Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Biszkopt z kremem Speculoos i mandarynkami

                                To już ostatni przepis przed Świętami. Teraz zajmę się przygotowaniami i wypiekami na Święta. W tym roku stawiamy na klasykę. Będą ciasta, które są już na blogu. Sernik krakowski, snickers, piernik staropolski, jedno nowe ciasto z bezą i galaretką i może jeszcze piernik z marcepanem i bakaliami. Jedno jest pewne, będzie pysznie.

Moja ostatnia przedświąteczna propozycja to ciasto z dwoma biszkoptami, kakaowym i makowym, mandarynkami i kremem Speculoos. Może jeszcze dopiszecie do świątecznej listy.

przepis własny

 

Biszkopt kakaowy:

  • 4 dużej jajka
  • 130g cukru
  • 140g mąki
  • 20g kakao

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę przesianą z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o wymiarach 25x39cm. Piec w temperaturze 170o przez 20-25 minut.

 Biszkopt makowy:

  • 4 dużej jajka
  • 130g cukru
  • 140g mąki
  • 3 łyżki suchego maku

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku. Dodać mak i mąkę przesianą, delikatnie wymieszać łyżką. Przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o wymiarach 25x39cm. Piec w temperaturze 170o przez 20-25 minut. 

Galaretka mandarynkowa:

  • 1 puszka mandarynek
  • 1 kg mandarynek
  • 5 łyżeczek żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Wycisnąć sok z mandarynek, dodać mandarynki z puszki i żelatynę, wymieszać.

Biszkopt kakaowy umieścić w blaszce, wyłożyć tężejącą galaretkę z mandarynek.

Krem Speculoos:

  • 650ml śmietany 30%
  • 800g jogurtu greckiego
  • 200g pokruszonych na piasek ciastek speculoos
  • 200g połamanych ciastek speculoos
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 4-5 łyżek cukru pudru

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt, cukier puder, pokruszone na piasek ciastka i zmiksować. Dodać żelatynę i zmiksować. Pół kremu wyłożyć na ciasto, powciskać połamane ciastka. Przykryć biszkoptem makowym. Resztę kremu przełożyć do worka cukierniczego i udekorować ciasta. Posypać połamanymi ciastkami. Schłodzić.


piątek, 21 grudnia 2018, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Churros

    Churros smażyłam po raz pierwszy niedawno, przy okazji pączków z ziemniakami. Bardzo smaczne zaraz po usmażeniu, chrupiące. Z sosem czekoladowym smakowały wspan

  • Sernik straciatella z galaretką z czerwonych pomarańczy

    Tydzień temu po raz pierwszy udało mi się kupić czerwone pomarańcze i już przepadłam. Mają przepiękny kolor, od pomarańczowo-czerwonego aż do bordowego, są bard

  • Pączki z ziemniakami

    To chyba najlepsze pączki jakie do tej pory robiłam. Delikatne, miękkie, dobre także następnego dnia. Wszystko dzięki temu, że do ciasta dodajemy ugotowane ziem

Komentarze
2018/12/21 14:59:26
to fajny biszkopcik
-
2018/12/30 16:17:20
mm wygląda bardzo pysznie
-
2019/01/07 16:23:36
fajne ciacho :) :)