Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Biszkopt z kremem bawarskim i borówkami

                                      Obowiązkowe ciasto na lato. Na biszkopcie, z galaretką i dużą ilością owoców. Nieco je urozmaiciłam, bo zamiast klasycznego kremu na śmietance albo na jogurcie, użyłam kremu bawarskiego. To najlepszy krem, podobny do budyniowego ale dużo lżejszy. Pieczcie póki sezon na borówki w pełni. 

Przepis na krem bawarski znalazłam tutaj, reszta to pomysł własny.  

 

Biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 130g cukru
  • 160g mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku ciągle miksując. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o wymiarach 25x40cm. Piec w temperaturze 1600 przez 25-30 minut. Wystudzić.

Krem bawarski:

  • 650g śmietanki 30%
  • 300g mleka
  • 90g cukru
  • 6 żołtek
  • 18g żelatyny
  • 69g wody
  • 1 laska wanilii
  • opakowanie herbatników maślanych

Przygotować najpierw krem angielski. Mleko i 300g śmietanki wlać do rondla z grubym dnem i dodać łyżkę cukru i przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewać aż do zagotowania. W międzyczasie w misce ubić żółtka z cukrem na jasną masę. Gdy śmietanka zacznie się gotować, wlać ok. 1/3 mieszanki, małymi porcjami do żółtek, ciągle ubijając. Przelać mieszankę żółtek do rondla z mlekiem i wymieszać. Całość gotować na najmniejszej mocy palnika, cały czas mieszając, przez ok. 5 minut aż krem lekko zgęstnieje. Prawidłowa gęstość kremu jest wtedy gdy przy pociągnięciu palcem tylnej części łyżki zostaje ślad. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i dodać do kremu angielskiego. Wyciągnąć laskę wanilii. Gdy krem zacznie tężeć, ubić pozostałą śmietankę, ale nie na sztywno. Delikatnie wmieszać ją do kremu. Krem włożyć do lodówki, do stężenia. Odłożyć 3-4 łyżki kremu. Wyłożyć krem na biszkopt. Ułożyć herbatniki i posmarować resztą kremu. Schłodzić w lodówce.

Dodatkowo:

  • 500g borówek amerykańskich
  • 3 galaretki jagodowe

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wystudzić. Borówki ułożyć na cieście. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić ciasto w lodówce.


piątek, 17 sierpnia 2018, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto szpinakowe z galaretką z arbuza

    Takiego ciasta jeszcze nie jedliście. Na biszkopcie szpinakowym, z kremem jogurtowym lekko cytrynowym i galaretką z arbuzą. Lekkie, bardzo orzeźwiające. Następn

  • Ciasto tiramisu czekoladowo-malinowe

    Ciasto, które piekłam już dawno temu, chyba na Wielkanoc. Czekało w kolejce na publikację. I teraz kiedy są już świeże maliny przepis jest idealny. Na biszkopci

  • Łaciaty Kubuś

    Ciasto, które pierwszy raz próbowałam w pracy. Bardzo wszystkim smakowało i wszyscy dopominali się o przepis. Jako, że koleżanka zrobiła je "na oko", przepisu n

Komentarze
2018/08/17 12:36:04
wygląda kapitalnie, smakuje na pewno też! żona będzie miała w weekend ręce pełne roboty :)
-
2018/08/17 17:28:34
Piękne ciasto!
Moje smaki, chociaż ilość włożonej pracy już niekoniecznie...
xxx