Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto dyniowe z jogurtem, sosem karmelowym i figami

                                 Moją wielką miłość do dyni już znacie. Świadczy o tym chociażby ilość przepisów na blogu z dynią w roli głównej. Ostatnio także nie rozstaję się z figami. Dynia i figi to połączenie idealne. Do tego krem z samego jogurtu greckiego, sos karmelowy, i dla przełamania smaku, mini figi. Pycha! Spróbujcie koniecznie.

przepis na ciasto z krainasosny.pl, reszta to pomysł własny

 

 

Ciasto dyniowe:

  • 250g musu z dyni (użyłam Hokkaido)
  • 125g cukru
  • 375g mąki
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru

Masło roztopić, dodać cukier, mus z dyni, dokładnie wymieszać i wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawami do oddzielnej miseczki. Do wystudzonej masy wbić żółtka i wymieszać. Następnie dodawać mąkę w trzech partiach i za każdym razem wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać łyżką do masy. Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24cm. Piec w temperaturze 1800 przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.  Wystudzić, przekroić 2 blaty.

Dodatkowo:

  • 600g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 fig
  • sos karmelowy
  • mini kiwi (opcjonalnie)

Jogurt grecki wymieszać z cukrem. Spód ciasta ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, wyłożyć pół jogurtu greckiego, polać sosem karmelowym, przykryć górą ciasta. Na wierzchu rozsmarować jogurt, ułożyć pokrojone figi i mini kiwi, udekorować sosem karmelowym. Schłodzić w lodówce przez min. 2h. Podawać z dodatkową porcją sosu karmelowego.

Sos karmelowy:

  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 pełne łyżki masła
  • 100ml śmietanki 30%

W garnku z grubym dnem równomiernie rozsypać cukier, dodać 3 łyżki wody. Podgrzewać na małym ogniu, a gdy cukier się rozpuści, zwiększyć ogień. Nie mieszać. Gdy karmel będzie jasnozłoty, dodać masło, wymieszać. Dodać śmietankę, wymieszać, zdjąć z ognia, wystudzić.


środa, 03 października 2018, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2018/10/03 11:56:51
kapitalne to jest!