Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Fale Dunaju ze śliwkami

                    Dzisiejsze ciasto to dobrze znany wszystkim klasyk. Do jego przygotowania od dawna namawiał mnie tato, bo wspomina je z dzieciństwa. Moja lista ciast do upieczenia jest bardzo długa, więc trochę musiał się naczekać, ale najważniejsze że się udało. Najczęściej fale Dunaju robi się z wiśniami, ale ja postanowiłam przygotować je ze śliwkami. Wyszło naprawdę pysznie, z kremem i moją ulubioną błyszczącą polewą. Już mam pomysły jak nieco zmodyfikować przepis i przedstawić wam ciasto w zupełnie nowej odsłonie. 

 Przepis z mojewypieki.com, ale podaję z moimi zmianami.


Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 150g cukru
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 150ml mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 350g małych śliwek węgierek

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i odłożyć. Śliwki poprzekrajać na pół w poprzek, usunąć pestki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Powoli wlewać olej nadal ubijając.

Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, tylko do połączenia. Podzielić ciasto na pól. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, delikatnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno przełożyć ciasto jasne, a na górę ciasto ciemne. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem do dołu. Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180o lub do suchego patyczka.

Krem:

  • 400ml mleka
  • 1 budyń waniliowy (bez cukru)
  • 6 łyżek cukru z wanilią
  • 200g masła
  • 1 kieliszek nalewki jeżynowej (można zastąpić sokiem z cytryny)

Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń. Przykryć szczelnie folią i odstawić do wystudzenia. Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodawać po łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując. Dodać nalewkę jeżynową i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na ciasto, włożyć do lodówki do stężenia.

Polewa czekoladowa:

  • 125g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 pełne łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wrzątku

Masło i cukier wrzucić do garnuszka i roztopić (ale nie wolno masy zagotować). Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Dodać rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i mieszać, aż polewa stanie się gładka i błyszcząca. Polewa będzie gęsta, można więc ją ponownie zagrzać (ale nie zagotować) lub dodać odrobinę gorącej wody. Polewą udekorować ciasto.


piątek, 15 września 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2017/09/16 22:12:07
bajeczne :)
-
Gość: , 95.49.117.*
2017/09/20 10:18:34
Nie podano ile dać proszku do pieczenia i ile kakao
-
2017/09/20 13:03:05
Tak, gdzieś mi umknęło, ale już uzupełniłam:)