Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kruche ciasto z agrestem i piank±

                           Zauważyli¶cie, że ostatnio na blogach coraz więcej pojawia się wypieków z porzeczkami i agrestem? Ja sama dopiero teraz doceniłam smak tych nieco zapomnianych owoców. Aż żałuje, że tak póĽno, bo przecież co roku na działce dziadka mamy ich pod dostatkiem. Zawsze robiło się z nich tylko soki na zimę. Od pewnego czasu s± też dżemy i wypieki! Co więcej nawet zamrażam sobie po woreczku tych owoców żeby móc cieszyć się ich smakiem także zim±. Dzisiaj mam dla was kruche ciasto z agrestem. Nie do końca zwyczajne, bo z makow± piank±. Jest przepyszne, smak agrestu i maku komponuje się idealnie. I ten zapach, nie do opisania. Zdecydowanie polecam!

Przepis znalazłam tutaj

 

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki m±ki tortowej
  • 200g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i sól. Szybko zagnie¶ć. 2/3 ciasta wyłożyć na spód formy o wymiarach 24x24cm. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. Spód podpiec przez 15 minut w temperaturze 180o, przestudzić. 

Pianka makowa:

  • 4 duże białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu, proszek
  • 1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki maku, zmielonego
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 300-400g agrestu ( u mnie różowy)
  • 1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywn± pianę ze szczypt± soli. Stopniowo dodawać po łyżce cukru (jak na bezę) aż piana będzie sztywna, a cukier się rozpu¶ci. Zmniejszyć obroty miksera, dodać proszek budyniowy, m±kę ziemniaczan±, mak i powoli wlewać olej. Agrest oprószyć m±k± i wyłożyć na podpieczony spód. Wyłożyć piankę. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 180o przez 40-50 minut do zrumienienia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. 


czwartek, 13 lipca 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Ciasto ma¶lankowe z agrestem

    Na weekend przygotowałam dla was bardzo prosty przepis. Ciasto na ma¶lance z agrestem. Jego przygotowanie zajmie wam zaledwie kilka chwil, a jest naprawdę pyszn

  • Charlotte Royale truskawkowo-waniliowa

    Charlotte Royal po raz pierwszy zobaczyłam oczywi¶cie w programie bake off. Już wtedy wiedziałam, że na pewno j± zrobię. Bardzo pomysłowe ciasto, z powodzeniem

  • Ciasto jogurtowe z morelami

    Prawdziwie letnie ciasto. Idealne na deser, podwieczorek, albo na wycieczkę. Cudownie wilgotne, pachn±ce wanili± ciasto jogurtowe z soczystymi morelami. Do przy

Komentarze
2017/07/13 09:37:46
Cudnie wygl±da :) Ciekawa ta pianka makowa :)