Durszlak.pl
Akcja: Nie kradnij zdjęć!

zBLOGowani.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Blog > Komentarze do wpisu
Kokosowe pancakes z jagodami i białą czekoladą

                  Niewiele jagód udało nam się nazbierać w tym roku. W okolicznych lasach jest ich jak na lekarstwo. Na szczęście do przygotowania pysznych pancakes jagód wystarczyło. Jako bazę wykorzystałam moją ulubioną recepturę na pancakes. Placuszki wychodzą puszyste, miękkie, ładnie rosną i jest ich dużo:) Dla wzbogacenia smaku oprócz jagód dodałam jeszcze wiórki kokosowe i białą czekoladę. Podane z syropem klonowym smakowały rewelacyjnie. Spróbujcie!

przepis własny

 

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru z wanilią
  • 100g wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki jagód
  • 100g białej czekolady
  • olej (ewentualnie do smażenia)
  • syrop klonowy do podania

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i cukier. W drugiej roztrzepać jajka z mlekiem. Do mokrych składników stopniowo dodawać suche i mieszać. Dodać posiekaną białą czekoladę i jagody, delikatnie wymieszać.

Naleśniki smażyć na nieprzywierającej patelni, najlepiej bez dodatku oleju. Na rozgrzaną patelnie nakładać do dwie łyżki ciasta. Kiedy na powierzchni placków zaczną pojawiać się pęcherzyki, odwracać na drugą stronę. Podawać z syropem klonowym lub po prostu z cukrem pudrem.


wtorek, 25 lipca 2017, amaranthrose

Polecane wpisy

  • Dyniowe pancakes z serem, oreo i sosem śliwkowym

    Dyniowe pancakes robiłyśmy z siostrą już jakiś czas temu na sobotni obiad. Początkowo to miały być naleśniki, ale ciasto wyszło tak delikatne, że nie dało się i

  • Pancakes z oreo i malinami

    Dzisiaj mam dla was propozycję śniadaniową, choć nie tylko, bo my często robimy pancakes na śniadanie, czy nawet na obiad. Prawda jest taka, że one zawsze są do

  • Gofry z frużeliną jagodową

    Dawno już nie robiłam gofrów, a przecież kojarzą się one z latem. Póki są jeszcze jagody, przygotujcie z nich frużelinę jagodową. Będzie idealna do gofrów. Doda

Komentarze
Gość: Lena Gotuje, *.toya.net.pl
2017/07/25 11:10:02
Pyszne placuszki na śniadanie