Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
piątek, 10 sierpnia 2018
Ciasteczka czekoladowe

                               Najlepsze ciasteczka czekoladowe. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Z dużą ilością kakao i czekolady. Porcja jest duża, ale na pewno nic się nie zmarnuje. 

Przepis od ArabeskaWaniliowa

 

 

Składniki (na ok. 50 ciastek):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1 szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (ok. 150g)



Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło rozpuścić, przelać do miski, dodać kakao i zmiksować. Następnie dodać cukier, wanilię i maślankę, ponownie zmiksować. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać groszki czekoladowe. Najlepiej schłodzić ciasto w lodówce. Ciasto nabierać łyżeczką i kłaść kulki wielkości orzecha włoskiego (a nawet mniejsze, ciastka bardzo rosną) na blachę wyścieloną pergaminem, w dość dużych odstępach. Piec 10-12 minut w 180 st.C (brzegi ciastek powinny być lekko przypieczone, a środek ciągle bardzo miękki). Po upieczeniu ciasteczka zostawić na blasze na 2-3 minuty, po czym przenieść za pomocą szpatułki na kuchenną kratkę, do całkowitego wystygnięcia.


środa, 08 sierpnia 2018
Ciasto szpinakowe z galaretką z arbuza

                                    Takiego ciasta jeszcze nie jedliście. Na biszkopcie szpinakowym, z kremem jogurtowym lekko cytrynowym i galaretką z arbuzą. Lekkie, bardzo orzeźwiające. Następnym razem jednak do musu arbuzowego zamiast żelatyny dodam galaretkę arbuzową dla wzmocnienia smaku. Jeśli uda wam się znaleźć taką galaretkę, dodajcie trzy opakowania rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody do musu arbuzowego, wtedy ciasto będzie bardziej arbuzowe. 

przepis na biszkopt z mojewypieki.com, reszta to pomysł własny

 

Biszkopt szpinakowy:

  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklani cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 120 g świeżego szpinaku 'baby'
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny - do nasączenia

Szpinak i olej zmiksować blenderem. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodawać żółtka cały czas ubijając. Dodać papkę szpinakową i zmiksować, do połączenia. Mąkę pszenną z proszkiem - przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta przy pomocy szpatułki.

Ciasto przełożyć do formy 25 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-40 min, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Nasączyć ciasto sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą (ok. pół szklanki).

Krem jogurtowy:

  • 1200g jogurtu greckiego
  • 300ml śmietany 30%
  • 8-10 łyżek cukru pudru
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 8 łyżeczek żelatyny

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier, jogurt, skórkę z cytryny i zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować. Włożyć do lodówki, aż zacznie gęstnieć. Tężejący krem wylać na biszkopt, schłodzić w lodówce.

Galaretka z arbuza:

  • 1kg arbuza (waga po odkrojeniu skórki i odpestkowaniu)
  • 7 łyżeczek żelatyny

Arbuza zmiksować na gładki mus. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Dodać do arbuza, wymieszać. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Schłodzić w lodówce.


czwartek, 02 sierpnia 2018
Ciasto tiramisu czekoladowo-malinowe

                    Ciasto, które piekłam już dawno temu, chyba na Wielkanoc. Czekało w kolejce na publikację. I teraz kiedy są już świeże maliny przepis jest idealny. Na biszkopcie, galaretka z malinami, krem czekoladowy, biszkopty maczane w kawie, krem śmietankowy i kakao. To takie wypasione tiramisu, choć może nie powinnam go tak nazywać. Tak czy owak, jest przepyszne.

przepis własny

 

 

 

Biszkopt:

  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 160g mąki pszennej
  • 130g cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) o wymiarach 25x40cm. Piec w temperaturze 160o przez 25-30 minut.

Galaretka:

  • 3 galaretki malinowe
  • 500g malin (mogą być mrożone)

Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody, wystudzić. Maliny ułożyć na biszkopcie. Zalać tężejącą (o konsystencji kisielu) galaretką. Schłodzić w lodówce.

Krem czekoladowy:

  • 600ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżeczki żelatyny

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić. Żelatynę namoczyć w minimalnej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt i zmiksować. Dodać wystudzoną czekoladę i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. Na końcu wmiksować żelatynę. Krem rozłożyć na galaretce, schłodzić.

Dodatkowo:

  • 300ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka espresso
  • podłużne biszkopty
  • kakao

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder, jogurt i zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować. Biszkopty maczać w kawie i układać na cieście. Krem przełożyć do worka cukierniczego, odciąć końcówkę i wyciskać krem na biszkoptach. Przed podaniem oprószyć kakao.


sobota, 28 lipca 2018
Kremówka jagodowa

                                    Bardzo nad tym ubolewam, ale nie udało mi się w tym roku pojechać na jagody lasu. Zabrakło czasu. Dzisiejsze ciasto robiłam już jakiś czas temu, jeszcze z ubiegłorocznych jagód. Na cienkim biszkopcie, krem jagodowy, krem cytrynowy i ciasto francuskie. Taka nietypowa kremówka, ale bardzo smaczna.

przepis własny

 

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 100g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 160o przez 20-25 minut.

Krem jagodowy:

  • 3 szklanki jagód
  • 330ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu greckiego
  • 8-10 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Jagody wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem, podgrzewać aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Zdjąć z ognia dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt, wystudzone jagody i zmiksować. Krem wylać na biszkopt. Włożyć do lodówki.

Krem cytrynowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt, cukier puder, skórkę z cytryny i zmiksować. Powoli wlewać żelatynę i miksować. Wylać krem cytrynowy na zastygnięty krem jagodowy. Schłodzić.

Dodatkowo:

  • ciasto francuskie
  • cukier puder

Ciasto francuskie upiec w temperaturze 200o, wystudzić. Pokroić na kwadraty, które układać na kremie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

00:47, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (1) »
wtorek, 24 lipca 2018
Ciasto z makiem, kokosem i porzeczkami

                         Pyszne ciasto ucierane, takie na bogato, bo z wiórkami kokosowymi, makiem i porzeczkami. W oryginale udekorowane lukrem kokosowym, który ja zamieniłam na polewę z białej czekolady. Najlepsze na lato.

 Przepis z mojewypieki.com, podaję z moimi zmianami.

 

Składniki:

  • 240 g masła
  • 1 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 4 łyżki suchego maku (niezmielonego)
  • 500 g czerwonej porzeczki, odszypułkowanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka,jedno po drugim, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodać oba ekstrakty i utrzeć. Ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Do masy maślanej przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, nastepnie wlać mleko,  wsypać wiórki kokosowe i suchy mak. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę o wymiarach 24 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na wierzchu równomiernie wysypać porzeczki. Piec w temperaturze 170ºC przez 40-45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Polać polewą z białej czekolady i posypać wiórkami kokosowymi.

Polewa czekoladowa:

  • 100g białej czekolady
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • wiórki kokosowe do posypania

 Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej i wymieszać na gładką polewę.


 

07:35, amaranthrose
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 115