Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladowe drożdżowe z serem, borówkami i malinami

                  Uwielbiam eksperymenty z ciastem drożdżowym. W zasadzie można dodać do niego wszystko i tak zawsze się uda. Tym razem dorzuciłam do ciasta nie tylko kakao i czekoladę, ale też cukinię. Ciasto wyszło puszyste, miękkie, pięknie wyrosło. Całość dopełniła czekoladowa kruszonka, masa serowa, maliny i borówki amerykańskie. Pycha!

przepis własny

 

Czekoladowe ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2/3 szklanki cukinii startej na małych oczkach
  • 2 małe jajka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 40g drożdży
  • 60g masła
  • 80g gorzkiej czekolady posiekanej

Drożdż rozpuścić w lekko ciepłym mleku, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, kakao, pozostały cukier. Dodać cukinię i roztrzepane jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto (powinno być dość luźne, ale w razie potrzeby dodać mąki). Pod koniec dodać roztopione masło i jeszcze raz wyrobić. Dodać posiekaną czekoladę, krótko zagnieść. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia i podwojenia objętości. 

Nadzienie:

  • 400g twargu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 5 łyżek cukru z wanilią
  • 200g malin
  • 150g borówek amerykańskich

Twaróg, jajko, cukier i mleko zmiksować blenderem. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x38cm. Na wierzchu wyłożyć ser (paskami po przekątnej lub na całej powierzchni ciasta). Wyłożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 1800 przez 50-60 minut lub do suchego patyczka.

Kruszonka:

  • 150g mąki
  • 150g cukru
  • 150g masła
  • 2 łyżki kako

Wszystkie składniki zagnieść na kruszonkę. 


wtorek, 29 sierpnia 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

Komentarze
2017/08/29 06:17:30
Kiedy popatrzyłam na zdjęcie pomyślalam, że to ciasto ucierane dopiero nazwa i dokładne przeczytanie przepisu uzmysłowiły, że jest inaczej. Piękne ciasto i na pewno świetnie smakuje ;)
-
2017/08/29 20:08:27
super przepis :)
-
2017/08/30 09:34:06
Wygląda przepysznie i kusząco :)