Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Muffinki z białym makiem i pomarańczami (bezglutenowe)

                                Te muffinki to był totalny eksperyment. Miały być bezglutenowe, więc kupiłam m±kę z grochu, bo tak± znalazłam w sklepie i bardzo mnie zaciekawiła. Dodałam do ciasta budyń waniliowy i skórkę pomarańczow±, bo bałam się że zapach m±ki będzie wyczuwalny. Nic z tych rzeczy. Muffinki pięknie urosły, miały chrupi±c± skórkę i były mięciutkie w ¶rodku, a po wystudzeniu wcale nie pachniały grochem. Do tego nadzienie z białego maku i galaretka z karmelizowanych pomarańczy. Pyszne!

przepis własny

 

Składniki:

  • 3 szklanki m±ki bezglutenowej (użyłam m±ki z grochu)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • gotowa masa z białego maku

W jednej misce wymieszać m±kę, proszek do pieczenia, budynie, skórkę start± z pomarańczy. W drugiej misce roztrzepać jajka, mleko, olej, cukier. Zawarto¶ć obu misek poł±czyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nakładać 2 łyżeczki ciasta, łyżeczkę masy makowej i uzupełniać ciastem do 3/4 wysoko¶ci. 

Galaretka pomarańczowa:

  • 4 pomarańcze
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny

Pomarańcze wyfiletować, z resztek wycisn±ć sok. Cukier wsypać do garnuszka, dodać 2 łyżki wody. Gdy cukier się rozpu¶ci, zwiększyć ogień, nie mieszać. Gdy karmel będzie jasnozłoty dodać filety z sokiem. Mieszać do rozpuszczenia karmelu. Zdj±ć z ognia. Dodać napęczniał± żelatynę. Odstawić w chłodne miejsce. Tężej±c± galaretk± udekorować muffinki. 


pi±tek, 11 stycznia 2019, amaranthrose

Polecane wpisy