Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 22 lutego 2017
Pączki hiszpańskie

                        Dzisiejsze pączki zna chyba każdy. W cukierniach występują pod różną nazwą -gniazdka, pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie. To nic innego jak ciasto parzone smażone na oleju. Najlepsze zaraz po usmażeniu. Posmakują każdemu.

przepis z mojewypieki.com

 

Składniki na ok 20-22 pączki:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1 szklanka wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Lukier:

  • 200g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z sytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Wsypać mąkę i energicznie mieszać. Ucierać łyżką, aż ciasto będzie gładkie, szkliste i będzie odchodziło od garnka. Wystudzić.

Kolejno wbijać do ciasta jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu. Przełożyć ciasto do szprycy (u mnie rękaw cukierniczy z tylką Wilton 1M, ale lepsza będzie większa tylka). Na papierze do pieczenia wyciskać kółka ciasta o średnicy 6-7cm. Wycinać z papieru kwadraty. (Można też najpierw wyciąć kwadraty, a później wyciskać na nie ciasto). 

Olej rozgrzać w szerokim garnku z grubym dnem. Partiami wkładać pączki, papierem do góry (po chwili papier sam odchodzi). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować z oleju, odsączać na ręczniku papierowym. 

Cukier puder rozetrzeć łyżką z wodą i sokiem z cytryny na gładki lukier. Udekorować jeszcze lekko ciepłe pączki. 


poniedziałek, 20 lutego 2017
Mini pączki jogurtowe

                Tłusty Czwartek już w tym tygodniu. Czas najwyższy by na blogu pojawiły się moje propozycje na ten dzień. Zaczynam od mini pączków z dodatkiem jogurtu i sera białego. Są pyszne, najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Delikatnie cytrynowe, z miękkim środkiem i chrupiącą skórką. To pączki błyskawiczne, na proszku do pieczenia, do zrobienia w kilkanaście minut. Polecam!

Przepis znalazłam tutaj


Składniki:

  • 150g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100g sera białego półtłustego (użyłam sera w kostce)
  • 300g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu
  • 1l oleju do smażenia

Jajka, cukier, ser, jogurt i wódkę zmiksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, dodać do masy. Dobrze wymieszać.

W wysokim garnku rozgrzać olej. Za pomocą dwóch łyżeczek nabierać porcje ciasta i wkładać na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować na papierowy ręcznik. Jeszcze lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem. 


czwartek, 16 lutego 2017
Zimowy Turbacz

                            Zabiorę was dzisiaj kochani na wycieczkę do pięknej, bajkowej krainy, w której miałam okazję spędzać ubiegłą sobotę. Będzie to Turbacz, najwyższy szczyt pasma Gorce. Wysokość raczej niewielka, bo to zaledwie 1310m n.p.m. Jednak lokalizacja góry sprawia, że ze szczytu Turbacza rozciągają się przepiękne widoki.  Między innymi na Babią Górę. Tuż poniżej szczytu znajduje się schronisko PTTK. Z tarasu przed wejściem do budynku podziwiać możemy całą panoramę Tatr, zarówno Bielskich, Wysokich jak i Zachodnich.

Naszą wycieczkę na Turbacz rozpoczęliśmy w Nowym Targu. Dokładniej w dzielnicy Kowaniec, skąd prowadzą na szczyt dwa szlaki - żółty i zielony. Szlak żółty nieco dłuższy, bardziej łagodny, niezwykle malowniczy, z pięknymi widokami. Tym szlakiem wchodziliśmy na szczyt. Szlak zielony krótszy, ale bardziej stromy, z przepiękną panoramą Tatr. Tą drogą schodziliśmy.

Początek żółtego szlaku, tuż powyżej ostatnich zabudowań.

Cudowny widok na Tatry, w tym na Gerlach i Świnicę, poznajecie?


Babia Góra z tej perspektywy wygląda jak Kilimandżaro:)

Widoki ze szczytu!

Schronisko PTTK Turbacz. Ważna informacja dla zwierzolubów. Na wszystkie szlaki prowadzące na Turbacz możemy wejść z psem. Co więcej psiaki mają wstęp wolny także do schroniska, a nawet do tutejszej restauracji.

Powrót do Nowego Targu szlakiem zielonym.


Piękne widoki, prawda? Bardzo urokliwe miejsce. Szlaki są bajkowe, bardzo malownicze, a przy tym niewymagające, właściwie dla każdego. Polecam na weekendową wycieczkę.

piątek, 10 lutego 2017
Cytrynowa pianka (bez pieczenia)

                         Ciasto, którym zajadaliśmy się w ubiegły weekend. Lekka pianka przygotowana na bazie lemon curdu, bitej śmietany i jogurtu greckiego. Na biszkoptach. Dla przełamania kwaśnego smaku, z warstwą bitej śmietany, herbatnikami i słodkim lukrem. Bez pieczenia. Naprawdę pyszny deser. Idealny w środku zimy.

przepis własny

 

Lemon curd:

  • sok i skórka z dwóch cytryn
  • 160g cukru
  • 80g masła
  • 3 żółtka
  • 1 duże jajko

W garnuszku roztrzepać jajka, cukier, sok i skórkę z cytryny. Dodać masło. Postawić garnek na małym ogniu. Podgrzewać cały czas mieszając. Zagotować. Pogotować kilka minut do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.

Pianka cytrynowa:

  • 400ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu greckiego
  • lemon curd
  • 8 łyżeczek żelatyny

Żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać jogurt, cały wcześniej przygotowany lemon curd i krótko zmiksować. Dodać wystudzoną, ale wciąż płynną żelatynę i zmiksować.

Dodatkowo:

  • opakowanie podłużnych biszkoptów (ok. 200g)
  • 350ml śmietany 30%
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • herbatniki

Kwadratową foremkę o boku 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć biszkopty. Wyłożyć krem cytrynowy, wstawić do lodówki do zastygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Dodać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć śmietanę na krem cytrynowy. Na wierzchu ułożyć herbatniki, docinając je w razie potrzeby.

Lukier cytrynowy:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i gorącą wodą na gładki lukier. W razie potrzeby dodać odrobinę więcej wody. Pokryć lukrem herbatniki.


06:19, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (2) »
wtorek, 07 lutego 2017
Brownie z kajmakiem

                       Ciasto idealne na zimowe wieczory. Porządna dawka czekolady. Jak to brownie. Tutaj dodatkowo jeszcze z masą kajmakową. Pyszne, nawet bardzo! Dalsza reklama jest w tym przypadku chyba zbędna. Upieczcie, spróbujcie!

przepis znalazłam tutaj

 

Składniki:

  • 115g masła
  • 170g gorzkiej czekolady
  • 25g kakao
  • 3 duże jajka
  • 250g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 140g mąki pszennej
  • 200g kajmaku

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku roztopić masło, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się roztopi. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodawać po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Dodać cukier, wanilię, mąkę i zmiksować. Foremkę 28x21cm (moja była nieco większa) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać pół ciasta, wyrównać. Łyżką rozłożyć 1/3 masy kajmakowej i widelcem zrobić zygzaki. Wlać pozostałe ciasto, wyrównać. Wyłożyć łyżką pozostały kajmak. Piec w temperaturze 175o przez 35-45 minut. 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 88