Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Ciasto cytrynowe z cukinią, kremem jogurtowym, galaretkami i malinami

                             Na weekend mam dla was prawdziwie letnie ciasto. Dwa cytrynowe blaty, cudownie wilgotne dzięki cukinii, przełożone lekkim kremem z jogurtu i śmietanki, z galaretkami i malinami. Ciasto bardzo lekkie i orzeźwiające. Porcja jest duża, spokojnie wystarczy na cały weekend. 

Zostawiam was z przepisem, a sama uciekam się pakować. Najbliższy weekend spędzam w Górach Sowich:)

przepis na ciasto cytrynowe z cukinią pojawił się już na blogu, reszta to pomysł własny

 

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • 2 szklanki cukinii startej na tarce, na małych oczkach

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać i odłożyć. Jajka roztrzepać z olejem. Dodać cukier, maślankę, sok oraz skórkę z cytryny i wymieszać dokładnie. Następnie dodać cukinię. Wsypać wymieszane wcześniej składniki suche i wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) o wymiarach ok. 25x40cm. Piec w temperaturze 1800 przez 45-50 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić. Ściąć górę. Przekroić ciasto na dwa blaty. 

Galaretki:

  • 2 galaretki malinowe
  • 2 szklanki wody

Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić. Wylać na dwa głębokie talerze wyłożone folią spożywczą. Włożyć do lodówki do stężenia. Pokroić galaretki w kostkę. Najlepiej przygotować je dzień przed.

Krem jogurtowy:

  • 800g jogurtu naturalnego
  • 300ml śmietanki 30%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 200g malin

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać jogurt i cukier, zmiksować. Dodać przestudzoną, letnią żelatynę i jeszcze raz zmiksować. Odłożyć 5-6 łyżek kremu. Do reszty wrzucić galaretki i maliny, delikatnie wymieszać. 

Spód ciasta umieścić w formie, wyłożyć krem z malinami i galaretkami, przykryć drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować pozostały krem jogurtowy. Pokruszyć ściętą wcześniej górę ciasta. Schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. 


piątek, 18 sierpnia 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto figa z makiem

    Lubicie figi? Ja bardzo! Są doskonałe zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Teraz jest najlepszy czas na nie więc korzystajcie. Ja zaczynam klasycznie. Cias

  • Fale Dunaju ze śliwkami

    Dzisiejsze ciasto to dobrze znany wszystkim klasyk. Do jego przygotowania od dawna namawiał mnie tato, bo wspomina je z dzieciństwa. Moja lista ciast do upiecze

  • Biszkopt z mango, kremem kokosowym i malinami

    To jedno z pyszniejszych ciast na blogu. Biszkopt genueński, mango, krem kokosowy i glazura z białej czekolady. Bardzo lekkie i owocowe ciasto. Biszkopt genueńs

Komentarze
Gość: Magda, 194.107.18.*
2017/08/18 21:36:26
Wygląda pysznie))
-
2017/08/28 21:18:07
Rewelacja, piekłam różne ciasta z cukinią, ale nie wpadłam na wersję cytrynową!