnie wtedy sezon rozpoczyna się na nowo. Jak jest tym razem?

W tym roku ogólnie nie możemy narzekać na nudę. Do walki o tytuł mistrzowski włączyło się Ferrari. Różnice czasowe pomiędzy Ferrari i Mercedesem są tak niewielkie, że kluczowe znaczenie ma taktyka. Tak też było w Hiszpani. Tempo bardzo porównywalne, a chwilami Ferrari nawet szybsze. Mercedes ostatecznie zwyciężył dzięki rozwiązaniom taktycznym. Wreszcie zespół wyciągnął wnioski z poprzednich wyścigów. Walka o tytuł będzie w tym roku zacięta. Oczywiście jeśli Ferrari utrzyma tempo do końca sezonu, bo o Mercedesa jestem spokojna. 

źródło zdjęcia

Bardzo dobre tempo w wyścigu utrzymywał także RedBull. Po odpadnięciu Raikkonena i Bottasa, Daniel Riccardo załapał się na trzecią pozycję. Tuż za podium znalazły się oba bolidy Force India. Tym samym utrzymując dobrą passę, punktowania w każdym wyścigu od początku sezonu. 

Dla Williamsa zaledwie druga połowa stawki, to dość duże rozczarowanie. 

Wypadałoby tradycyjnie na koniec napisać parę słów o McLarenie. Problem w tym, że zupełnie nie wiem co. Brak mi już słów. Dla tego zespołu nie ma już nadziei. I nie zmienia sytuacji nawet P7 dla Fernando Alonso w sobotnich kwalifikacjach. McLaren nie zdobył żadnego punktu od początku sezonu. Samo dojechanie do mety w niedzielnym wyścigu, jednego kierowcy to już duży sukces zespołu. Czarno to widzę. Mam nadzieję tylko, że Alonso nie opuści F1 po tak tragicznym sezonie. 

Na pocieszenie dodam, że już za niespełna dwa tygodnie wyścig o Grand Prix Monaco!

22:40, amaranthrose , Formuła1
Link Komentarze (1) »
piątek, 12 maja 2017
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z fasoli

                        Jedno z najlepszych ciast czekoladowych jakie miałam okazje próbować. Wilgotne, mięsiste, o delikatnej, zaskakującej wręcz strukturze. Bardzo czekoladowe z delikatnym aromatem pomarańczy. Zwieńczone najlepszą, zawsze błyszczącą polewą czekoladową. Spróbujcie, na pewno będziecie mile zaskoczeni. 

 Przepis znalazłam tutaj


Składniki (na formę 22x22cm):

  • 100g gorzkiej czekolady 70% kakao
  • 420g czerwonej fasoli z puszki lub ugotowanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 125g masła
  • 180g cukru
  • 70g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Polewa:

  • 125g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wrzątku

Czekoladę roztopić nad parą wodną. Blenderem zmiksować na gładką masę fasolę, jedno jajko i ekstrakt. Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na jasną, puszystą masę. Dodać masę z fasoli i wymieszać. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać. Dodać do masy z masła i fasoli, dobrze wymieszać. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam z 1,5 porcji w klasycznej prostokątnej formie). Piec w temperaturze 180o przez 35-40 minut.

Przygotować polewę. Masło i cukier puder wrzucić do garnuszka i roztopić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszać do momentu, aż polewa stanie się gładka i błyszcząca. Jeżeli polewa będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę wody lub mleka. Gotową polewą udekorować ostudzone ciasto. 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 93