Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasteczka czekoladowe

                               Najlepsze ciasteczka czekoladowe. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Z dużą ilością kakao i czekolady. Porcja jest duża, ale na pewno nic się nie zmarnuje. 

Przepis od ArabeskaWaniliowa

 

 

Składniki (na ok. 50 ciastek):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 1 szklanka groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady (ok. 150g)



Mąkę wymieszać z sodą i solą. Masło rozpuścić, przelać do miski, dodać kakao i zmiksować. Następnie dodać cukier, wanilię i maślankę, ponownie zmiksować. Stopniowo wsypywać mąkę i mieszać do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dodać groszki czekoladowe. Najlepiej schłodzić ciasto w lodówce. Ciasto nabierać łyżeczką i kłaść kulki wielkości orzecha włoskiego (a nawet mniejsze, ciastka bardzo rosną) na blachę wyścieloną pergaminem, w dość dużych odstępach. Piec 10-12 minut w 180 st.C (brzegi ciastek powinny być lekko przypieczone, a środek ciągle bardzo miękki). Po upieczeniu ciasteczka zostawić na blasze na 2-3 minuty, po czym przenieść za pomocą szpatułki na kuchenną kratkę, do całkowitego wystygnięcia.


piątek, 10 sierpnia 2018, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Cynamonowe ciasteczka dyniowe

    Pyszne ciasteczka, wiadomo bo dyniowe. Puszyste, lekko cynamonowe, z chrupiącą skorupką. Na pewno wam zasmakują, popatrzcie tylko na nie. Dalsza reklama jest zb

  • Ciasteczka kajmakowe z orzechami

    Bardzo proste ciasteczka kajmakowe z nadzieniem z kajmaku i solonymi orzeszkami. Chrupiące, w środku miękkie, słodko-słone, pyszne. Następnym razem dałabym tylk

  • Ptysie z gruszkami i kremem bawarskim

    Ostatni dzień mojego urlopu był dniem pieczenia. Oprócz eklerów z kremem śliwkowym powstały wtedy jeszcze ptysie. Z domową frużeliną gruszkową i najlepszym krem

Komentarze
2018/08/10 11:09:57
Jadłem ostatnio identyczne, są przepyszne! :D