Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kremówka jagodowa

                                    Bardzo nad tym ubolewam, ale nie udało mi się w tym roku pojechać na jagody lasu. Zabrakło czasu. Dzisiejsze ciasto robiłam już jakiś czas temu, jeszcze z ubiegłorocznych jagód. Na cienkim biszkopcie, krem jagodowy, krem cytrynowy i ciasto francuskie. Taka nietypowa kremówka, ale bardzo smaczna.

przepis własny

 

Biszkopt:

  • 3 duże jajka
  • 100g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x38cm. Piec w temperaturze 160o przez 20-25 minut.

Krem jagodowy:

  • 3 szklanki jagód
  • 330ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu greckiego
  • 8-10 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny

Jagody wrzucić do garnuszka, zasypać cukrem, podgrzewać aż owoce się rozpadną i puszczą sok. Zdjąć z ognia dodać namoczoną żelatynę, wymieszać, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać jogurt, wystudzone jagody i zmiksować. Krem wylać na biszkopt. Włożyć do lodówki.

Krem cytrynowy:

  • 330ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać jogurt, cukier puder, skórkę z cytryny i zmiksować. Powoli wlewać żelatynę i miksować. Wylać krem cytrynowy na zastygnięty krem jagodowy. Schłodzić.

Dodatkowo:

  • ciasto francuskie
  • cukier puder

Ciasto francuskie upiec w temperaturze 200o, wystudzić. Pokroić na kwadraty, które układać na kremie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

sobota, 28 lipca 2018, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto limonkowe z truskawkami i białą czekoladą

    Czas już powoli zapomnieć o rabarbarze i przerzucić się na truskawki. Dzisiejsze ciasto to klasyka. Tradycyjne ciasto na maślance urozmaiciłam nieco skórką z li

  • Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą

    Biszkopt z kremem rabarbarowym, kawowym i bezą. Pomyślicie, że zwariowałam, no bo jak to kawa i rabarbar. Z rabarbarem na blogu było już chyba wszystko. Dlatego

  • Kisielowe ciasto cytrynowe

    To ciasto, które przypomina mi dzieciństwo. Kiedyś moje ulubione. Zawsze piekła je moja mama, a z czasem ja sama. Zwykłe ciasto ucierane, ale ma w sobie coś co

Komentarze
2018/07/28 08:25:43
rewelacyjnie wygląda; od samego rana kusisz