Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto figa z makiem

                             Lubicie figi? Ja bardzo! Są doskonałe zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Teraz jest najlepszy czas na nie więc korzystajcie. Ja zaczynam klasycznie. Ciastem jogurtowym z makiem i figami. Do zrobienia w kilka minut, bo ciasto wystarczy wymieszać łyżką. Figi w trakcie pieczenia puszczają dużo soku dzięki czemu ciasto jest cudownie wilgotne. Polane płynnym miodem, który podkreśla smak owoców. Koniecznie wypróbujcie. Marzy mi się jeszcze pizza z figami. Mam nadzieję że zdążę zanim sezon na figi się skończy. 

 Podstawowy przepis na ciasto jogurtowe z mojewypieki.com, podaję z moimi zmianami

Składniki:

  • 1 jajko
  • 600g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru z wanilią
  • 160ml oleju rzepakowego
  • 500g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki suchego maku
  • 6 dojrzałych fig
  • miód

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, odłożyć. W misce wymieszać jajko, olej i cukier. Dodać jogurt, sok i skórkę z cytryny oraz mak i wymieszać. Dodać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Figi pokroić na pół. Każdą połówkę przekroić na 3-4 części. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 25x35cm), wyrównać. Ułożyć figi, skórką do dołu. Piec w temperaturze 1700 przez 50-60 minut lub do suchego patyczka. Przed podaniem polać płynnym miodem. 


wtorek, 03 października 2017, amaranthrose

Polecane wpisy