Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Biszkopt z kremem kawowym i malinami

                       Ten weekend miałam spędzić w Tatrach. Niestety warunki pogodowe w górach są fatalne i wyjazd trzeba było odwołać. Wielka szkoda, bo czekałam na tą wyprawę od dawna. Nawet miejsca w schronisku udało się zarezerwować. I wszystko przepadnie. No trudno. W takim razie chyba zaszyję się w kuchni i upiekę coś dobrego:)

Dla was tymczasem mam nowy przepis na pyszne ciacho. Na biszkopcie, z kremem kawowym z dodatkiem karmelu i malinami w galaretce. Dla wielbicieli kawy, ale nie tylko. Będzie idealne na weekend.

przepis własny


Biszkopt:

  •  4 jajka
  • 160g mąki
  • 130g cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po jednym żółtku, zmiksować na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć ciasto do blaszki o wymiarach 25x40cm. Piec w temperaturze 180o przez 20-25 minut. Wystudzić. 

Krem kawowo-karmelowy:

  • 14 łyżek cukru
  • 800ml śmietany 30%
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 100ml espresso
  • 4 łyżki cappuccino waniliowego (proszek)
  • 10 łyżeczek żelatyny

Cukier równomiernie rozsypać na patelni, dodać 2-3 łyżki wody. Podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Nie mieszać, można jedynie ruszać patelnią. Gdy karmel będzie jasnozłoty, wlać 200ml śmietanki, mieszać, podgrzewać do rozpuszczenie karmelu w śmietance. Wystudzić.

Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, dodać śmietankę karmelową i jogurt, zmiksować. Dodać espresso i proszek cappuccino, zmiksować. Podzielić krem na dwie części. Jedną włożyć do lodówki. 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Wlać wystudzoną żelatynę do kremu i zmiksować. Wylać krem na biszkopt. Włożyć ciasto do lodówki.

Maliny w galaretce:

  • 500g malin
  • 3 galaretki malinowe

Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody (1litr), wystudzić. Maliny ułożyć na kremie, zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do stężenia.

Pozostałe 5 łyżeczek żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Wmiksować do odłożonego wcześniej kremu. Wyłożyć krem na stężałą galaretkę.

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 100ml nalewki jeżynowej
  • kakao do oprószenia

Do nalewki jeżynowej dodać 150ml wody. Biszkopty moczyć w nalewce z wodą i układać na cieście. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.


piątek, 22 września 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2017/09/22 19:03:58
pycha! jak chmurka!