Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Drożdżowe rogaliki dyniowe ze śliwkami i serem

                         Drożdżowe ciasto dyniowe pojawiało się już na blogu w przeróżnych formach. Nie było jednak jeszcze rogalików. Jako, że śliwki ciągle są dostępne w sklepach, nadziałam rogaliki twarogiem i śliwkami właśnie. Wyszły naprawdę pyszne. Idealne na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. 

 przepis własny


Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki gęstego puree z dyni
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać dwie łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru i puree z dyni. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz olej. Zagnieść na gładkie, elastyczne i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub mleka. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. 

Nadzienie:

  • 500g twarogu w kostce
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 2-3 łyżki mleka
  • 500g śliwek

Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z mlekiem i cukrem. Śliwki odpestkować, pokroić na ćwiartki. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podzielić na 4-5 części. Każdą część wałkować na kształt koła grubości ok. 5mm. Podzielić przez środek na 8 trójkątów. Nakładać po łyżeczce sera i 2-3 ćwiartki śliwek. Zwijać w rogaliki. Układać na blaszce w odstępach. Odstawić do wyrośnięcia na 15minut. Posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 180o przez 15-20 minut. Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. 


czwartek, 28 września 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2017/09/29 13:19:10
co za kolor! :)
-
2017/10/18 14:22:54
Serdecznie zachęcamy do dodania tego przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy najlepsze dyniowe przepisy z blogów :)
zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy