Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 16 listopada 2018
Jogurtowe ciasto dziurawione z jagodami, kremem limonkowym i rafaello

                            Obiecany drugi przepis ciasto dziurawione. Wilgotne, ciężkie ciasto jogurtowe, nadzienie jagodowe, krem limonkowy i pralinki kokosowe. Pysznie smakuje i bardzo ładnie się prezentuje. Polecam!

przepis własny

 

Ciasto jogurtowe:

  • 160ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 100g wiórków kokosowych
  • 700g jogurtu greckiego
  • 500g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i odłożyć. W dużej misce roztrzepać jajko z olejem i cukrem. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać mąkę z sodą oraz wiórki kokosowe i wymieszać krótko szpatułką. Ciasto może wyglądać na lekko zważone, ale to nic nie szkodzi. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok 24x38cm. Piec w temperaturze 1800 przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. W jeszcze ciepłym cieście zrobić dziury za pomocą trzonka drewnianej łyżki. 

Nadzienie jagodowe:

  • 1,5 szklanki jagód (mrożone albo ze słoiczka)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Jagody wrzucić do garnuszka, dodać cukier, zagotować. Dodać żelatynę, wymieszać. Odstawić do stężenia. Tężejącą masą napełnić dziurki w cieście. 

Krem limonkowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 600g kwaśnej śmietany 18%
  • sok i skórka z limonki
  • 6-8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • pralinki kokosowe

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, sok i skórkę z limonki, zmiksować. Dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Wyłożyć krem na ciasto. Schłodzić. Przed podaniem udekorować pralinkami kokosowymi. 

00:01, amaranthrose , ciasta
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 13 listopada 2018
Ciasto czekoladowo-kajmakowe, dziurawione

                 Jedliście kiedyś dziurawione ciasto? Ja całkiem niedawno wypatrzyłam zdjęcia takich ciast na instagramie. Wreszcie w weekend udało mi się przygotować aż dwa takie ciasta. Przygotowanie polega na upieczeniu prostego ciasta, zrobieniu dziurek i napełnieniu nadzieniem. Dzięki temu całe ciasto jest wypełnione kremem. Jak dla mnie, świetny pomysł. Jako pierwsze pokazuję wam ciasto czekoladowe, wypełnione kremem kajmakowym, z polewą czekoladową. Jedyne co, to zamieniłabym czekoladę na mleczną, bo gorzka nieco zdominowała smak kajmaku. Kwestia gustu. Spróbujcie!

Przepis od WypiekiBeaty

 

 

Ciasto czekoladowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka kefiru lub maślanki (w temperaturze pokojowej)
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 szklanka ciepłej kawy (z dwóch łyżeczek kawy rozpuszczalnej)

W jednej misce zmieszać wszystkie suche składniki. W drugiej misce wszystkie mokre, oprócz kawy. Mokre składniki wlać do suchych i zmiksować. Wlewać powoli kawę ciągle miksując. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30cm (ja piekłam ciasto w nieco większej formie, z 1 i 1/3 porcji). Piec w temperaturze 180o przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. W jeszcze ciepłym cieście zrobić dużo dziurek przy pomocy trzonka drewnianej łyżki. 

Masa kajmakowa:

  • 400g masy kajmakowej
  • 100ml śmietany 30%
  • opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny

Kajmak i śmietankę umieścić w misce i zmiksować. Ja dla usztywnienia dodałam jeszcze dwie łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody i ostudzonej. Gotowy krem rozprowadzić na cieście tak, by wypełnić dziurki.

Polewa czekoladowa:

  • 100g gorzkiej czekolady (jednak moim zdaniem lepiej sprawdzi się tu czekolada mleczna)
  • 100ml śmietany 30%

Śmietanę i połamaną czekoladę umieścić w misce nad parą wodną, podgrzewać do rozpuszczenia czekolady, wymieszać. Wylać polewę na ciasto, patyczkiem zrobić esy floresy. 


piątek, 09 listopada 2018
Number cake

                               Number cake to ostatnio najmodniejszy tort. Nic w tym dziwnego. Nie ma przy nim wiele pracy. Wystarczy upiec blaty z kruchego ciasta, przełożyć kremem i dowolnie udekorować. Efekt końcowy jest zawsze rewelacyjny. Możecie dowolnie eksperymentować z kremami i dodatkami. Do kremu różowego dodałam białą czekoladę i różowy barwnik, w środku dodatkowo dodałam lemon curd. W torcie białym krem jest klasyczny, na bazie śmietanki i mascarpone, ale dla wzbogacenia smaku w środku tortu jest mus morelowy. Świetne będą też kremy owocowe albo czekoladowe. 

Przepis z mojewypieki.com

 

Wcześniej należy przygotować szablony - cyfry, litery itp. przy pomocy których wytniemy kruche ciasto. Ja wydrukowałam cyferki w formacie A4 i wycięłam, można też je podkleić kartonem, ale nie jest to konieczne.

 

Składniki na migdałowe ciasto kruche (4 blaty):

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g masła, zimnego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Mąkę pszenną przesiać, dodać migdały i masło pokrojone w kostkę, posiekać szybko nożem do momentu kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól, ekstrakt z wanilii i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą część rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Ostrożnie zawinąć wokół wałka i przenieść na płaską blachę do ciasteczek wyłożoną papierem do pieczenia. Wycinać ostrym nożykiem wydrukowaną cyfrę (wycinamy bezpośrednio na blaszce, ponieważ cyfry są duże i mógłby być problem z przeniesieniem ich na blachę). W taki sam sposób przygotować pozostałe blaty kruchego ciasta (każdą cyfrę wycinamy dwukrotnie). Ponownie włożyć do lodówki, tym razem już na blaszce i pozostawić na 60 minut do schłodzenia. Przed samym pieczeniem ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, ciasto lubi się wybrzuszać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220ºC (z termoobiegiem). Blachę z ciastem włożyć do piekarnika, w którym natychmiast obniżyć temperaturę do 180ºC i piec przez około 13 - 16 minut lub do zarumienionych brzegów. W taki sam sposób upiec pozostałe blaty ciasta. Oczywiście można do piekarnika włożyć 2-3 blachy na raz. Wystudzić.

U mnie torcik z trzech blatów. Z reszty ciasta zrobiłam ciasteczka.

Krem waniliowo - śmietankowy (u mnie wystarczył krem z połowy porcji):

  • 900 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka wanilii w proszku
  • opcjonalnie kilka kropel barwnika
  • lemon curd, konfitura owocowa (opcjonalnie)

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką o szerokości około 1,5 cm i wyciskać krem na kruche ciasto, przykrywać kolejnym kruchym blatem (bardzo ostrożnie!) i ponownie wyciskać krem. Ja dodatkowo między krem dodałam jeszcze lemon curd w różowym torciku, a w białym mus morelowy. Dowolnie udekorować. Uwaga: blaty kruche należy przełożyć kremem rano w dniu podania.

Do dekoracji wykorzystałam:

  • bezy
  • batoniki
  • owoce
  • posypki

Dekorację na torciku układać przed podaniem; dotyczy to zwłaszcza bezów i makaroników - krem śmietankowy je rozpuszcza.

Przechowywać w lodówce. Torcik idealnie się kroi po kilku godzinach (3 - 4), kiedy ciasto trochę zmięknie od kremu. Nie można przekładać dzień wcześniej - ciasto kruche zbyt mocno zmięknie od kremu.

 

06:28, amaranthrose , torty
Link Komentarze (2) »
wtorek, 06 listopada 2018
Cynamonowe ciasteczka dyniowe

                                     Pyszne ciasteczka, wiadomo bo dyniowe. Puszyste, lekko cynamonowe, z chrupiącą skorupką. Na pewno wam zasmakują, popatrzcie tylko na nie. Dalsza reklama jest zbędna.

przepis od gotujzcukiereczkiem

 

Składniki:

  • 3 i ¾ szklanki mąki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 225g masła
  • 1 szklanka cukru zwykłego
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • ¾ szklanki dyniowego puree
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz gałkę muszkatołową. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, na jasną, puszystą masę. Następnie dodać puree z dyni, zmiksować. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać suche składniki i zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przykryć i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z kulek obtaczać w cukrowej posypce i układać ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Za pomocą szklanki spłaszczać każdą z kulek. Piec ok. 10-15 minut w temperaturze 180o (aż zrobią się twarde z wierzchu i zaczną pękać). Po wyjęciu z piekarnika zostawić je na 5 minut na blaszce do pieczenia, a dopiero później przenosić na kratkę.

Cukrowa posypka:

  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki imbiru,

Wszystkie składniki wymieszać.





sobota, 03 listopada 2018
Sernik dyniowy z kremem pomarańczowo-cynamonowym

                                         Piękną mamy jesień w tym roku. Wybierzcie się w weekend na długi spacer, a później ciepła herbatka i kawałek sernika dyniowego. Sernik przygotowany z dodatkiem ubitych białek jest puszysty i lekki. Na spodzie orzechowo-czekoladowym i z kremem na bazie jogurtu, z pomarańczą i cynamonem. Bardzo jesienne smaki, idealny na weekend.

przepis własny

 

 

 

Spód:

  • 400g wafelków orzechowych
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 50g masła

Masło i połamaną czekoladę wrzucić do garnuszka i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do roztopienia. Wafelki pokruszyć. Wlać do wafelków roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać. Wyłożyć masą spód blaszki o wymiarach 25x38cm, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno).

Masa serowa:

  • 1,5kg twarogu na sernik
  • 6 pełnych łyżek puree z dyni
  • 6 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Białka ubić na sztywną pianę. W dużej misce zmiksować ser, puree z dyni, żółtka, cukier, cynamon, budyń rozmieszany w mleku. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Wylać masę serową na spód. Piec w temperaturze 180o przez 80-90minut. Studzić w piekarniku.

Krem:

  • 800g jogurtu greckiego
  • skórka i sok z jednej pomarańczy
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Do jogurtu dodać sok i skórkę z pomarańczy, cynamon, cukier i zmiksować. Dodać letnią żelatynę i zmiksować. Krem przełożyć do worka cukierniczego, odciąć końcówkę i udekorować sernik. Można dodatkowo oprószyć cynamonem. Schłodzić.


07:33, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 120