Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Tartaletki z kremem patissiere i truskawkami

                                     Najlepsze tartaletki jakie kiedykolwiek robiłam. Idealnie kruche ciasto, kwaśny dżem porzeczkowy, delikatny krem patissiere i soczyste truskawki. Obowiązkowe do zrobienia w sezonie truskawkowym. Jest przy nich trochę pracy, ale naprawdę warto!

przepis własny 

 

 Kruche ciasto (na ok. 12-14 tartaletek)

  • 300g mąki pszennej
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 50g cukru pudru
  • 200g masła
  • 1 jajko

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę. Foremki do tartaletek wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wylepić je schłodzonym ciastem. Ponownie schłodzić przez ok. 30 minut. Po tym czasie przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o przez ok. 15 minut. Ściągnąć obciążenia i piec jeszcze przez 10-15 minut do zrumienienia. Ostudzić.

Creme patissiere waniliowy:

  • 600ml mleka
  • 5 dużych żółtek
  • 100g cukru z wanilią
  • 40g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki (najlepiej domowego)

W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii, doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok. Cukier utrzeć z żółtkami do białości. Wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej pasty. Pastę wlać do ugotowanego mleka, mieszać by nie było grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania, gotować ok.1 minutę aż krem zgęstnieje. Przykryć folią, tak by dotykała kremu. Odłożyć do ostudzenia.
Tartaletki posmarować dżemem porzeczkowym. Krem przełożyć do worka cukierniczego i nałożyć porcje na tartaletki.

Dodatkowo:

  • ok. 800g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa 

Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Wystudzić. Truskawki pokroić w grube plasterki i ułożyć na kremie, schłodzić. Za pomocą pędzelka tężejącą galaretką pokryć truskawki. 






piątek, 29 czerwca 2018, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Galette z makiem i mirabelkami

    Taką tartą zajadaliśmy się w sobotę. Kruche ciasto z dodatkiem skórki z cytryny i suchym makiem, do tego mirabelki. Kwaśne owoce, chrupiące ciasto i kremowe, wa

  • Tarta z malinami i borówkami

    Na wielu blogach zaczynają już pojawiać się jesienne przepisy. U mnie jeszcze przez jakiś czas będzie lato. Chociaż nie powiem, na weekend mam w planie ciasto z

  • Tarta z kremem jogurtowym i karmelizowanymi gruszkami

    Miały być jesienne wypieki i będą! Dzisiaj mam dla was tartę z kremem jogurtowym z białą czekoladą i karmelizowanymi gruszkami. Jest lekka i przepyszna. Poleca

Komentarze
2018/06/29 07:57:27
apetycznie wyglądają
-
2018/07/09 11:46:29
wygląda kapitalnie :)