Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladowe drożdżowe z cukinią, śliwkami i orzechami

                    Nie wiem jak u was, ale u mnie na targowiskach śliwek w tym roku jest niewiele i są bardzo drogie. To nie jest dobry rok jeśli chodzi o owoce. Mimo to udało się upiec kolejne ciasto ze śliwkami. Polubiliśmy czekoladowe ciasto drożdżowe. Już ostatnio pokusiłam się o dodatek cukinii do ciasta drożdżowego. Tym razem ciasto także z cukinią, zupełnie inne. To ostatnie było puszyste i lekkie. Teraz dodałam więcej cukinii, zrezygnowałam z jajek dzięki czemu ciasto wyszło bardziej ciężkie i czekoladowe. Warto spróbować jednej i drugiej wersji. 

przepis własny

 

 Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach, lekko odciśniętej
  • 3 łyżki kakao
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 50g czekolady mlecznej z orzechami
  • 700g śliwek węgierek

Drożdże roztopić w ciepłym mleku, dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, wymieszać, odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, cukinię, kakao. Dodać wyrośnięty rozczyn. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodać mąki. Pod koniec wyrabiania dodać olej i jeszcze raz zagnieść. Dodać posiekaną czekoladę i krótko zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do podrośnięcia na 10 minut. Wyłożyć śliwki, rozcięciem ku górze. Posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut lub do suchego patyczka. Na ostatnie 10 minut można ciasto przestawić bliżej górnej grzałki, by kruszonka się dobrze dopiekła. 

Kruszonka:

  • 150g mąki
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 80g posiekanych orzechów włoskich

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zagnieść na kruszonkę. 


środa, 20 września 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2017/09/20 08:40:07
Idealne połączenie :)