Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
środa, 18 lipca 2018
Galette z makiem i mirabelkami

                            Taką tartą zajadaliśmy się w sobotę. Kruche ciasto z dodatkiem skórki z cytryny i suchym makiem, do tego mirabelki. Kwaśne owoce, chrupiące ciasto i kremowe, waniliowe lody. Nic więcej nie trzeba. Deser idealny!

przepis własny

 

 Składniki:

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki maku
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 800g mirabelek

Mąkę, masło, cukier, jajko, wodę, mak i skórkę z cytryny wrzucić do miski i szybko zagnieść. Schłodzić przez godzinę w lodówce. Mirabelki odpestkować. Schłodzone ciasto rozwałkować na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej. Na środku wyłożyć mirabelki. Boki zagiąć do środka. Posmarować brzegi mlekiem i posypać cukrem. Piec w temperaturze 200o przez 35-40 minut, na 10 minut przed końcem umieścić bliżej dolnej grzałki. Podawać najlepiej lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych.


czwartek, 12 lipca 2018
Mini serniczki z musem morelowym

                             Mini serniczki z musem morelowym to świetny pomysł na pyszny letni deser. Delikatna masa serowa, bez spodu i mus z karmelizowanych moreli. Z powodzeniem możecie zabrać je na wycieczkę czy piknik. Ja swoje serniczki udekorowałam tylko borówkami. Wy możecie zaszaleć bardziej i dodać jeszcze np. bitą śmietanę. Będziecie zachwyceni, polecam!

przepis własny 

 

Serniczki (ok. 12 sztuk):

  • 500g sera mielonego na sernik
  • 200g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru

Wszystkie składniki wrzucić do miski i krótko zmiksować. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Każdą papilotkę napełnić masą serową do ok. 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180o przez 25-30 minut, studzić w uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce.

Mus morelowy:

  • 300g moreli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody. Do garnka wsypać cukier, dodać 2-3 łyżki wody. Podgrzewać na wolnym ogniu, a gdy cukier się rozpuści zwiększyć ogień. Gdy karmel będzie jasnozłoty, wrzucić odpestkowane morele. Podgrzewać, podlać odrobiną wody. Gotować do miękkości. Zmiksować na gładki mus. Dodać napęczniałą żelatynę. Wystudzić. Tężejący mus wyłożyć na serniczki, napełniając papilotki do pełna. Można udekorować owocami albo bitą śmietaną.


03:10, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (3) »
piątek, 06 lipca 2018
Czekoladowe ciasto drożdżowe z czereśniami i jogurtem

                             W tym roku czereśnie można kupić w naprawdę dobrej cenie. Pomyślałam więc, że warto przygotować jakieś ciasto. Wybór padł na drożdżowe z dodatkiem kakao i czekolady, do tego mnóstwo czereśni i masa z jogurtu, która po upieczeniu staje się delikatnym sernikiem. Porcja jest rodzinna, bo na dużą blaszkę, ale na pewno nic się nie zmarnuje. Wystarczy na cały weekend.

przepis własny

                    

 

 Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 600g jogurtu greckiego
  • 1 budyń waniliowy + 2 łyżki cukru
  • 1kg czereśni

Drożdże roztopić w ciepłym mleku, dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, kakao, dodać 2 roztrzepane jajka. Dodać wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać mąki. Pod koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze raz zagnieść. Dodać posiekaną czekoladę i krótko zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( mnie duża blaszka z piekarnika).Odstawić do podrośnięcia na 10 minut. Jogurt wymieszać z jajkiem, 2 łyżkami cukru i proszkiem budyniowym. Na ciasto wyłożyć jogurt, następnie odpestkowane czereśnie i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Na ostatnie 10 minut można ciasto przestawić bliżej górnej grzałki, by kruszonka się dobrze dopiekła. 

Można udekorować lukrem lub cukrem pudrem.

Kruszonka:

  • 300g mąki
  • 150g cukru
  • 200g masła

Wszystkie składniki rozetrzeć między palcami na kruszonkę.




06:12, amaranthrose , drożdżowe
Link Komentarze (3) »
środa, 04 lipca 2018
Sernik na zimno z truskawkami

                         Sezon na truskawki powoli dobiega końca. Trudno w to uwierzyć, ale na blogu nie było jeszcze klasycznego sernika na zimno z galaretką. Trzeba było nadrobić zaległości, a że był Dzień Ojca, to okazja ku temu idealna. Taki sernik na zimno wiadomo, że najlepszy jest z truskawkami. Jeśli jednak truskawek już nie znajdziecie, będą pasowały także borówki, jagody, maliny czy czereśnie.

przepis własny

 

 

Składniki:

  • 1kg twarogu mielonego na sernik
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 10 łyżek cukru z wanilią
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżeczek żelatyny
  • 500g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200g herbatników
  • 60g masła

Herbatniki pokruszyć (mogą być większe kawałki) wymieszać z roztopionym masłem, wysypać na spód tortownicy 26cm i docisnąć. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Ser zmiksować z jogurtem, dodać cukier i sok z cytryny, zmiksować. Wlewać powoli letnią żelatynę, ciągle miksując. Wylać masę serową na spód. Włożyć do lodówki do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wystudzić. Truskawki pokroić w plastry i ułożyć na zastygniętym serniku. Wylać tężejącą galaretkę.  



06:07, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (2) »
piątek, 29 czerwca 2018
Tartaletki z kremem patissiere i truskawkami

                                     Najlepsze tartaletki jakie kiedykolwiek robiłam. Idealnie kruche ciasto, kwaśny dżem porzeczkowy, delikatny krem patissiere i soczyste truskawki. Obowiązkowe do zrobienia w sezonie truskawkowym. Jest przy nich trochę pracy, ale naprawdę warto!

przepis własny 

 

 Kruche ciasto (na ok. 12-14 tartaletek)

  • 300g mąki pszennej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 jajko

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wylepić je schłodzonym ciastem. Ponownie schłodzić przez ok. 30 minut. Po tym czasie przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o przez ok. 15 minut. Ściągnąć obciążenia i piec jeszcze przez 10-15 minut do zrumienienia. Ostudzić.

Creme patissiere waniliowy:

  • 600ml mleka
  • 5 dużych żółtek
  • 100g cukru z wanilią
  • 40g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej domowego)

W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii, doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok. Cukier utrzeć z żółtkami do białości. Wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać do ugotowanego mleka, mieszać by nie było grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania, gotować ok.1 minutę aż krem zgęstnieje. Przykryć folią, tak by dotykała kremu. Odłożyć do ostudzenia.
Tartaletki posmarować dżemem porzeczkowym. Krem przełożyć do worka cukierniczego i nałożyć porcje na tartaletki.

Dodatkowo:

  • ok. 800g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa 

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Truskawki pokroić w grube plasterki i ułożyć na kremie, schłodzić. Za pomocą pędzelka tężejącą galaretką pokryć truskawki. 






 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 114