Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Biszkopt piernikowy z kremem pomarańczowym i czekoladowym

                      Ciasto, które łączy w sobie wszystkie świąteczne smaki. Piernikowy biszkopt, powidła śliwkowe, pomarańcze i czekolada. Przepyszne, lekkie, ale zdecydowane w smaku. Bardzo polecam nie tylko na Święta. 

przepis własny

 

   

Biszkopt piernikowy:

  • 6 dużych jajek
  • 200g cukru
  • 200g mąki
  • 20g kakao
  • 20g przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24x35cm. Piec w temperaturze 180o przez 35-40 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić, przekroić na dwa blaty. 

Krem pomarańczowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 500g śmietany kwaśnej 18%
  • 2 pomarańcze
  • 6-7 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • do nasączenia biszkoptu- rozcieńczona nalewka lub kawa z mlekiem

Z pomarańcze wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę. Wyfiletować pomarańcze, a resztek wycisnąć sok. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać kwaśną śmietanę, cukier, zmiksować. Dodać sok z pomarańczy, filety, skórkę pomarańczową i krótko zmiksować. Dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować. 

Spód biszkoptu umieścić w blaszce, można delikatnie nasączyć ulubioną nalewką albo kawą. Posmarować powidłami śliwkowymi. Wyłożyć krem pomarańczowy, przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko nasączyć. 

Krem czekoladowy:

  • 330ml śmietanki 30%
  • 100g kwaśnej śmietany 18%
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kakao do oprószenia

Śmietankę bardzo mocno podgrzać, wrzucić posiekaną czekoladę, po kilku minutach wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostudzenia i schłodzenia w zimne miejsce na 2-3 godziny (można przygotować dzień przed). Czekoladową śmietankę ubić, dodać kwaśną śmietanę, dodać żelatynę i zmiksować. Krem przełożyć do worka cukierniczego, odciąć końcówkę i udekorować ciasto. Przed podaniem oprószyć kakao. 

 

 


piątek, 30 listopada 2018, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto czekoladowe z kremem agrestowym

    Dobrze jest zamrozić latem owoce i później odmrażać kiedy ma się na to ochotę. Już od kilku sezonów kilka woreczków agrestu na zimę musi być w zamrażalniku. Nie

  • Ciasto czekoladowo-kajmakowe, dziurawione

    Jedliście kiedyś dziurawione ciasto? Ja całkiem niedawno wypatrzyłam zdjęcia takich ciast na instagramie. Wreszcie w weekend udało mi się przygotować aż dwa tak

  • Ciasto dyniowe z czekoladą

    Jesień już powoli zakrada się do kuchni. Śliwki, jabłka, gruszki i oczywiście królowa jesieni czyli dynia. Cała moja rodzina uwielbia ciasta z dynią, a w szczeg

Komentarze
2018/11/30 08:21:07
cudownie wygląda