Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
wtorek, 23 sierpnia 2016
Torcik jogurtowy z malinami

                           Uwierzycie, że do przygotowania tego ciasta zużyłam prawie 1,5kg jogurtu greckiego? Może dlatego wyszło takie pyszne. Najlepsze i zupełnie bezproblemowe ciasto jogurtowe z cytryną. Do tego ostatnio mój ulubiony krem na bazie odsączanego jogurtu i białej czekolady. I jeszcze całe mnóstwo (im więcej tym lepiej!) malin. Zdecydowanie moje smaki. Jeśli chcecie troszkę odchudzić krem, to podpowiem, że sam odsączony jogurt zmiksowany z odrobiną cukru pudru też się świetnie sprawdzi. Koniecznie spróbujcie!

Przepis na ciasto jogurtowe z mojewypieki.com, a reszta to pomysł własny.

 

 Ciasto jogurtowe:

  • 160ml oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 600g jogurtu greckiego
  • 500g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i odłożyć. W dużej misce roztrzepać jajko z olejem, cukrem, sokiem i skórką z cytryny. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać mąkę z sodą i wymieszać krótko szpatułką. Ciasto może wyglądać na lekko zważone, ale to nic nie szkodzi. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24cm. Piec w temperaturze 1600 przez 60-70 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na trzy blaty. Jeśli ciasto urośnie z dużą górką, najpierw można ją ściąć.

Krem jogurtowy:

  • 800g jogurtu greckiego
  • 200ml śmietanki 30%
  • 200g białej czekolady

Na co najmniej 6 godzin ( a najlepiej na całą noc) przed planowanym przygotowaniem ciasta wyłożyć jogurt grecki na sitko wyłożone gazą. Sitko zawiesić nad miską i włożyć do lodówki. Po tym czasie wodą powinna się odsączyć, a jogurt powinien mieć konsystencję przypominającą serek mascarpone.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurt i zmiksować. Dodać czekoladę i ponownie smiksować.

Dodatkowo:

  • duże pudełeczko malin
  • sok z pół cytryny uzupełniony wodą do pól szklanki

Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i delikatnie nasączyć wodą z cytryną. Wyłożyć 1/3 kremu i powciskać maliny. Przykryć drugim blatem ciasta (nie trzeba nasączyć). Wyłożyć kolejną porcję kremu i powciskać maliny. Przykryć ostatnim blatem, dobrze docisnąć, nasączyć. Wyłożyć pozostały krem i maliny. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 3 godziny.


07:06, amaranthrose , torty
Link Komentarze (2) »
środa, 17 sierpnia 2016
Sernik czarno-biały z jagodami

                              Zauważyliście, że ostatnio częściej na blogu pojawiają się serniki? Kiedyś nie piekłam ich tak często. Ostatnio jednak bardzo zasmakowało nam połączenie owoców i sernika. To właśnie dzięki owocom ten sam sernik za każdym razem może smakować inaczej. Dzisiaj mam dla was sernik z jagodami między warstwami pysznego czekoladowego ciasta, udekorowany czekoladą i borówkami amerykańskimi. Przepyszny!

Przepis na ciasto czekoladowe z zeszytu, a reszta to pomysł własny.

 

Ciasto czekoladowe:

  • 2 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 300g masła
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 kopiaste łyżki kakao

Wszystkie składniki ciasta połączyć, szybko wyrobić (łyżką lub ręką do połączenia składników). Ciasto będzie bardzo klejące, ale takie ma być. Podzielić na dwie porcje, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika na ok. godzinę.

Masa serowa:

  • 1 1/2kg sera na sernik (z wiaderka, ale dobrej jakości)
  • 5 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2,5 szklanki jagód

Ser, jajka i cukier wrzucić do miski i zmiksować. Budyń rozpuścić w mleku i dodać do masy serowej, krótko zmiksować.

Blachę o wymiarach 25x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce jedną część ciasta czekoladowego, lekko ugnieść. Wylać masę serową, na wierzchu rozłożyć jagody. Zetrzeć drugą część ciasta czekoladowego. Piec w temperaturze 1800 przez ok. 60 minut. Studzić przy uchylnych drzwiczkach piekarnika.

Dodatkowo:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • borówki amerykańskie lub jagody

 Czekoladę roztopić nad parą wodną. Dodać olej, dobrze wymieszać. Gotową polewą udekorować ostudzony sernik. Posypać borówkami lub jagodami. Schłodzić w lodówce.


07:31, amaranthrose , serniki
Link Komentarze (5) »
poniedziałek, 15 sierpnia 2016
Pancakes czekoladowe z wiśniami

                                   Witam was po krótkiej przerwie. Długi weekend jeszcze trwa. To idealny czas na przygotowanie pysznego śniadania lub podwieczorku. Co powiecie na pancakes kakaowe z kawałkami czekolady i wiśniami? Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepsze z bitą śmietaną. Są trochę jak tort Czarny Las. Spróbujcie!

przepis własny

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 1 szklanka wiśni (lub nawet więcej)
  • bita śmietana lub cukier puder

W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i czekoladę. W drugiej misce roztrzepać jajka i mleko. Zawartość obu misek połączyć, wymieszać. Wiśnie odpestkować i przekroić na połówki, dodać do ciasta. Patelnię dobrze rozgrzać. Nakładać porcje ciasta i smażyć z obu stron. Placuszki przewracać gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Smażyć bez dodatku oleju.

Podawać ciepłe lub zimne z bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem.


niedziela, 31 lipca 2016
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i jagodami

                    Tegoroczne lato należy do jagód. W lasach jest ich całe mnóstwo, a do tego są duże i bardzo dorodne. Dlatego też przygotowałam dla was roladę biszkoptową po brzegi wypełnioną jagodami. Lekki, cienki biszkopt, który jest zupełnie bezproblemowy i zwija się idealnie. Nie kombinowałam z nadzieniem. Użyłam po prostu bitej śmietany i sporej ilości jagód. Deser tak prosty, a tak pyszny.

P.S. Wyjeżdżam na prawie dwa tygodnie. Do napisania po powrocie!

Przepis na biszkopt do rolady z mojewypieki.com

 

Biszkopt:

  • 3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 50g cukru
  • 40g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać stopniowo cukier łyżka po łyżce i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy i delikatnie wmieszać szpatułką.

Prostokątną blachę o niewysokich brzegach i wymiarach 43x28cm (użyłam blachy z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier delikatnie wyłożyć masę, wyrównać. Piec w temperaturze 170o przez 12 minut. Podczas pieczenia przygotować bawełnianą ściereczkę i oprószyć ja cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przełożyć górą na ściereczkę. Ściągnąć papier do pieczenia, natychmiast zwinąć wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Odstawić do ostudzenia.

Krem:

  • 400ml śmietany 30%
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 szklanki jagód

Żelatynę rozpuścić w 1/5 szklanki gorącej wody, ostudzić.  Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier wanilinowy. Powoli wlewać przestudzoną żelatynę ciągle miksując. Dodać jagody i delikatnie wymieszać. Włożyć do lodówki, do lekkiego stężenia.

Roladę rozwinąć, usunąć ręcznik. Wyłożyć krem i ponownie zwinąć. Oprószyć cukrem pudrem. Roladę można zjadać od razu. Przechowywać w lodówce do 2 dni.


00:02, amaranthrose , ciasta
Link Komentarze (2) »
czwartek, 28 lipca 2016
Tarta z kremem miętowym i jagodami

                   Dzisiaj mam dla was coś wyjątkowego. Krucha tarta z kremem miętowym i jagodami. Jest pyszna, lekka, bardzo letnia. Krem przygotowany jest na bazie serka mascarpone i kremówki, z listkami świeżej mięty i gorzką czekoladą. Do tego spora porcja jagód. Jak dla mnie, to deser idealny.

przepis własny

 

Kruche ciasto:

  • 300g mąki
  • 200g zimnego masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 jajko

Wszystkie składniki wrzucić do miski, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Formę do tarty wysmarować masłem. Wyłożyć formę ciastem i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Przykryć tartę papierem do pieczenia, obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o po czym ściągnąć obciążenia. Piec jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.

Krem miętowy:

  • 400ml śmietany 30%
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 garście listków mięty
  • 50g posiekanej gorzkiej czekolady
  • kilka kropel zielonego barwnika (opcjonalnie)
  • 2 szklanki jagód

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone i cukier puder, ubić na sztywny krem. Dodać barwnik, wymieszać. Dodać drobno posiekane listki mięty oraz czekoladę i wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na ostudzoną tartę. Na krem wysypać jagody. Schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 77