Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Markizy z kajmakiem

                                        To najlepsze i najprostsze ciasteczka. Wykorzystałam mój ulubiony podstawowy przepis, a po upieczeniu przełożyłam ciasteczka kajmakiem. Dalsza reklama w tym przypadku chyba nie jest konieczna. One po prostu muszą być pyszne! 

 

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 300g kajmaku

 Wszystkie składniki na ciasto (poza kajmakiem)  szybko zagnieść. Schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Wałkować ciasto na grubość ok. 5mm i wycinać okrągłe ciastka. Układać na blaszce (wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną) w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 200o przez 10-15minut, do zrumienienia.

Upieczone ciasteczka przekładać kajmakiem.


środa, 25 października 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ptysie z gruszkami i kremem bawarskim

    Ostatni dzień mojego urlopu był dniem pieczenia. Oprócz eklerów z kremem śliwkowym powstały wtedy jeszcze ptysie. Z domową frużeliną gruszkową i najlepszym krem

  • Eklery śliwkowe

    Miały być eklery z kremem, świeżymi malinami i białą czekoladą. Nie znalazłam już jednak malin na targu. Były za to śliwki, słodkie i dojrzałe. Plany musiały wi

  • Ciasteczka czekoladowe

    Najlepsze ciasteczka czekoladowe. Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Z dużą ilością kakao i czekolady. Porcja jest duża, ale na pewno nic się nie zmarnuje.