Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 15 stycznia 2019
Śmietanowiec z oreo i wiśniami

                            Takie ciasto na szybko, do przygotowania w 5 minut. Smakuje jak najlepszy czekoladowy sernik. Na spodzie z oreo, z wiśniami i z białą czekoladą. Niewielki kawałek wystarczy żeby zaspokoić ochotę na czekoladę. Spróbujcie.

przepis własny 

 

Składniki:

  • 300g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 duże jajko
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru pudru
  • kilka ciastek oreo
  • wiśnie z kompotu lub nalewki
  • biała czekolada do dekoracji

Śmietanę zmiksować z jajkiem, cukrem i kakao. Na spodzie tortownicy 18cm ułożyć ciastka oreo, wylać delikatnie masę śmietanową. Powciskać pokruszone oreo i wiśnie. Piec w temperaturze 180o przez 25-30 minut, aż masa się zetnie. Wystudzić w piekarniku. Udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą. 


06:55, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (2) »
piątek, 11 stycznia 2019
Muffinki z białym makiem i pomarańczami (bezglutenowe)

                                Te muffinki to był totalny eksperyment. Miały być bezglutenowe, więc kupiłam mąkę z grochu, bo taką znalazłam w sklepie i bardzo mnie zaciekawiła. Dodałam do ciasta budyń waniliowy i skórkę pomarańczową, bo bałam się że zapach mąki będzie wyczuwalny. Nic z tych rzeczy. Muffinki pięknie urosły, miały chrupiącą skórkę i były mięciutkie w środku, a po wystudzeniu wcale nie pachniały grochem. Do tego nadzienie z białego maku i galaretka z karmelizowanych pomarańczy. Pyszne!

przepis własny

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki bezglutenowej (użyłam mąki z grochu)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • gotowa masa z białego maku

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, budynie, skórkę startą z pomarańczy. W drugiej misce roztrzepać jajka, mleko, olej, cukier. Zawartość obu misek połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać 2 łyżeczki ciasta, łyżeczkę masy makowej i uzupełniać ciastem do 3/4 wysokości. 

Galaretka pomarańczowa:

  • 4 pomarańcze
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Pomarańcze wyfiletować, z resztek wycisnąć sok. Cukier wsypać do garnuszka, dodać 2 łyżki wody. Gdy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień, nie mieszać. Gdy karmel będzie jasnozłoty dodać filety z sokiem. Mieszać do rozpuszczenia karmelu. Zdjąć z ognia. Dodać napęczniałą żelatynę. Odstawić w chłodne miejsce. Tężejącą galaretką udekorować muffinki. 


wtorek, 08 stycznia 2019
Brownie piernikowe z wiśniami (bezglutenowe)

                                 Moje ulubione brownie w nieco odmienionej wersji. Dodałam przyprawę do piernika dla podkręcenia smaku i wiśnie z nalewki. Dodatkowo pominęłam mąkę pszenną, a zwiększyłam ilość kakao. Tak powstało bezglutenowe brownie, z nutą przypraw korzennych i wiśniami. Przepyszne!

 

 

Składniki:

  • 500g gorzkiej czekolady
  • 340g masła
  • 8 jajek
  • 160g cukru
  • 4 kopiaste łyżki kakao
  • szczypta soli
  • opakowanie 20g przyprawy do piernika (bez dodatku mąki i cukru)
  • wiśnie (najlepsze z nalewki, ale mogą być z kompotu lub rozmrożone)

Masło połączyć z solą i połamaną czekoladą, roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Jajka ubijać z cukrem przez 8 minut na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie jasna i powiększy objętość. Do masy jajecznej dodać kakao z przyprawą do piernika i cały czas miksując wlewać przestudzoną czekoladę z masłem. Kiedy składniki się połączą przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym ok. 24x36cm. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 1750 i piec 35-40 minut. 


06:55, amaranthrose
Link Komentarze (1) »
piątek, 04 stycznia 2019
Piernik jabłkowo-marchewkowy

                      Witam Was Kochani w Nowym Roku. Jeszcze przez jakiś czas pozostaniemy w klimacie ciast piernikowym. Wszyscy u mnie uwielbiają pierniki pod każdą postacią i pieczemy je nie tylko na święta. Dzisiejszy piernik marchewkowo-jabłkowy to właściwie bardziej ciasto marchewkowe z dodatkiem przypraw korzennych. Jest przepyszny, wilgotny, bardzo aromatyczny, szybki w przygotowaniu.

Przepis z bloga gotuję, bo lubię. 

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy do piernika (bez dodatku mąki i cukru)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki musu jabłkowego (starłam jabłka na tarce i takie dodałam do ciasta)
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki


W dużej misce połączyć suche składniki, a następnie dodać do nich marchewkę. Dokładnie wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać jabłka i olej, wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i całość wymieszać łyżką. Formę ok. 22x22cm (piekłam z 1,5 porcji w klasycznej prostokątnej blaszce) wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować go olejem. Przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do suchego patyczka - około 45 minut. 


Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju rzepakowej

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej, wymieszać. Udekorować ciasto polewą. Można także dodatkowo użyć białej czekolady.


sobota, 29 grudnia 2018
Piernik marcepanowy

                                 W tym roku, oprócz piernika staropolskiego i pięciu rodzajów pierniczków, postanowiłam przygotować jeszcze jeden, nowy piernik. Na powidłach śliwkowych, z dużą ilością marcepanu, czekolady i bakalii. Wilgotny, miękki, ekspresowy w przygotowaniu. Pyszny! Polecam nie tylko na święta. 

Inspirowałam się tym przepisem, podaję w mojej wersji. 

 

 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 150-170g marcepanu w czekoladzie 
  • garść orzechów włoskich
  • garść suszonej żurawiny
  • kilka śliwek suszonych, posiekanych

Mąkę przesiać z proszkiem i sodą.  Masło roztopić w garnuszku, następnie dodać powidła, miód i przyprawę do piernika. Odstawić do wystudzenia. Jajka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę (ok.8 minut). Następnie cały czas miksując dodawać powoli ostudzoną masę oraz w kilku porcjach suche składniki. Dodać posiekane orzechy, żurawinę, suszone śliwki i pokrojony w niedużą kostkę marcepan (ja pokroiłam na większą kostkę i niestety cały marcepan opadł na dno ciasta). Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 12x26cm i piec w temp. 170 C przez około 50-60 min do tzw. suchego patyczka. 

Dodatkowo:

  • 100g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • bakalie, cukierki marcepanowe do dekoracji

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać powidła śliwkowe, wymieszać. Udekorować piernik polewą i bakaliami. 


 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 123