Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Tarta z malinami i borówkami

                            Na wielu blogach zaczynają już pojawiać się jesienne przepisy. U mnie jeszcze przez jakiś czas będzie lato. Chociaż nie powiem, na weekend mam w planie ciasto ze śliwkami. Na dzisiaj przygotowałam dla was tartę. Na kruchym spodzie, z domową konfiturą z owoców leśnych, biszkoptem, budyniem waniliowym i mnóstwem owoców. Takie tarty lubię najbardziej. Lekkie, bardzo owocowe. Maliny i borówki amerykańskie ciągle są jeszcze dostępne także korzystajcie. 

przepis własny

 

Kruche ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki szybko zarobić na gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce minimum przez godzinę. Foremkę do tarty wysmarować masłem i wylepić ją schłodzonym ciastem. Schłodzić jeszcze przez pół godziny. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ciasto grochem lub fasolą. Piec w temperaturze 200o przez 20 minut, po czym ściągnąć obciążenie i piec jeszcze 20-25 minut do zrumienienia. 

Biszkopt:

  • 3 białka
  • 10 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać po łyżce cukru. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 160o przez 20-25 minut do zrumienienia. 

Budyń waniliowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 1 pełna łyżka masła

Do garnuszka wlać pół szklanki mleka, dodać obie mąki, żółtko i dobrze rozmieszać.  Resztę mleka wlać do garnka, dodać cukier, zagotować. Wlać wymieszane mleko z mąką i żółtkiem, cały czas mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać masło i wymieszać. 

Dodatkowo:

  • 6 łyżek dżemu z owoców leśnych (najlepiej domowego)
  • 200g malin
  • 150g borówek amerykańskich

Na kruchym cieście rozsmarować dżem, wyłożyć biszkopt (trzeba go wcześniej dociąć do wymiarów tarty), rozsmarować jeszcze ciepły budyń. Ułożyć owoce.

Glazura:

  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny

W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę, dodać cukier, sok z cytryny i wymieszać. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Za pomocą pędzelka rozprowadzić tężejącą masę na owocach. 

środa, 06 września 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2017/09/06 10:06:57
Cudowna tarta! Musiała być pyszna bo wygląda wprost idealnie :)