Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 22 maja 2018
Ciasto czekoladowe z rabarbarem i kokosem

                             Ciasto, które piekłam w ubiegły weekend. Smakowało wszystkim. Jako przepis podstawowy wykorzystałam moje ulubione ciasto czekoladowe. Dodałam masę z jogurtu, z wiórkami kokosowymi, która po upieczeniu przypominała lekki sernik. Do tego karmelizowany rabarbar. Ciasto bardzo proste, nikomu nie powinno sprawić trudności. Jestem pewna, że będziecie zadowoleni z efektu. 

 

 Ciasto czekoladowe:

  • 300g masła roztopionego, przestudzonego
  • 375g mąki
  • 250g cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 pełnych łyżek kakao
  • 1 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1/3 szklanki mleka

W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia. W drugiej roztrzepać jajka, dodać wystudzone masło, mleko i wodę gazowaną. Dodać składniki suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Włożyć ciasto na blaszkę o wymiarach ok. 24x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu łyżką nakładać masę jogurtową (porcjami, nie na całą powierzchnię), można zrobić wzorek widelcem. Ułożyć rabarbar.  Piec w temperaturze 180o przez 35-40minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

Masa kokosowa:

  • 400g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 100g wiórków kokosowych
Jajka roztrzepać jogurtem greckim. Dodać cukier i wiórki kokosowe, wymieszać. 
Rabarbar:
  • 500g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
Rabarbar pokroić na kawałki ok. 4cm. Na patelni równomiernie rozsypać cukier, dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, a gdy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień. Gdy powstanie złoty karmel, wrzucić rabarbar, podgrzewać kilka minut na małym ogniu, aż nieco zmięknie. 




wtorek, 15 maja 2018
Chlebek ze szparagami, oliwkami i suszonymi pomidorami

                              Moją miłością do szparagów jeszcze się z wami nie dzieliłam. Od początku sezonu zużyłam już niezliczoną ilość pęczków. Wykorzystuję je na różne sposoby, do makaronów, risotta, pizzy, albo w towarzystwie jajka w koszulce. Szparagi zawsze są pyszne. Chleb ze szparagami upiekłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Z dodatkiem czarnych oliwek i suszonych pomidorów smakuje rewelacyjnie. Korzystajcie z przepisu póki sezon na szparagi trwa!

Za przepis dziękuję Madame Edith. 

 

 Składniki:

  • 200 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 3 jajka
  • 50 ml oliwy lub oleju
  • 100 ml mleka
  • 150 g szparagów (waga po odłamaniu twardych końcówek)
  • 100 g czarnych oliwek bez pestek (dałam mniej oliwek, a więcej szparagów)
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 150 g startego żółtego sera

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz. Dodać jajka i mleko, zmiksować. Dodać 2/3 startego żółtego sera i zmiksować. Szparagi dokładnie umyć, główki odłożyć, resztę pokroić na kawałki 2cm. Oliwki i pomidory pokroić, odłożyć kilka do dekoracji.

Do ciasta dodać oliwę, szparagi, oliwki, pomidory i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do keksówki ok 12x21cm (moja foremka była nieco większa), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć główki szparagów, pomidory, oliwki, posypać serem. Piec w temperaturze 170o (z termoobiegiem) przez ok. 40minut, do zrumienienia.

00:01, amaranthrose , na słono
Link Komentarze (4) »
sobota, 12 maja 2018
Sernik migdałowy z czerwonymi porzeczkami

                       Już za niedługo pojawią się pierwsze świeże owoce. Dlatego czas najwyższy żeby pozbyć się zapasów z zamrażalnika. Uwielbiam serniki z dodatkiem owoców. Uwielbiam też czerwone porzeczki. Jeśli do tego dodamy jeszcze migdały, to powstanie jeden z najlepszych serników na blogu. Obłędnie pyszny. Upieczcie na weekend!

przepis własny

 

Ciasto na spód:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko (białko odłożyć)
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach 25x38cm.

Masa serowa:

  • 2kg sera mielonego z wiaderka (gęstego, dobrej jakości)
  • 330g kwaśnej śmietany 18%
  • 5 żółtek (białka odłożyć)
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 400g czerwonej porzeczki (najlepiej świeża, ale może być mrożona)

Do miski wrzucić ser, śmietanę, cukier, żółtka, jajka i zmiksować. Dodać budyń i zmiksować. Wylać masę serową na ciasto, wyłożyć porzeczki, które delikatnie wmieszać w masę. Piec w temperaturze 180o przez 60-70minut, aż masa będzie lekko ścięta. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć masę migdałową, posypać płatkami migdałów, włożyć do piekarnika i piec jeszcze przez 20-30minut.

Masa migdałowa:

  • 6 białek
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru migdałowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego)
  • migdały w płatkach

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodać mielone migdały i delikatnie wymieszać szpatułką.


08:37, amaranthrose , serniki
Link Dodaj komentarz »
środa, 09 maja 2018
Śmietankowe ciasteczka z rabarbarem

                                Uwielbiam ten czas gdy zaczynają się pierwsze świeże owoce i warzywa. Teraz na topie jest oczywiście rabarbar i szparagi. Z rabarbarem na blogu przepisów było już tak dużo, że ciężko wymyślić coś nowego. Mimo to udało się, bo ciasteczek na blogu jeszcze nie było. Rożki z ciasta z dużą ilością kwaśnej śmietany, dzięki czemu w trakcie pieczenia listkuje się jak ciasto francuskie. Niezbyt słodkie, z kwaśnym rabarbarem w środku. Rewelacyjne!

Przepis na ciasto z mojewypieki.com, reszta to pomysł własny.

 

 

Nadzienie:

  • 500g rabarbaru
  • 3 łyżki cukru

Rabarbar pokroić na kawałki 2cm. Cukier rozsypać na patelni, dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, a gdy się rozpuści, zwiększyć ogień, nie mieszać aż do uzyskania karmelu. Wrzucić rabarbar podgrzewać, aż lekko zmięknie. Wystudzić.  

 

Składniki na ciasto:

  • 28 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 żółtko
  • białko do posmarowania
  • cukier do posypania

Do miski wrzucić posiekane masło, mąkę, żółtko i śmietanę. Szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę. Wałkować niezbyt cienko i wykrawać kwadraty dowolnej wielkości. Na środek każdego kwadratu nakładać 3-4 kawałki rabarbaru. Składać w trójkąty, końce zlepiać za pomocą widelca. Nożem zrobić niewielkie nacięcia. Posmarować ciastka białkiem i posypać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 200o przez 15-20minut, do zrumienienia.


poniedziałek, 07 maja 2018
Kisielowe ciasto cytrynowe

                       To ciasto, które przypomina mi dzieciństwo. Kiedyś moje ulubione. Zawsze piekła je moja mama, a z czasem ja sama. Zwykłe ciasto ucierane, ale ma w sobie coś co czyni je wyjątkowym. Będzie idealne na drugie śniadanie albo podwieczorek.

przepis z zeszytu

 

 

Składniki:

  • 100g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 kisiele cytrynowe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 50g białej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • płatki migdałów

Masło ucierać z cukrem na puszystą masę, dodawać po jednym żółtku. Dodać kisiele i krótko zmiksować na wolnych obrotach miksera. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko i zmiksować krótko. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie zmiksować. Przelać ciasto do keksówki. Piec w temperaturze 170st przez 30-40 minut lub do suchego patyczka.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Udekorować ciasto polewą i płatkami migdałów.


 

07:34, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 111