Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Number cake

                               Number cake to ostatnio najmodniejszy tort. Nic w tym dziwnego. Nie ma przy nim wiele pracy. Wystarczy upiec blaty z kruchego ciasta, przełożyć kremem i dowolnie udekorować. Efekt końcowy jest zawsze rewelacyjny. Możecie dowolnie eksperymentować z kremami i dodatkami. Do kremu różowego dodałam białą czekoladę i różowy barwnik, w środku dodatkowo dodałam lemon curd. W torcie białym krem jest klasyczny, na bazie śmietanki i mascarpone, ale dla wzbogacenia smaku w środku tortu jest mus morelowy. Świetne będą też kremy owocowe albo czekoladowe. 

Przepis z mojewypieki.com

 

Wcześniej należy przygotować szablony - cyfry, litery itp. przy pomocy których wytniemy kruche ciasto. Ja wydrukowałam cyferki w formacie A4 i wycięłam, można też je podkleić kartonem, ale nie jest to konieczne.

 

Składniki na migdałowe ciasto kruche (4 blaty):

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g masła, zimnego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Mąkę pszenną przesiać, dodać migdały i masło pokrojone w kostkę, posiekać szybko nożem do momentu kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajko, cukier, sól, ekstrakt z wanilii i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 60 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Pierwszą część rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Ostrożnie zawinąć wokół wałka i przenieść na płaską blachę do ciasteczek wyłożoną papierem do pieczenia. Wycinać ostrym nożykiem wydrukowaną cyfrę (wycinamy bezpośrednio na blaszce, ponieważ cyfry są duże i mógłby być problem z przeniesieniem ich na blachę). W taki sam sposób przygotować pozostałe blaty kruchego ciasta (każdą cyfrę wycinamy dwukrotnie). Ponownie włożyć do lodówki, tym razem już na blaszce i pozostawić na 60 minut do schłodzenia. Przed samym pieczeniem ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, ciasto lubi się wybrzuszać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 220ºC (z termoobiegiem). Blachę z ciastem włożyć do piekarnika, w którym natychmiast obniżyć temperaturę do 180ºC i piec przez około 13 - 16 minut lub do zarumienionych brzegów. W taki sam sposób upiec pozostałe blaty ciasta. Oczywiście można do piekarnika włożyć 2-3 blachy na raz. Wystudzić.

U mnie torcik z trzech blatów. Z reszty ciasta zrobiłam ciasteczka.

Krem waniliowo - śmietankowy (u mnie wystarczył krem z połowy porcji):

  • 900 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka wanilii w proszku
  • opcjonalnie kilka kropel barwnika
  • lemon curd, konfitura owocowa (opcjonalnie)

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą tylką o szerokości około 1,5 cm i wyciskać krem na kruche ciasto, przykrywać kolejnym kruchym blatem (bardzo ostrożnie!) i ponownie wyciskać krem. Ja dodatkowo między krem dodałam jeszcze lemon curd w różowym torciku, a w białym mus morelowy. Dowolnie udekorować. Uwaga: blaty kruche należy przełożyć kremem rano w dniu podania.

Do dekoracji wykorzystałam:

  • bezy
  • batoniki
  • owoce
  • posypki

Dekorację na torciku układać przed podaniem; dotyczy to zwłaszcza bezów i makaroników - krem śmietankowy je rozpuszcza.

Przechowywać w lodówce. Torcik idealnie się kroi po kilku godzinach (3 - 4), kiedy ciasto trochę zmięknie od kremu. Nie można przekładać dzień wcześniej - ciasto kruche zbyt mocno zmięknie od kremu.

 

piątek, 09 listopada 2018, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Tort czekoladowo-jogurtowy z malinami i borowkami

    Tort z dużą ilością czekolady, jogurtu i owoców. Na kakaowym biszkopcie, z kremem czekoladowym na bazie śmietany, jogurtu i gorzkiej czekolady, kremem jogurtowy

  • Tort morelowy

    Kolejny tort urodziny, tym razem dla brata. Oczywiście musiał być bez owoców więc postawiłam na mus morelowy. Żeby nie było nudno, do biszkoptu dodałam suchy ma

  • Kinder Cake

    Tort na osiemnaste urodziny musi być wyjątkowy. Siostra już dawno wypatrzyła sobie kinder cake. Nie pozostało mi nic innego, jak tylko taki tort przygotować. Na

Komentarze
2018/11/09 07:24:06
śliczny!!!
-
2018/11/09 11:52:30
wygląda to imponująco